Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2007                               Τεύχος 335

AΡΘΡΟ


ΜΑΝΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟΥΛΙΠΕΣ, 
ΜΕ  ΑΕΡΑ  ΣΑΓΚΑΗΣ


Υπάρχει πρόβλημα στην κινέζικη κεφαλαιαγορά.
Αλλά ένα σύντομο, απότομο τράνταγμα μπορεί να είναι
ακριβώς αυτό που χρειάζεται.


Του Andrew Capon,
αναδημοσίευση από το διεθνές περιοδικό Euromoney


Τώρα πια, όλα κατασκευάζονται στην Κίνα». Το χιούμορ που διαδόθηκε σε όλες τις αίθουσες συναλλαγών μετά την μίνι - διόρθωση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, σαν συνέπεια μιας πτώσης 8,8% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, ήταν απόλυτα αντιπροσωπευτικό του είδους. Πλούσιο σε πνεύμα, αλλά φτωχό σε ουσία. Παρόλα αυτά, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο τέλος του Φεβρουαρίου χρησίμευσαν στο να υπενθυμίσουν σε όλους αυτό που έπρεπε να είναι κοινή γνώση μέχρι τώρα : ότι η κινέζικη κεφαλαιαγορά είναι μια φούσκα μνημειωδών διαστάσεων.
Όταν οι φούσκες σκάνε είναι κάτι εντυπωσιακό. Ό,τι έχει συμβεί έκτοτε υποδηλώνει ότι η κινέζικη χρηματιστηριακή αγορά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Στις 6 Μαϊου, ο Zhou  Xiaochuan, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έκανε ό,τι θα έκανε κάθε λογικός και διαπρεπής κεντρικός τραπεζίτης. Προσπάθησε να συγκρατήσει τις αγορές, πριν ακόμα περισσότεροι «αδαείς» παρασυρθούν από την δίνη. Ήταν το ισοδύναμο του λόγου περί «παράλογης ευφορίας» του Alan Greenspan τον Δεκέμβριο του 1996.
Η έκκληση του διοικητή έπεσε στο κενό. Το ίδιο είχε συμβεί και με εκείνον του Greenspan. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά. Στις ΗΠΑ η διακωμώδηση της «εξουσίας» αποτελεί εθνικό χόμπι. Είναι το ίδιο από τότε που μια ομάδα θορυβωδών Βοστονέζων αποφάσισαν να πετάξουν κασόνια με τσάι μέσα στο λιμάνι της πόλης τους. Στην Κίνα, αποτελεί κάτι πρωτοφανές. Οι αρχές κατάφεραν να συγκρατήσουν τις αγορές το 2001. Αυτή την φορά όμως απέτυχαν. Κάθε κίνηση μετά τον λόγο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας - αύξηση των επιτοκίων - προκάλεσε μια κρίση ανησυχίας, ακολουθούμενη όμως από ακόμα ένα καινούριο υψηλό για τις αγορές.
Αυτή η φούσκα δεν είναι όμως αποτέλεσμα κάποιας αίσθησης οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας στην Κίνα. Είναι αποτέλεσμα της μακροοικονομικής πολιτικής. Η Kίνα ακολουθεί μια «μερκαντιλιστική» φιλοσοφία. Όχι όμως με τον δυσφημιστικό και υστερικό τρόπο που ορισμένοι πολέμιοι του ελεύθερου εμπορίου από το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον όρο. Είναι απλά γεγονός ότι οι χαράκτες της κινεζικής πολιτικής ευνοούν τις εξαγωγές έναντι των εισαγωγών. Σε στήριξη αυτής της πολιτικής το γουάν κρατιέται τεχνητά αδύναμο μέσω της συγκέντρωσης αποθεματικών ξένου συναλλάγματος.
Αυτός είναι ένας απόλυτα λογικός τρόπος για την Κίνα να εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στην πορεία, να βγάλει τους κατοίκους της από το φάσμα της φτώχειας. Όμως, συνοδεύεται από ορισμένες ακούσιες συνέπειες. Η τεραστίων διαστάσεων ρευστότητα που δημιουργεί αυτή η πολιτική πρέπει να κατευθυνθεί κάπου. Αρχικά, διοχετεύθηκε στην αγορά ακινήτων, ενώ στην συνέχεια προς την χρηματιστηριακή αγορά. Το αποτέλεσμα, όπως και με την επενδυτική φρενίτιδα στην Ιαπωνία του τέλους της δεκαετίας του 1980, ήταν ένα «όργιο» κερδοσκοπίας.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Κίνα, ομοιάζει εκείνου της Ολλανδίας τον 17ο αιώνα. Εκείνη την περίοδο ο εμπορικός ιστός της Ολλανδίας απλωνόταν σε ολόκληρο τον κόσμο και το ’μστερνταμ ήταν το επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου. Σκοπός της Ολλανδικής Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών που ιδρύθηκε το 1602 ήταν να αποκτήσει μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά μπαχαρικών, ένα καθαρό μερκαντιλιστικό επιχειρηματικό μοντέλο.
Μετά τον μακροχρόνιο πόλεμο με την Ισπανία, οι Ηνωμένες Επαρχίες κατακλύστηκαν από πλαστά και χωρίς αξία νομίσματα πολλών νομισματικών μονάδων. Σε απάντηση, η πρώτη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως, η Τράπεζα του ’μστερνταμ και η πρώτη εθνική νομισματική μονάδα δημιουργήθηκαν το 1609. Η καθολική αποδοχή της νομισματικής μονάδας και η σταθερότητα της Τράπεζας του ’μστερνταμ, λειτούργησε σαν μαγνήτης για τα πολύτιμα μεταλλεύματα που εξορύσσονταν στην Αμερικανική ήπειρο. Η παραγωγή μέντας διπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων, μεταξύ 1630 και 1635, σε 17 εκατ. γκύλντερς.
Σε μια ανάλογη περίοδο, μεταξύ 1628 και 1633, οι τιμές των κατοικιών στο Χέρενγκραχτ  (Herengracht) υπερδιπλασιάστηκαν. Αυτός ο ονομαστός δρόμος ήταν το προπύργιο των πρόσφατα πλουτισμένων εμπόρων και μέχρι σήμερα είναι το «σπίτι» της ελίτ του ’μστερνταμ. Αυτή η χρυσή εποχή του ’μστερνταμ έχει αποτυπωθεί από την ιδιοφυία του Ρέμπραντ. Αλλά η άλλη όψη αυτής της μαζικής δημιουργίας πλούτου ήταν η μανία για τουλίπες.
Στην άνθησή της μανίας για τουλίπες  ένας βολβός (Viseroj bulb) πουλιόταν για 3.000 γκύλντερς, 20 φορές περισσότερο του ετήσιου μισθού ενός εξειδικευμένου τεχνίτη. Η τιμή ενός κοινού βολβού ( Witte Croonen bulb) αυξήθηκε 26 φορές τον Ιανουάριο του 1637, για να υποχωρήσει στο 1/20 της τιμής του μια εβδομάδα αργότερα. Όπως σημειώνει μια πρόσφατη μελέτη, η ιστορία της μανίας για τουλίπες δεν αφορά αποκλειστικά στις τουλίπες και τις μεταβολές της τιμής τους και σίγουρα μελετώντας τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς τουλίπας δεν εξηγεί την εμφάνιση αυτής της κερδοσκοπικής φούσκας. Η τιμή της τουλίπας απλά λειτούργησε ως μια απόδειξη ότι η επεκτατική κυβερνητική πολιτική αύξησε την ρευστότητα στο σύστημα και έτσι λειτούργησε συνεπικουρικά στην δημιουργία ενός κερδοσκοπικού περιβάλλοντος.
Σας θυμίζει κάτι; Η φούσκα της κινέζικης κεφαλαιαγοράς θα σκάσει. Αλλά τα αποτελέσματα δεν χρειάζεται να είναι καταστροφικά. Παρατηρήθηκε αύξηση των πτωχεύσεων στην Ολλανδία μετά το 1637. Αλλά η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού δεν επηρεάστηκε. Η χρυσή εποχή της Ολλανδίας διήρκεσε για πολλά χρόνια ακόμα. Η αυξανόμενη κατανάλωση στην Κίνα μπορεί να απορροφήσει από τις χαμηλότερες επενδύσεις, την μειούμενη αύξηση των εξαγωγών και την ανατίμηση του γουάν. Όπως συνέβη και με την μανία με τις τουλίπες, το σκάσιμο της φούσκας των κινέζικων μετοχών είναι προορισμένο να γίνει μια υποσημείωση στην οικονομική ιστορία της χώρας.

  Περιεχόμενα
EDITORIAL - Aποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά...
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!
Αφιέρωμα : Αγορά Ακινήτων - Στεγαστική Πίστη
Αφιέρωμα: 72η ΔΕΘ - Μια ακόμη επιτυχημένη Έκθεση
Αφιέρωμα: Leasing
Αφιέρωμα:Iδιωτική Eκπαίδευση
Άρθρο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Άρθρο: CEO & CSR 2007
Άρθρο: ΧΑΚ - Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών
Άρθρο: EULER HERMES - Mε προβλήματα η αμερικανική οικονομία
Άρθρο: Δείκτες αποδοτικότητας: Ακτινογραφία επιχείρησης & κλάδου
Άρθρο: Τα προκλητικά discounts της Κοινής Πλατφόρμας
Άρθρο: Μανία για τουλίπες, με αέρα Σαγκάης
Άρθρο: ICAP - Ελαφρά ανοδική η εγχώρια αγορά ξηρών καρπών
Άρθρο: KANTOR - Η υψηλή συγκέντρωση παραμένει κύρια τάση στην αγορά εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
ΒΙΒΛΙΑ
Επενδύσεις: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρο: Η αγορά αλουμινίου
Άρθρο: Ο Ρόλος της Ηγεσίας, στην Εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου

 Όροι και προϋποθέσεις του site