Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2007                               Τεύχος 335

Η οριακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και η κάθετη πτώση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν την έντονη λαϊκή δυσφορία προς τα κόμματα που θα μπορούσαν να κυβερνήσουν. Και αυτό ελλοχεύει μελλοντικούς κινδύνους και για την οικονομία.
Μια εκλογική αναμέτρηση με λίγους νικητές και πολλούς χαμένους, ήταν αυτή της 16ης Σεπτεμβρίου.
Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πανηγύριζαν επειδή «κατάφεραν» να έχουν 86% συσπείρωση σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2004, ξεχνώντας όμως μια σημαντική διαφορά: ότι και τότε είχαν χάσει…
Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν κατάφερε μέσα στα τελευταία 3,5 χρόνια να πείσει ότι άλλαξε και -το κυριότερο- δεν έπεισε ότι ήταν σε θέση να κυβερνήσει καλύτερα. Και όταν δεν καταφέρνεις να νικήσεις μια κυβέρνηση που το τελευταίο δωδεκάμηνο δεινοπαθούσε συνεχώς, πότε από τους κουμπάρους, πότε από το δομημένα ομόλογα και πότε από την κακή αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τότε το πρόβλημα αξιοπιστίας αποδεικνύεται μεγάλο.
Ούτε η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ευχαριστημένη από το τελικό αποτέλεσμα. Με ισχνή πλέον κυβερνητική αυτοδυναμία, θα κληθεί να αντιμετωπίσει «καυτά θέματα», όπως για παράδειγμα, το ασφαλιστικό, ή ακόμη και τις άκρατες προεκλογικές παροχές στις οποίες «αναλώθηκε». Και αυτή τη φορά, χωρίς τη δικαιολογία ότι «παρέλαβε χάος» ή ότι «φταίει το ΠΑΣΟΚ».
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι νικητής των εκλογών αυτών είναι τα άλλα τρία κόμματα που κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή.
Για παράδειγμα, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αύξησαν μεν τα ποσοστά τους, αλλά είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν αυτό έγινε επειδή έπεισαν περισσότερους συμπολίτες μας, ή απλώς λειτούργησαν ως «κυτίο παραπόνων» για πολίτες που έχουν σημαντικά παράπονα από τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
Όσο για το κόμμα του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, απλά να θυμίσουμε ότι και άλλες φορές κατά το παρελθόν υπήρξαν μικρά κόμματα που κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή, (όπως η ΔΗΑΝΑ του κ. Στεφανόπουλου, η Πολιτική ’νοιξη του κ. Σαμαρά, το ΔΗΚΚΙ του κ. Τσοβόλα), ωστόσο σύντομα αποδείχτηκε ότι είχαν «ημερομηνία λήξεως»... Επιτυχές μεν το αποτέλεσμα για το ΛΑΟΣ, ωστόσο έχει πολλά πράγματα να κάνει ακόμη, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.


Απο οικονομικης πλευράς
Από οικονομικής τώρα πλευράς, η αγορά δείχνει μάλλον ευχαριστημένη για το αποτέλεσμα, κυρίως γιατί ξεφύγαμε από μεγαλύτερους κινδύνους, όπως για παράδειγμα την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και δευτερευόντως τις καθυστερήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας, στην περίπτωση αυτοδύναμης διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.
Αν κάποιος εξετάσει επιφανειακά τα θέματα, τότε μπορεί να υποστηρίξει ότι από το αποτέλεσμα ευνοείται και η Σοφοκλέους. Οι ξένοι θεσμικοί άλλωστε (οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της Σοφοκλέους) είχαν δηλώσει ξεκάθαρα την προτίμησή  τους προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας υψηλότατες τιμές-στόχους σε σειρά μετοχών που ελέγχονται από το δημόσιο.
Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω άποψη δεν στερείται βάσης, το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την χώρα είναι η έντονη αναξιοπιστία των μεγάλων κομμάτων από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μια πραγματικότητα που μπορεί ελάχιστα να φάνηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, ωστόσο είναι υπαρκτή και ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να οδηγήσει σε ποικίλες παρενέργειες το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας.

  Περιεχόμενα
EDITORIAL - Aποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά...
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!
Αφιέρωμα : Αγορά Ακινήτων - Στεγαστική Πίστη
Αφιέρωμα: 72η ΔΕΘ - Μια ακόμη επιτυχημένη Έκθεση
Αφιέρωμα: Leasing
Αφιέρωμα:Iδιωτική Eκπαίδευση
Άρθρο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Άρθρο: CEO & CSR 2007
Άρθρο: ΧΑΚ - Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών
Άρθρο: EULER HERMES - Mε προβλήματα η αμερικανική οικονομία
Άρθρο: Δείκτες αποδοτικότητας: Ακτινογραφία επιχείρησης & κλάδου
Άρθρο: Τα προκλητικά discounts της Κοινής Πλατφόρμας
Άρθρο: Μανία για τουλίπες, με αέρα Σαγκάης
Άρθρο: ICAP - Ελαφρά ανοδική η εγχώρια αγορά ξηρών καρπών
Άρθρο: KANTOR - Η υψηλή συγκέντρωση παραμένει κύρια τάση στην αγορά εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
ΒΙΒΛΙΑ
Επενδύσεις: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρο: Η αγορά αλουμινίου
Άρθρο: Ο Ρόλος της Ηγεσίας, στην Εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου

 Όροι και προϋποθέσεις του site