Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2007                               Τεύχος 336

editorial
Tα προβλήματα είναι εδώ...


Η κυβέρνηση έβαλε και πάλι ψηλά τον πήχη των προσδοκιών
και η χρηματιστηριακή αγορά μέσω των αγοραστικών της παρεμβάσεων ώθησε τις τιμές των μετοχών προς τα πάνω. Σειρά τώρα έχουν τα έργα...


Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κέρδισε τις εκλογές, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν ολοζώντανα μπροστά μας. Το θέμα της οριακής αυτοδυναμίας των 152 βουλευτών, είναι δευτερεύον.
Η κυβέρνηση έλαβε το δικό της μήνυμα από το εκλογικό αποτέλεσμα: «πλήρωσε» τον κομματισμό στο δημόσιο τομέα, το ρουσφέτι, την αλαζονεία, τη μετριότητα στο επίπεδο διοίκησης, αλλά και τις καταστάσεις διαφθοράς που συνεχίστηκαν αμείωτες επί των ημερών της.
Το ευχάριστο για τη χώρα είναι ότι κ. Καραμανλής φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα και έτσι φαίνεται να ερμηνεύεται η επιλογή του νέου κυβερνητικού σχήματος, από το οποίο απουσιάζουν πρόσωπα που:
Πρώτον, είχαν αποτύχει στο έργο τους ωστόσο δεν μπορούσαν να αλλαχθούν κατά την μακρά προεκλογική περίοδο που διανύσαμε.
Και δεύτερον, αξιωματούχοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρούς πονοκεφάλους στο πρωθυπουργικό γραφείο, εξ' αιτίας των θεμάτων που είχαν αναδειχτεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Η κυβέρνηση γνωρίζει σ' αυτή τη θητεία της ότι δεν θα έχει το άλλοθι του «φταίει το ΠΑΣΟΚ για όλα», ένα άλλοθι που της εξασφάλισε την επανεκλογή της.
Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι καλείται  να αντιμετωπίσει δυσεπίλυτα θέματα, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το μέλλον του ΟΤΕ και των Ελληνικών Πετρελαίων και μια σειρά τομών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Έχει τέλος να αντιμετωπίσει και τις ίδιες τις προεκλογικές της εξαγγελίες, το ύψος των οποίων (κυμαίνεται μεταξύ του 3% και του 6% του ΑΕΠ) είναι σε θέση - στην περίπτωση φυσικά που υλοποιηθούν - να στείλουν την ελληνική οικονομία και πάλι σε καθεστώς επιτήρησης.

Η «επόμενη μέρα»
Η επιλογή του κυβερνητικού σχήματος μπορεί μεν να ικανοποίησε την κοινή γνώμη, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρεί σε αποφάσεις και επιλογές που θα προκαλούν αντιδράσεις.
Παρά τις διαψεύσεις, υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση ότι θα μπουν νέοι φόροι, ή ότι θα αυξηθούν υπάρχοντες. Παρά τις πρωθυπουργικές κορώνες στη Θεσσαλονίκη, ήδη ο Καναδάς αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».
Παρά τα εσωκομματικά  προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανό σενάριο απ' όλη αυτή τη διαδικασία που θα ακολουθήσει,  το ΠΑΣΟΚ να βγει ενισχυμένο. 
Τα προβλήματα λοιπόν υπάρχουν και η κυβέρνηση γνωρίζει πλέον καλά ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί στην εξουσία, είναι να τα αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, έχει κάθε συμφέρον να επιταχύνει τους ρυθμούς της, έτσι ώστε να έχει να επιδείξει έργο όποτε και αν χρειαστεί να γίνουν εκλογές. Και με τον αριθμό των βουλευτών της να είναι μόλις 152, θεωρητικά αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.


Οι επιδράσεις στην αγορά
Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει πειστεί για τις κυβερνητικές προθέσεις και δεν είναι τυχαίο ότι τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα» έχουν δει τις τιμές τους να ανεβαίνουν, μόνο και μόνο λόγω των προσδοκιών για επικείμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις: Το νέο business plan που ετοιμάζεται για την ΔΕΗ, η προσέλκυση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ και στα λιμάνια, τα δρομολογούμενα placements σε ΑΤΕ Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες μετοχές.
Η αγορά λοιπόν ανταποκρίθηκε θετικά και με το παραπάνω. Και τώρα είναι η ώρα της κυβέρνησης, προκειμένου να μετατρέψει τις φήμες και τις εικασίες των χρηματιστηριακών επενδυτών σε πραγματικότητα.


 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους - Άνοδος που ξαφνιάζει!
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης
CEO&CSR2007: Coca-Cola Τρία Έψιλον
CEO&CSR2007: Xρηματιστήριο περιβάλλοντος & Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη
CEO&CSR2007: Ο δρόμος προς τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις
CEO&CSR2007: Η σημασία της αλλαγής του κλίματος και η συμβολή των επιχειρήσεων στo πλαίσιo της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
CEO&CSR2007: Η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα
CEO&CSR2007: Plant for the planet - The Billion Tree Campaign
CEO&CSR2007: ΒΙΒΕΧΡΩΜ - Mια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία
CSO&CSR2007: Η αναγκαιότητα της έρευνας και των εξειδικευμένων εργαλείων στην ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
CEO&CSR2007: EUROCHARITY - Aποστολή & όραμα
Άρθρο: Έκθεση Marfin Analysis - Γιατί "ψηφίζουν" θετικά οι αναλυτές
Αφιέρωμα: Tράπεζες
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανία
Άρθρο: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ανοδική πορεία σε δύσκολο κλάδο
Άρθρο: ΠΛΑΙΣΙΟ - Η "επιστροφή" ενός ισχυρού growth story
Άρθρο: Η αγορά της πλατίνας
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο του 2007
Άρθρο: Συμπεράσματα και διδάγματα από την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή
Φάκελοι
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site