Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος 2007                               Τεύχος 328

«Στριμώχνονται» οι κολοσσοί για Σοφοκλέους


Πρωτοφανείς εξελίξεις σε «καυτούς» κλάδους αλλάζουν τα δεδομένα. Ισχυρότατοι Όμιλοι και διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια μάχονται για μια θέση (και) στη Σοφοκλέους. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τους μικροεπενδυτές;


Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους και πόσο θα αντέξει το δυνατό ξεκίνημα του 2007; Το συγκεκριμένο ερώτημα θέτει η πλειονότητα των επενδυτών, αρκετοί εκ των οποίων μελετούν το ενδεχόμενο να επανέλθουν στο ΧΑ, μετά από αρκετά χρόνια απραξίας. Γιατί μπορεί βέβαια ο όγκος των συναλλαγών να έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του 2006 μέχρι σήμερα, μπορεί επίσης οι μετοχές της περιφέρειας να έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος, ωστόσο τα στοιχεία του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι οι Έλληνες μικροεπενδυτές, συνέχισαν να είναι πωλητές και όχι αγοραστές. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι οι «ενεργοί κωδικοί» παρουσίασαν πτώση μέσα στο προηγούμενο έτος. Η όποια λοιπόν κινητικότητα παρατηρείται μέσα στον Ιανουάριο.
H απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι ότι το 2007 δεν είναι 1999 και άρα ο φόβος είναι να «σπάσει η φούσκα», αλλά να έρθει μια διόρθωση, η οποία μπορεί να έχει έκταση έως και λίγες εκατοντάδες μονάδες. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι αναλυτές, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπολείπονται σημαντικά σε αισιοδοξία σε σύγκριση με τους επενδυτές. Όλα αυτά βέβαια αφορούν στο Γενικό Δείκτη, καθώς απότομες πτώσεις διαφόρων μετοχών μπορούμε κάλλιστα να έχουμε, όπως άλλωστε είχαμε και κατά τη διάρκεια του (σχεδόν) ομαδικού ράλι. Ενδεικτικά παραδείγματα, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η Newsphone, οι μετοχές του Ομίλου Βρυώνη, κ.ά.
Το δεύτερο σκέλος της απάντησης είναι ότι ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος του έτους γύρω  στις 5.000 μονάδες, με δεδομένες τις προβλέψεις των αναλυτών στα τέλη του 2006, αλλά και την τάση των ξένων οίκων να δίνουν μέσα στον Ιανουάριο νέες τιμές-στόχους για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές. Αυτά, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε μια μέτρια μακροοικονομική χρονιά σε διεθνές επίπεδο και χωρίς να συνεκτιμήσουμε τα όποια μακροχρόνια οφέλη για τη Σοφοκλέους προκύψουν από deals και συμμαχίες που θα γίνουν μέσα στο τρέχον έτος. Ένα βασικό σημείο στο οποίο διαφέρει η τρέχουσα άνοδος στην περιφέρεια της Σοφοκλέους σε σχέση με τις προηγούμενες (π.χ. 1999) είναι ότι γίνεται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των μικροεπενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν κατά κανόνα να είναι πωλητές, παρά αγοραστές... Και επειδή θεσμικοί επενδυτές στην άκρα περιφέρεια δεν υπάρχουν, αρκετοί «έξυπνοι» υποπτεύονται ότι η υπόθεση των ράλι θα μπορούσε - κάτω από προϋποθέσεις - να έχει και συνέχεια, ανεξάρτητα από το πόσο η άνοδος αυτή απεικονίζει την «πραγματική αξία» ορισμένων εταιριών. Στη μεσαία και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τώρα, αυτό που χαροποιεί τους παράγοντες της αγοράς, είναι ότι απουσιάζουν από το προσκήνιο οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά και παρά το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί ανοδική πορεία, είναι ελάχιστες οι εταιρίες που προγραμματίζουν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Το αντίθετο μάλιστα, κάποιες από αυτές σχεδιάζουν και επιστροφές. Όσο για τα placements που προγραμματίζονται να γίνουν, αυτά είτε αφορούν σε ιδιωτικές εταιρίες και αφορούν σε μικρά ποσοστά που μάλλον θετικά επηρεάζουν τις μετοχές (ενίσχυση free float, κ.λπ.), είτε αφορούν σε πωλήσεις μετοχών που κατέχει το δημόσιο (π.χ. ΑΤΕ Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κ.ά.), που επίσης με «θετικό μάτι» τα βλέπει η αγορά. Το 2007 λοιπόν μπήκε «δυνατά» και ίσως είναι από τις λίγες φορές που τόσοι πολλοί συμφωνούν ότι επίκειται άνοδος. Ωστόσο, και η αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει, γιατί στις αγορές τα πράγματα είναι πάντοτε ευμετάβλητα.


Τραπεζικές εξελίξεις
Η αύξηση των πέντε δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Marfin Financial Group (μετονομάστηκε σε Marfin Investment Group), πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία της Σοφοκλέους, κατά 60% μεγαλύτερη από τη δεύτερη (της Εθνικής Τράπεζας) και κατά 15 φορές μεγαλύτερη από την τρίτη. Ποιος από τους παλιούς επενδυτές δεν θυμάται άραγε, το πόσο μεγάλη εντύπωση είχε προκαλέσει το 2000, η αύξηση κεφαλαίου των 110 δισ. παλαιών ελληνικών δραχμών της Τεχνικής Ολυμπιακής; Και όμως το ποσό αυτό δεν αποτελεί ούτε κάν το 10% της σχεδιαζόμενης έκδοσης από τη Marfin!
Οι Άραβες του Dubai δείχνουν αποφασισμένοι να επενδύσουν πολλά λεφτά, καθώς στα 5 αυτά δισ. ευρώ, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η δυνατότητα άντλησης μεγάλου ύψους δανειακών κεφαλαίων. Επίσης, ας μην ξεχνούμε και τις ήδη πολύ σημαντικές υπάρχουσες επενδύσεις της Marfin Investment Group εκτός του κλάδου των τραπεζών, όπως για παράδειγμα στο χώρο της υγείας, της πληροφορικής, των καζίνο, κ.λπ. Και όλα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό αυτών των κεφαλαίων (πέντε δισ. συν επιπλέον δανεισμός) θα περάσει μέσα από τις μετοχές της Κοινής Πλατφόρμας, δημιουργώντας πρόσθετο αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι πρώτες επιδράσεις φάνηκαν στο χώρο των τραπεζών, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και απρόβέπτες. Θα δούμε πιθανότατα να «ανεβαίνει» το θερμόμετρο και σε άλλους κλάδους: τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεγάλα projects, κ.λπ.
Και φυσικά δεν είναι μόνο οι Άραβες της Dubai Financial που «βάζουν φωτιά» στη Σοφοκλέους. Οι ξένοι -  συνολικότερα - συνεχίζουν να αυξάνουν θέσεις στη Σοφοκλέους, με χίλιους περίπου κωδικούς που ανοίχθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο και με την περίπτωση του placement της Forthnet να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι ξένοι θεσμικοί αγόρασαν τις μετοχές της κρητικής εταιρίας πάνω από τα 10 ευρώ, όταν πριν από 2-3 χρόνια, αυτές διαπραγματεύονταν στα 4 ευρώ! Τόσα εκατ. ευρώ εισέρευσαν σε μια εταιρία που σημειώνει μεν ζημιογόνο αποτέλεσμα, αλλά που έχει φιλόδοξους στόχους στον «καυτό» κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Ειδικότερα τώρα για τις τράπεζες, η πρόθεση της Marfin Popular Bank να προχωρήσει σε δημόσιες προτάσεις προς τις Πειραιώς και Κύπρου, αλλά και η «απάντηση» μιας «πρότασης» από την Τράπεζα Πειραιώς, δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, το τέλος της οποίας δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερα σενάρια, ένα ερώτημα και ένα συμπέρασμα.


Σενάριο πρώτο: Η Marfin αποκτά Πειραιώς και Κύπρου
Μια ενδεχόμενη απόκτηση των Τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς από τον Ομιλο της Marfin Popular Bank θα σήμαινε ένα αθροιστικό μερίδιο γύρω στο 19% των καταθέσεων και των 20% τω χορηγήσεων στην Ελλάδα, γεγονός που δύσκολα θα μπορούσε να προκαλέσει την άρνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ελλάδας. Αντίθετα, μια ενδεχόμενη συμπόρευση μεταξύ Marfin Popular Bank, πολύ πιθανόν να προσέκρουε σε εμπόδια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου.  Και αυτό γιατί μπορεί στο retail banking τα μερίδια των δύο Συγκροτημάτων, να οδηγούν σε ποσοστά που προσεγγίζουν γύρω στο 40%, ωστόσο σε ό,τι αφορά στο δανεισμό των μεγάλων επιχειρήσεων, τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν κατά πολύ (τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα δίνουν έμφαση στη λιανική τραπεζική και όχι στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων). Η Επιτροπή Ανταγωνισμού βέβαια θα έπρεπε να μελετήσει και των ασφαλιστικών εργασιών, όπου οι θυγατρικές των δύο Ομίλων αποτελούν και τις ισχυρότερες δυνάμεις της αγοράς. Ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να προκύψει είναι το ποσοστό που κατέχουν οι δύο αυτές τράπεζες στην Ελληνική (την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Κύπρου), το οποίο θα προσέγγιζε το 15%. Από πλευράς φυσικά Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει εμπόδιο στο deal, ωστόσο σε περίπτωση συγχώνευσης των δύο μεγάλων τραπεζών, θα υπάρξουν σημαντικότατες υπερκαλύψεις τραπεζικών δικτύων, σε μια κυπριακή αγορά που διακρίνεται για τον υπερβολικό αριθμό του δικτύου των καταστημάτων της. Δεν θα φοβηθούν οι εργαζόμενοι, μήπως χαθούν τόσες πολλές θέσεις εργασίας και αν ναι, δεν θα αντιδράσουν;  Στην πράξη λοιπόν, για να επιτύχει το εγχείρημα της «σύμπραξης» μεταξύ Marfin Popular Bank και Τράπεζας Κύπρου, θα απαιτηθεί πέρα από τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων δεύτερης (πράγμα διερευνήσιμο), η έγκριση της υπόθεσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και ενδεχομένως μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο «Νησί της Αφροδίτης». Το Δ.Σ. βέβαια της Τράπεζας Κύπρου όχι μόνο απέριψε την πρόταση της Marfin Popular Bank, αλλά προχώρησε και σε «βαρείς χαρακτηρισμούς». Και επιπλέον, όχι μόνο απέκλεισε τη συναίνεσή του στη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά ουσιαστικά και σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση υπήρξε στο παρελθόν (Τράπεζα Πειραιώς) ή ενδεχομένως πρόκειται να προκύψει στο μέλλον. Κάτι τέτοιο, μπορεί βέβαια να φαίνεται παράλογο, ωστόσο φαίνεται ότι επιλέχτηκε, προκειμένου να κοπάσει το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί εδώ και πολλούς μήνες στο Συγκρότημα. Στο μέτωπο τώρα των εντυπώσεων, αναμφισβήτητος νικητής είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Όχι μόνο γιατί καταφέρνει να προσελκύσει άλλα 500 εκατ. ευρώ υπό τη δική του και των συνεργατών του, διαχείριση, αλλά κυρίως γιατί η κυπριακή γνώμη πλέον πιστεύει ότι: Πρώτον, αυτός είναι εκείνος ο οποίος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο. Και δεύτερον, ότι αν τελικά προκύψει μια συνένωση δυνάμεων μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Marfin Popular Bank, η δεύτερη είναι αυτή που θα έχει το «πάνω χέρι».


Σενάριο δεύτερο: Η «πρόταση» της Πειραιώς
Η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να διεκδικήσει την Marfin Popular Bank δεν αναμένεται να έχει την παραμικρή επιτυχία, ακόμη και εάν ενδεχομένως κάποτε ασκηθεί στην πράξη (το συγκεκριμένο κείμενο γράφεται πριν τελικά αποφασίσουν από κοινού το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το ποια από τις δύο δημόσιες προτάσεις, προηγείται). Όχι μόνο γιατί η πλευρά Βγενόπουλου ελέγχει στο μέγιστο βαθμό το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Marfin Popular Bank, αλλά και γιατί προσφορά με discount σε ένα τόσο θερμό χρηματιστηριακό κλίμα, δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας.


Σενάριο τρίτο: Σύμπραξη MPB και Τράπεζας Πειραιώς
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά φυσικά ούτε και να το προεξοφλήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα δημιουργείτο στην Ελλάδα μια τράπεζα, με ανάλογα μερίδια αρκετά κοντά σε αυτά της Alpha και της Eurobank, ενώ στην Κύπρο, η Marfin Popular Bank θα κατέχει το 8% της Τράπεζας Κύπρου (όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος, πλην όμως εκτός Διοικητικού Συμβουλίου) και με ένα περίπου 9% που κατέχει στην Ελληνική Τράπεζα, την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα στη Κύπρο. Στην τελευταία, η Εκκλησία εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο - και με διαφορά - η κυπριακή εκκλησία, ακόμη και στην περίπτωση που συμπράξουν η Marfin Popular Bank και η Proton Bank. Σε περίπτωση πάντως μιας δημόσιας πρότασης προς την Τράπεζα Πειραιώς, το ζητούμενο είναι το κατά πόσο ενιαία θα είναι η στάση των ισχυρότερων μετόχων της τράπεζας.


Σενάριο τέταρτο: Σύμπραξη Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας
Το σενάριο αυτό κυκλοφορεί εδώ και αρκετούς μήνες στην Μεγαλόνησο και αναφέρεται, πότε στην απόκτηση ενός ποσοστό 20%-25% από την Τράπεζα Κύπρου στην Ελληνική και πότε σε μια συγχώνευση των δύο Συγκροτημάτων. Η «επίθεση» της Marfin Popular Bank εναντίον της Τράπεζας Κύπρου ίσως να επιδράσει καταλυτικά προς μια τέτοια κατεύθυνση. Ωστόσο, βέβαια, όλα αυτά κινούνται ακόμη στο επίπεδο των σεναρίων.


Σενάριο πέμπτο: Να μην γίνει τίποτε.
Είναι και αυτό ένα από τα σενάρια. Με δεδομένο ότι η Alpha Bank - όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα στον κλάδο- είναι αδύνατον να διεκδικηθεί χωρίς τη συναίνεση του προέδρου της κ. Γιάννη Κωστόπουλου, οι Eurobank και Εμπορική ελέγχονται απόλυτα από τους βασικούς τους μετόχους, η ΑΤΕ Bank δεν πωλείται (τουλάχιστον μέσα στο 2007) και η Εθνική «δεν παίζει», τότε δεν απομένει καμιά άλλη μεγάλη τράπεζα προς διεκδίκηση για τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, πέρα από τις Πειραιώς και Κύπρου. Ο κ. Αντρέας Βγενόπουλος λοιπόν έχει κάθε λόγο να διεκδικήσει τις δύο συγκεκριμένες τράπεζες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το τελικό αποτέλεσμα.


Και ένα ερώτημα: «Χτίζει θέσεις» η Πειραιώς στην Ελληνική;
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει γύρω στο 8,5% της Τράπεζας Κύπρου, έντονη είναι η φημολογία στην Κύπρο, ότι ο ελλαδικός Όμιλος «χτίζει θέσεις» και στο Συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας, «σκουπίζοντας» την προσφορά των τελευταίων συνεδριάσεων. Μεταξύ μάλιστα των τόσων σεναρίων που κυκλοφορούν, διαβάστε ακόμη ένα: η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα πουλήσει τελικά το πακέτο που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου σε ξένους θεσμικούς, αλλά θα το χρησιμοποιήσει, προκειμένου να έχει λόγο σε ένα κοινό σχήμα μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας.


Συμπέρασμα
Οι εξελίξεις είναι πρωτόγνωρες, απρόβλεπτες και ραγδαίες. Κάθε ένας εκ των «παικτών» κάνει τα δικά του σχέδια επί χάρτου, πλάθει τα δικά του σενάρια. Ωστόσο, από τα τόσα σενάρια που θα βλέπουμε και ακούμε, το πολύ ένα εξ αυτών, θα αποδειχτεί πραγματικό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο τραπεζικός χάρτης, αλλάζει για τα καλά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.  Ειδικότερα για το «Νησί της Αφροδίτης», επί δεκαετίες, μια ομάδα στελεχών διοικούσε τις μεγάλες τράπεζες, με την ετήσια ψήφο των μετόχων, η οποία ερχόταν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι πρόεδροι όπως οι κ.κ. Τριανταφυλλίδης και Λαζαρίδης διοίκησαν για τριάντα και πλέον έτη, σε τράπεζες όπου ουσιαστικά δεν είχαν μετοχικό ενδιαφέρον. Από αυτή την κατάσταση, φτάσαμε τόσο σύντομα στο εντελώς αντίθετο άκρο. Και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...


Ενδεικτικό αμυντικό χαροτφυλάκιο
Αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 5 δισ. ευρώ που σε σημαντικό βαθμό προτίθεται να περάσει μέσα από αγορές μετοχών που διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους, ή έστω στην Κοινή Πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ. Και επιπλέον, ένα πολύ πετυχημένο placement της Forthnet. Οι δύο αυτές εξελίξεις αποδεικνύουν το σαφές ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική κεφαλαιαγορά, ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα των 4.600 μονάδων. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που προειδοποιούν με διόρθωση, καθώς - από τεχνικής πλευράς - πιστεύουν ότι οι 4.600 μονάδες αποτελούν ένα σημαντικό σημείο αντίστασης. Ωστόσο, απλά και μόνο, μιλούν περί διορθώσεως και όχι περί μόνιμης και μεγάλης πτώσης. Τουλαχιστον, όσο η διεθνής ρευτότητα είναι μεγάλη και η φετινή πορεία της οικονομίας ερμηνεύεται ως «ομαλή προσγείωση» και όχι ως αλλαγή μακροπρόθεσμης τάσης. Όλα αυτά βέβαια, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σε ό,τι αφορά στην πλειονότητα των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Και αυτό γιατί στην περιφέρεια - και για την ακρίβεια σε ένα τμήμα μόνο της αποκαλούμενης περιφέρειας - υπάρχουν δείγματα της συμπεριφοράς «τύπου 1999», με αρκετές όμως και σημαντικές διαφοροποιήσεις, όπως:
• Το ευρύ επενδυτικό κοινό μόλις τελευταία έχει αρχίζει να αγοράζει, άρα η όποια φούσκα υπάρχει με τα χαρτιά να είναι μαζεμένα από τα λόμπι και όχι από τους μικροεπενδυτές.
• Το μέγεθος της υπερτίμησης δεν συγκρίνεται καθόλου με αυτό του 1999.
• Ένα πιθανό σπάσιμο της φούσκας πριν από τις εκλογές θα αποδυνάμωνε ουσιαστικά το κυβερνητικό κόμμα, άρα η Νέα Δημοκρατία έχει συμφέρον να μην δούμε φαινόμενα ακραίας κερδοσκοπίας επί των ημερών της.
Από την πλευρά μας, διατηρούμε τη συμμετοχή των μετοχών στο 50% του αμυντικού μας χαρτοφυλακίου και χαιρόμαστε γιατί η ζωή είναι μόνο μία και πολύ μικρή...


Εισηγμένες της Σοφοκλέους... βλέπουν ΧΑΚ
Θερμό είναι επίσης το κλίμα που επικρατεί και στο ΧΑΚ, το οποίο μέσα στο 2006 αναδείχτηκε ως ένα από τα πλέον αποδοτικά χρηματιστήρια του κόμου. Και μπορεί βέβαια οι μεγάλες τράπεζες να αποτελούν το 70% περίπου της συνολικής του κεφαλαιοποίησης, ωστόσο δεν παύει να επικρατεί σημαντικό ενδιαφέρον και στην περιφέρεια. Υπάρχουν άλλωστε και ελλαδικές εισηγμένες - εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον δύο - που αυτή τη στιγμή δρομολογούν σχέδια για να αποκτήσουν στρατηγική συνέργασία σε εταιρίες του ΧΑΚ.  Σήμερα, θέση μεγαλομετόχου σε εισηγμένες του ΧΑΚ έχουν η Sanyo (Εξέλιξις Επενδυτική), η Τράπεζα Πειραιώς (Euroinvestment & Finance), το σχήμα Dubai-Marfin (Marfin-Λαϊκή Τράπεζα), η Ασπίς Πρόνοια (Marketrends-Liberty),  ενώ την είσοδό της στην κυπριακή αγορά δρομολογεί και η θυγατρική της Ridenco. Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι εισηγμένη στο ΧΑΚ ήταν και η Jumbo Κύπρου, η οποία αποχώρησε προ ολίγων ετών, αγοράζοντας τα ποσοστά της μειοψηφίας (υπήρχε θέμα μικρής διασποράς του τίτλου).Ενδεικτικό αμυντικό χαρτοφυλάκιο
Τράπεζες Alpha Bank, Εθνική
Ενέργεια Motor Oil
Τσιμεντοβιομηχανίες  Τιτάν(π)
Τρόφιμα Κρι-Κρι, Κατσέλης
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ
Μεταλλουργίες Αλουμύλ, Σιδενόρ, Σίδμα
Πληροφορική Intralot, Inform Λύκος, Byte
Εμπορικές Κ.Α.Ε., Σαράντης, Βάρδας
Ελβέ Ενδυμάτων
Λοιπές Κυριακούλης, ΟΠΑΠ, Φουρλής Συμμετοχών
Μαΐλλης, Kleeman, Πετρόπουλος, Frigoglass
Πλαστικά Θράκης, Autohellas
Ορυκτά S&B Βιομηχανικά Ορυκτά
Κατασκευές Ελληνική Τεχνοδομική, J & P Aβαχ
Ασφάλειες Εθνική Ασφαλιστική


 Προς εξέταση
Sato, Profile, Audiovisual, Μοτοδυνανυμική, Νηρέας,
AS Company, Μινέρβα, Ελτράκ, Γενική Εμπορίου


 


ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ:
Τα έργα ανεβάζουν τις προσδοκίες


Η πορεία της εισηγμένης αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από την αναμενόμενη τόνωση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία κατά την προσεχή τριετία.
Από τις εταιρίες «χαμηλών τόνων» της Σοφοκλέους, αν και διαπραγματεύεται σ’ αυτή, από το 1990. Αν και εντάσσεται στους τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης (με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής των 93 λεπτών, στα 22,37 εκατ. ευρώ), κατέχει ηγετική θέση στην αγορά που δραστηριοποιείται, διακρινόμενη από ευρεία προϊοντική σειρά και από εκταταμένο δίκτυο διανομών.
Δεν είναι τόσο εύκολο να κατανοήσει κάποιος το χώρο δραστηριοποίησης της Γενικής Εμπορίου, που είναι το χονδρικό εμπόριο μετάλλων και μεταλλευμάτων, σιδηρικών, θερμαντικού και υδραυλικού εξοπλισμού, εργαλείων, κ.λπ. Δηλαδή, ό όγκος της δραστηριότητας επηρεάζεται κυρίως από την πορεία των κατασκευαστικών έργων, της οικοδομικής δραστηριότητας, των ενεργειακών έργων, κ.λπ.  
Η δραστηριότητα λοιπόν της συγκεκριμένης αγοράς ανέβηκε ιδιαίτερα κατά την προολυμπιακή περίοδο, ωστόσο από το δεύτερο μισό του 2004 έως και το 2005 επηρεάστηκε από την γενικότερη πτωτική πορεία των επενδύσεων. Το 2006 ήταν ένα καλό έτος, ενώ σαφώς ανώτερη αναμένεται η ζήτηση της αγοράς κατά την περίοδο 2007-2009, καθώς ολοένα και περισσότερα μεγάλα έργα ανατίθενται, τα ΣΔΙΤ προωθούνται, οι επενδύσεις που εντάχθηκαν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, άρχισαν ήδη να υλοποιούνται. Πέρα όμως από την ελληνική αγορά, φαίνεται να υπάρχουν και κάποιες προοπτικές στις χώρες των Βαλκανίων. Οι μέχρι τώρα πωλήσεις της Γενικής Εμπορίου στα Βαλκάνια είναι περιορισμένες, πλην όμως υπάρχουν μεσοπρόθεσμες βλέψεις που αποσκοπούν σε συνεργασίες με τοπικούς εταίρους. Στην προώθηση των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια, αλλά και στις πωλήσεις της Βορείου Ελλάδας, θα μπορούσε να επιδράσει και η επένδυση σε logistics που ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχη επένδυση έγινε και στην Αττική.


Με τη γλώσσα των αριθμών
Με κεφαλαιοποίηση 22,37 εκατ. ευρώ (15/1/2007), η Γενική Εμπορίου σημείωσε το 2005 καθαρά κέρδη 1,35 εκατ. ευρώ (P/E 16,5 φορές)και η περσινή επίδοση χαρακτηρίστηκε από αύξηση πωλήσεων, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η κερδοφορία θα κυμανθεί λίγο-πολύ στα επίπεδα του 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 13%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε ένα βαθμό και σε ορισμένα έξοδα που απαιτήθηκαν, προκειμένου να υλοποιηθούν οι επενδύσεις των πρόσθετων αποθηκευτικών χώρων. Το μέρισμα του 2006 ανήλθε σε 3 λεπτά ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 3,2%) και το ύψος των ιδίων κεφαλαίων στο εννεάμηνο του 2006 ήταν 18,3 εκατ. ευρώ (P/BV 1,22).


Γενική Εμπορίου: Πορεία εννεαμήνου 2006
 2006 2005 Μεταβολή
Κύκλος εργασιών 28.653 25.359 13,0%
Μικτά κέρδη 6.829 6.647 2,7%
Καθαρά κέρδη 1.061 1.219 -13,0%
Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώΣτιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Jumbo:
Η μετοχή που δεν «κρέμασε» κανέναν επενδυτή εδώ και τόσα πολλά χρόνια. Μας είχε συνηθίσει σε ανόδους με χαμηλούς, πλην όμως σταθερούς ρυθμούς. Το τελευταίο εξάμηνο «έτρεξε» δυνατά, χωρίς αυτό όμως να αποθαρρύνει τόσους αναλυτές από το να εξακολουθούν να την συστήνουν ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα.


Εθνική Τράπεζα:
Αποτελεί την «Ακρόπολη» του ελληνικού χρηματιστηρίου, σημείο αναφοράς για όλα τα σοβαρά χαρτοφυλάκια.
Από την αρχή του 2006 μέχρι σήμερα –σε 13 μήνες- δεν έχει ανεβεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι έχει βελτιώσει δραστικά την κερδοφορία της.
Marfin F.G.:
Αναμφίβολα, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη της τελευταίας διετίας, καθώς από τα 7 ευρώ, ξεπέρασε με άνεση τα πενήντα! Μετά το deal με τη Λαϊκή Τράπεζα και την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 50 εκατ. ευρώ, απορούμε τί άλλο έχουν να δούν τα μάτια μας!Εθνική Ασφαλιστική:
Ο leader του κλάδου έχει υποαποδώσει κατά τους τελευταίους μήνες στο ταμπλό της Σοφοκλέους και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τα αίτια. Απόψεις υπάρχουν πολλές, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του 2006, προκειμένου να βγουν σαφέστερα συμπεράσματα.
Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες:
Μετά το ράλι του πρώτου δεκαμήνου του 2006, ακολούθησε η «καταβύθιση» στο ταμπλό και οι «χοντρές» ρευστοποιήσεις θέσεων από τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, ό,τι γυρίζει σταματά... Αυτά συμβαίνουν όταν μια μετοχή ανεβαίνει χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη «ουσία».


Βαρβαρέσος:
Αν και η εταιρία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δραστηριοποιείται σε έναν προβληματικό κλάδο, υπερδιπλασίασε την τιμή της μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις. Είτε θα ανακαλύφθηκε «φλέβα χρυσού» στις εγκαταστάσεις της εισηγμένης, είτε κάτι άλλο θα συμβαίνει...


του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
EDITORIAL
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Λιανικό Εμπόριο 2007
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Συνταξιοδοτικά Προγράμματα
ΑΡΘΡΟ: H εφαρμογή του e-Learning στην ανάπτυξη & προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Προτάσεις για το χειμώνα
ΑΡΘΡΟ: ΚΙΝΗΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΡΘΡΟ: Οι μέθοδοι της Θεμελιώδους και της Τεχνικής Ανάλυσης
ΟΜΟΛΟΓΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
EΠENΔYΣEIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Δεκέμβριο του 2006
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ BUSINESS PLAN

 Όροι και προϋποθέσεις του site