Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2005                               Τεύχος 309

H τεχνική εικόνα των αγορών


Τεχνική ανάλυση DAX
Η σταθερότητα που επέδειξε η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά κατά τον τελευταίο μήνα, δεν αναίρεσε αλλά μάλλον ενίσχυσε το βασικό θετικό τεχνικό σενάριο DAX, το οποίο είχε αποκρυσταλλωθεί εδώ και καιρό. Το «ελεγχόμενο» εύρος των διορθώσεων αποδείχθηκε ορθό στην πράξη, καθώς αναχαιτίστηκε πλήρως το κύμα επιθετικών πωλητών του Μαρτίου, χωρίς βεβαίως από την άλλη πλευρά η αγορά να πετύχει νέα υψηλά έτους. Ας εξετάσουμε όμως πώς διαμορφώνονται τα τρέχοντα δεδομένα: α) σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά επιδεικνύει μια καθαρά πλευρική συμπεριφορά, χωρίς την παρουσία τάσης, αλλά και χωρίς να αυξάνεται η μεταβλητότητα προς όφελος των πωλητών, β) ο ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε από τα τέλη Ιανουαρίου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, χωρίς να έχει πιστοποιηθεί τεχνικά η κορύφωσή του, αν και οι αντίστοιχοι δείκτες εμφανίζουν σημεία κόπωσης και γ) θετικό είναι το ότι οι λωρίδες μεταβλητότητας διατηρούν την ανοδική τους κλίση με σχετικά στενό εύρος.


S&P 500
Σε αντίθεση με την τεχνικά εύρωστη εικόνα του DAX, ο βασικός αμερικανικός μετοχικός δείκτης S&P500 ακολουθεί ένα κύκλο πτωτικής διόρθωσης τεσσάρων τουλάχιστον εβδομάδων, ο οποίος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα έχει αλλοιώσει το αρχικό δυναμικό τοπίο της αγοράς. Η διαμόρφωση μιας στενής σχετικά μεσοπρόθεσμης πλευρικής ζώνης συναλλαγών δηλώνει την παύση (τουλάχιστον προσωρινά) της κυρίαρχης ανοδικής τάσης των τελευταίων μηνών και την αναζήτηση νέας κατεύθυνσης από την αγορά. Μάλιστα αξιοσημείωτες είναι ορισμένες έντονες αρνητικές αποκλίσεις τεχνικών δεικτών τάσης και κυκλικής ορμητικότητας του S&P500 σε ορίζοντα έτους, οι οποίες είναι ξεκάθαρα διαμορφωμένες, μετά την αμφίσημη τεχνική συμπεριφορά της αγοράς στις αρχές του νέου έτους. Η κόπωση σε ετήσιο ορίζοντα είναι πρόδηλη και αρχίζει να κάμπτει τις αρχικά πολύ αισιόδοξες προσδοκίες των επενδυτών και των διαχειριστών. Πάρα ταύτα όμως, η αγορά διαθέτει ένα κυλιόμενο ανοδικό επίπεδο μακροχρόνιας στήριξης, που ίσως τη βοηθήσει στις επόμενες εβδομάδες.


Ευρώ/δολάριο
Η υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ/δολ. από το επίπεδο των 1,3550 δολ. στις αρχές του έτους στα 1,30 δολ. (και οριακά μάλιστα κάτω από αυτό) έχει πυροδοτήσει έναν ορυμαγδό αναλύσεων και προβλέψεων διαμετρικά αντίθετων μεταξύ τους. Μια μερίδα αναλυτών προδικάζει πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί την οριστική κορύφωση του ευρώ και τη γενικότερη αλλαγή πλεύσης της αγοράς συναλλάγματος προς μια καινούργια αντίστροφη τάση, ενώ οι υπόλοιποι διαμηνύουν τη σπουδαιότητα των υπερφυσικών ελλειμμάτων της αμερικανικής οικονομίας και την αναγκαιότητα μιας μακροχρόνιας διολίσθησης του δολαρίου σε νέα ιστορικά χαμηλά, σε σχέση με το ευρώ (δηλαδή σε νέα ιστορικά υψηλά της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου). Φυσικά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, με αυξημένη την πιθανότητα παράτασης της πτωτικής διόρθωσης της ισοτιμίας ενδεχομένως σε νέα φετινά χαμηλά στις επόμενες εβδομάδες, αλλά με ανεπιβεβαίωτη την εκτίμηση περί οριστικής κορύφωσης του ευρώ, καθώς ο σχηματισμός συνέχισης της μακροχρόνιας ανοδικής του τάσης παραμένει ενεργός.

  Περιεχόμενα
Αφιέρωμα: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ E-BUSINESS
Αφιέρωμα: Ταχυμεταφορές
Editorial: Η κυβέρνηση... άργησε ένα χρόνο
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Επενδύσεις: Σε δοκιμασία τίθενται οι «μηχανισμοί» στήριξης των αγορών
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Παρουσιάσεις: ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Θα ξυπνήσει ο «γίγαντας»;

 Όροι και προϋποθέσεις του site