Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2005                               Τεύχος 308

Σοφοκλέους:΄Oλοι οι «Μεγάλοι» θέλουν την άνοδο. Θα την έχουν όμως;


Ανεξάρτητα από τις αποτιμήσεις και το πόσο υπερτιμημένες είναι ή όχι οι ελληνικές μετοχές, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι κανένας δεν έχει συμφέρον από την επικράτηση δυσμενούς κλίματος κατά το προσεχές δωδεκάμηνο. Το αντίθετο μάλιστα. Η κυβέρνηση επιθυμεί ένα «θερμό» κλίμα, προκειμένου να αναθερμανθούν οι γενικότερες οικονομικές προσδοκίες, σε μια χρονιά που έχει προβλέψει άνοδο Α.Ε.Π. κατά 3,9% και οι τρέχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών δεν αναφέρονται σε υψηλότερη επίδοση από το 3,3%. Οι θεσμικοί επενδυτές – εγχώριοι και κυρίως ξένοι – όπως και η κυβέρνηση, θέλουν το θετικό κλίμα, προκειμένου να «τρέξει» το σχεδιαζόμενο ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων, από το οποίο θα καρπωθούν σημαντικές προμήθειες και μεγάλα έσοδα για την παροχή των επενδυτικών τους υπηρεσιών. Οι ιδιοκτήτες των εταιριών δείχνουν πολύ «θερμοί» για να διαθέσουν μετοχές τους στο εξωτερικό, μέσω placements, από τα οποία αμείβονται και πάλι οι θεσμικοί επενδυτές, Έλληνες και κυρίως ξένοι.
Υπάρχει λοιπόν η κοινή θέληση, όπως υπάρχουν και τα «καύσιμα»: δηλαδή μια σημαντική ρευστότητα σε διεθνές επίπεδο, που πολλές φορές διστάζει να τοποθετηθεί ακόμη και στα ομόλογα. Το πρόβλημα βέβαια έγκειται στο αν θα υπάρξει κάτι που να μπορούσε να σπάσει έστω έναν κρίκο από την παραπάνω (θετική για τη Σοφοκλέους) αλυσίδα. Έτσι ίσως να εξηγείται και η αδιαφορία της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τους τελευταίους μήνες για πολλές δυσάρεστες εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο της μακροοικονομίας όσο και σε κλαδικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η συνεχιζόμενη δυστοκία για επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών.
Παρόλα αυτά, μακροπρόθεσμα, η καλύτερη επενδυτική επιλογή είναι να ακολουθεί κάποιος τη θεμελιώδη ανάλυση. Και αρχίζουμε από τις τράπεζες, που με βάση τα καθαρά κέρδη του 2004 οδηγούν σε ένα P/E της τάξεως του 20-22, με κατά κανόνα κέρδη από λειτουργικές εργασίες και με μερισματικές αποδόσεις που ξεκινούν από το 2% για να φτάσουν άνω του 3% (π.χ. προνομιούχος τίτλος της Εγνατίας Τράπεζας). Αν δεχτούμε ότι κατά την προσεχή διετία, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υπεραξιών και θα αυξήσουν κατά 50%-60% τα κέρδη τους (ένα σαφώς αισιόδοξο σενάριο), τότε τα P/E θα υποχωρήσουν γύρω στο 12-15, σε επίπεδα δηλαδή ανώτερα από τα τρέχοντα της Ευρώπης. Όταν λοιπόν «η στάθμη του ποτηριού βρίσκεται στη μέση», άλλοι μιλούν για μισογεμάτο και άλλοι για μισοάδειο ποτήρι. Αυτή τη φορά όμως, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν το «ποτήρι» γεμάτο ως το πάνω χείλος του, δίνοντας ολοένα και υψηλότερες τιμές-στόχους στις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για παιχνίδι των ξένων θεσμικών επενδυτών που θέλουν να «ξεφορτώσουν» ψηλότερα, υποστηρίζουν ορισμένοι. Μα αν είναι έτσι, σε ποιον να ξεφορτώσουν οι ξένοι; Στους Έλληνες θεσμικούς, που εδώ και χρόνια βλέπουν τις εκροές στα μετοχικά και μικτά αμοιβαία κεφάλαια να υπερκαλύπτουν τις όποιες εισροές; Ή στους μικροεπενδυτές, που – όσοι έχουν παραμείνει - θα κληθούν να πουλήσουν περιφέρεια με απώλειες 95% για να τοποθετηθούν στην Εθνική Τράπεζα πάνω από τα 30 ευρώ; Πολύ δύσκολα και τα δύο. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει αναπάντητο. Στην ίδια αγορά όμως, πέρα από τα τραπεζικά χαρτιά και τα λοιπά blue chips που ακολουθούν την ανιούσα, συνυπάρχουν:
 Αρκετές μετοχές με P/E γύρω ή και κάτω από το 10, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν διακρίνονται για την ικανοποιητική εμπορευσιμότητά τους.
 Αρκετές μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις, για ορισμένες εκ των οποίων η αγορά αμφιβάλλει αν οι αποδόσεις αυτές είναι διατηρήσιμες στο μέλλον.
Απ’ όλα αυτά καταλαβαίνει κάποιος ότι από τη μια πλευρά, κυβέρνηση, εταιρίες και θεσμικοί θα ήθελαν τη διατήρηση ενός πολύ καλού χρηματιστηριακού δωδεκαμήνου. Και από την άλλη πλευρά, ότι υπάρχουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να προηγηθεί ένα «ξεκαθάρισμα» μεταξύ των μετοχών που φαίνονται υποτιμημένες και αυτών που πραγματικά είναι.


Η περιφέρεια
Ωστόσο, έντονος προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στα small caps: μετά τις «ομοβροντίες» του πρόσφατου παρελθόντος, θα υπάρξουν και άλλες εταιρίες που θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης ή να λάβουν την «άγουσα προς τα αποδυτήρια»; Ποιος μπορεί να το αποκλείσει κατηγορηματικά, όταν υπάρχουν αρκετές εταιρίες με ιδιαίτερα αδύναμες οικονομικές επιδόσεις; Θα υπάρξουν εταιρίες που θα πληγούν ιδιαίτερα από τα Δ.Λ.Π., με αποτέλεσμα να εξαναγκασθούν σε αύξηση κεφαλαίου; Ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει κάτι τέτοιο; Μια ψύχραιμη βέβαια εκτίμηση είναι ότι το «ξεκαθάρισμα» θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά υπέρ των υγιών εταιριών. Αν δηλαδή, επέλεγε κάποιος, από τώρα, μια μετοχή χαμηλής κεφαλαιοποίησης με ελκυστική αποτίμηση, θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να αποκομίσει κέρδη από το «ξεκαθάρισμα» της κατάστασης. Επί του παρόντος όμως...


Κρίσιμα ερωτήματα
Κατασκευές: Θα ξεκολλήσουν τα έργα; Η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο για τον κλάδο. Όλες οι εταιρίες (του παλιού και του νέου καθεστώτος) είναι δυσαρεστημένες, ενώ κυβέρνηση και τράπεζες καλούνται να πάρουν αποφάσεις. Επί του παρόντος, τον πρώτο λόγο στα νέα έργα τον έχει η (θεωρούμενη από πολλούς ως «νεκρή») Αττικάτ, ενώ ο Άκτορας κάθε άλλο παρά εκτός παιχνιδιού φαίνεται να βγαίνει, ιδίως μετά τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών από τον κ. Μπόμπολα στους λοιπούς μεγαλομετόχους της Ελληνικής Τεχνοδομικής.


Θα αποδώσουν οι προσπάθειες για turn around; Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται πολλές εισηγμένες εταιρίες, εμείς όμως σήμερα θα αναφερθούμε σε όσες πρόσφατα προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά δάνεια, όπως τα Σωληνουργεία Κορίνθου, τα Κλωστήρια Ναούσης, η LogicDIS, o Φοίνικας, η Κορφίλ, ο Κεράνης, κ.ά. Ο Φοίνικας έχει εξασφαλισμένη σωτηρία, βασισμένος στη μητρική τράπεζα, που θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια ακόμη φορά. Η Σιδενόρ ευελπιστεί ότι όλα θα πάνε καλά στα θυγατρικά Σωληνουργεία Κορίνθου. Στα Κλωστήρια Ναούσης, η κατάσταση του κλάδου είναι δυσχερής, αλλά οι τράπεζες δεν θα ήθελαν με κανέναν τρόπο να χάσουν τα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν καταβάλει. Όσον αφορά στη LogicDIS, η Eurobank δίνει μία ακόμη ευκαιρία, ανανεώνοντας το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο. Πάντως, πολλά από τα λάθη του παρελθόντος διορθώθηκαν και ελπίζεται ότι κάποια στιγμή τα έργα του δημοσίου θα «τρέξουν». Σε περίπτωση επιτυχίας αναστροφής των αποτελεσμάτων στις παραπάνω εταιρίες, θα προκύψουν μεγάλα κέρδη για τους τολμήσαντες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μετατρέψιμου ομολογιακού των Κλωστηρίων Ναούσης, που προσφέρεται με discount έναντι της τρέχουσας τιμής και μηδενικό επιτόκιο.


Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Στα τέλη του 2005, ή το αργότερο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2006, αναλόγως των γενικότερων συνθηκών και της προόδου του εν εξελίξει προγράμματος αναδιάρθρωσης, θα μπει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Χ.Α. Η αξία του Τ.Τ. υπολογίζεται κοντά στο 1,5 δις ευρώ, ενώ στόχος είναι η εισαγωγή ποσοστού 20% - 30%. Προ της εισαγωγής, δεν αποκλείεται η επιστροφή μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού – κατά πληροφορίες 300 – 400 εκατ. ευρώ - καθώς τα σημερινά ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 1,03 δις ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις λειτουργικές του ανάγκες. Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Τ.Τ. από τη διοίκηση Τσουπίδη, κρίνεται η υπογραφή νέου κανονισμού λειτουργίας. Με αυτόν καταργείται η αρχαιότητα ως μοναδική προϋπόθεση για την ανάληψη θέσης ευθύνης και πλέον τα στελέχη των θέσεων ευθύνης θα αξιολογούνται από 5μελή επιτροπή και θα κρίνονται ετησίως με βάση τους στόχους και τα αποτελέσματα. Τα κέρδη του Τ.Τ. για το 2004 θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω αντιστάθμισης του κινδύνου του χαρτοφυλακίου ομολόγων του Τ.Τ., που ανέρχεται σε 5,5 δις ευρώ, έχει διασφαλιστεί ότι τα κέρδη για την επόμενη τριετία θα είναι 150 εκατ. ευρώ ανά χρήση, επαυξημένα κατά 10% τουλάχιστον ετησίως.


Τράπεζες: Βελτίωση επιδόσεων και τιμών-στόχων
Μετά τα κέρδη των τραπεζών για τη χρήση 2004, οι ξένοι οίκοι αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τη μελλοντική κερδοφορία του κλάδου. Ενδεικτικά, για την Alpha Bank, η Merrill Lynch δίνει τιμή – στόχο τα 33 ευρώ και αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας στο διάστημα 2005-2006 κατά 3%, λόγω των υψηλότερων εσόδων από τόκους και προμήθειες. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται σε ήπιο discount έναντι της Εθνικής και 12% έναντι της Eurobank, κάτι που θεωρείται υπερβολικό, με δεδομένη τη μικρή μόνο διαφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές των δύο τραπεζών: συγκεκριμένα αναμένεται μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή της Alpha κατά 21% στο διάστημα 2004-2006, έναντι 24% της Eurobank.
Την τιμή-στόχο των 30 ευρώ έδωσε η UBS για τη Eurobank, εκτιμώντας ότι η τράπεζα εξακολουθεί να εμφανίζει επιδόσεις καλύτερες των ανταγωνιστών της στα περισσότερα μέτωπα. Η διοίκηση της Eurobank αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον κύκλο εργασιών, τα κέρδη ανά μετοχή και το μέρισμα των ετών 2005-2006, προβλέποντας αύξηση 15%, 20% και 23%, από 14%, 20% και 12% προηγουμένως, αντίστοιχα.
Δύσκολα παραμένουν τα πράγματα για την Emporiki Bank, μετά την απόφαση της διοίκησης να εγγράψει στη χρήση του 2004 προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τράπεζα να εμφανίσει ζημιές 67 εκατ. ευρώ αντί των αναμενόμενων κερδών. Η Merrill Lynch εκτιμά πως και η «τρύπα» στο ασφαλιστικό της τράπεζας δημιουργεί κινδύνους για την κεφαλαιακή θέση και την αποτίμησή της. Οι προβλέψεις της Merrill Lynch μιλούν για διαγραφή κεφαλαίων 450 εκατ. ευρώ (315 εκατ. μετά φόρων), η οποία μειώνει το Tier I στα τέλη του 2005 στο 6,5%.
Διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης για την προσεχή τριετία και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος κ. Τάκης Αράπογλου στο Λονδίνο. Βάσει αυτού, τα δάνεια θα αυξάνονται κατά 15% ετησίως, βελτιώνοντας τον λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 80% από 67% και αυξάνοντας τα έσοδα κατά 35%. Το λειτουργικό κόστος θα αυξάνεται κατά 4% ετησίως, ενώ ο δείκτης αποτελεσματικότητας αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%. Η γενική συνέλευση της Εθνικής θα συγκληθεί στις 17 Μαΐου και η διοίκηση θα προτείνει την αποκοπή μερίσματος στις 18 Μαΐου 2005.
Zημία 160,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 9,7 εκατ. το 2003 εμφάνισε η Geniki Βank, λόγω της απόφασης της νέας διοίκησης της Societe Generale να διενεργήσει συνολικά 134 εκατ. ευρώ προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Παράλληλα με αποζημιώσεις για αποχωρήσεις προσωπικού και άλλους λειτουργικούς κινδύνους, το συνολικό ύψος των αποσβέσεων διαμορφώθηκε στις 31/12/2004 στα 160 εκατ. ευρώ έναντι 24,3 εκατ. το 2003.
Η υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης και διεύρυνσης του δικτύου της Εγνατίας Τράπεζας είχε ως αποτέλεσμα μείωση των κερδών της χρήσης 2004 (22,76 εκατ. ευρώ από 27,86 εκατ. το 2003), παρά την αύξηση όλων των επιμέρους μεγεθών.
Διπλασιασμό κερδών σε επίπεδο μητρικής και ομίλου, πέτυχε η Aspis Βank. Tα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα ανήλθαν σε 4,61 εκατ. ευρώ έναντι 2,29 εκατ. ευρώ, χωρίς να ενισχύονται από έκτακτα αποτελέσματα όπως το 2003. Πάντως για τη χρήση 2004 δεν θα διανεμηθεί μέρισμα.


Ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο
Με δεδομένο το σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα της χώρας, η διατήρηση του καλού χρηματιστηριακού κλίματος έχει πέσει τώρα σε παράγοντες όπως οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις, η επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές, κ.λπ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται μέχρι στιγμής ικανή να «τρέξει» με μεγάλη ταχύτητα. Το ασφαλιστικό των τραπεζών παραμένει στον «αέρα», το περίπου λυμένο πρόβλημα στον ΟΤΕ διατηρείται άλυτο, παρά τις άοκνες προσπάθειες του κ. Βουρλούμη, το πακέτο του ΟΠΑΠ που θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο καθυστερεί, ενώ η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Σοφοκλέους μάλλον θα γίνει το 2005. Συνεχίζουμε λοιπόν τη μέχρι σήμερα τακτική μας, που δεν μας θέλει να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα (57,5%-60% του χαρτοφυλακίου μας σε μετοχές), αλλά να στρεφόμαστε σε σχετικά αμυντικές επιλογές, χωρίς να ξεχνάμε κατά διαστήματα να «κλειδώνουμε» και ορισμένα κέρδη.


«Στιγμές» από τη Σοφοκλέους
Μπενρουμπή: Νοικοκυρεμένη εταιρία, που επί πολύ μακρό χρονικό διάστημα έδινε κέρδη, όταν τα άλλα small caps πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Η μετοχή είχε «φουσκώσει» υπερβολικά και ακολούθησε η λογική κατρακύλα.
Motor Oil: Ανήκουμε στους λίγους υποστηρικτές του τίτλου από τα 6,5 ευρώ. Μετοχή σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά κέρδη και «ομόλογο» σε ό,τι αφορά στη σταθερότητα. Παρά την υψηλή απόδοση του τίτλου, η πολύ καλή μερισματική απόδοση και το έκτακτο φετινό συναλλαγματικό κέρδος επιδρούν θετικά.
Notos Com: Η μετοχή αντιμετώπισε το πρόβλημα της δυσμενούς εκκίνησης της θυγατρικής Notos Home Galleries. Οι καλές διοικήσεις, όμως, στη «φουρτούνα» φαίνονται. Το πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με το σωστό τρόπο και η μετοχή ανέκαμψε δυναμικά.
Autohellas: Σας είχαμε επισημάνει τον τίτλο από τότε που διαπραγματευόταν κάτω από τα 3 ευρώ. Αυτή είναι η πορεία των τίτλων με υψηλή μερισματική απόδοση, που πείθουν ότι είναι διατηρήσιμη και στο μέλλον.


Mίνι αναλύσεις εταιριών
ΙΚΤΙΝΟΣ: «ΣΤΟΙΧΗΜΑ»
ΤΟ PROJECT ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Aπό τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής μαρμάρων στην Ελλάδα, διαθέτει τρία λατομεία (σε Θάσο, Βώλακα και Πλατανότοπο) και τρία εργοστάσια σε Θάσο, Βριλήσσια και Λυκόβρυση. Το 25% των πωλήσεων αποτελούν εξαγωγές. Επιπλέον, η εταιρία, μέσω της κατά 78% θυγατρικής της, κατέχει μεγάλες εκτάσεις ακίνητης περιουσίας στο νομό Λασιθίου Κρήτης, στις οποίες σκοπεύει να αναπτύξει ξενοδοχειακή μονάδα, μαρίνα, γήπεδο γκολφ, δύο οικιστικές περιοχές, κ.λπ. Η έκδοση των απαιτούμενων αδειών προχωρεί ικανοποιητικά και τώρα αναζητούνται στρατηγικοί εταίροι για τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας και την κατασκευή-πώληση του οικισμού. Μέρος της χρηματοδότησης θα γίνει και μέσω κρατικής επιχορήγησης. Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Πρόβλεψη για άνοδο οικονομικών επιδόσεων της τάξεως του 15%.
Θετικές προοπτικές στον κλάδο του μαρμάρου.
Μεγάλα οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στην Κρήτη με δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης γύρω στους μέσους όρους της αγοράς.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Οι αποδόσεις στα ακίνητα αναμένονται μακροπρόθεσμες, αλλά και όχι βέβαιες, λόγω του ότι απαιτείται η ολοκλήρωση των αδειών, η εξεύρεση χρηματοδότησης και η απολαβή τεχνογνωσίας από μελλοντικούς συνεταίρους.


SPRIDER:
ΜΕ «ΟΠΛΟ» ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
Eταιρία ενδυμάτων χονδρικής και κυρίως λιανικής πώλησης με 28 καταστήματα και πελατεία-στόχο τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και τους εφήβους. Προσφέρει ανταγωνιστική σχέση τιμής-ποιότητας και η στρατηγική επέκτασής της είναι η συνεχής αύξηση του αριθμού των καταστημάτων της (έξι νέα φέτος) και ο εκσυγχρονισμός αυτών (ανακαίνιση όλων μέχρι το προσεχές φθινόπωρο).
Το 2004 η Sprider σημείωσε αύξηση πωλήσεων από τα 58 στα 61,7 εκατ., ελαφρά μείωση EBITDA από τα 11,6 στα 11,2 εκατ. και πτώση κερδών από τα 8,9 στα 5 εκατ. ευρώ, λόγω και έκτακτης ζημιάς από πυρκαγιά.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Πολύ γνωστό εμπορικό σήμα και μεγάλη ακίνητη περιουσία στην οποία περικλείονται υπεραξίες.
Ικανοποιητική ρευστότητα και έμπειρο management.
Υψηλή μερισματική απόδοση, που υπερβαίνει το 4%.
Πρόβλεψη για φετινή αύξηση πωλήσεων 8%-10% και για ελαφρά διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους, παρά τη μείωση των τιμών κατά 4%.
Στα μειονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
Η γενικότερη δυσπραγία που χαρακτηρίζει την αγορά της ένδυσης, ιδίως από τα μέσα του 2004 έως και σήμερα.
Ο οξύς ανταγωνισμός που επικρατεί στην αγορά.


JUMBO: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ,
ΕΜΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Aποτελεί την ισχυρότερη αλυσίδα λιανικής παιχνιδιών (28% μερίδιο αγοράς), με τα παιχνίδια να αποτελούν το 50% του τζίρου της, τα βρεφικά προϊόντα το 22% και τα εποχικά προϊόντα το 18%. Διαθέτει δίκτυο 36 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο. Πολιτική ανάπτυξης της εταιρίας είναι η διεύρυνση του δικτύου, με την προσθήκη νέων και μεγάλων καταστημάτων. Η συνεχής αυτή ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις υποχρεώσεις της Jumbo, με την ύπαρξη ενός ομολογιακού και ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, που όμως αναμένεται να μετατραπεί σε μετοχές το προσεχές φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Beta ΑΧΕΠΕΥ, στη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου, προβλέπεται κύκλος εργασιών 221,7 εκατ. (+17,5%) και μετά από φόρους κέρδη 30,8 εκατ. (+25%). Συνεκτιμώντας τις προβλέψεις κερδών της Beta AΧΕΠΕΥ και την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρίας, με βάση και τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν, το P/E της χρήσης 2005-2006 υπολογίζεται γύρω στο 11.


Πλεονεκτήματα
Ελκυστικός δείκτης P/E (χαμηλότερος του μέσου όρου), ικανό management, ισχυρό growth, αναμενόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση, μέσω μετατροπής του ομολογιακού δανείου, επιτυχία του πρόσφατου placement.


Μειονεκτήματα
Ανάγκη για υψηλές επενδύσεις, σημαντική απόδοση της μετοχής κατά τους τελευταίους μήνες.

  Περιεχόμενα
¶ρθρο: Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η παντοδυναμία των χορηγών
Αφιέρωμα: Αμοιβαία Κεφάλαια
Αφιέρωμα: Ασφαλιστικός κλάδος: Τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν
Αφιέρωμα: Φαρμακοβιομηχανίες: Θετική πορεία σε μια δύσκολη αγορά
Editorial: Να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος
Επενδύσεις: Η αγορά της ζάχαρης
Επενδύσεις: Σοφοκλέους:΄Oλοι οι «Μεγάλοι» θέλουν την άνοδο. Θα την έχουν όμως;
Επενδύσεις: Αγοραστικό κύμα υπεράνω... υποψίας!
Επενδύσεις: H τεχνική εικόνα των αγορών
Επενδύσεις: Ποιoς φοβάται τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα;
Επενδύσεις: Πώς «διαλέγουμε» και διαχειριζόμαστε Ομόλογα
Συνέντευξη: Αναστάσιος Λάππας
Παρουσιάσεις: Customer Care 2005 Conference + Expo

 Όροι και προϋποθέσεις του site