Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2005                               Τεύχος 307

Η Σοφοκλέους μετά το front running


Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις διεθνείς; Μέχρι πόσο υψηλότερους δείκτες P/E δικαιούνται να έχουν οι ελληνικές τράπεζες από τις ευρωπαϊκές; Μέχρι πόσο μεγαλύτερες του 40% ή και του 50% αποδόσεις θα έχουν οι ξένοι θεσμικοί κατά το τελευταίο εξάμηνο από τα blue chips και θα συνεχίζουν να μην «κλειδώνουν» κέρδη;
Αυτά ήταν τα ερωτήματα που απασχολούσαν τους επενδυτές έως το τέλος Ιανουαρίου, αλλά κανείς δε σκεπτόταν να μειώσει ουσιαστικά τις θέσεις του, καθώς έβλεπε το momentum της αγοράς να παραμένει θετικό και την άνοδο της Σοφοκλέους να διαχέεται προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Αντίθετα, το ενδιαφέρον είχε εστιαστεί σε τίτλους που «δεν είχαν τρέξει», οποιουδήποτε κλάδου και κεφαλαιοποίησης, καθώς και σε μετοχές που συγκέντρωναν τις φήμες για σημαντικά deals μέσα στο 2005. Και ο αριθμός αυτών ξεπερνούσε το 25!
Σε αντίθεση λοιπόν με το 1999, όπου η αλματώδης άνοδος των αποτιμήσεων είχε οδηγήσει σε – αμφίβολης ποιότητας – deals, φέτος η ελπίδα των επενδυτών ήταν ότι τα πολλά deals θα ήταν αυτά που θα οδηγούσαν σε υψηλότερα επίπεδα τις αποτιμήσεις. Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του Ιανουαρίου, που συνεχίστηκε μάλιστα και κατά τις αρχές του Φεβρουαρίου, ήταν η εκτίναξη των τιμών των μετοχών που είχαν πιεστεί υπερβολικά κατά το Δεκέμβριο (μικρές κατασκευαστικές, Όμιλος Αλλαμανή, Όμιλος Λαναρά, κάποιες κλωστοϋφαντουργικές, Sex Form, κ.ά.). Προς την κατεύθυνση αυτή συνετέλεσε ή η «λογική του ελατηρίου» ή/και η προεξόφληση από την αγορά ότι οι τράπεζες θα επιδείξουν την πρέπουσα «χαλαρότητα» - ή «συμπαράσταση» αν θέλετε – σε αρκετές από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις κατασκευαστικές εταιρίες, στα έργα της Εγνατίας Οδού μειοδότησαν κυρίως οι μικρότερες εταιρίες (Ευκλείδης, Μεσοχωρίτης, κ.ά.), ο Άκτωρ που θα πρέπει να ξεπεράσει το πρόβλημα του βασικού μετόχου, ενώ αντίθετα χωρίς έργα έμειναν οι Όμιλοι της Μηχανικής, της J&P Άβαξ και της ΓΕΚ. Οι εκπτώσεις τελικά δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, ενώ μειοδότησαν κυρίως οι εταιρίες που είχαν ανάγκη τα έργα.
Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν στη Σοφοκλέους μετοχές που αποφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις και μπορούν, σε μεσοπρόθεσμη βάση, να αποτελέσουν «ασφαλή καταφύγια», αν και βέβαια κανείς δεν μπορεί να μπορεί να μιλήσει για ασφάλεια στη Σοφοκλέους. Μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, από τις τράπεζες λιγότερο είχαν «τρέξει» η Τράπεζα Κύπρου και η Eurobank. Από τα λεγόμενα «καλά χαρτιά», σχετικά πίσω είχαν μείνει τίτλοι όπως π.χ. η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Δέλτα Συμμετοχών, η Chipita, η Coca Cola 3E, κ.λπ. Μερικές από τις μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης ήταν οι Intrakat, Intertech, Alma-Ατέρμων, Kego, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Medicon, Μπάρμπα Στάθης, Πειραιώς Leasing, Βάρδας,  Ελτράκ, κ.ά. Μερικές από τις μετοχές με χαμηλούς δείκτες P/E είναι η Πειραιώς Leasing, η Revoil, η Forthnet, η Kleemann, ο Βογιατζόγλου, κ.ά.
Με αυτά τα δεδομένα, το περιβάλλον της Σοφοκλέους δείχνει αυξημένο κίνδυνο για αρκετές από τις μετοχές της, σε μια περίοδο που το εξωτερικό περιβάλλον ενέχει και αυτό κινδύνους, καθώς:
1. Ο φετινός ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ του 2,8% και του 3,4%, έναντι του 3,9% που προβλέπεται στο φετινό προϋπολογισμό.
2. Είναι ενδεχόμενο να ανακοινωθούν διορθωτικά οικονομικά μέτρα κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο.
3. Ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει και τις τράπεζες.
4. Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει ότι το ασφαλιστικό των τραπεζών θα επιλυθεί, ότι στην ανάθεση των έργων της Εγνατίας Οδού δε θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, ότι θα γίνουν deals σε όλες τις λεγόμενες μικρές τράπεζες, ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ θα προχωρήσει με επιτυχία, κ.λπ.
Τι κάνουμε
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, προχωρούμε λοιπόν σε κάποια αναδιάρθρωση μετοχικών θέσεων, διατηρώντας το ποσοστό των μετοχών στο 60% του συνολικού χαρτοφυλακίου, λόγω της γνωστής αμυντικής μας διάθεσης. Πριμοδοτούμε περισσότερο τις μετοχές που διαπραγματεύονται με σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις και που προσφέρουν ικανοποιητικό μέρισμα. Πάντως, στους παράγοντες εκείνους που ενδεχομένως να επιδράσουν θετικά στο ελληνικό χρηματιστήριο συγκατελέγονται οι παρακάτω:
1. Η αναμενόμενη αναθέρμανση των διεθνών κεφαλαιαγορών, μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα του 2005. Και λέμε «μουδιασμένο» και όχι πτωτικό, γιατί υπήρξαν ευρωπαϊκοί δείκτες που στις αρχές Φεβρουαρίου «έγραφαν» υψηλό έτους, με παράλληλη όμως άνοδο και των ομολογιακών αγορών!
2. Η αρχή εφαρμογής του νόμου για κίνητρα σε όσους διακρατούν, σε μακροπρόθεσμη βάση, μερίδια μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, γεγονός που πιθανόν να επηρεάσει τόσο τα θεσμικά, όσο και τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Πάντως, κατά τον πρώτο μήνα του έτους, συνεχίστηκαν οι εκροές από τα μετοχικά και μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού. Αυτό λοιπόν που προβληματίζει είναι το αν υπάρχουν καθαρές εκροές σε περιόδους σημαντικής ανόδου του Γενικού Δείκτη, τι θα μπορούσε να γίνει, αν ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε προς τα κάτω;


Προς εξέταση
Forthnet, Αγροτική Τράπεζα, Πειραιώς Leasing, AS Company, Lavipharm, Δέλτα Project, Kego, Revoil, Alma-Ατέρμων, Ελτράκ, Cyclon, Intrakat, Δ.Ο. Λαμπράκη


Μετοχικές επισημάνσεις
Forthnet: Αναμένει σημαντικά οφέλη από τον επικείμενο νόμο για τις τηλεπικοινωνίες. Η εταιρία προσβλέπει στην υιοθέτηση της απελευθέρωσης του τοπικού βρόγχου, μέσω της οποίας θα μπορούσε, με μια σχετικά χαμηλή επένδυση, να διπλασιάσει το περιθώριο EBITDA από τα 17%-18% που είναι σήμερα, περίπου στο διπλάσιο ποσοστό.
Byte: Κέρδισε τον «πρώτο γύρο» στο έργο του Police On Line, χωρίς μάλιστα την ύπαρξη ενστάσεων. Σε περίπτωση τελικής ανάληψης του έργου, ο τζίρος της εισηγμένης θα ωφεληθεί κατά πολύ.
Ελφίκο: Σε μια πολύ δύσκολη για τον κλάδο περίοδο, δίνει τις δικές της μάχες επιβίωσης, καταφέρνοντας να σημειώνει κέρδη και να διατηρεί τη ρευστότητά της σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πολύ χαμηλή η κεφαλαιοποίησή της και φέτος μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από την εξαγορά του σήματα «Σερραία» στα παραδοσιακά σεντόνια, κουρτίνες, κ.λπ.
Euromedica: Πλησιάζει ο καιρός για την υλοποίηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας στο 1,5 ευρώ (που είναι και η ονομαστική αξία της μετοχής). Τα χρήματα βέβαια υπάρχουν, αλλά αύξηση δεν μπορεί να ξεκινήσει, αν η τρέχουσα τιμή της μετοχής δεν υπερβεί το 1,5 ευρώ.
Αγροτική Τράπεζα: Σχέδια επί σχεδίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία και η ανάπτυξή της; Η μετοχή πάντως έχει κάνει το δικό της front running.
Εθνική Ασφαλιστική: Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, η εταιρία προσπαθεί να καλύψει το «χαμένο έδαφος» στο bancassurance. Αν τα καταφέρει (και η παρουσία του κ. Παλαιολόγου συμβάλλει προς αυτό), τότε τα περιθώρια ανόδου του κύκλου εργασιών είναι μεγάλα. Γιατί μια εταιρία με υψηλό λειτουργικό κόστος, αν μη τι άλλο, χρειάζεται και υψηλούς τζίρους. Θετική έκπληξη οι υψηλοί στόχοι ανάπτυξης της εταιρίας για την Κύπρο.


Δυσφορία για τα οικονομικά
Σε σφυγμομέτρηση που έγινε στο τέλος του 2004, προέκυψε ότι το 23% των Ελλήνων φοβάται ότι φέτος ενδέχεται να χάσει τη δουλειά του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με δεδομένο το ότι το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 11%, το 34% των εργαζομένων, είτε δεν έχει δουλειά είτε φοβάται ότι θα τη χάσει. Και επειδή το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων και των αγροτών είναι υψηλό, αυτό σημαίνει ότι στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, το ποσοστό ανασφάλειας είναι πολύ υψηλότερο από το 34%! Επίσης, σε σφυγμομέτρηση που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, προέκυψε ότι το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ικανοποιημένοι από την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές! Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αμφισβητείται η σημερινή κυριαρχία του κυβερνητικού κόμματος στην πολιτική σκηνή, αλλά σκιαγραφεί τη λαϊκή δυσφορία απέναντι στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Και να συνεκτιμήσει κάποιος, ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα «σκληρή» οικονομική πολιτική, επιλέγοντας την οδό των «ήπιων παρεμβάσεων».
Οι δύο όψεις του νομίσματος: Πώς συνδυάζονται όλα αυτά με τα κολακευτικά σχόλια των ξένων οίκων για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και για τα έργα υποδομής που άλλαξαν την εικόνα της χώρας; Από το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυτή λαμβάνει χώρα χωρίς ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης, με δραστικό περιορισμό του ρόλου της λεγόμενης μεσαίας τάξης (που αυτή σε μεγάλο βαθμό συντηρεί την απασχόληση) και με αφαίμαξη των μισθωτών και των μικροεπαγγελματιών από το ασταμάτητο κύμα της ακρίβειας, το οποίο όμως δεν απεικονίζεται στον επίσημο πληθωρισμό! Αποτελέσματα όλων αυτών, η έντονη ανασφάλεια, η υπερχρέωση πολλών νοικοκυριών και η αρχή μιας δυσφορίας για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί μέσα στο έτος, από παράγοντες όπως:
Λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων μέσα στο πρώτο εξάμηνο, στην περίπτωση που παρατηρηθεί έντονη απόκλιση μεταξύ πραγματικού και προϋπολογισθέντος ελλείμματος.
Μείωση της ζήτησης των πολιτών, καθώς οι τράπεζες θα φρενάρουν τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων.
Υιοθέτηση του νέου ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα, που αναμφίβολα βοηθά την οικονομία, ευνοώντας όμως τις μεγάλες αλυσίδες σε βάρος των μικρών καταστημάτων.
Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να επιταχύνει τις τομές στην οικονομία και την προώθηση των έργων, προκειμένου η κατάσταση να μην εκτροχιαστεί και τότε δεν θα εξακολουθεί να απολαμβάνει την «περίοδο χάριτος», βασιζόμενη στα λάθη των προηγούμενων.

  Περιεχόμενα
¶ποψη: Ο συντελεστής «beta» μιας μετοχής. Η ερμηνεία του συντελεστή
¶ρθρο: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η ώρα των μονοσήμαντων τοποθετήσεων
¶ρθρο: ΟFFSHORING: Η νέα τάση στους μεγαλύτερους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς
¶ρθρο: Επενδύσεις σε θέματα τέχνης
Αφιέρωμα: Επιχειρήσεις Δημοσίου: Στόχος η μεγιστοποίηση της αξίας τους
Αφιέρωμα: Call Centers Ένας θεσμός που κερδίζει συνεχώς μερίδια
Editorial: Λείπει το όνειρο, το φως και το δοξάρι...
Επενδύσεις: Συνεχίζεται η συσσώρευση
Επενδύσεις: Η Σοφοκλέους μετά το front running
Ευρωπαΐκή Πίστη: Κερδίζει δίκτυα και μερίδια αγοράς
Επενδύσεις: Το νέο στοίχημα των κερδοσκόπων
Επενδύσεις: Αναζητούνται νέα επίπεδα στήριξης
Επενδύσεις: Η θεωρητική καμπύλη των spot επιτοκίων

 Όροι και προϋποθέσεις του site