Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2005                               Τεύχος 309

Η κυβέρνηση... άργησε ένα χρόνο


Επιτέλους, κάτι φαίνεται ότι άρχισε να κινείται. Η παθητική αντιμετώπιση των προβλημάτων και το αδιέξοδο της «ήπιας προσαρμογής» ήταν ένας συνδυασμός που οδηγούσε σε αδιέξοδο. Η πρώτη απάντηση της κυβέρνησης στο αν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ήρθε με την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, που ήταν μεν αναγκαία, αλλά που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν και πολλά «θύματα» στην οικονομία.
Το θετικότερο όμως σημείο είναι ότι η κυβέρνηση κατανόησε ότι πέρα από τα φορολογικά μέτρα, θα πρέπει να δράσει ενεργά, με στόχο την εμπέδωση ενός κλίματος θετικών προσδοκιών στην οικονομία. Η συνάντηση του ίδιου του πρωθυπουργού με επιχειρηματικούς παράγοντες δεν φαίνεται να αποτελεί απλά και μόνο ένα επικοινωνιακό «τρικ», αλλά το πιθανότερο είναι ότι σημαίνει την προώθηση κάποιων από τις τομές που πρέπει να επιχειρηθούν στην οικονομία.
Από χρηματιστηριακής άποψης, είναι ακόμη αρκετά ενωρίς για να προεξοφλήσουμε μια αποδοτικότερη κυβέρνηση. Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, σταμάτησε να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για παροχές και καλλιέργησε ένα κλίμα που βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα: μια δύσκολη διετία που επέρχεται για όλους. Κατά την εκτίμησή μας, βέβαια, θα πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι», καθώς τα βήματα που σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να είναι «δειλά» και δε φαίνονται ικανά να «ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα». Η κατάσταση αυτή δε φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με «μέτρα - ασπιρίνες», αλλά ούτε και με την πρόθεση της πώλησης κάποιων πακέτων-μετοχών εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Η τρέχουσα κατάσταση
Και όλα αυτά, σε μια οικονομική κατάσταση που είναι εκρηκτική:
1. Η μείωση στα έσοδα του ΦΠΑ κατά το πρώτο φετινό δίμηνο συνοδεύτηκε από τα επίσημα στοιχεία για υποχώρηση της κατανάλωσης τον Ιανουάριο... Πώς άραγε να ελπίζουμε σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά;
2. Εντείνεται το πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. Υπολογίζεται μάλιστα ότι κατά τα επόμενα χρόνια, η μέση οικογένεια θα καταβάλλει κάθε χρόνο επιπλέον 3.500 ευρώ προς τις τράπεζες, λόγω των δανείων που έχει συνάψει...
3. Εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων, παρά τα προγράμματα δραστικής περικοπής των εξόδων που έχουν υλοποιήσει και οι τράπεζες προβληματίζονται έντονα για το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίζουν να στηρίζουν εταιρίες με αμφισβητούμενο μέλλον. Η κατάσταση αυτή δεν άφησε ανεπηρέαστε ακόμη και εταιρίες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και ελέγχουν μεγάλα μερίδια στις αγορές που δραστηριοποιούνται. Μόνο κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης γύρω στις δέκα μετοχές (τρεις του Ομίλου Αλλαμανή, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Έμπεδος, Intersonic, Ipirotiki, Emphasis, Δυναμική Ζωής, κ.ά.).
4. Οι τιμές στην αγορά εξακολουθούν να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα και, κατά άκρως περίεργο τρόπο, ο πληθωρισμός διατηρείται στο επίπεδο του 2,9% (η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για μεθοδεύσεις αποτελεί πεποίθηση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών).
5. Στο χρηματιστήριο, δεν είναι καθόλου λίγες οι μετοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας επταετίας (παρά τον πληθωρισμό στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα), δείχνοντας έτσι τις τεράστιες απώλειες των επενδυτών.
6. Οι καταθέτες, εδώ και χρόνια, εξακολουθούν να καρπώνονται αποδόσεις χαμηλότερες του πληθωρισμού.
Συμπερασματικά λοιπόν, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι διάγουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε ολοένα και δυσχερέστερη θέση.

  Περιεχόμενα
Αφιέρωμα: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ E-BUSINESS
Αφιέρωμα: Ταχυμεταφορές
Editorial: Η κυβέρνηση... άργησε ένα χρόνο
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Επενδύσεις: Σε δοκιμασία τίθενται οι «μηχανισμοί» στήριξης των αγορών
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Παρουσιάσεις: ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Θα ξυπνήσει ο «γίγαντας»;

 Όροι και προϋποθέσεις του site