Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2005                               Τεύχος 308

Αγοραστικό κύμα υπεράνω... υποψίας!


Χρησιμοποιώντας μια καθαρά μεταφορική φράση για να σχολιάσουμε τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές, θα λέγαμε πως η «φυγόκεντρος» δύναμη κίνησης των διεθνών κεφαλαιαγορών τις έχει εξωθήσει μακριά από το «βαρυτικό» πεδίο δράσης της θεμελιώδους οικονομίας. Με άλλα λόγια, οι αγορές επιδεικνύουν μια συμπεριφορά άκρως «επαναστατική» και μη ερμηνεύσιμη με τα συμβατικά εργαλεία των οικονομολόγων, βάσει των οποίων οι μετοχικές αποτιμήσεις θα έπρεπε να είναι σημαντικά πιο «προσγειωμένες» από τα σημερινά επίπεδα. Η ισχυρή ανάκαμψη των «βαρύτερων» χρηματιστηριακών δεικτών διεθνώς πάνω από τα προηγούμενα φετινά τους υψηλά και το γενικότερο κύμα επιθετικών αγορών σε πολύτιμα μέταλλα, εμπορεύματα και μετοχές, δε συνάδει με τους καταγεγραμμένους αρνητικούς πολιτικοοικονομικούς παράγοντες, όπως λόγου χάρη την ανοδική έξαρση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι και τα μείζονα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωπαϊκής (δημοσιονομική ασυνέπεια των αρχών της Ε.Ε. σε σχέση με την εκτράχυνση πολλών εθνικών ισολογισμών, αδυναμία συντονισμένης λειτουργίας του μορφώματος της ΟΝΕ κ.λπ.), αλλά και της αμερικανικής οικονομίας (διπλά ελλείμματα, ασφαλιστικό πρόβλημα κ.λπ.).
Σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάρρευση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους, η συμπεριφορά όλων των αγορών δείχνει να «αφουγκράζεται» την εκκίνηση ενός πολύ ισχυρού κύκλου παγκόσμιας ανάπτυξης, πέρα από κάθε ανάσχεση και εκτός κάθε πρόβλεψης των ειδικών! Ποια είναι όμως αυτή η πραγματικά «φυγόκεντρος» δύναμη, που εξωθεί τις αγορές σε άλογη συμπεριφορά; Φαίνεται να μην είναι άλλη από τη διττή δράση: α) της υπερβάλλουσας ρευστότητας των διεθνών funds κάθε είδους και των πάσης φύσεως traders ανά τον κόσμο, που διακαώς αναζητούν νέα σημεία κερδοσκοπίας και β) το γνωστό μας momentum των τιμών και η αδράνεια των επενδυτών διεθνώς, οι οποίοι είτε απλώς αρέσκονται να βρίσκονται μέσα σε καθεστώς ευδαιμονίας είτε παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις, παραμένοντας, εν πολλοίς, έξω από τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και αφήνοντας το «έξυπνο χρήμα» να τροφοδοτεί για την ώρα τη χρηματιστηριακή άνοδο. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα τεχνικά μακροοικονομικά στοιχεία, οι καθαρά τεχνικοί αυτοί παράγοντες διαθέτουν την ικανότητα να συντηρήσουν περαιτέρω τη διεθνή χρηματιστηριακή ευφορία και να διευρύνουν την ανοδική τάση των μετοχικών αγορών, αλλά και των εμπορευματικών και ενεργειακών τιμών. Θυμίζουμε ότι, πριν από ένα μήνα, είχαμε μιλήσει για το αποτέλεσμα της προηγούμενης συντηρητικής στρατηγικής πολλών funds, αλλά και μεγάλης μερίδας του επενδυτικού κοινού, η οποία θα οδηγούσε σύντομα στην αναπόδραστη ανάγκη για επαναδιοχέτευση των λιμναζόντων κεφαλαίων τους μέσα στο σύστημα των κεφαλαιαγορών. Έτσι και έγινε!
Υπό αυτή λοιπόν την οπτική, αλλά και εκ του μέχρι σήμερα θετικού αποτελέσματος, αξιολογείται ως ιδιαίτερα έγκαιρη και επιτυχημένη η πιο πρόσφατη αναπτυξιακή αναδιάρθρωση του διεθνοποιημένου ισορροπημένου χαρτοφυλακίου, με μερική επανατοποθέτηση της ρευστότητας στις μετοχικές αγορές και τα hedge funds με αύξηση του ποσοστού από το αρχικό 60% στο 65% (βλέπε άρθρο προηγούμενου μήνα). «Τι μέλλει γενέσθαι» όμως από εδώ και πέρα; Πόσο εύκολο θα είναι να διατηρηθούν οι κεφαλαιακές υπεραξίες και πόσο πραγματικά «μετέωρες» παραμένουν οι τιμές των ομολόγων διεθνώς; Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε διεξοδικά, ξεκινώντας από την παρουσίαση των πιο πρόσφατων στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και συνεχίζοντας με τη δυναμική τεχνική εικόνα των διεθνών αγορών.
Μακροοικονομικές εξελίξεις
Οι εκτιμήσεις περί λανθασμένης αρχικής εκτίμησης κάποιων εμπορικών στοιχείων και η ανάγκη για ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2004 επιβεβαιώθηκαν πλήρως, καθώς το μέγεθος αυτό αναθεωρήθηκε τελικά στο 3,8% από το αρχικό επίπεδο του 3,1%. Εξετάζοντας τώρα κατ’ ιδίαν τους σημαντικότερους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας, βλέπουμε να επικρατεί μια μικτή εικόνα από το ξεκίνημα του νέου έτους και μέχρι σήμερα. Στο βιομηχανικό κλάδο, ο δείκτης αποτύπωσης του βαθμού οικονομικής δραστηριότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων (δείκτης ISM) υποχώρησε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο στο 55,3 από το 56,4% του Ιανουαρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από το Σεπτέμβριο του 2003. Παρά την πτωτική του τάση πάντως ο δείκτης έχει καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από το κρίσιμο όριο του 50. Το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανικών εταιριών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας συρρικνώθηκε οριακά στο 79% τον Ιανουάριο από το 79,1% του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την εικόνα στασιμότητας που έδειξε και ο ISM από τις αρχές του 2005. Επίσης, μηδενική αύξηση παρουσίασε και η βιομηχανική παραγωγή Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής του Σικάγο (Chicago PMI) πέτυχε άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα, το Φεβρουάριο, στο 62,7% από το 62,4% του Ιανουαρίου. Άνοδο πέτυχε και ο αντίστοιχος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων της περιοχής της Φιλαδέλφεια (Phily FED) στο επίπεδο του 23,9% κατά τον Φεβρουάριο από το χαμηλό επίπεδο του 13,2% του Ιανουαρίου. Ισχυρή όμως πτώση κατά 0,9% εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μέσα στον Ιανουάριο, οφειλόμενη όμως κυρίως στη μείωση των παραγγελιών νέων αεροσκαφών κατά 27% και όχι στους υπόλοιπους κλάδους, οι οποίοι «άντεξαν», εμφανίζοντας θετικό πρόσημο. Ο δείκτης μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών στις Η.Π.Α., ο γνωστός ISM υπηρεσιών, ανέκαμψε οριακά το Φεβρουάριο στο 59,8 από το 59,2 του προηγούμενου μήνα. Όλοι οι υποδείκτες της συγκεκριμένης μέτρησης αυξήθηκαν οριακά, αλλά αυτός της απασχόλησης αυξήθηκε κατακόρυφα. Η οριακή όμως ανάκαμψη των υπηρεσιών δε διαφοροποιεί μέχρι το σημείο αυτό τη γενική εικόνα στασιμότητας του πρώτου διμήνου. Στην αμερικανική αγορά ακινήτων οι πωλήσεις νέων κατοικιών Ιανουαρίου μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 9,2% στις 1,106 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα των 1,218 εκατ. μονάδων του περασμένου Δεκεμβρίου. Το πιο ανησυχητικό όμως στοιχείο είναι η αύξηση του λόγου αποθεμάτων προς πωλήσεις, σε υψηλό 4 ½ ετών, που δείχνει ότι ίσως αρχίσουν να υπάρχουν προβλήματα συσσώρευσης σημαντικού stock σε αρκετούς κατασκευαστές. Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών κατά τον Ιανουάριο στις Η.Π.Α. μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% στις 6,8 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες από τις 6,81 εκατ. μονάδες του περασμένου Δεκεμβρίου, μέγεθος όμως αναθεωρημένο θετικά σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των 6,69 εκατ. κατοικιών.
Σε πτωτική αναθεώρηση της τιμής του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από το 94,2 στο 94,1, προχώρησε το πανεπιστήμιο του Michigan κατά την εκτίμηση της τελικής τιμής του Φεβρουαρίου. Μάλιστα η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα εμπιστοσύνης του Ιανουαρίου (95,5). Οι Αμερικανοί καταναλωτές δε φαίνεται λοιπόν, προς το παρόν, να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζιτών ότι η αμερικανική οικονομία επιδεικνύει ισχύ και προοπτικές ανάπτυξης, καθώς εμφανίζονται απογοητευμένοι. Μάλιστα, στην πρόσφατη σφυγμομέτρηση του δείκτη εμπιστοσύνης Φεβρουαρίου του conference board είχαμε υποχώρηση στο 104 από το 105,1 του Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάση του αντίστοιχου δείκτη του πανεπιστημίου του Michigan. Οι λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου στις Η.Π.Α. μειώθηκαν κατά 0,3%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για κυκλική αποκλιμάκωση μετά την ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών του προηγούμενου εξαμήνου. Πάντως, εξαιρώντας τον ευμετάβλητο κλάδο των αυτοκινήτων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%. Το μόνο ίσως πραγματικά ελπιδοφόρο μακροοικονομικό στοιχείο προέρχεται από τον τομέα της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Θετική λοιπόν ήταν η εικόνα που παρουσίασε η αμερικανική αγορά εργασίας κατά το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 262.000 νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις μέσες προβλέψεις για 225.000 θέσεις, ενώ το μηναίο ποσοστό ανεργίας κυμάνθηκε στο 5,4%. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες αιτήσεις για τη λήψη επιδομάτων ανεργίας των τελευταίων εβδομάδων κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κοντά στις 300.000 αιτήσεις). Βέβαια δεν λείπουν και οι επενδυτικοί οίκοι που προχωρούν σε ανοδικές αναθεωρήσεις των φετινών τους εκτιμήσεων για την αμερικανική οικονομία, παρά τα αμφισβητούμενα μακροοικονομικά στοιχεία του πρώτου διμήνου του έτους. Για παράδειγμα, η Merrill Lynch αναθεώρησε δραστικά την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του α’ τριμήνου του 2005, από το αρχικό 3,2% στο 4,3%! Στη συνέχεια όμως προβλέπει αποκλιμάκωση των τριμηνιαίων ρυθμών στο 3,5% και στο 3% για τα τελευταία δυο τρίμηνα. Η πρόβλεψη αυτή δείχνει πάντως να βρίσκεται σε αντίφαση με τα τεχνικά μηνύματα των αγορών για ανάκαμψη μέσα στους επόμενους μήνες, μετά τη στασιμότητα του πρώτου τριμήνου του έτους.


Διεθνείς αγορές
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones κατάφερε να πετύχει νέο υψηλό τετραετίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ ο βασικός αμερικανικός δείκτης S&P 500 νέο υψηλό τριετίας! Πολύ δυναμική εικόνα ανάκαμψης όμως σημείωσαν και άλλοι δείκτες, όπως π.χ. αυτός της μικρής κεφαλαιοποίησης S&P Small Caps 600 (υψηλό οκταετίας). Ο κλάδος όμως που πραγματικά δείχνει μια εμφανή χρηματιστηριακή υστέρηση μέχρι σήμερα, είναι αυτός των τεχνολογικών εταιριών. Τόσο ο δείκτης SOX των ημιαγωγών όσο και ο ευρύτερος NASDAQ, ενώ εμφανίζουν μια υγιή ανοδική τεχνική προοπτική, δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τα φετινά τους υψηλά και υπολείπονται σε αποδόσεις. Στην Ευρωζώνη, οι μεγάλοι μετοχικοί δείκτες καταγράφουν διαδοχικά νέα φετινά υψηλά τιμών υπό το καθεστώς μιας επιθετικής ανοδικής τάσης σε όλα τα επίπεδα. Τόσο ο γαλλικός CAC-40 όσο και ο γερμανικός DAX, αλλά και ο DJ Eurostoxxx 50, επιδεικνύουν μια υγιή ανοδική εικόνα, τροφοδοτούμενη από ακούραστο αγοραστικό momentum. Προσπαθώντας τώρα να αποκρυσταλλώσουμε μια εικόνα για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική διακύμανσης όλων αυτών των αγορών, βλέπουμε τους τεχνικούς δείκτες τάσης, αλλά και κυκλικής ταλάντωσης των χρηματιστηριακών δεικτών να επιβεβαιώνουν το σχηματισμό νέων φετινών υψηλών και να μην εμφανίζουν, για την ώρα τουλάχιστον, κάποιες επικίνδυνες αρνητικές αποκλίσεις ή άλλους σχηματισμούς εν δυνάμει αντιστροφής της ανοδικής τάσης. Τα πλαίσια μεταβλητότητας των περισσοτέρων χρηματιστηριακών δεικτών διατηρούν ένα «ελεγχόμενο» εύρος, αφήνοντας σαφή περιθώρια για νέες υπεραξίες. Συνολικά, λοιπόν, η δυναμική τεχνική εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών παραμένει μεσοπρόθεσμα αισιόδοξη, ικανή να συντηρήσει τον εαυτό της. Η πραγματική όμως τεχνική ανατροπή έχει συντελεστεί στην αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται μια ευρείας κλίμακας αναστροφή του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου καθοδικού κύκλου των κρατικών yields σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες και ιδίως άνω της δεκαετίας. Αφού οι τιμές των κρατικών ομολόγων, τόσο σε δολάριο όσο και σε ευρώ, άγγιξαν πιθανότατα μια σημαντική μεσοπρόθεσμη «οροφή» και τα yiels έπιασαν «πάτο», λόγω της γνωστής αντίστροφης σχέσης μεταξύ των τιμών των ομολόγων και των yields, οι κερδοσκόποι έχουν ξεκινήσει να ποντάρουν σε μια έντονη κατάρρευση των ομολογιακών τιμών και σε ανοδική εκτόνωση των yields. Ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπερίσχυαν οι θέσεις long (ανοδικές) στα ομόλογα, τώρα τα περισσότερα funds έχουν ενεργοποιήσει αντίστροφες θέσεις short (πτωτικές), ενώ πολλοί διαχειριστές ρευστοποιούν μαζικά ομολογιακές θέσεις κυρίως σε μεσομακροπρόθεσμους τίτλους. Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου επιβεβαίωσε την κυριαρχία του παράγοντα της ανοδικής τάσης, την οποία είχαμε επισημάνει πριν από ένα μήνα, καθώς σήμερα η τιμή του ευρώ (1,3250 δολ.) κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά των αρχών Φεβρουαρίου (1,30 δολ.-1,275 δολ.). Το αγοραστικό momentum του ευρώ, αν και δεν κινείται σε πολύ ακραία όρια, παραμένει αρκετό για να συντηρήσει πιθανότατα αυτή την τάση και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ μεγάλη «πρόσκληση» παραμένει η δοκιμασία του ιστορικού υψηλού των 1,3667 δολ. Κατά το τελευταίο κύμα μάλιστα διολίσθησης του δολαρίου, η αγορά των πολύτιμων μετάλλων ενεργοποίησε φυσιολογικά ένα νέο ανοδικό κύκλο, με την τιμή spot του χρυσού να κυμαίνεται τώρα στην περιοχή των 436 δολ. ανά ουγκιά (από το πρόσφατο χαμηλό των 410,5 δολ. ανά ουγκιά).


Επενδυτική στρατηγική
Η μερική χρησιμοποίηση των ρευστών διαθεσίμων στην αύξηση της βαρύτητας των μετοχικών τοποθετήσεων στο ισορροπημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αποτέλεσε το κομβικό σημείο της φετινής πολύ ικανοποιητικής πορείας του. Η αύξηση της στάθμισης των μετοχών από το 60% στο 65% του χαρτοφυλακίου έγινε σε μια χρονική συγκυρία εκκίνησης ενός νέου δυναμικού ανοδικού κύκλου των μετοχικών τιμών που οδήγησε σε νέα υψηλά έτους. Η συντηρητική τοποθέτηση μόνο του 5% του χαρτοφυλακίου σε τίτλους σταθερού εισοδήματος δικαιώνεται με τη διαφαινόμενη επιθετική ρευστοποίηση των ομολόγων μέσα στο Φεβρουάριο και την επακόλουθη ανάπτυξη πτωτικής τάσης στις τιμές τους. Αναλύοντας στη συνέχεια τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ενδεικτικού διεθνοποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου, έχουμε: α) περαιτέρω συντηρητική αύξηση της στάθμισης των μετοχικών αγορών και των hedge funds, με αύξηση του ποσοστού από το 65% στο 68% βασιζόμενη κυρίως στη σταθερή μεσοπρόθεσμη τεχνική συμπεριφορά των αγορών και το διαφαινόμενο απόθεμα αγοραστικού momentum, αποφεύγοντας όμως τις ακρότητες, όπως ποσοστά στάθμισης άνω του 70%, β) το ποσοστό των ομολόγων παραμένει σταθεροποιημένο στο χαμηλό ποσοστό του 5% και γ) αμετάβλητο παραμένει και το ποσοστό των πολύτιμων μετάλλων στο 6% του χαρτοφυλακίου. Κατά συνέπεια, το ενδεικτικό μικτό διεθνοποιημένο χαρτοφυλάκιο λαμβάνει μια ελαφρώς πιο αναπτυξιακή διάρθρωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, χωρίς να ελαχιστοποιεί τα ρευστά διαθέσιμα, τα οποία κυμαίνονται τώρα στο 21% (από το 24% των αρχών Φεβρουαρίου). Από πλευράς νομισματικής κατανομής των επενδυτικών προϊόντων, διατηρείται το μεγαλύτερο ειδικό βάρος του ευρώ απέναντι στο δολάριο, καθώς σε μακροπρόθεσμη βάση ανάλυσης, η τάση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου παραμένει ανοδική όπως είδαμε νωρίτερα.
Στο καθαρά ομολογιακό τμήμα του συνολικού διεθνοποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου, το ποσοστό των junk bonds παραμένει χαμηλό στο 5%, καθώς δεν υπάρχει σημαντικό περιθώριο υπεραπόδοσης έναντι των υπολοίπων τίτλων σταθερού εισοδήματος. Όλοι οι ομολογιακοί τίτλοι του χαρτοφυλακίου δεν ξεπερνούν την πενταετία, αποφεύγοντας έτσι τις δυσμενείς κεφαλαιακές απώλειες από την πτώση των τιμών των μακροπρόθεσμων τίτλων. Σημειώνουμε πως όσο πιο μακροπρόθεσμο είναι ένα ομόλογο τόσο πιο μεγάλη πτώση σημειώνει η τιμή του για μια δεδομένη αύξηση του yield.

  Περιεχόμενα
¶ρθρο: Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η παντοδυναμία των χορηγών
Αφιέρωμα: Αμοιβαία Κεφάλαια
Αφιέρωμα: Ασφαλιστικός κλάδος: Τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν
Αφιέρωμα: Φαρμακοβιομηχανίες: Θετική πορεία σε μια δύσκολη αγορά
Editorial: Να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος
Επενδύσεις: Η αγορά της ζάχαρης
Επενδύσεις: Σοφοκλέους:΄Oλοι οι «Μεγάλοι» θέλουν την άνοδο. Θα την έχουν όμως;
Επενδύσεις: Αγοραστικό κύμα υπεράνω... υποψίας!
Επενδύσεις: H τεχνική εικόνα των αγορών
Επενδύσεις: Ποιoς φοβάται τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα;
Επενδύσεις: Πώς «διαλέγουμε» και διαχειριζόμαστε Ομόλογα
Συνέντευξη: Αναστάσιος Λάππας
Παρουσιάσεις: Customer Care 2005 Conference + Expo

 Όροι και προϋποθέσεις του site