Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος 2007                               Τεύχος 328

Όχι με τις συνταγές του παρελθόντος


Η θεμελιώδης ανάλυση και η επένδυση με σύστημα και με στρατηγική, είναι κατά τη γνώμη μας ισχυρότερη, όσο ποτέ.


Μια νέα χρονιά, μετά από τέσσερα χρόνια ανοδικού Γενικού Δείκτη και ακόμη - στο υποσυνείδητό του - ο μέσος Έλληνας μικροεπενδυτής ζει με τις αναμνήσεις του 1999 και της «φούσκας» που έσκασε τότε.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια της ανόδου ήταν πωλητής και όχι αγοραστής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενεργοί κωδικοί μειώνονται, ή ότι οι εκροές είναι συνεχώς μεγαλύτερες από τις εισροές στα Μετοχικά και στα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια, παρά τις εντυπωσιακές τους αποδόσεις κατά το 2006.
Δεν είναι τέλος τυχαίο, το ότι οι μετοχές των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount που τον προηγούμενο μήνα υπερέβαινε το 10%.
Ένα πρώτο ερώτημα, είναι το πού πήγαν τα τόσα κεφάλαια που αποχώρησαν από τη Σοφοκλέους και από την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (όχι μόνο από τα Μετοχικά και τα Μικτά Αμοιβαία, αλλά και από το Ομολογιακά). Κάποια βέβαια κατευθύνθηκαν προς τα λεγόμενα funds of funds, κάποια ίσως προς άλλα ξένα Αμοιβαία, οι επιδόσεις των οποίων δεν προσμετρώνται στα επίσημα στοιχεία. Η ουσία όμως είναι ότι οι κύριοι αποδέκτες των κεφαλαίων αυτών είναι οι τράπεζες: πότε με τη μορφή καταθέσεων προθεσμίας και νέων καταθετικών-επενδυτικών προϊόντων και πότε με τη μορφή τοκοχρεολυτικών δόσεων για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια των συμπολιτών μας. Από τη μια πλευρά δηλαδή, ο Έλληνας –κάτω και από την εμπειρία του 1999- δεν θέλει να ρισκάρει στη Σοφοκλέους. Και από την άλλη, ο μέσος επενδυτής έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό, σε οφειλέτη των τραπεζών.
Ένα δεύτερο ερώτημα φυσικά, είναι το τί θα γίνει στο μέλλον. Θα εξακολουθήσει και φέτος ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να ανεβαίνει ή το δυνατό ξεκίνημα του Ιανουαρίου θα ακολουθηθεί από μια επίσης «δυνατή» διόρθωση.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ασφάλεια το μέλλον, ωστόσο υπάρχει μια σειρά επισημάνσεων που θα πρέπει να διατυπωθούν:
Πρώτον, το γεγονός ότι η πλειονότητα των διεθνών και των εγχώριων χρηματιστηριακών οίκων έχουν προβλέψει για φέτος μια άνοδο του Γενικού Δείκτη μεταξύ του 10% και του 20%, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για το μέλλον και χωρίς να παραγνωρίζουν τα πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στη διεθνή οικονομία.
Δεύτερον, ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να μαντέψουν το μέλλον με στοιχεία από το παρελθόν, που πολύ πιθανόν να αποδειχτούν ανίσχυρα. Όπως π.χ. ότι στατιστικά μετά από τέσσερις χρονιές ανόδου, συνήθως ακολουθεί πτώση, κ.λπ.
Και τρίτον, ότι τα πράγματα σήμερα διαφέρουν κατά πολύ από την κατάσταση του 1999, θυμίζοντάς μας ότι σπάνια μια χρηματιστηριακή άνοδος είναι ίδια με τις προηγούμενες (εκτενής αναφορά στους «φακέλους» στο σημερινό τεύχος).
Το μόνο βέβαιο είναι στην αγορά μας, φαίνεται να συνυπάρχουν το υπερτιμημένο με το υποτιμημένο. Από τη μια πλευρά, μετοχές με ελκυστικά P/E, ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις και πειστικά growth stories. Και από την άλλη, αρκετές υπερτιμημένες μετοχές με προοπτικές αμφίβολες.
Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η θεμελιώδης ανάλυση και η επένδυση με σύστημα και με στρατηγική, είναι κατά τη γνώμη μας ισχυρότερη, όσο ποτέ.


Υγεία και καλή χρηματιστηριακή χρονιά!


 

  Περιεχόμενα
EDITORIAL
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Λιανικό Εμπόριο 2007
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Συνταξιοδοτικά Προγράμματα
ΑΡΘΡΟ: H εφαρμογή του e-Learning στην ανάπτυξη & προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Προτάσεις για το χειμώνα
ΑΡΘΡΟ: ΚΙΝΗΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΡΘΡΟ: Οι μέθοδοι της Θεμελιώδους και της Τεχνικής Ανάλυσης
ΟΜΟΛΟΓΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
EΠENΔYΣEIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Δεκέμβριο του 2006
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ BUSINESS PLAN

 Όροι και προϋποθέσεις του site