Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος 2007                               Τεύχος 328

Συγκρατημένοι οι αναλυτές αλλά αισιόδοξες οι Αγορές.


Οι περισσότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές δείχνουν περισσότερο αισιόδοξες από
τους ίδιους τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων για την πορεία των οικονομικών
σε παγκόσμιο επίπεδο


Με ατράνταχτη αισιοδοξία υποδέχθηκαν το νέο έτος οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, με το «έξυπνο χρήμα» να μη φοβάται να «ποντάρει» σε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, μια βελτίωση όμως που αρκετοί ειδικοί και αναλυτές επενδυτικών οίκων δεν διακρίνουν με τέτοια βεβαιότητα. Εν πάση περιπτώσει όμως το πλήθος των πληροφοριών που έρχεται από κάθε πλευρά του κόσμου μπορεί να ταξινομηθεί σε ορισμένες βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες προκύπτουν και από τεχνικά μοντέλα ανάλυσης:
> Η αμερικανική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά μετά τη χαμηλή της «πτήση» κατά την περίοδο του 2ου και 3ου τριμήνου του 2006 με προοπτικές να καταφέρει να αναπτυχθεί ακόμα ισχυρότερα μέσα στο νέο έτος αποφεύγοντας κατά πάσα πιθανότητα την ύφεση.
> Οι μέσο-μακροπρόθεσμες τεχνικές τάσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να δείχνουν ανοδικές, ενώ έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μείωσής τους προς το παρόν και συνεπώς ενδέχεται κάποια στιγμή στους επόμενους λίγους μήνες να ξεκινήσει νέο ανοδικό γύρο η FED.
> Οι αγορές ομολόγων εμφανίζουν από τεχνικές απόψεως μια νέα εκκολαπτόμενη μέσο-μακροπρόθεσμη καθοδική τάση τιμών (ανοδική για τα yields) που πιθανότατα να κυριαρχήσει φέτος στα γραφήματα.
> Τα spreads των εταιρικών ομολόγων δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα συρρικνωθούν περαιτέρω και γενικά αρκετοί διαχειριστές σταθερού εισοδήματος αρχίζουν να αναζητούν πιο «ασφαλή καταφύγια» ήτοι κρατικά ή υπερεθνικά ομόλογα καθώς τα εταιρικά εξήντλησαν τις δυνατότητες τους.
> Παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα βραχυχρόνια κυρίως τάση των χρηματιστηριακών δεικτών παραμένει ανοδική και πλαισιώνεται από σχηματισμούς στήριξης, τα τεχνικά γραφήματα δείχνουν πως ο μακροπρόθεσμος ανοδικός κύκλος φθάνει σε μια περιοχή εν δυνάμει κορύφωσης μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2007 και συνεπώς θα χρειαστεί αυξημένη ετοιμότητα.
Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται εάν και πότε τελικά οι διεθνείς μετοχικές αγορές θα διορθώσουν, ενώ άλλοι πάλι κατέχοντας σημαντική ρευστότητα, αναζητούν εναγωνίως νέες ιδέες και ευκαιρίες τοποθετήσεων. Φυσικά στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίζουμε και να υπενθυμίσουμε ότι επενδυτικές «θέσεις» δε σημαίνει αναγκαστικά αγοραστικές τοποθετήσεις, αλλά μπορεί να σημαίνει και «ποντάρισμα» σε μια πτωτική τάση των αγορών.
Για το σκοπό αυτό υπάρχουν οι αγορές παραγώγων που προσφέρουν τη δυνατότητα ανοίγματος θέσεων short επί των χρηματιστηριακών δεικτών, αλλά και των τιμών των ομολόγων.
Επίσης μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ρευστότητας κατευθύνεται προς εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών, δημιουργία νέων επενδυτικών funds ιδιαίτερα εξειδικευμένων αλλά και σε άλλες δραστηριότητες. Μην ξεχνάμε ότι την περίοδο αυτή ανακοινώνονται και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου του 2006 και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών. Οι προβλέψεις είναι θετικές και μιλούν για άλλο ένα τρίμηνο διψήφιου ρυθμού αύξησης της κερδοφορίας. Η μακροοικονομική εικόνα βελτιώνεται σταδιακά με αργά και συνετά βήματα και έτσι ολοκληρώνεται η γενική χρηματοοικονομική εικόνα.


Μακροοικονομικά στοιχεία
Η τελική εκτίμηση για τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το γ΄ τρίμηνο του 2006 κυμάνθηκε στο αποκαρδιωτικό ποσοστό του 2% παγιώνοντας την άποψη πως το 2006 ήταν τελικώς ένα έτος «χαμηλής πτήσης» για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Βεβαίως υπολείπεται και το δ΄ τρίμηνο όπου και τα τελευταία στοιχεία που θα δούμε στη συνέχεια υποδεικνύουν μια κατεύθυνση ανάκαμψης πιθανότατα γύρω στο 3,5%.
Η συνολική βιομηχανική παραγωγή Νοεμβρίου στις Η.Π.Α. αυξήθηκε κατά 0,2% βασικά λόγω της αναθέρμανσης της ζήτησης αυτοκινήτων. Οι αναλυτές εξεπλάγησαν, καθώς δεν ανέμεναν καμία αύξηση. Το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας παρέμεινε αμετάβλητο στο 81,8% έναντι αναμονής για αύξηση.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως μετά από μια σπάνια πτώση του βαρύγδουπου βιομηχανικού δείκτη ISM κάτω από το κρίσιμο επίπεδο ανάπτυξης του 50% τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία πυροδότησε έντονες υφεσιακές ανησυχίες, το Δεκέμβριο η κατεύθυνση αντιστράφηκε και προέκυψε άνοδος στο 51,4% δείχνοντας ότι επιστρέφει το σενάριο ανάπτυξης. Αυτό διέψευσε τους αναλυτές που περίμεναν εκβάθυνση της ύφεσης και έτσι άρχισαν να τρέφονται και πάλι ελπίδες.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,6% μετά την εντυπωσιακή πτώση κατά 8,3% του Σεπτεμβρίου.
Αν και οι βιομηχανικές παραγγελίες του μηνός Νοεμβρίου προέκυψαν επίσης αυξημένες κατά 0,9% δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, οι οποίοι θα ήθελαν να δουν το ποσοστό στο 1,2%. Μάλιστα εάν αφαιρεθεί ο κλάδος των κατασκευαστών μέσων μεταφοράς, οι υπόλοιπες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,5% καταδεικνύοντας ανομοιογένεια.
Πάντως ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Philly FED υποχώρησε στο -4,3% δείχνοντας ύφεση από το 5,1% του Νοεμβρίου, ενώ ο αντίστοιχος για την περιοχή του Σικάγο, Chicago PMI, σημείωσε άνοδο από το 49,9 στο 52,4 για την ίδια χρονική περίοδο.
Η μικρή υποχώρηση του δείκτη ISM του κλάδου των υπηρεσιών στις Η.Π.Α. από το 58,9% του Νοεμβρίου στο 57,1% του Δεκεμβρίου, ουσιαστικά αποκάλυψε μια εικόνα σχετικά σταθεροποιητικής πορείας και διατήρησης του ρυθμού ανάπτυξης μέχρι τα τέλη του 2006. Αυτή η είδηση προσέδωσε περισσότερη αισιοδοξία στους επενδυτές όσον αφορά στο κλείσιμο του έτους και την «κληροδότηση» ανάπτυξης στο 2007.
Περνώντας τώρα στην αγορά ακινήτων, θετική αντίδραση σημειώθηκε μέσα στο Νοέμβριο μετά την κατακρήμνιση του Οκτωβρίου.
Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν από τις 1,007 στις 1,043 εκατομμύρια ετησιοποιημένες μονάδες, ενώ και των μεταχειρισμένων κατοικιών από τις 6,24 στις 6,48 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών και συγκεκριμένα από τις 1,486 στις 1,588 εκατομμύρια ετησιοποιημένες μονάδες.
Εξέπληξαν θετικά τους αναλυτές οι λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου στις Η.Π.Α., καθώς προέκυψαν αυξημένες κατά 1% και κατέδειξαν πως η αγοραστική δύναμη του αμερικανού καταναλωτή παραμένει υψηλή. Μάλιστα η αύξηση των πωλήσεων έδειξε να είναι σχεδόν ομοιόμορφη σε όλους τους κλάδους και αυτό ενίσχυσε την αισιοδοξία.
Η δημοσίευση των μεγεθών απασχόλησης στην αμερικανική οικονομία ανατρέπουν για άλλη μια φορά τις εικασίες των απαισιόδοξων και προκαλούν θυμηδία στους bulls των αγορών! Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο προστέθηκαν 167.000 νέες θέσεις απασχόλησης και το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο χαμηλό 4,5% εκπλήσσοντας τους ειδικούς.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη είχαμε μικρή πτωτική κίνηση του ομώνυμου δείκτη του πανεπιστημίου του Michigan από το 92,1 στο 91,7 για το Δεκέμβριο ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης του Conference Board κινήθηκε εντελώς αντίστροφα με άνοδο στο επίπεδο του 109 από το 102,9 του Νοεμβρίου. 
Τα αμερικανικά επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα και οι εικασίες των αναλυτών συντείνουν σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας που ξεκίνησε κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και προεκτείνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Πιθανότατα λοιπόν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα να χρειαστεί να επανενργοποιηθεί ο μακροχρόνιος ανοδικός κύκλος των επιτοκίων από τη FED, όπως άλλωστε υποδεικνύει και η τεχνική κατεύθυνση της αγοράς σταθερού εισοδήματος και της καμπύλης των επιτοκίων, όπως θα δούμε στη συνέχεια.


Διεθνείς αγορές
Η τεχνική μακροοικονομική εικόνα των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί από τον προηγούμενο μήνα και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ισχυρά στοιχεία θετικής τάσης και ελεγχόμενης μεταβλητότητας.
Στο σύνολο τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες Η.Π.Α. και Ευρώπης εμφανίζουν ανοδικούς τεχνικούς δείκτες τάσης, αρκετό αγοραστικό momentum, περιθώρια ανοδικής κλιμάκωσης και σχηματισμούς τιμών που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Από την άλλη πλευρά είναι πολύ δύσκολο να τεθούν νέοι στόχοι για το ενδεχόμενο προέκτασης της τάσης τους σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ καιροφυλακτούν κάποιες πρώιμες ενδείξεις «ωρίμανσης» του ανοδικού κύκλου των τελευταίων επτά μηνών περίπου. Αυτές οι ενδείξεις είναι που ανησυχούν αρκετούς διαχειριστές και οδηγούν σε κάποιες αναδιαρθρώσεις θέσεων τις οποίες όμως θα δούμε στη συνέχεια.
Στην αγορά σταθερού εισοδήματος φαίνεται πως το νέο έτος θα αποτελέσει ενδεχομένως σημείο καμπής για τη μακροχρόνια πορεία των τιμών των ομολόγων. Συγκεκριμένα πληθαίνουν τα τεχνικά σημεία κορύφωσης των τιμών των ομολόγων και η αγορά φαίνεται γενικά υπερτιμημένη. Τα yields των ομολόγων κάλυψαν σημαντική πτωτική πορεία και τώρα εμφανίζουν μια ροπή προς αναστροφή της κατεύθυνσης τους. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ενδεχομένως και ως μια ένδειξη επανενεργοποίησης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αλλά όχι άμεσα. Πιο συγκεκριμένα τεχνικά συμπεράσματα θα εξαχθούν τον επόμενο μήνα, εφόσον η τεχνική συμπεριφορά των yields οδηγήσει τελικά σε ανοδικά σήματα και οι traders αρχίσουν να ρευστοποιούν μαζικά θέσεις.
Στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου μετά από μια γρήγορη κορύφωση στο επίπεδο των 1,3370 δολ. δείχνει υπερτιμημένη και με μια ροπή να «διορθώσει» προς το επίπεδο των $1,24. Η ισοτιμία δολαρίου/γεν εμφανίζει μια ισχυρή ανοδική τάση με δυνατότητα διάσπασης των υψηλών της τελευταίας διετίας στα 121,40 γεν ανά δολάριο.
Η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί μια πορεία αποκλιμάκωσης έχοντας διασπάσει κάθε αξιόπιστη στήριξη και ενεργοποιώντας ισχυρά καθοδικά τεχνικά σήματα μέσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας. Εάν αυτά τα σήματα επιβεβαιωθούν θα προσφέρουν πραγματική «ανακούφιση» σε καταναλωτές και επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο και θα στηρίξουν την ανοδική τάση των μετοχικών τιμών.


Επενδυτική στρατηγική
Μετά την επενδυτική αναδιάρθρωση του περασμένου Δεκεμβρίου η οποία είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της τη μείωση των επιθετικών τοποθετήσεων, ακολουθεί άλλη μια «ελάφρυνση» μετοχών από το 52% στο 48%. Το πρόβλημα είναι πως αυτή την περίοδο δείχνουν τεχνικά υπερτιμημένα και τα ομόλογα, οπότε δεν μπορεί να αποτελέσουν μια άλλη ευκαιρία επανεπένδυσης και συνεπώς αυξάνεται η διαθέσιμη ρευστότητα από το 27% στο 30%.
Τα περιθώρια ελιγμών μειώνονται καθώς καμία αγορά δεν έχει διορθώσει εκτός από την ενέργεια, όπου η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αρκετά, αλλά δεν έχουν ακόμα σχηματιστεί συνθήκες διαμόρφωσης κάποιου «πυθμένα». Η κατανομή των νομισμάτων είναι η ακόλουθη: 55% σε ευρώ, 30% σε δολάριο Η.Π.Α. και 15% σε γεν Ιαπωνίας. Όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά, τα εταιρικά spreads των ομολόγων που δείχνουν τη διαφορά της επιτοκιακής απόδοσης στη λήξη που επιτυγχάνουν τα εταιρικά ομόλογα απέναντι στα κρατικά, κυμαίνονται κατά κύριο λόγο στη γειτνίαση του ιστορικού τους ελαχίστου και λίγες είναι πλέον οι πιθανότητες υπεραπόδοσης. Για το λόγο αυτό διατηρείται η αυξημένη στάθμιση των κρατικών και υπερεθνικών έναντι των εταιρικών τίτλων σταθερού εισοδήματος με έμφαση σε όσο γίνεται υψηλότερες πιστοληπτικές κατηγορίες. Είναι σκόπιμο να αποφεύγονται τα junk bonds αλλά και οι εταιρικοί τίτλοι χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας (ΒΒΒ, ΒΒΒ-), καθώς το χρηματιστηριακό ράλι έχει σχεδόν εξαντλήσει τις δυνατότητες υπεραπόδοσής τους για το εγγύς μέλλον και ελλοχεύει ο κίνδυνος έντονων αρνητικών διακυμάνσεων των τιμών τους.


Τεχνική ανάλυση DAX
Η τεχνική εικόνα του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX εκτείνεται σε δύο επίπεδα χρονικής συχνότητας, από όπου κανείς μπορεί να εξάγει διαφορετικά συμπεράσματα με μια κοινή όμως συνισταμένη: την ανοδική κυρίαρχη τάση των τιμών. Πρώτον, στο γράφημα των εβδομαδιαίων τιμών, το οποίο μπορεί να δώσει μια πρόγνωση σε ορίζοντα τεσσάρων-πέντε εβδομάδων, η κυρίαρχη πάντα τάση είναι ανοδική αλλά η αγορά έχει διανύσει ένα επιμηκυμένο ανοδικό κύκλο επτά περίπου μηνών ξεκινώντας από τις 5.245 μονάδες και φθάνοντας τις 6.704 μονάδες. Αυτός ο κύκλος σήμερα χαρακτηρίζεται από έντονες αρνητικές αποκλίσεις των αντίστοιχων δεικτών κυκλικής ορμής των τιμών, καθώς το momentum επιβραδύνεται και η διάθεση για νέες επιθετικές πωλήσεις υποχωρεί. Εκτός λοιπόν από τη χρονική «ωρίμανση» αυτού του ανοδικού κύκλου υπάρχουν και άμεσα σήματα κορύφωσης και αντιστροφής που ίσως θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Δεύτερον, το μηνιαίο γράφημα τιμών του DAX δείχνει μια διαφορετική και πιο δυναμική προοπτική επιμήκυνσης της ισχύουσας ανοδικής τάσης σε νέα ενδεχομένως ιστορικά υψηλά, χωρίς σχηματισθείσα ακόμα «κόπωση».


 S&P500
Περίπου παρόμοια διττή εικόνα, κόπωσης στο εβδομαδιαίο γράφημα αλλά ισχυρότερης ανοδικής προοπτικής στο μηνιαίο γράφημα τιμών εμφανίζει ο αμερικανικός δείκτης S&P500. Στο μηνιαίο και κυρίαρχο γράφημα τιμών, οι τεχνικοί δείκτες όλων των κατηγοριών δεν εμφανίζουν αρνητικές αποκλίσεις, ενώ και οι λωρίδες μεταβλητότητας διατηρούν ένα μεσαίο εύρος διακύμανσης χωρίς ακόμα να φθάνουν σε ακραία όρια επικινδυνότητας. Όμως αρχίζει να διακρίνεται μια υπερτίμηση των δεικτών, καθώς κινούνται πλέον σε υπεραγορασμένη ζώνη τιμών. Στο εβδομαδιαίο γράφημα ο ανοδικός κύκλος του προηγούμενου εξαμήνου δείχνει να έχει κορυφωθεί και να ακολουθεί μια «διόρθωση». Και πάλι όμως αυτό το στοιχείο δεν μπορεί να ληφθεί στην ονομαστική του αξία, καθώς η κυρίαρχη τάση ακόμα και του εβδομαδιαίου γραφήματος τιμών είναι ανοδική και δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια πτωτικών αντιδράσεων.


Ευρώ/δολάριο
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου μετά από μια γρήγορη κορύφωση στο επίπεδο των 1,3370 δολ. στα τέλη του προηγούμενου έτους, δείχνει σήμερα αρκετά υπερτιμημένη και με μια ροπή να «διορθώσει» προς το επίπεδο των $1,24. Αυτό το επίπεδο της ισοτιμίας ορίζεται ως η κυριότερη στήριξη που αντιστοιχεί στη μεσαία λωρίδα μεταβλητότητας του μηνιαίου διαγράμματος και πάνω από την οποία εκτείνεται ο ανοδικός κύκλος που προηγήθηκε. Οι τεχνικοί μηνιαίοι δείκτες έχουν σχηματίσει σήματα καθόδου και είναι υπερτιμημένοι ενώ το άνω όριο μηνιαίας μεταβλητότητας αποτέλεσε και την τρέχουσα αντίσταση της ισοτιμίας στην προσπάθεια της να δοκιμάσει το ιστορικό της υψηλό. Μετά λοιπόν από την πρώτη αυτή «αποτυχία» επέρχεται μια νέα περίοδος πλαγιοπτωτικής συσσώρευσης που πιθανότατα να χαρακτηρίσει την επόμενη χρονική περίοδο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ίσως δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις για επάνοδο των αγοραστών του ευρώ.


του Χάρη Κουρούκλη

  Περιεχόμενα
EDITORIAL
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Λιανικό Εμπόριο 2007
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Συνταξιοδοτικά Προγράμματα
ΑΡΘΡΟ: H εφαρμογή του e-Learning στην ανάπτυξη & προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Προτάσεις για το χειμώνα
ΑΡΘΡΟ: ΚΙΝΗΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΡΘΡΟ: Οι μέθοδοι της Θεμελιώδους και της Τεχνικής Ανάλυσης
ΟΜΟΛΟΓΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
EΠENΔYΣEIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Δεκέμβριο του 2006
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ BUSINESS PLAN

 Όροι και προϋποθέσεις του site