Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2007                               Τεύχος 335

AΡΘΡΟ


Tα προκλητικά
discounts
της Κοινής
Πλατφόρμας


Όταν οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ακινήτων
διαπραγματεύονται με μεγάλες εκπτώσεις, ενίοτε ελλοχεύει
ο «κίνδυνος» των δημόσιων προτάσεων - Χαρακτηριστικές
περιπτώσεις από Σοφοκλέους και ΧΑΚ


Του Στέφανου ΚοτζαμάνηΟύτε και η τετραετής συνεχόμενη άνοδος του Γενικού Δείκτη δεν κατάφερε τελικά να εξαλείψει τα μεγάλα discount στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Και αν κατά περιόδους πέτυχε να τα μετριάσει, σήμερα αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς από τις οκτώ εταιρίες του κλάδου, πέντε εξ αυτών διαπραγματεύονται με έκπτωση ανώτερη του 20% σε σχέση με την εσωτερική τους αξία (στοιχεία 31ης Αυγούστου).
Παράγοντες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν έως ένα βαθμό τα discount και μάλιστα σε ανοδική πορεία αγοράς, είναι ίσως το μικρό μέγεθος αρκετών επενδυτικών εταιριών (τα γενικά έξοδα ανά επενδυόμενο ευρώ είναι σχετικά υψηλά), ή η σχετική χαμηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν τα τρέχοντα discounts ως υπερβολικά.
Με βάση τα στοιχεία της 31ης Αυγούστου, είχαμε την Interinvest (-26,32%), την Global (-25,6%), τον Δία (-24,29%), την Altius (-23,73%), την Alpha Trust Ανδρομέδα (-20,38%), την Αιολική (-18,32%) και την Ωμέγα (-18,13%).


Και στα ακίνητα
Πέρα όμως από τις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, για πρώτη φορά είχαμε τον περασμένο Αύγουστο και discount σε εταιρία του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος απολαμβάνει σημαντικότατα φορολογικά κίνητρα και παρά το ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το χώρο βελτιώθηκε σημαντικά την περασμένη ’νοιξη. Συγκεκριμένα, η Eurobank Properties με καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 371,5 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου, διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 342 εκατ., δηλαδή με έκπτωση γύρω στο 8%.
Η κίνηση αυτή μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στον ευρύτερο σκεπτικισμό που επικρατεί διεθνώς γύρω από τον τομέα των ακινήτων μετά τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με discount διαπραγματεύονται και πολλές άλλες του κλάδου στην Ευρώπη. Ωστόσο, κύκλοι της ελληνικής αγοράς παραθέτουν μια σειρά από επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική εισηγμένη καμιά σχέση δεν έχει με τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται:
 Στις ΗΠΑ είχαμε πρόβλημα στην κατοικία, όταν οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ τοποθετούνται σε εμπορικά ακίνητα.
 Τα εμπορικά ακίνητα έχουν ήδη κάνει τον πτωτικό τους κύκλο κατά την τριετία 2002-2004.
 Οι αποδόσεις (yields) των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Εντονότερο το πρόβλημα στην Κύπρο
Ακόμη πιο μεγάλα discount όμως, έχουν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε μέχρι σήμερα αρκετές δημόσιες προτάσεις), ακόμη και για τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου των επενδυτικών εταιριών όπως είναι η Δήμητρα (βασικότεροι μέτοχοι τα μέλη του Συνεργατικού Κινήματος) και η Elma Holdings (βασικότερος μέτοχος με πάνω από 60% η οικογένεια του κ. Μ. Ιωαννίδη).
Η Elma Holdings διαπραγματεύεται με μια έκπτωση της τάξεως του 30%. Η εταιρία διαθέτει κυρίως τρεις θυγατρικές εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και μια εταιρία στο χώρο της εκμετάλλευσης ακινήτων (εμπορικά στην Λευκωσία).
Ο πρόεδρος της Elma Holdings (της παλαιότερης επενδυτικής εταιρίας στην Κύπρο) κ. Μ. Ιωαννίδης θεωρεί το τρέχον discount ως υπερβολικό, αποδίδοντάς το στην «ανώμαλη» κατάσταση που δημιουργήθηκε από το 1999, από τις νέες –τότε- εταιρίες του κλάδου που αν και άντλησαν πάνω από ένα δισ. λίρες (τεράστιο ποσό για τα κυπριακά δεδομένα), αρκετά σύντομα έστρεψαν τα περισσότερα εξ αυτών των κεφαλαίων σε άλλες δραστηριότητες.
Ο καλύτερος τρόπος για να «κλείσει» το discount, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, είναι η προσέλκυση θεσμικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή και η αύξηση του μεγέθους της εταιρίας. Για το λόγο αυτό, προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Όμιλος Marfin. Γενικότερα, συζητείται η δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Marfin (MPB ή και MIG).
Με ακόμη υψηλότερο discount του 30% διαπραγματεύεται στο ταμπλό της Κοινής Πλατφόρμας, η μετοχή της Δήμητρας Επενδυτικής, της μεγαλύτερης εταιρίας του κλάδου στην Κύπρο. Μετά από μια περίοδο έντονων «περιπετειών», κάτω από νέο management, η Δήμητρα παρουσιάζει από το 2005 έως σήμερα υψηλή κερδοφορία, διαθέτοντας ένα αρκετά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο από μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και καταθέσεις.
Στους περαιτέρω στόχους της Δήμητρας, εντάσσεται και η τοποθέτηση σε νέες μορφές επενδύσεων, όπως εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δραστηριότητα αερομεταφορών, κ.λπ., η περαιτέρω έμφαση σε ομόλογα και μετοχές εξωτερικού, κ.λπ.
Ο Πρόεδρος της Δήμητρας Επενδυτικής κ. Σταύρος Ευαγόρου, μας δήλωσε ότι:
«Από τη μια πλευρά, εμείς δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιες ανόδους στη μετοχή μας, που να υπερβαίνουν την πραγματική αξία της εταιρίας, ή που να δημιουργούν κινδύνους για τους επενδυτές και τους μετόχους μας. Αλλά από την άλλη πλευρά με τόσο μεγάλη έκπτωση όπως η τρέχουσα, υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι για εξαγορά. Θα μπορούσε λοιπόν να βρεθεί ένας ξένος Οργανισμός να διαθέσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει τον έλεγχο ενός άλλου μεγάλου Οργανισμού που είναι η Δήμητρα και έτσι να μεταφέρει στο εξωτερικό υπό τη μορφή κερδών, πολλές άλλες δεκάδες εκατομμύρια λίρες.
Ως προς το τελευταίο θα πρέπει και το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και οι μεγαλύτεροι μέτοχοί μας που είναι ο Συνεργατισμός, να επαγρυπνούν. Επίσης –χωρίς να υπάρξει τίποτε το τεχνητό- αν οι βασικοί μας μέτοχοι κρίνουν ότι η τιμή της μετοχής είναι συμφέρουσα, τότε θα μπορούσαν να τη στηρίξουν με αγορές».


Δημόσιες προτάσεις
Το ερώτημα τελικά στις περιπτώσεις των μεγάλων discounts είναι το κατά πόσο θα μπορούσαν τελικά να προκύψουν δημόσιες προτάσεις, προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να εκμεταλλευθούν την «έκπτωση» μεταξύ της πραγματικής και της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου.
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη, καθώς επηρεάζεται - εκτός των άλλων - και από διάφορους παράγοντες, όπως η μετοχική διάρθρωση της εταιρίας, τα πιθανά έμμεσα συμφέροντα του βασικού μετόχου από την ύπαρξη της εταιρίας, κ.λπ.

  Περιεχόμενα
EDITORIAL - Aποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά...
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!
Αφιέρωμα : Αγορά Ακινήτων - Στεγαστική Πίστη
Αφιέρωμα: 72η ΔΕΘ - Μια ακόμη επιτυχημένη Έκθεση
Αφιέρωμα: Leasing
Αφιέρωμα:Iδιωτική Eκπαίδευση
Άρθρο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Άρθρο: CEO & CSR 2007
Άρθρο: ΧΑΚ - Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών
Άρθρο: EULER HERMES - Mε προβλήματα η αμερικανική οικονομία
Άρθρο: Δείκτες αποδοτικότητας: Ακτινογραφία επιχείρησης & κλάδου
Άρθρο: Τα προκλητικά discounts της Κοινής Πλατφόρμας
Άρθρο: Μανία για τουλίπες, με αέρα Σαγκάης
Άρθρο: ICAP - Ελαφρά ανοδική η εγχώρια αγορά ξηρών καρπών
Άρθρο: KANTOR - Η υψηλή συγκέντρωση παραμένει κύρια τάση στην αγορά εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
ΒΙΒΛΙΑ
Επενδύσεις: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρο: Η αγορά αλουμινίου
Άρθρο: Ο Ρόλος της Ηγεσίας, στην Εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου

 Όροι και προϋποθέσεις του site