Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2007                               Τεύχος 335

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!


> Μιλάμε πολύ για τις εκλογές, ωστόσο ο διεθνής κίνδυνος είναι υψηλότερος
> Η υψηλή κερδοφορία των εταιριών αποτελεί στήριγμα για πολλές εισηγμένες
> Σκεπτικισμός επικρατεί στις τάξεις των λόμπι, που «φούσκωσαν» περιφερειακούς τίτλους


του Στέφανου ΚοτζαμάνηΌταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, μην κάνεις τίποτε». Αυτό το απλό χρηματιστηριακό ρητό φαίνεται ότι ακολουθούν και οι επενδυτές της Σοφοκλέους, μέχρις να ληφθούν τα απαιτούμενα μηνύματα από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και από τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία.
Κατά την προσωπική μας αντίληψη, το θέμα των εκλογών επηρεάζει πολύ λιγότερο το ταμπλό της Σοφοκλέους, σε σχέση με ένα ανεπιθύμητο εκλογικό αποτέλεσμα, για τους παρακάτω λόγους:


1.  Έχει δειχτεί ότι κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, σε γενικές γραμμές, μια σαφώς εντονότερη συνδιακύμανση των χρηματιστηριακών αγορών σε σχέση με το παρελθόν. Είδαμε για παράδειγμα στην Ελλάδα, η Σοφοκλέους να επηρεάζεται από ελάχιστα έως καθόλου από εξελίξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ουσιαστικές (π.χ. ένταξη σε καθεστώς επιτήρησης της οικονομίας, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, σκανδαλολογία με τα δομημένα ομόλογα, κ.λπ.), χωρίς να φανεί κάποια ουσιαστική επίπτωση στις τιμές των εγχώριων μετοχών. Αντίθετα, πολύ περισσότερο επηρεάστηκαν οι τιμές των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις εξελίξεις στο carry trade τον περασμένο Μάιο, ή από τα subprime loans των ΗΠΑ μέσα στον Αύγουστο.


2.  Οι διαφορές στην οικονομική πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι μεγάλες και οι όποιες επιπτώσεις θα περιοριστούν σε 5-6 κρατικά χαρτιά. Για παράδειγμα, είδαμε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πολλά ξένα «σπίτια» να δηλώνουν τη στήριξή τους στους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους, ενώ παράλληλα υπερκάλυψαν και την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.


3.  Μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδηλωθεί μια σαφής προσπάθεια ρευστοποίησης τίτλων κρατικών χαρτιών και οι όποιες μειώσεις τους, οφείλονται κυρίως στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.


Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι το ταμπλό θα μείνει πλήρως ασυγκίνητο από το αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος ότι αν τα «ξένα σπίτια» χάσουν τις αρκετές δουλειές που είχαν αναλάβει κατά την τελευταία τριετία, τότε πιθανόν να ασχοληθούν πολύ λιγότερο με αγορά ελληνικών μετοχών, γενικότερα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ας μην νομίσει κάποιος ότι το καλύτερο δυνατόν εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρηματιστηριακή άνοδο, ή έστω να αποφύγει τη χρηματιστηριακή πτώση, σε περίπτωση που τα πράγματα στο εξωτερικό «γυρίσουν προς τα κάτω».


Η τρέχουσα κατάσταση
Σε επίπεδο βέβαια Γενικού Δείκτη, οι απώλειες από τα υψηλά δεν είναι μεγάλες. Το «έξυπνο χρήμα» σημειώνει σημαντικές υπεραξίες από την αρχή του χρόνου και άρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποιο «κλείδωμα κερδών» απέναντι σε μια φάση αβεβαιότητας, όπως η τρέχουσα. Με βάση λοιπόν αυτή τη λογική, οι τοποθετήσεις είναι περιορισμένες και τα όποια «κλεισίματα» κερδοφόρων θέσεων, τελικά, οδηγούν τις τιμές προς τα κάτω.
Μπορεί βέβαια το κλίμα να έχει «βαρύνει» και σε αντίθεση με το παρελθόν, οι αγορές να βλέπουν τώρα το ποτήρι ως μισοάδειο και όχι ως μισογεμάτο, ωστόσο υπάρχει ένας ιδιαίτερα θετικός παράγοντας, ικανός να αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα σε μια έντονα πτωτική κίνηση. Και αυτός ο παράγοντας είναι το ύψος των επιχειρηματικών κερδών.


«Δεκανίκι» τα κέρδη
Σε διεθνές επίπεδο, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, οι αναλυτές «σήκωσαν τον πήχη» των προβλέψεών τους τόσο για το σύνολο του 2007, όσο και για το 2008. Στην Ελλάδα, μπορεί το εντυπωσιακό +30% του πρώτου εξαμήνου να μην προβλέπεται να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους, ωστόσο το τελικό νούμερο θα εξακολουθήσει να είναι πολύ ικανοποιητικό. Και όσους μιλούν για «φρενάρισμα» στο ρυθμό ανόδου των εταιρικών κερδών από το 2008, μπορεί μεν να έχουν δίκιο, ξεχνούν όμως κάτι σημαντικό: ότι στην Ελλάδα έχουμε εκρηκτικούς ρυθμούς ανόδου εδώ και πολλά χρόνια και έτσι μια κάμψη είναι αναμενόμενη και ότι το growth αναμένεται να συνεχίσει να είναι ανώτερο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το 2008.
Σήμερα λοιπόν, έχουμε πολλούς τίτλους με P/E κατώτερο του 15 και με μερισματικές αποδόσεις που ξεκινούν από το 2,5% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 5%. Πόσο πολύ θα μπορούσαν να πέσουν τέτοιες μετοχές;
Σαφώς διαφορετικά είναι τα πράγματα σε τμήμα της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπου μετά τη «χρυσή δράση» διαφόρων λόμπι, ήρθε η αλλαγή του γενικότερου κλίματος. Εκεί, η όποια πτώση τιμών θα αποτελέσει απλά και μόνο μια «πρόγευση για το τί θα ακολουθήσει» σε περίπτωση που η αγορά πειστεί για τα καλά ότι «πηγαίνουμε προς τα κάτω».


Αποτελέσματα εξαμήνου
Πολύ ισχυρά πράγματι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών της Σοφοκλέους, καθώς πέρα από το γνωστό εδώ και χρόνια «πάρτι κερδοφορίας» των τραπεζών, είδαμε μια καλή εικόνα από την πλειονότητα των εισηγμένων ομίλων, ανεξαρτήτως κλάδου και κεφαλαιοποίησης.
Οι περισσότεροι αναλυτές υποστήριζαν πέρσι, ότι το 2006 θα ήταν η τελευταία χρονιά  πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κερδών, προβλέποντας για φέτος ποσοστό αύξησης, κατά κύριο λόγο, έως και 15%. Επιπλέον, λίγοι ήταν εκείνοι που προέβλεπαν άνοδο υψηλότερη του 15% και ακόμη λιγότεροι όσοι έβαζαν τον πήχη πάνω από το 20%. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με +31% στα καθαρά κέρδη των εισηγμένων! (στοιχεία Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ).
Αναμφίβολα, ένα ποσοστό αυτής της τόσο μεγάλης ανόδου των κερδών οφείλεται στο χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, στον ήπιο φετινό χειμώνα και στο καλό χρηματιστηριακό κλίμα που έφερε κέρδη χαρτοφυλακίου. Άρα λοιπόν, είναι αρκετά πιθανό για το σύνολο της χρήσης να έχουμε μεν μια πολύ ισχυρή ποσοστιαία άνοδο των κερδών, η οποία όμως να υπολείπεται του 31% του πρώτου εξαμήνου.
Άλλοι περιγράφουν την κατάσταση με το φαινόμενο του λεγόμενου «εκλογικού κύκλου» που θέλει το τελευταίο έτος πριν τις εκλογές την οικονομία να «τρέχει» λόγω μιας «χαλάρωσης» που συνηθίζεται να επικρατεί στα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με αυτούς, το μετεκλογικό «συμμάζεμα», αλλά και η σταθεροποίηση πλέον του εταιρικού φορολογικού συντελεστή θα μειώσουν τους ρυθμούς ανόδου των κερδών των εισηγμένων ομίλων από το 2008 και μετά.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα πρέπει να θεωρείται «είδηση», καθώς δεν μπορεί να συνεχίζονται επ’ άπειρο, οι τόσο υψηλοί ρυθμοί αύξησης των κερδών κατά την τελευταία τριετία σε μια οικονομία που «τρέχει» με ένα αποπληθωρισμένο ετήσιο ΑΕΠ της τάξεως του 7%!
Σε κάθε περίπτωση όμως, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η πορεία της οικονομίας αναμένεται να συνεχίσει να είναι καλή, ότι οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει μια ανοδική κερδοφορία «χωρίς επιστροφή», ότι οι «καρποί» των επεκτάσεων στην Ανατολική Ευρώπη θα γίνονται ολοένα και πιο πλούσιοι και τέλος, ότι το «πάρτι» των μεγάλων οδικών αξόνων και των λοιπών έργων του Γ’ και του Δ’ ΚΠΣ βρίσκεται ακόμη μπροστά μας.


H αντοχή των τραπεζών
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της έκθεσης της UBS για τις ελληνικές τράπεζες μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, δεν ήταν τόσο οι θετικές συστάσεις για τις συγκεκριμένες μετοχές, ούτε τόσο οι τιμές-στόχοι που δόθηκαν, αλλά η εξέταση του ελβετικού οίκου για τους πιθανούς κινδύνους των ελληνικών τραπεζών.
Πρώτον, πόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει από τις τελευταίες εξελίξεις με τα subprimes loans στις ΗΠΑ; «ο κλάδος δεν έχει κάποια σημαντική έκθεση σε επενδύσεις υψηλής απόδοσης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα. Δεν υπάρχει έκθεση σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια χαμηλής πιστοληπτικής ποιότητας στις ΗΠΑ, ενώ η έκθεση σε άλλες μορφές Collaterised Dept Oblications, (CDOs) κυμαίνεται από το 0% έως το 1,8%, ανάλογα με την τράπεζα». Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αυτά είναι 0% για τις Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, 1,2% για την Εθνική Τράπεζα και 1,8% για την ΑΤΕ Bank.
Δεύτερον, πόσο αρνητικά θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι τράπεζες σε μια περίπτωση έλλειψης ρευστότητας; Σε μια τέτοια περίπτωση, «το οριακό κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 30 με 40 μονάδες βάσης. Η ανάλυση ευαισθησίας που εκπονήσαμε είναι ενθαρρυντική, δείχνοντας ότι σε ένα ακραίο σενάριο, θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τα κέρδη ανά μετοχή του 2008 όχι περισσότερο από –3,3%».
Τρίτον, μήπως έχουμε πόλεμο τιμών στα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών; Πριν από τρεις μήνες, η Eurobank ήταν εκείνη που υιοθέτησε επιθετική πολιτική στους λογαριασμούς καταθέσεων και μέχρι τώρα μόνο η Τράπεζα Αττικής την έχει ακολουθήσει. Και η Εθνική Τράπεζα με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, πρόσφατα ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει κάποιες εκροές κεφαλαίων ή κάποια πίεση. Και ο ελβετικός οίκος καταλήγει ότι: «πιστεύουμε ότι οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες δεν θα ακολουθήσουν (την Eurobank σε αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων) μη δεχόμενες να κανιβαλίσουν την αποδοτικότητα των ισχυρών καταθετικών τους βάσεων».
Τέταρτον, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα για τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση περαιτέρω συρρίκνωσης των περιθωρίων (spreads) στα στεγαστικά τους δάνεια; Με βάση την ανάλυση ευαισθησίας που εκπονήθηκε από την UBS με συντηρητικά όπως υποστηρίζει κριτήρια, το 2009 το spread των στεγαστικών δανείων θα πιεστεί από το 1% περίπου κατά 20%. «Και σ’ αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις δεν θα είναι ισχυρές, καθώς στη χειρότερη περίπτωση, τα κέρδη ανά μετοχή θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω μεταξύ του 1,3% και του 3,6%».
Πέμπτον, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τις τράπεζες από την αδυναμία των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους; «εξετάσαμε τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι δείκτες των indebtedness καθώς και ο δείκτης χρέους προς εισόδημα παραμένουν ακόμη χαμηλά, στο 23%. Η πρόσφατη υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 7,7% το Μάιο, υποστηρίζει τη θέση μας ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό είναι τώρα ικανότερο όσο ποτέ στην εξυπηρέτηση του χρέους του».
«Έχοντας επίσης εξετάσει τις λογιστικές καταστάσεις του δευτέρου τριμήνου και βασιζόμενοι στα παραπάνω, παραμένουμε πολύ θετικοί ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών ανεβαίνουν δυναμικά, με τις ελληνικές τράπεζες να εξακολουθούν να βιώνουν: 1) ισχυρή εγχώρια ζήτηση στο μέτωπο των δανείων 2) ικανοποιητικά περιθώρια στα δάνεια 3) αξιόλογα spreads στις καταθέσεις 4) υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης από το εξωτερικό».
Όπως φάνηκε στη μελέτη του 2005, το 80% των νοικοκυριών έχει δείκτη χρέους προς εισόδημα χαμηλότερο ή ίσο του 31,3% και το 90% χαμηλότερο ή ίσο του 44,3%. Από το 2005 βέβαια έως σήμερα έχει αυξηθεί η συμμετοχή των δανείων στο ΑΕΠ, ωστόσο ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η ικανότητα των ελληνικών νοικοκυριών να αποπληρώνει τα δάνειά του θα πρέπει να διατηρείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αν συνεκτιμηθούν τα παρακάτω:
Α) Τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν ακόμη σχετικά υποδανεισμένα, με συνολικό δανεισμό στο 34% του ΑΕΠ, έναντι του 54% που αποτελεί το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Β) Την οδηγία της Τραπέζης της Ελλάδος από τα τέλη του 2005 προκειμένου η εξυπηρέτηση του χρέους να μην υπερβαίνει το 40% του ετήσιου εισοδήματος.
Γ) Τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας γύρω από το επίπεδο του 4%.
Δ) Την πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 7,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών.
Ε) Την ορατή βελτίωση της ποιότητας των λογιστικών καταστάσεων των τραπεζών.
Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους


Κατσέλης: Ποιος να περίμενε ότι μετά από τα 3,70 ευρώ της δημόσιας πρότασης από την Αλλατίνη, η μετοχή θα κατρακυλούσε κάτω από τα 3 ευρώ; Πού να είναι άραγε οι τεράστιες προοπτικές που ακούγαμε πέρυσι για το ψωμί bake off. Πόσο τοις εκατό χάνουν όσοι πίστεψαν κάτι σενάρια για την εξαγοράζουσα τον Κατσέλη, Αλλατίνη, η οποία από το μέγιστο των 4,20 ευρώ, επέστρεψε στα 3;


Inform Λύκος: Από τα 5,40 ευρώ υποχώρησε γύρω από το επίπεδο των 4 ευρώ και με βάση το περυσινό μέρισμα των 21 λεπτών, η σχετική απόδοση κυμαίνεται γύρω στο 5%. Μπορεί τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου να ήταν μειωμένα, ωστόσο η διοίκηση τα απέδωσε στη νέα γραμμή παραγωγής της Ρουμανίας και μίλησε για εξισορρόπηση κατά το δεύτερο εξάμηνο.


Βάρδας: Μεγαλύτερη του 5% η μερισματική απόδοση και για τον Βάρδα, με μία μόνο διαφορά: ότι τα κέρδη εξαμήνου υπερέβησαν τα αντίστοιχα περυσινά πάνω από 50%. Οπότε όλα δείχνουν ότι το μέρισμα του 2008 θα είναι αρκετά καλύτερο. Από τις μετοχές που έχουν μείνει σχετικά πίσω, παρότι έχει αποδείξει ότι διαθέτει growth.
Ελληνικά Καλώδια: Η μετοχή έχασε γύρω στο ένα ευρώ από το μέγιστο του Ιουλίου. Άριστα αποτελέσματα εξαμήνου (πολύ καλύτερα σε συγκρινόμενα με αυτά της ανταγωνιστικής Nexans) ανοδικές προοπτικές, λογικότατοι δείκτες αποτίμησης. Οι υπομονετικοί επενδυτές ας την εξετάσουν.


Μοχλός: Η μετοχή-έκπληξη της χρονιάς, καθώς έχει κερδίσει 100% το τελευταίο εξάμηνο, χωρίς να έχει καταλάβει το παραμικρό από την τελευταία πτώση της Σοφοκλέους (σημαντική άνοδος και τον τελευταίο μήνα). Και πώς να μην συμβεί αυτό, όταν με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 50-55 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου υπερέβησαν τα 4 εκατ. ευρώ. Αναμένεται με ενδιαφέρον το δεύτερο εξάμηνο. Η εισηγμένη θα ωφεληθεί κατά πολύ σε περίπτωση ψήφισης του νόμου για τις οικιστικές περιοχές (Πόρτο Καρράς). 


Δομική Κρήτης:  Μπορεί η «στρατηγική συνεργασία» στο χώρο της ενέργειας με την ξένη εταιρία να ανέβασε πρόσκαιρα την τιμή στο ταμπλό, αλλά η μετοχή χάνει σταδιακά έδαφος από τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν από τα 2,95 ευρώ, βρίσκεται τώρα χαμηλότερα από τα 2. Σε ζημιές υποχρεώθηκε η εταιρία κατά το πρώτο εξάμηνο.

  Περιεχόμενα
EDITORIAL - Aποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά...
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!
Αφιέρωμα : Αγορά Ακινήτων - Στεγαστική Πίστη
Αφιέρωμα: 72η ΔΕΘ - Μια ακόμη επιτυχημένη Έκθεση
Αφιέρωμα: Leasing
Αφιέρωμα:Iδιωτική Eκπαίδευση
¶ρθρο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
¶ρθρο: CEO & CSR 2007
¶ρθρο: ΧΑΚ - Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών
¶ρθρο: EULER HERMES - Mε προβλήματα η αμερικανική οικονομία
¶ρθρο: Δείκτες αποδοτικότητας: Ακτινογραφία επιχείρησης & κλάδου
¶ρθρο: Τα προκλητικά discounts της Κοινής Πλατφόρμας
¶ρθρο: Μανία για τουλίπες, με αέρα Σαγκάης
¶ρθρο: ICAP - Ελαφρά ανοδική η εγχώρια αγορά ξηρών καρπών
¶ρθρο: KANTOR - Η υψηλή συγκέντρωση παραμένει κύρια τάση στην αγορά εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
ΒΙΒΛΙΑ
Επενδύσεις: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο: Η αγορά αλουμινίου
¶ρθρο: Ο Ρόλος της Ηγεσίας, στην Εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου

 Όροι και προϋποθέσεις του site