Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2007                               Τεύχος 335

AΡΘΡΟ


ΧΑΚ: 
Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών


Τα υψηλά discount, οι «αμαρτίες» του παρελθόντος και οι προσδοκίες για το μέλλον.


Του Στέφανου Κοτζαμάνη


Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών απασχόλησε τα μέγιστα το κυπριακό χρηματιστήριο από το 1999 μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί κατά τη διετία της χρηματιστηριακής «τρέλας» 1999-2000 πάνω από είκοσι εταιρίες του κλάδου εισήχθησαν στο ΧΑΚ. Οι περισσότερες εξ' αυτών επέλεξαν στη συνέχεια να αλλάξουν δραστηριότητα, ενώ η έντονη χρηματιστηριακή πτώση που ακολούθησε οδήγησε τις μετοχές σε έντονη πτώση και τον κλάδο σε επενδυτική δυσμένεια.
Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν δραστικά από το 2005, όταν το ΧΑΚ έχει ανακάμψει, οι αποδόσεις των μετοχών είναι άριστες και δεν είναι λίγες οι εταιρίες του κλάδου που διαθέτουν πλέον ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μεταξύ μετοχών, ομολόγων, ακινήτων και καταθέσεων.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο για τον κλάδο είναι τα μεγάλα discount που συνεχίζουν να επικρατούν, που κατά κανόνα είναι υψηλότερα από τις καθόλου ευκαταφρόνητες «εκπτώσεις» των ελληνικών εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι είναι άκρως ενδιαφέρουσες οι δύο συνεντεύξεις που ακολουθούν. Είναι αυτή του Προέδρου της Δήμητρας Επενδυτικής κ. Σταύρου Ευαγόρου και του Προέδρου της Elma Holdings κ. Μιχαλάκη Ιωαννίδη. Η Δήμητρα και η Elma είναι οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες επενδύσεων στην Κύπρο.


 


Σταύρος Ευαγόρου:
Η Δήμητρα βαδίζει σε σωστό δρόμο


- «Πετύχαμε σημαντικά κέρδη, στόχος μας να ανακτηθούν οι ζημιές του παρελθόντος»


- O Πρόεδρος της Εταιρίας σχολιάζει το μεγάλο discount και τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουνΕΡ: Κύριε Ευαγόρου, πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα εξαμήνου της Δήμητρας Επενδυτικής; Τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα από το παρελθόν.


ΑΠ: Εμείς δεν κοιτάζουμε στο παρελθόν, αλλά μπροστά. Αυτό που κάναμε ήταν να βελτιώσουμε το χαρτοφυλάκιο της Δήμητρας. Επικεντρωθήκαμε λοιπόν σε μετοχές εύρωστων εταιριών, προχωρήσαμε σε μια περισσότερο αποδοτική διαχείριση των μετρητών και επίσης επεκταθήκαμε και σε νέες κατηγορίες επενδύσεων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη ακινήτων. Όλα αυτά συνέβαλαν έτσι ώστε, να έχουμε ένα υγιές και αποδοτικό χαρτοφυλάκιο, αλλά και να υλοποιείται σταδιακά ο κυριότερος στόχος μας που είναι –σε σύντομο χρονικό διάστημα – να καταφέρουμε να ανακτήσουμε όλες τις απώλειες που υπέστη ο Οργανισμός κατά το παρελθόν.
Η φετινή λοιπόν χρονιά φαίνεται ότι θα αποτελέσει μια συνέχεια της προηγούμενης διετίας. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου, όπου τα κέρδη ανήλθαν σε σχεδόν 19 εκατ. λίρες (32 εκατ. ευρώ), που είναι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.


ΕΡ: Η Δήμητρα διαθέτει σήμερα ένα μάλλον διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, όπου πέρα από μετοχές, διαθέτει ομόλογα, μετρητά, επενδύσεις σε γη, κ.λπ. Ποια είναι η πολιτική σας σε σχέση με τη μελλοντική διάρθρωση του χαρτοφυλακίου;


ΑΠ: Έχουμε καταρτίσει Στρατηγικό Σχέδιο και αυτό πράγματι οδηγεί στη συνέχιση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. Σε ό,τι αφορά στις μετοχές, θα έχουμε θέσεις και σε τίτλους του εξωτερικού έτσι ώστε, να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την εκάστοτε πορεία του ΧΑΚ. Θα επιμείνουμε στα ομόλογα και στα χρεόγραφα προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα και ισορροπία. Θα συνεχίσουμε να τοποθετούμε ένα ποσοστό των επενδύσεών μας στα ακίνητα, ενώ το γεγονός ότι διαθέτουμε σημαντικότατη ρευστότητα μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε τη συμμετοχή μας και σε άλλες μορφές επενδύσεων, όποτε αυτό νομίζουμε ότι είναι συμφέρον. Ποιες είναι αυτές; Για παράδειγμα, επενδύσεις στην ενέργεια, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, επενδύσεις σε δραστηριότητες αερομεταφορών, κ.λπ.


ΕΡ: Να έρθουμε τώρα στο μεγάλο discount με το οποίο διαπραγματεύεται η Δήμητρα Επενδυτική. Πόσο σας προβληματίζει αυτό;


ΑΠ: Είχαμε μια διαρκή αύξηση που σημείωσαν κατά τα τελευταία χρόνια τόσο οι τιμές των μετοχών στο ΧΑΚ, όσο και οι αξίες των ακινήτων, η οποία οδήγησε σε μια ταχεία άνοδο της αξίας της περιουσίας της Εταιρίας, χωρίς όμως να έχουμε μια αναλογική μεταβολή της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Από τη μια πλευρά, εμείς δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιες ανόδους στη μετοχή μας, που να υπερβαίνουν την πραγματική αξία της Εταιρίας, ή που να δημιουργούν κινδύνους για τους επενδυτές και τους μετόχους μας. Αλλά από την άλλη πλευρά με τόσο μεγάλη έκπτωση όπως η τρέχουσα, υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι για εξαγορά. Θα μπορούσε λοιπόν να βρεθεί ένας ξένος Οργανισμός να διαθέσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει τον έλεγχο ενός άλλου μεγάλου Οργανισμού που είναι η Δήμητρα και έτσι να μεταφέρει στο εξωτερικό υπό τη μορφή κερδών, πολλές άλλες δεκάδες εκατομμύρια λίρες.
Ως προς το τελευταίο, θα πρέπει και το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και οι μεγαλύτεροι μέτοχοί μας που είναι ο Συνεργατισμός, να επαγρυπνούν. Επίσης – χωρίς να υπάρξει τίποτε το τεχνητό – αν οι βασικοί μας μέτοχοι κρίνουν ότι η τιμή της μετοχής είναι συμφέρουσα, τότε θα μπορούσαν να τη στηρίξουν με αγορές.


ΕΡ: Η πορεία της κυπριακής οικονομίας αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τις προοπτικές των επενδυτικών εταιριών. Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί στο ορατό μέλλον;


ΑΠ: Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια η οικονομία κινείται με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 4%. Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και για την διετία 2007-2008. Προσωπική μου εκτίμηση πάντως, είναι ότι από το 2008 θα παρατηρήσουμε μια αποκλιμάκωση του ρυθμού ανάπτυξης στην οικονομία.


ΕΡ: Πού το βασίζετε αυτό;


ΑΠ: Είχαμε έναν πολύ μεγάλο όγκο επενδύσεων σε ακίνητα, που κάποια στιγμή θα αρχίσει να κοπάζει. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν αυτά τα τόσο υψηλά επίπεδα ζήτησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στον κλάδο των κατασκευών. Πολύ πιθανόν να δούμε και μια σταθεροποίηση, ή και μικρή υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων.
Όλη αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και αν δεν υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις (ιδιαίτερα από τον τουριστικό ή τον βιοτεχνικό τομέα) που να είναι σε θέση να αναπληρώσουν αυτή την απώλεια, τότε ο τραπεζικός, ο χρηματοοικονομικός και ο κλάδος των διεθνών εταιριών δεν θα είναι από μόνοι τους σε θέση να διατηρήσουν την άνοδο του ΑΕΠ στα φετινά επίπεδα.


 Φιλόδοξοι στόχοι
από την Elma Holdings


Συνέντευξη του Εκτελεστικού Προέδρου της Εταιρίας, κ. Μιχαλάκη Ιωαννίδη


- Τί προγραμματίζεται στις επενδύσεις μετοχών και ακινήτων


- Στόχος να διπλασιαστεί το ύψος του χαρτοφυλακίου μέσα στην επόμενη τριετία


- Γιατί θα βοηθήσει η συνεργασία με τoν Όμιλο Marfin


- Πώς θα μπορούσε να μειωθεί το υψηλό discount της μετοχήςΈχοντας μακρά θητεία σε υψηλότατες θέσεις του κρατικού τομέα, ο κ. Μιχαλάκης Ιωαννίδης δραστηριοποιήθηκε στη συνέχεια στο χώρο των επιχειρήσεων, αρχικά ιδρύοντας μια σειρά επιτυχημένων βιομηχανικών εταιριών. Και όταν στη συνέχεια πρόβλεψε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε ο κλάδος, ήταν από τους πρώτους, το 1990, και πολύ πριν από την «αμαρτωλή περίοδο» 1999-2000, που ασχολήθηκαν ενεργά με το χώρο των επενδυτικών εταιριών.
Σήμερα, βασικός μέτοχος και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Elma Holdings, συνεχίζει να έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, υποστηρίζοντας ότι ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας θα πρέπει να μεγαλώσει, το πεδίο των επενδύσεών της να διεθνοποιηθεί και στο μετοχικό της κεφάλαιο να προσελκυσθούν ακόμη περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές. Η συνεργασία με τον Όμιλο Marfin, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα (MIG), θα μπορούσε να συμβάλει θετικά προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις.


ΕΡ: Κύριε Ιωαννίδη, μιλήστε μας για την πορεία της ζωής σας πριν ασχοληθείτε με το χώρο των επενδύσεων.


ΑΠ: Επέστρεψα στην Κύπρο το 1956 από την Αγγλία, έχοντας σπουδάσει οικονομικά και άλλες επιστήμες. Η πρώτη μου δουλειά ήταν στην Coca-Cola (εταιρία Αφοί Λανίτη), όπου εργάστηκα για πέντε χρόνια, στη θέση του Διευθυντή Marketing.
Στη συνέχεια, και με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ήμουν ένας από τους πρώτους πέντε οικονομολόγους που προσελήφθησαν στην Επιτροπή Προγραμματισμού, (το λεγόμενο Planning Bureau) με Διευθυντή τότε τον κ. Ανδρέα Πατσαλίδη, μετέπειτα Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Τράπεζας Κύπρου.
Ύστερα μεταπήδησα στην Τράπεζα Αναπτύξεως, όντας και πάλι από τους πρώτους τέσσερις Κύπριους λειτουργούς της Τράπεζας. Στην Τράπεζα εργάστηκα ως το 1969 ως Operations Manager.
Από εκεί και μετά μεταπήδησα στο χώρο των επιχειρήσεων, δημιουργώντας από τότε μέχρι σήμερα ένα πλήθος επιχειρήσεων, αρχικά στο βιομηχανικό τομέα και μετά το 1990 στον επενδυτικό.


ΕΡ: Πείτε μας μερικές από τις πλέον γνωστές βιομηχανικές επιχειρήσεις που δημιουργήσατε;


ΑΠ: Δημιουργήσαμε πρώτα το εργοστάσιο χαρτοσακούλων Elma Sacks, που ήταν και το μοναδικό αντίστοιχο εργοστάσιο στην Κύπρο. Στη συνέχεια μαζί με Γερμανούς συνεταίρους δημιουργήσαμε το εργοστάσιο παραγωγής πλεκτών Panthea Textiles. Και τα δύο αυτά εργοστάσια παρέμειναν στην κατεχόμενη Κύπρο στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Μηλιάς.
Επίσης, το εργοστάσιο Silvex που διατηρείται μέχρι σήμερα και εντός των ημερών πρόκειται να πουληθεί. Είχα δημιουργήσει επίσης μαζί με τους Αφούς Χριστοδουλίδη ένα άλλο εργοστάσιο παραγωγής νημάτων για πλεκτά στα Λατσιά που λεγόταν Famipo Spinning. Μετά είχαμε αγοράσει τη Lemeco Industries (μονάδες χαρτιού τουαλέτας, μονάδες καλσόν) και την Covotsos Textiles.


ΕΡ: Προφανώς, η αποχώρησή σας από τη βιομηχανία με παράλληλη στροφή σας στον επενδυτικό τομέα, οφείλεται στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της κυπριακής βιομηχανίας.
ΑΠ: Είχαμε επισημάνει όταν υπεγράφη η δεκαετής συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο τέλος της οποίας θα καταργούνταν όλοι οι δασμοί, ότι η μεταποιητική βιομηχανία που ήταν δασμοβίωτη θα αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα. Και έτσι, ενώ εμείς ως Συγκρότημα ασχολούμαστε τότε με τη βιομηχανία, αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να στραφούμε προς άλλους κλάδους. Στραφήκαμε λοιπόν στον επενδυτικό τομέα, αρχικά στο real estate το 1980 και μετά προς τον κλάδο των μετοχών, δημιουργώντας την πρώτη επενδυτική εταιρία το 1990, την Ήρα Χαρτοφυλακίου. Και από τότε μέχρι και σήμερα, παραμένουμε ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κλάδο των επενδυτικών εταιριών.


ΕΡ: Να μας «ξεναγήσετε» κ. Ιωαννίδη στην εταιρική δομή του Ομίλου;


ΑΠ: Η Elma Holdings είναι η ιθύνουσα εταιρία του Ομίλου, κάτω από την οποία υπάρχει ένας αριθμός θυγατρικών εταιριών. Τρεις από αυτές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στον κλάδο των επενδυτικών εταιριών, η Δωδώνη, η Jupiter και η Stario. Υπάρχουν όμως και άλλες, μη εισηγμένες εταιρίες στον τομέα των επενδύσεων. Μία από αυτές μάλιστα, από τις πιο παλαιές μας, είναι η Elma Properties & Investments.


ΕΡ: Γιατί δεν συγχωνεύετε τις τρεις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου που διαθέτετε;


ΑΠ: Μέχρι πρότινος είχαμε σοβαρές διαφορές με την Λαϊκή Τράπεζα και δεν ενδείκνυτο οποιαδήποτε αλλαγή στη δομή του Ομίλου, καθώς εκκρεμούσαν και κάποιες δικαστικές αποφάσεις. Πέραν τούτου, υπήρχαν πολλά περιουσιακά μας στοιχεία δεσμευμένα και ακινητοποιημένα από την Τράπεζα.
Όλοι αυτοί όμως οι λόγοι έχουν τώρα εκλείψει, μετά τη συμφωνία που κάναμε με την Marfin Popular Bank και επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια για το μέλλον.
Προγραμματίζουμε λοιπόν την αναδιάρθρωση του Συγκροτήματός μας, η οποία θα λάβει υπόψη και το περιεχόμενο της ερώτησής σας, αλλά δίδουμε μεγαλύτερη έμφαση στο να μεγαλώσει ο κύκλος εργασιών μας. Και αυτό ελπίζουμε να το κάνουμε, εκμεταλλευόμενοι τις καλές μας σχέσεις με τον Όμιλο Marfin (και εννοώ όχι μόνο με την MPB, αλλά και με το MIG), οι οποίοι θέλουν να επεκταθούν και εμείς τους δίδουμε μια ευκαιρία να επεκταθούν στον τομέα των επενδυτικών εταιριών, στον οποίον στην Κύπρο, υστερούν.


ΕΡ: Πιστεύετε προφανώς ότι η αύξηση του μεγέθους βοηθά έναν επενδυτικό οργανισμό.


ΑΠ: Σίγουρα. Δίνουμε έμφαση στο να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών, γιατί για τις επενδυτικές εταιρίες, το χρήμα, οι επενδύσεις, είναι η πρώτη ύλη τους και είναι πολύ θετικό να είσαι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος. Υπάρχουν πολλές μικρές επενδυτικές εταιρίες στην Κύπρο που διαθέτουν χαρτοφυλάκια της τάξεως των 2-4 εκατ. ευρώ και αυτές κατά την άποψή μου είναι μικρότερες από το ελάχιστο μέγεθος που απαιτείται ώστε να δουλέψει σωστά μια επενδυτική εταιρία.
Προγραμματίζουμε λοιπόν να αυξήσουμε τον κύκλο των επενδύσεών μας και από τα 75-80 εκατ. λίρες που είναι σήμερα το χαρτοφυλάκιό μας, σε μια τριετία να το διπλασιάσουμε.


ΕΡ: Μέχρι σήμερα, εξετάζοντας κάποιος την Elma Holdings θα δει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μεταξύ ακινήτων, μετοχικών τοποθετήσεων κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους και καταθέσεων. Πιστεύετε ότι αυτή η διάρθρωση είναι η καλύτερη δυνατή και με αυτή προτίθεστε να συνεχίσετε και στο μέλλον;


ΑΠ: Μετά την εμπειρία του 1999, αποδείχτηκε ότι ήταν λάθος, τα χαρτοφυλάκια να είναι επενδυμένα με ένα ποσοστό 70% και 80% σε μετοχές χρηματιστηρίου. Εμείς από τότε είχαμε ακολουθήσει πολιτική μείωσης του ποσοστού των μετοχών χρηματιστηρίου, κάτω από το 50%. Τώρα το έχουμε μειώσει στο 33%. Πιστεύω ότι ένα ποσοστό που φτάνει έως το 45% νοουμένου ότι σ’ αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και επενδύσεις σε χρηματιστήρια εκτός Κύπρου, είναι ένα λογικό ποσοστό. Εμείς λοιπόν προγραμματίζουμε να διευρύνουμε το σημερινό 33% περίπου στο 45%. Όσον αφορά στο real estate από το 25% που ήμαστε σήμερα, προγραμματίζουμε να το αυξήσουμε γύρω στο 40%.
Άρα μόνο ένα 15% περίπου θα παραμείνει με τη μορφή καταθέσεων, έναντι του 30% σήμερα.


ΕΡ: Ποια είναι τα κυριότερα ακίνητα που κατέχει ο Όμιλος της Elma Holdings;


ΑΠ: Πρόκειται για αστικά ακίνητα στο κέντρο της Λευκωσίας, που θεωρούνται πολύ καλά και που μας αποφέρουν υψηλά ενοίκια, όπως είναι το Silvex House, το Elma House, το Ήρα House, το πιο ψηλό κτίριο της Κύπρου, το Wights Tower, ενώ προγραμματίζουμε να χτίσουμε και ένα ακόμη μεγάλο ακίνητο και αυτό στο κέντρο της Λευκωσίας, επί της οδού Στασάνδρου.
Επεκτεινόμαστε όμως και εκτός Κύπρου. Ήδη έχουμε προβεί σε επενδύσεις στη Ρουμανία.


ΕΡ: Πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι το ενδεχόμενο μιας σημαντικής πτώσης στα ενοίκια της Κύπρου, οπότε και εσείς θα εισπράττετε μειωμένα έσοδα;


ΑΠ: Τα ενοίκια στην Κύπρο βρίσκονται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του ότι ο Κύπριος επενδύει σχεδόν αποκλειστικά σε γη και κτίρια. Πιστεύω ότι τα ενοίκια μόνο προς τα πάνω μπορούν να πάνε.
ΕΡ: Να έρθουμε τώρα στο θέμα της μετοχής, όπου έχουμε ένα πολύ σημαντικό discount της τάξεως του 30%. Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός αυτό;


ΑΠ: Σαφώς και μας προβληματίζει. Συνηθίζεται διεθνώς όταν το χρηματιστήριο πάει προς τα κάτω, να υπάρχει ένα discount, το οποίο σπάνια υπερβαίνει το 15%. Αντίθετα, υπάρχει ένα αντίστοιχο premium όταν η πορεία του χρηματιστηρίου είναι ανοδική.
Εμείς έχουμε ξεπεράσει αυτά τα λογικά όρια. Κάποτε η μετοχή μας διαπραγματευόταν με discount 50% ή και 60%, ενώ τώρα μειώθηκε στο 30%. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου, και με την σταθεροποίηση των επενδυτικών εταιριών, (σταδιακή επίλυση των προβλημάτων του παρελθόντος, λόγω της τριετούς ανάκαμψης του ΧΑΚ), πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.


ΕΡ: Πού πιστεύετε ότι οφείλονται αυτά τα μεγάλα discount στον κλάδο των κυπριακών επενδυτικών εταιριών;


ΑΠ: Ο τομέας των επενδυτικών εταιριών αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα λόγω της «ανώμαλης» κατάστασης που δημιουργήθηκε από το 1999. Ο κλάδος τότε είχε χρησιμοποιηθεί από Κύπριους επιχειρηματίες οι οποίοι ήθελαν να «αποκτήσουν βάση» άμεσα στο χρηματιστήριο. Και ενώ μια επιχείρηση άλλου κλάδου θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια ζωής, στον επενδυτικό κλάδο, αυτή η προϋπόθεση δεν υπήρχε και έτσι η είσοδος γινόταν άμεσα.
Οι εταιρίες λοιπόν αυτές μπήκαν στο χρηματιστήριο και πολύ γρήγορα δραστηριοποιήθηκαν σε άλλους τομείς, είτε αποδοτικούς, είτε όχι.
Τη διετία 1999-2000 τοποθετήθηκαν στον τομέα των επενδυτικών εταιριών πέραν του 1 δισ. λιρών, που για τα κυπριακά δεδομένα είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος δεν παρέμεινε στον επενδυτικό τομέα.
Εμείς όμως είμαστε από τις λίγες επενδυτικές εταιρίες που ξεκινήσαμε πολύ πριν το 1999. Πριν το 1999 υπήρχαν μόλις τέσσερις επενδυτικές εταιρίες και μέσα στη διετία 1999-2000 δημιουργήθηκαν περισσότερες από είκοσι, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο.
Έτσι συνδέθηκε η κατάρρευση του χρηματιστηρίου με την κατάρρευση του επενδυτικού τομέα. Εντούτοις οι πρώτες εταιρίες του κλάδου έχουν μείνει συγκριτικά πιο σταθερές, οι μετοχές όμως των νέων εταιριών, οι οποίες μπήκαν με πολύ υψηλές τιμές, έχουν καταρρεύσει. Και οι περισσότερες από τις καινούριες εταιρίες ήταν του επενδυτικού τομέα. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολύ κακή εικόνα στα μάτια των Κυπρίων επενδυτών για τον κλάδο, επηρεάζοντας όμως όχι μόνο τις καινούριες εταιρίες, αλλά και τις παλαιές.


ΕΡ: Το υπάρχον discount όμως αποτελεί μια οικονομική πραγματικότητα, η οποία πλήττει τα συμφέροντα των μετόχων σας και φυσικά και τα δικά σας, καθώς η οικογένειά σας ελέγχει πλέον του 60% της Elma Holdings. Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση;


ΑΠ: Η κίνηση αυτή την οποία κάνουμε τώρα με την Marfin αποσκοπεί στην προσέλκυση σταθερών θεσμικών επενδυτών. Όσο πιο πολλούς θεσμικούς επενδυτές έχουμε, τόσο μικρότερο θα είναι και το discount. Με την είσοδο της Marfin που είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, πιστεύω ότι θα αλλάξει η εικόνα μας. Επίσης, με την προγραμματισμένη αύξηση των επενδύσεών μας στο εξωτερικό, και κυρίως στην Ελλάδα, θα βελτιωθεί και η εικόνα των επενδύσεών μας.
Οι επενδυτικές εταιρίες επιτυγχάνουν πλέον πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις. Οι δικές μας την τελευταία τριετία ήταν εξαιρετικότατες. Η μετοχή μας τα δύο τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά δώδεκα φορές! Αργά ή γρήγορα αυτό το discount θα μειωθεί.

  Περιεχόμενα
EDITORIAL - Aποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά...
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!
Αφιέρωμα : Αγορά Ακινήτων - Στεγαστική Πίστη
Αφιέρωμα: 72η ΔΕΘ - Μια ακόμη επιτυχημένη Έκθεση
Αφιέρωμα: Leasing
Αφιέρωμα:Iδιωτική Eκπαίδευση
¶ρθρο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
¶ρθρο: CEO & CSR 2007
¶ρθρο: ΧΑΚ - Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών
¶ρθρο: EULER HERMES - Mε προβλήματα η αμερικανική οικονομία
¶ρθρο: Δείκτες αποδοτικότητας: Ακτινογραφία επιχείρησης & κλάδου
¶ρθρο: Τα προκλητικά discounts της Κοινής Πλατφόρμας
¶ρθρο: Μανία για τουλίπες, με αέρα Σαγκάης
¶ρθρο: ICAP - Ελαφρά ανοδική η εγχώρια αγορά ξηρών καρπών
¶ρθρο: KANTOR - Η υψηλή συγκέντρωση παραμένει κύρια τάση στην αγορά εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
ΒΙΒΛΙΑ
Επενδύσεις: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο: Η αγορά αλουμινίου
¶ρθρο: Ο Ρόλος της Ηγεσίας, στην Εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου

 Όροι και προϋποθέσεις του site