Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2005                               Τεύχος 308

Να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος
Γιατί λοιπόν το χρηματιστήριο θα πάει καλά; Διαβάζοντας κάποιος τις εφημερίδες, καταλαβαίνει ότι η διατήρηση ενός θετικού κλίματος δε θα βασίζεται ούτε στη θετική πορεία της οικονομίας μας (χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, υψηλότερη ανεργία, έλλειμμα πάνω από το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ούτε στους υψηλούς ρυθμούς ανόδου των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων (με εξαίρεση τις τράπεζες και λίγες ακόμη εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι ρυθμοί ανόδου προβλέπονται μονοψήφιοι).
Αντίθετα, οι εφημερίδες μιλούν για πωλήσεις πακέτων μετοχών (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κ.ά.) και για τιτλοποιήσεις δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα, η διαμόρφωση καλού κλίματος οφείλεται στο ότι θα «πουλήσουμε τα ασημικά της γιαγιάς», για να θυμηθούμε παλαιότερη φράση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη. Κανείς δε λέει «όχι» σε όλα αυτά. Εκεί που φτάσαμε, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να απελευθερωθεί περαιτέρω η ελληνική οικονομία από τον κρατικό εναγκαλισμό, αλλά και για άμεσους ταμειακούς σκοπούς.


Το προεκλογικό πρόγραμμα
Ωστόσο, τα «ασημικά της γιαγιάς» κάποτε θα τελειώσουν, μιας και άλλωστε δεν είχαμε την τύχη να κληρονομήσουμε γιαγιά «από τζάκι»... Αυτό λοιπόν που θα περίμενε κάποιος από τη νέα κυβέρνηση ήταν να δώσει έμφαση στο σλόγκαν που η ίδια ανέδειξε προεκλογικά: «μπορούμε καλύτερα».
Είχε πει – για παράδειγμα – ότι υπάρχει μεγάλη ευχέρεια εξοικονόμησης πόρων από το σπάταλο ελληνικό δημόσιο. Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης, δεν μας δόθηκε να καταλάβουμε, αν και πόσα κεφάλαια εξοικονομήθηκαν και από πού.
Είχε δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση των αγορών, αλλά ένα χρόνο αργότερα, είναι αμφίβολο αν θα γίνουν περισσότερες από μία ή δύο επενδύσεις στον πολυδιαφημισμένο χώρο της ενέργειας.
Είχε επιβεβαιωθεί ότι θα δίνονταν μάχες εναντίον της γραφειοκρατίας και αυτό που βλέπουμε ότι για την ανάπτυξη μιας οικιστικής περιοχής, χρειάζονται ακόμη μερικά χρόνια διαδικασιών και φυσικά πολλή τύχη, γιατί ένας από τους μύριους τόσους παράγοντες αν δεν συμφωνήσει, μπορεί να την ανατρέψει για πάντα ή έστω να την καθυστερήσει δραματικά. 
Είχε επισημανθεί ως κυρίαρχης σημασίας το θέμα της ακρίβειας και ότι θα δίνονταν μάχες για την πάταξη των κερδοσκοπικών κινήσεων, μέσω ενός αυστηρότερου πλαισίου και μέσω της διεύρυνσης του ανταγωνισμού. Ένα χρόνο μετά, η συνεχιζόμενη – μετά την υιοθέτηση του ευρώ – εκτόξευση των τιμών τόσων πολλών προϊόντων, αποτελεί τη μεγαλύτερη (ανεπιθύμητη) ανακατανομή πλούτου στην Ελλάδα, το μέγεθος της οποίας υπερβαίνει κατά πολύ αυτή του χρηματιστηρίου! Μέσα σε μόλις τρία χρόνια με ετήσιο πληθωρισμό χαμηλότερο του 4%, εκατοντάδες βασικά προϊόντα αυξήθηκαν από 50% έως και 100%, εξανεμίζοντας την ήδη χαμηλή αγοραστική αξία των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων της χώρας...
Είχε τονιστεί η σημασία τού να απορροφηθούν ταχύτατα τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σήμερα κατασκευαστικές και εταιρίες πληροφορικής βρίσκονται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», λόγω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων.


Από εδώ και πέρα
Αναμφίβολα, η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε» σημαντικότατα οικονομικά προβλήματα και παράλληλα ελάχιστοι είναι εκείνοι που την κατηγορούν για τις μέχρι τώρα πράξεις της. Αντίθετα, πολλοί της καταλογίζουν διστακτικότητα και απραξία. Δεν είμαστε εμείς που θα κατηγορήσουμε την κυβέρνηση για τις υπεραισιόδοξες προεκλογικές της εξαγγελίες, που δίδονται άλλωστε από όλα τα κόμματα και που οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι μόνο μέρος αυτών θα γίνει πράξη. Ωστόσο, τονίζουμε την ανάγκη για δράση και ριζικές αποφάσεις, προκειμένου, με συστηματική δουλειά και με απελευθέρωση των ζωντανών δυνάμεων της αγοράς, να δημιουργηθεί υποδομή και πλούτος στην οικονομία. Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να μην επαναπαύεται στα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων, καθώς πολύ δύσκολα θα μπορεί σε δύο χρόνια να πείσει τους πολίτες ότι για την ανεργία, την ακρίβεια και τα χαμηλά εισοδήματα ευθύνονται οι προηγούμενοι...

  Περιεχόμενα
¶ρθρο: Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η παντοδυναμία των χορηγών
Αφιέρωμα: Αμοιβαία Κεφάλαια
Αφιέρωμα: Ασφαλιστικός κλάδος: Τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν
Αφιέρωμα: Φαρμακοβιομηχανίες: Θετική πορεία σε μια δύσκολη αγορά
Editorial: Να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος
Επενδύσεις: Η αγορά της ζάχαρης
Επενδύσεις: Σοφοκλέους:΄Oλοι οι «Μεγάλοι» θέλουν την άνοδο. Θα την έχουν όμως;
Επενδύσεις: Αγοραστικό κύμα υπεράνω... υποψίας!
Επενδύσεις: H τεχνική εικόνα των αγορών
Επενδύσεις: Ποιoς φοβάται τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα;
Επενδύσεις: Πώς «διαλέγουμε» και διαχειριζόμαστε Ομόλογα
Συνέντευξη: Αναστάσιος Λάππας
Παρουσιάσεις: Customer Care 2005 Conference + Expo

 Όροι και προϋποθέσεις του site