Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2007                               Τεύχος 335

AΡΘΡΟ


EULER HERMES
Mε προβλήματα
η αμερικανική οικονομία


Συνεχίζεται η αύξηση του ρυθμού των Πτωχεύσεων στις Η.Π.Α.
Εντυπωσιακά στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2007   Σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αξιολογούν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και αναμένουν τις αποφάσεις της FED σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου,  οι εκτιμήσεις ενός αξιόπιστου οίκου όπως, η ΕULER HERMES εκτιμούμε ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από το επενδυτικό κοινό της χώρας μας. Γι' αυτό άλλωστε και την παρουσιάζουμε, αμέσως παρακάτω.
«Ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στις Η.Π.Α. εξακολουθεί να αυξάνει κατά το 2007. Τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου κατέγραψαν για μία ακόμη φορά, δραματική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που αναζητούν προστασία έναντι των πιστωτών τους. Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ΕULER HERMES, πρώτου Ασφαλιστή Εμπορικών Πιστώσεων παγκοσμίως, ο οποίος, μέσω της ΕULER HERMES ACI, θυγατρικής του εταιρίας στις Η.Π.Α., είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη.


Σύμφωνα με τα αρμόδια πτωχευτικά δικαστήρια των Η.Π.Α., 6.705 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2007. Ο αριθμός αυτός καταδεικνύει μία σειρά ανοδικών τάσεων, όπως:


 Αύξηση 7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2007
 Αύξηση 38% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2006
 Αύξηση 45% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2006


«Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξή τους, όπως αυτό της επιβράδυνσης της οικονομίας και του αυξημένου επιχειρηματικού κόστους», σημείωσε  ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης της ΕULER HERMES ACI, κ. Daniel C. North, ο οποίος, στις αρχές του έτους, προέβλεψε αύξηση στις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων κατά 51% για το 2007. Όπως δήλωσε ο κ. North, τα τρία μείζονος σημασίας θέματα είναι: 1) οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους της ενέργειας, των πρώτων υλών και της εργασίας, 2) οι συνέπειες της σφικτής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα το 2004 - 2006 και 3) η φθίνουσα αγορά στέγης και ο αντίκτυπός της στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.


Οι πρόσφατες επιδράσεις της αγοράς στέγης στις χρηματοοικονομικές αγορές, έχουν αναδείξει τώρα τη σοβαρότητα της κατάστασης, όμως ο κ. North είχε μελετήσει και προβλέψει τις οικονομικές συνέπειες, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα. «Αυτό που αρχικά προκάλεσε το ενδιαφέρον μου, ήταν το ότι οι μέσες τιμές στις υπάρχουσες κατοικίες έπεσαν για 10 συνεχόμενους μήνες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο, καθώς οι τιμές της κατοικίας δεν πέφτουν σχεδόν ποτέ. Στην πραγματικότητα, ουδέποτε έχουν πέσει για πάνω από δύο συνεχόμενους μήνες, κατά τα τελευταία 38 χρόνια για τα οποία και έχουμε στοιχεία!», προσθέτει ο κ. North. «Πρόκειται για μία ισχυρή ένδειξη ταχείας υποχώρησης της φούσκας στις τιμές ακίνητης περιουσίας, οι συνέπειες της οποίας θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητές για κάποιο χρονικό διάστημα.»


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της EULER HERMES για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων, αναμένονται περίπου 30.000 εταιρικές πτωχεύσεις κατά το 2007. Το γεγονός αυτό θα ακολουθήσει μία θεαματική, αλλά πρόσκαιρη μείωση των εταιρικών πτωχεύσεων κατά το 2006, όταν αυτές μειώθηκαν κατά 50%, εξαιτίας των νομοθετικών αλλαγών του 2005 στις πτωχεύσεις στις Η.Π.Α. Όπως λέει ο κ. North, η απάλειψη της επίδρασης των νομοθετικών αλλαγών, σε συνδυασμό με την κάμψη της οικονομίας και τα μειωμένα κέρδη, θα φέρει τους αριθμούς των πτωχεύσεων σε «πιο ρεαλιστικά επίπεδα».


Καθώς τα επίπεδα των εταιρικών πτωχεύσεων αυξάνονται, οι managers των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί με τις Β-to-Β απαιτήσεις τους, αξιοποιώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων, όπως είναι η ασφάλιση των εμπορικών πιστώσεων και η διεκδίκηση αυτών από τρίτους.

  Περιεχόμενα
EDITORIAL - Aποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά...
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!
Αφιέρωμα : Αγορά Ακινήτων - Στεγαστική Πίστη
Αφιέρωμα: 72η ΔΕΘ - Μια ακόμη επιτυχημένη Έκθεση
Αφιέρωμα: Leasing
Αφιέρωμα:Iδιωτική Eκπαίδευση
Άρθρο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Άρθρο: CEO & CSR 2007
Άρθρο: ΧΑΚ - Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών
Άρθρο: EULER HERMES - Mε προβλήματα η αμερικανική οικονομία
Άρθρο: Δείκτες αποδοτικότητας: Ακτινογραφία επιχείρησης & κλάδου
Άρθρο: Τα προκλητικά discounts της Κοινής Πλατφόρμας
Άρθρο: Μανία για τουλίπες, με αέρα Σαγκάης
Άρθρο: ICAP - Ελαφρά ανοδική η εγχώρια αγορά ξηρών καρπών
Άρθρο: KANTOR - Η υψηλή συγκέντρωση παραμένει κύρια τάση στην αγορά εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
ΒΙΒΛΙΑ
Επενδύσεις: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρο: Η αγορά αλουμινίου
Άρθρο: Ο Ρόλος της Ηγεσίας, στην Εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου

 Όροι και προϋποθέσεις του site