Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2007                               Τεύχος 335

AΡΘΡΟ


Η ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ


ΑΝΑΛΥΣΗ:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΗΡ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Α. ΣΑΒΒΑΚΗΣΣτην διάρκεια του 2005, η κίνηση της τιμής έπειτα από συσσώρευση στα επίπεδα των 1.800 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στους 2 πρώτους μήνες του έτους, επανήλθε δυναμικά διασπώντας το κρίσιμο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο. Η πορεία εκείνη προήλθε περισσότερο από τις τεχνικές δυνάμεις της αγοράς του μετάλλου και λιγότερο από τις θεμελιώδεις. Κατά το 2006, η τιμή του αλουμινίου πραγματοποίησε υψηλό στα 3.220 δολάρια. Στη διάρκεια του 2007, η πορεία της τιμής του μετάλλου έχει αλλάξει σημαντικά, αφού από τα μέσα Ιουλίου εισήλθε σε ένα έντονο πτωτικό κανάλι, διασπώντας τα «ψυχολογικά» και τεχνικά όρια, με τις απώλειες να διαμορφώνονται κοντά στα 400 δολάρια ανά τόνο. Η μεσοπρόθεσμη πορεία του μετάλλου πλέον έχει αλλοιωθεί, αφού οι δυνάμεις της αγοράς «στέλνουν» ανάμικτα σήματα. Η τιμή του αλουμινίου επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις του αμερικάνικου νομίσματος και την πορεία των επιτοκίων της εν λόγω οικονομίας, με αποτέλεσμα να έχει εισέλθει σε φάσης υψηλής μεταβλητότητας.


-  Το αλουμίνιο στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange) στη διάρκεια τoυ όγδοου μήνα του 2007 κινήθηκε με έντονη μεταβλητότητα στην αγορά μετρητοίς, με το εύρος τιμών να διαμορφώνεται από τα 2.400 – 2.450 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23 Αυγούστου του 2007, η τιμή μετρητοίς του βιομηχανικού και κατασκευαστικού μετάλλου έπειτα από διακύμανση της τάξεως των 50 δολαρίων περίπου, έκλεισε στα 2.441 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με άνοδο κατά 0,56% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Η τιμή του μετάλλου στο τρίμηνο συμβόλαιο διαπραγματεύτηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή μετρητοίς, καθώς έκλεισε στα 2.506 δολάρια ανά τόνο, ανοδικά κατά 0,51%. Το προθεσμιακό συμβόλαιο λήξης 15 μηνών διαπραγματεύτηκε σε επίπεδα της τάξεως των 2.575 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, ενώ το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο 27μηνης διάρκειας έκλεισε στα 2.533 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με ισχυρό premium σε σχέση με την τιμή μετρητοίς και τα συμβόλαια λήξης τριμήνου. Η πορεία της τιμής του μετάλλου, όπως μπορεί να εκτιμηθεί από τα προθεσμιακά συμβόλαια απώτερης λήξης, διανύει μία περίοδο αναμονής, με θετική ωστόσο «αύρα», καθώς τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με την τιμή που επικρατεί στην αγορά μετρητοίς, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της πτώσης. Την παρούσα χρονική στιγμή επικρατεί μία κατάσταση αναμονής στην αγορά του εμπορεύματος, αναφορικά με την εξέλιξη των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης στην οικονομία των Η.Π.Α. και τη συνολική επίπτωση που θα έχουν στην πραγματική ζήτηση, καθώς και την επίδραση από τη μείωση των επιτοκίων στην αμερικάνικη οικονομία και την πτωτική πορεία του δολαρίου στις διεθνείς αγορές.


ΤΑΣΕΙΣ & ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
-  Σε τεχνικούς όρους η τιμή του εμπορεύματος στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου διαπραγματεύεται κάτω από τους βραχυχρόνιους κινητούς μέσους όρους των 20 και των 30 ημερών, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 120 ημερών. Κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο ταλαντωτής R.S.I. (Relative Strength Index) 14 ημερών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 27,47 εμφανίζοντας καθοδικές αποκλίσεις. Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο τιμής τοις μετρητοίς, βραχυχρόνια σημαντική στήριξη αποτελεί το επίπεδο των 2.400 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, ενώ άμεσα η τιμή του μετάλλου θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη σημαντική στήριξη των 2.350 δολαρίων ανά μετρικό τόνο. Η μέση τιμή μετρητοίς διαπραγμάτευσης για το μέταλλο κατά το μήνα Ιούλιο του 2007 διαμορφώθηκε σε 2.731,98 δολάρια, έναντι 2.676,40 δολαρίων ανά μετρικό τόνο για το μήνα Ιούνιο του ίδιου έτους.


-  Σύμφωνα με το International Aluminium Institute και το ABARE, η πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου για 2007 προβλέπεται σε 36,583 εκατ. μετρικούς τόνους, αυξημένη σε σχέση με την εκτίμηση για το 2006, όπου η παραγωγή είχε διαμορφωθεί σε 31,758 εκατ. μετρικούς τόνους, ήτοι αύξηση της τάξεως του 8,20% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις του European Aluminium Association και του ABARE για το σύνολο του 2006, αναφέρονται σε μία παραγωγή της τάξεως των 33.818.000 μετρικών τόνων, επίδοση η οποία αποτελεί μία αύξηση της τάξεως του 5,61% σε σχέση με το 2005, όπου η παραγωγή είχε διαμορφωθεί σε 32,021 εκατ. μετρικούς τόνους. Τα τελικά αποθέματα αλουμινίου για το έτος 2007 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 3,369 εκατ. μετρικούς τόνους, σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με το 2006, όπου το αντίστοιχο μέγεθος εκτιμήθηκε σε 2,933 εκατ. τόνους. Οι εκτιμήσεις του International Αluminium Institute και του European Aluminium Association για τις δυνάμεις της ζήτησης αναφέρουν ότι θα προσεγγίσει τους 36,147 εκατ. μετρικούς τόνους κατά το 2007. Για το 2006, η συνολική ζήτηση για την αγορά διαμορφώθηκε σε επίπεδα της τάξεως των 33,895 εκατ. μετρικών τόνων, έναντι 31,703 εκατ. μετρικών τόνων για το 2005. Οι εκτιμήσεις της ABARE για την τιμή είναι δυσοίωνες, αν και οι τεχνικές όψεις της αγοράς διαψεύδουν προς το παρόν αυτήν την εκτίμηση.

  Περιεχόμενα
EDITORIAL - Aποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά...
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ - ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!
Αφιέρωμα : Αγορά Ακινήτων - Στεγαστική Πίστη
Αφιέρωμα: 72η ΔΕΘ - Μια ακόμη επιτυχημένη Έκθεση
Αφιέρωμα: Leasing
Αφιέρωμα:Iδιωτική Eκπαίδευση
Άρθρο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Άρθρο: CEO & CSR 2007
Άρθρο: ΧΑΚ - Ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών
Άρθρο: EULER HERMES - Mε προβλήματα η αμερικανική οικονομία
Άρθρο: Δείκτες αποδοτικότητας: Ακτινογραφία επιχείρησης & κλάδου
Άρθρο: Τα προκλητικά discounts της Κοινής Πλατφόρμας
Άρθρο: Μανία για τουλίπες, με αέρα Σαγκάης
Άρθρο: ICAP - Ελαφρά ανοδική η εγχώρια αγορά ξηρών καρπών
Άρθρο: KANTOR - Η υψηλή συγκέντρωση παραμένει κύρια τάση στην αγορά εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
ΒΙΒΛΙΑ
Επενδύσεις: Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρο: Η αγορά αλουμινίου
Άρθρο: Ο Ρόλος της Ηγεσίας, στην Εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου

 Όροι και προϋποθέσεις του site