Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2005                               Τεύχος 309

Σοφοκλέους: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους


Πώς να προβλέψει κάποιος την πορεία μιας αγοράς – τουλάχιστον σε επίπεδα Γενικού Δείκτη - όπου οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν τα «χαρτιά», αλλά και τις αναλύσεις με τις αντίστοιχες τιμές-στόχους για τα ελληνικά blue chips;
Μπορεί κάποιος να πει ότι την απάντηση θα μπορούσε να τη δώσει η τεχνική ανάλυση, αλλά και εδώ τα πράγματα είναι μπλεγμένα, γιατί (τουλάχιστον την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο) δεν υπάρχει σαφές τεχνικό σήμα που να προδιαθέτει για άνοδο ή για πτώση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
1. Οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν τα περισσότερα ελληνικά blue chips υπεραγορασμένα, αλλά δεν μπορούνε να πουλήσουν μαζικά (σε ποιον άλλωστε); Εδώ κάτι περιφερειακά funds έφυγαν και έπεσαν οι τράπεζες κατά 10%), ενώ θα πρέπει να επιδείξουν και «καλή διαγωγή», προκειμένου να αναλάβουν και κάποιες από τις «δουλειές» που θα βγουν στο χώρο των μετοχοποιήσεων.
2. Οι Έλληνες θεσμικοί συνεχίζουν και φέτος να βλέπουν το ενεργητικό τους να περιορίζεται, καθώς οι εκροές υπερβαίνουν τις εισροές.
3. Όσο για τους μικροεπενδυτές που απείχαν μέχρι τον προηγούμενο Οκτώβριο και κάπως αναθάρρησαν στη συνέχεια, η «ψυχρολουσία» που δέχτηκαν από Emphasis, Ipirotiki, Veterin, κ.ά., τους «ψύχρανε» για μία ακόμη φορά. Η απουσία βέβαια των μικροεπενδυτών από το χρηματιστήριο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ελληνικό μόνο φαινόμενο: τα ίδια συμβαίνουν στα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης, με τους κύριους αγοραστές να προέρχονται από την «άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Η Σοφοκλέους διαπραγματεύεται με υψηλότερο δείκτη P/E σε σχέση με τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, αλλά τα τελευταία είναι κατά 25% περίπου πιο ελκυστικά (ως προς το δείκτη P/E) ως προς τις Η.Π.Α.
4. Σε ό,τι αφορά τώρα στη μικρή κεφαλαιοποίηση, πολλές μετοχές βρίσκονται κοντά στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που θεωρούνται ως «υψηλού κινδύνου». Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων τριάντα ημερών, κανείς δεν εμπιστεύεται... ούτε τον εαυτό του: δυσπιστία επικρατεί «επί δικαίων και αδίκων».
5. «Μπαλαντέρ» στην όλη υπόθεση του χρηματιστηρίου και τη στάση των επιμέρους κατηγοριών των επενδυτών, αποτελεί αναμφίβολα η κυβέρνηση και η πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει πλέον κατανοήσει επαρκώς – ιδίως μετά την επιβολή και των νέων φορολογιών – ότι θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναστρέψει τις δυσμενείς προσδοκίες και να εμπεδώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας.
Τα στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις προσδοκίες είναι:
1. Τα «μαθήματα καλής διαγωγής» που θα πρέπει να παραδώσουν τα μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, προκειμένου να αναλάβουν δουλειές από το ελληνικό δημόσιο.
2. Οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών (τόσο αυτών που έγιναν, όσο και αυτών που αναμένονται), με θετικές δηλώσεις των διοικήσεων και με τις διανομές μερισμάτων να πλησιάζουν αρκετά.
3. Οι όποιες εξελίξεις στα θέματα του ασφαλιστικού των τραπεζών και των πωλήσεων πακέτων μετοχών σε ΟΠΑΠ και Τράπεζα Αττικής.
4. Την αντεπίθεση της κυβέρνησης με μέτρα φίλα προσκείμενα προς την αγορά, μετά την τελευταία φοροεπιδρομή.


Ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο
Αναμφίβολα, μπορεί οι κεφαλαιοποιήσεις πολλών εισηγμένων εταιριών να είναι ελκυστικές, αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να διατηρούμε τη θέση των μετοχών στο αμυντικό μας χαρτοφυλάκιο στο 45%, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτή θα είναι η τελευταία μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού. Τώρα λοιπόν, μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας πολύ πιο ήσυχο, σε μια περίοδο όπου από τη μια πλευρά οι κίνδυνοι είναι πολλοί, από την άλλη πλευρά όμως δεν είναι καθόλου λίγες οι μετοχές βρίσκονται πολύ κοντά στο ελάχιστο σημείο του τελευταίου δωδεκαμήνου.
Η διανομή των μερισμάτων των τραπεζών θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο και κάποιοι λένε ότι αυτό ενδεχομένως να τονώσει κάπως την αγορά. Ωστόσο, τα μερίσματα θα πάνε στις τσέπες των θεσμικών, που θα τα τοποθετήσουν και πάλι σε blue chips. Η τελευταία χιονοστιβάδα εξελίξεων σε Emphasis, Ipirotiki, Veterin, του τελευταίου μήνα, «πάγωσε» τις διαθέσεις ορισμένων να τοποθετηθούν εκ νέου στην περιφέρεια, σε ένα οικονομικό κλίμα που παραμένει βαρύ εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης που αναμένεται να ενταθεί στο δεύτερο φετινό τρίμηνο.
Επίσης, τράπεζες και θεσμικοί θα γίνουν τώρα περισσότερο συντηρητικοί στις επιλογές τους, καθώς αρκετοί από αυτούς την «πάτησαν», είτε κατέχοντας θέσεις είτε συμμετέχοντας στις ομολογιακές εκδόσεις των παραπάνω εταιριών.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα θα πρέπει να αναστραφεί και όλα δείχνουν, ότι θα προχωρήσει σε σχετικές κινήσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Συμπέρασμα: Καιρός για μακροπρόθεσμους, που θα επιλέξουν με μεγάλη προσοχή μερικούς από τους πραγματικά υποτιμημένους τίτλους και πολύ πιθανόν να χρειαστεί να περιμένουν αρκετό καιρό, μέχρις ότου να δουν να πραγματοποιούνται αξιόλογα κέρδη. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ένα ικανοποιητικό μέρισμα κάθε άλλο παρά θα έβλαπτε.


Εξελίξεις που ξεχώρισαν
Τράπεζες: Οι ξένοι, στις εκθέσεις τους, δείχνουν να μην ανησυχούν για τις πιθανές επισφάλειες, παρά την «υπερφόρτωση» των νοικοκυριών και παρά τα σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεων.
Επενδυτικές: Λιγοστεύουν, ολοένα και περισσότερο, οι εταιρίες του κλάδου, ξεκαθαρίζει και το τοπίο για τις μη εισηγμένες. Η Διολκός πέρασε και αυτή το κατώφλι της Σοφοκλέους.
«Στάσις εμπορίου»: Μέτρια η εικόνα των μετοχών των εμπορικών εταιριών, που σε μεγάλο βαθμό δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά. Η μετριότατη πορεία της ζήτησης στο πρώτο δίμηνο, καθώς και οι επιπτώσεις από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, πολύ πιθανόν να αφήσουν τα στίγματά τους στα εξαμηνιαία αποτελέσματα. Η αγορά όμως προεξοφλεί.
Elmec Sport-Notos Com: Το πολυκατάστημα της πρώτης ξεκινά και να δούμε πώς θα επηρεάσει το πολυκατάστημα της δεύτερης. Πιθανόν να έχουμε και επιπτώσεις στο ταμπλό.
Σίδμα: Με ελκυστικότατο P/E (από 5,7 έως και 6,4 φορές με βάση τα περυσινά κέρδη και μάλιστα με συνεκτιμημένες τις νέες μετοχές που θα προκύψουν το 2005) και υψηλή μερισματική απόδοση (5,3%-5,9%) μπαίνει η Σίδμα στη Σοφοκλέους. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική εταιρία στον κλάδο της, με πολύ καλό όνομα. Το θέμα όμως που τίθεται είναι το αν τα κέρδη-ρεκόρ του 2004 θα συνεχιστούν και στο μέλλον, με δεδομένο το ότι κατασκευές, βιοτεχνία και βιομηχανία που αποτελούν το πελατολόγιο της Σίδμα, δεν διάγουν την καλύτερη φάση τους.
Ρωτήσαμε σχετικά τον Δανιήλ Μπεναρδούτ (γενικό διευθυντή) της Σίδμα, ο οποίος απάντησε ότι «η ζήτηση για φέτος αναμένεται μάλλον σταθερή, ενώ θα αρχίσει να αποδίδει η επέκταση στα Βαλκάνια, η οποία θα λάβει μεγαλύτερη έκταση το 2006. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προσπάθειά μας για περαιτέρω υποκατάσταση εμπορίας με παραγωγή, έτσι ώστε να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία μας».
Σε άλλη σχετική ερώτησή μας, ο κ. Μπεναρδούτ απάντησε ότι ναι μεν το περυσινό μικτό περιθώριο κέρδους ήταν αυξημένο λόγω της εκτόξευσης των τιμών του χάλυβα, αλλά η Σίδμα δεν εκμεταλλεύτηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό την εξέλιξη αυτή, λόγω της πάγιας πολιτικής της να διατηρεί χαμηλά αποθέματα.
Ασφαλιστικές εταιρίες: Δύσκολοι καιροί ακόμη και για «πρίγκιπες». Η Εθνική Ασφαλιστική προχωρά σε δεύτερη αύξηση κεφαλαίου μέσα σε δύο χρόνια και σχεδιάζει ριζικό ανασχεδιασμό εργασιών, προκειμένου να επιτύχει μια καλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Αν αυτά συμβαίνουν στην Εθνική Ασφαλιστική, πόσο βέβαιοι είμαστε για το τι συμβαίνει στον ανταγωνισμό;
Ρωτήσαμε τον κ. Γιάννη Λινό, το Διευθύνοντα Σύμβουλο της CGU Hellas, αν μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα όποια άλλα μέτρα έλαβαν οι εταιρίες, υπάρχει θέμα κεφαλαιακής επάρκειας στον κλάδο: Και απάντησε: «Η λήψη παυσίπονου που καταπραΰνει τον πόνο για μερικές ώρες δεν συνιστά βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Επιτρέπει όμως στον ασθενή να εμφανιστεί σε μια κοινωνική εκδήλωση, προσποιούμενος τον υγιή. Η «απογραφή» στα οικονομικά των εταιριών αποτύπωσε τα συμπτώματα. Καρπούς μπορεί να αποδώσει μόνο η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Στις περιπτώσεις όμως ανίατων ασθενειών των οικονομικών οργανισμών, η ευθανασία όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται».
Media: Άλλος ένας κλάδος που παραμένει «παγωμένος» στο ταμπλό. Στη μεταολυμπιακή χρονιά πρωταγωνιστούν τα CD και τα DVD, αλλά αν η κατάσταση συνεχιστεί για λίγους μήνες ακόμη, θα έχουμε δει όλες τις κινηματογραφικές ταινίες από δύο φορές... Στην όξυνση του ανταγωνισμού, συνετέλεσε και το «Θέμα». Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (πέρυσι είχαμε προεκλογική περίοδο).
Πληροφορική: Η υπόθεση δεν σηκώνει αστεία. Μερικοί άσπονδοι φίλοι των τραπεζών λένε ότι «καλά να πάθουν οι τράπεζες» που έβαλαν στο χρηματιστήριο τέτοιες εταιρίες και τώρα λούζονται τις επισφάλειες». Μακάρι όμως τα προβλήματα να περιορίζονταν στις κακές εταιρίες του κλάδου...
ΟΤΕ-Cosmote: Ο πρώτος αυξάνει τη συμμετοχή του στη δεύτερη και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο της συγχώνευσης. Οι θεσμικοί συναινούν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το εγχείρημα της Cosmote πέτυχε, λόγω της αυτονομίας της εταιρίας. Θα συνεχίσει, με την ίδια επιτυχία, μια Cosmote που θα λειτουργεί στα πλαίσια του μητρικού της Οργανισμού;
Τράπεζα Κύπρου: Καθοριστική εξέλιξη, στην προσπάθεια περιορισμού των λειτουργικών εξόδων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλων στην Κύπρο. Το θετικό για τις τράπεζες είναι ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί (συμβάσεις υπαλλήλων του δημοσίου και των ημικρατικών οργανισμών) συμβάλλει θετικά προς λογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Κύπρου εκτιμά για φέτος μείωση του δαπανών που δεν αφορούν προσωπικό και αύξηση δαπανών προσωπικού κατά περίπου 5%. Γενικότερα μιλώντας, για τα επόμενα χρόνια αναμένεται μείωση προσωπικού στην Κύπρο (πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου), αλλά αυτή δεν θα είναι μεγάλη, λόγω του στόχου για αύξηση μεριδίων αγοράς στο consumer και στο retail banking.


«Στιγμές» από τη Σοφοκλέους
Motor Oil: Συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Συμπεριφέρεται ως μετοχή στην άνοδο και ως ομόλογο στην πτώση του Γενικού Δείκτη. Διαπραγματεύεται με σαφώς χαμηλότερο P/E από το μέσο όρο.
Δέλτα Προνομιούχος: Η απόφαση της διοίκησης για κατάργηση των προνομιούχων μετοχών και η μετατροπή τους σε κοινές, οδήγησε σε ράλι. Επιπλέον, μετά από πολλά χρόνια, ο Όμιλος δείχνει «ζεστός» για τα όσα συμβαίνουν στη χρηματιστηριακή αγορά.
Μπενρουμπή: Νοικοκυρεμένη και υγιής εταιρία. Ωστόσο, το πρόσφατο «σπάσιμο της φούσκας» υποχρέωσε σε τεράστιες απώλειες, όσα θεσμικά και λοιπά χαρτοφυλάκια τον προτίμησαν στα «ψηλά».
Χατζηιωάννου: «Η εγχείρηση απέτυχε, η επένδυση στη Μεγάλη Βρετανία απεβίωσε», με άμεσο αντίκτυπο και στην τιμή της μετοχής. Τα προβλήματα όμως πιθανόν να μην περιορίζονται εκτός Ελλάδας, γιατί και τα μηνύματα στο ταμπλό από τη Sprider, δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευοίωνα.


ATLANTIC: ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ P/BV<1
Στη διετία 2005-2006 θα ανοίξουν 8 νέα καταστήματα
Γνωστή αλυσίδα super market, που, με 192 καταστήματα, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα. Είναι η 5η σε μέγεθος αλυσίδα, με μερίδιο αγοράς 7%. Το 2004 σημείωσε σε ενοποιημένη βάση πωλήσεις 570 εκατ., EBITDA 18,5 εκατ. και προ φόρων κέρδη 2,77 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ήταν 42,7 εκατ. ευρώ. Το 77% του κύκλου εργασιών ήταν πωλήσεις λιανικής και το υπόλοιπο 23% χονδρικής. Εκμεταλλεύεται τον τρίτο σε μέγεθος όμιλο αγορών «Κυψέλη», προκειμένου να επιτυγχάνει χαμηλό κόστος αγορών.
Στη διετία 2005-2006 θα ανοίξουν 8 νέα καταστήματα. Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται τα παρακάτω:
Υγιής εταιρία, με P/E χαμηλότερο του μέσου όρου και κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των ιδίων κεφαλαίων (P<BV). Διανομή μερίσματος.
Πρόβλεψη για φετινή άνοδο τζίρου κατά 5% και κερδών κατά 10%.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Η όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο, λόγω της γενικότερης δυσπραγίας και της εισόδου νέων «παικτών».
Η αναστάτωση που προκάλεσε η τιμωρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις μεγάλες αλυσίδες, για την οποία ωστόσο θα υπάρξει δικαστική συνέχεια.
Το 6,3% των μετοχών που κατέχει η Sanyo και που σκοπεύει σε ένα βάθος χρόνου να ρευστοποιήσει.


ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ:
ΥΨΗΛΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ GROWTH
Βαλκάνια, αναδιάρθρωση και νέα προϊόντα οδηγούν σε ανοδικές προβλέψεις
Η εταιρία κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς στα κατεψυγμένα λαχανικά (84%, με 12% τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας), το 29% στην αγορά της ζύμης (έναντι 21% του Κανάκη, κ.λπ.), ενώ ένα ποσοστό μικρότερο του 10% του τζίρου της αποτελείται από πωλήσεις πατάτας, έτοιμου φαγητού και φρούτων. Το 2004 υπήρξε περιορισμός στον τομέα των φρούτων, με αποτέλεσμα τη μικρή αύξηση του τζίρου και τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους. Πέρυσι, ο Όμιλος σημείωσε πωλήσεις 68,6 εκατ. και προ φόρων κέρδη 9,27 εκατ. ευρώ.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Ελκυστικοί δείκτες P/E και κυρίως μερισματικής απόδοσης, με την εταιρία να διανέμει περισσότερο από το 90% των κερδών της.
Θετικές προοπτικές, λόγω επέκτασης στα Βαλκάνια, λανσαρίσματος τρίτου trade mark στα λαχανικά, κινήσεων αναδιάρθρωσης για περικοπές κόστους, κ.λπ. Οι ετήσιοι στόχοι της τριετίας περιλαμβάνουν αύξηση πωλήσεων άνω του 10% και άνοδο EBITDA τουλάχιστον κατά 12%.
Σταδιακή μείωση του δανεισμού, μέσω της πρόβλεψης για θετικές ταμειακές ροές τα επόμενα χρόνια.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής, συγκαταλέγονται:
Η σημαντική ζήτηση για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα λαχανικά, όπου όμως η εταιρία θα απαντήσει με νέο brand name.
Η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.


ΣΑΡΑΝΤΗΣ: ΛΟΓΙΚΟ P/E, ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ GROWTH
Όμιλος επιχειρήσεων με παρουσία στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων, κατέχοντας μεγάλα μερίδια στις αγορές των καλλυντικών επιλεκτικής διανομής, των καλλυντικών ευρείας διανομής, διαφόρων καταναλωτικών προϊόντων, ειδών αυτοκινήτου, κ.λπ. Το 30% των πωλήσεων προέρχεται από το εξωτερικό (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη), με απώτερο στόχο τη σημαντική διεύρυνση του συγκεκριμένου ποσοστού. Για το 2005, ο όμιλος προβλέπεται να σημειώσει κύκλο εργασιών 265 εκατ. και καθαρά κέρδη 18 εκατ. ευρώ.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Σχετικά ελκυστικοί δείκτες P/E, σε συνδυασμό με προοπτικές ετήσιας ανόδου 7% στον τζίρο και άνω του 10% στα κέρδη κατά την επόμενη τριετία, χωρίς να συνεκτιμώνται τα όποια μεγέθη από ενδεχόμενες επεκτάσεις σε Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία.
Ικανοποιητική ρευστότητα και επίτευξη καθαρών ταμειακών ροών.
Προσδοκίες για αύξηση περιθωρίων κέρδους σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Μείωση των φορολογικών συντελεστών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, από το 2005.
 Διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και επαρκής διασπορά του γεωγραφικού κινδύνου.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Η μείωση των ιδίων κεφαλαίων στα 55-60 εκατ. ευρώ, λόγω της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων.


ΕΔΡΑΣΗ: ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ, ΧΑΜΗΛΗ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ
Η εταιρία ευνοείται από την υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων, λόγω της υψηλής ακίνητης περιουσίας της
Εταιρία με μεγάλη εξειδίκευση και ηγετική παρουσία στα γεωτεχνικά έργα. Επίσης επεκτείνει τη δράση της στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, κατέχει το 10% της Βιοτέρ, τεχνικής εταιρίας Ζ’ τάξεως, ενώ επίσης διαθέτει θυγατρικές μικρότερων τάξεων. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία από τις αγορές του εξωτερικού, έχοντας αναλάβει σημαντικές συμβάσεις σε πολλές χώρες (Κύπρος, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, κ.λπ.). Πέρυσι, η εταιρία σημείωσε σε ενοποιημένη βάση κύκλο εργασιών 112 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 3,67 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαιά της υπερβαίνουν ελαφρά τα 60 εκατ. ευρώ και πρόκειται να αυξηθούν, λόγω της υιοθέτησης των Δ.Λ.Π. Οι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 7,6% του συνόλου των μετοχών και οι βασικοί μέτοχοι το 60,3%. Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής, συγκαταλέγονται:
Σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων (130 εκατ.), ποσό ανώτερο από τον περυσινό της κύκλο εργασιών.
Ικανοποιητική ρευστότητα, ελκυστικός δείκτης P/E και υψηλή μερισματική απόδοση.
Ευελιξία ανάληψης εγχώριων ιδιωτικών έργων, αλλά και έργων στο εξωτερικό.
Υψηλή ακίνητη περιουσία.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής, συγκαταλέγονται:
Η περιορισμένη εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Το θολό τοπίο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ανάθεσης των νέων μεγάλων έργων του Γ’ ΚΠΣ.

  Περιεχόμενα
Αφιέρωμα: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ E-BUSINESS
Αφιέρωμα: Ταχυμεταφορές
Editorial: Η κυβέρνηση... άργησε ένα χρόνο
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Επενδύσεις: Σε δοκιμασία τίθενται οι «μηχανισμοί» στήριξης των αγορών
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Παρουσιάσεις: ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Θα ξυπνήσει ο «γίγαντας»;

 Όροι και προϋποθέσεις του site