Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2007                               Τεύχος 336

EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ


Σοφοκλέους: ’νοδος που ξαφνιάζει!


Οι αναλυτές «ψάχνονται», οι traders κάνουν καλές δουλειές και όσοι πιστεύουν ότι «έχουν πηγές», προσπαθούν να μάθουν  το «deal της επόμενης μέρας»

του Στέφανου Κοτζαμάνη


Για υψοφοβία της αγοράς είχαν μιλήσει προ ολίγου καιρού οι παράγοντες της αγοράς, αλλά παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει τα κεκτημένα, αλλά και να οδηγηθεί σε ψηλότερα επίπεδα.
Το κλίμα στην αγορά βέβαια δεν είναι το καλύτερο δυνατό, καθώς πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το αν πρόκειται για την αρχή μιας γενικότερης ανόδου, ή το τελευταίο ανοδικό κύμα, πριν ξεκινήσει μια γενικότερη φάση διόρθωση.
Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση, αφού αυτή θα προέλθει από το μέγεθος του λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν οι διεθνείς αγορές, εξ' αιτίας του υπερδανεισμού και των subprimes loans. Αυτό που επίσης έχει αλλάξει είναι το είδος του κινδύνου. Πριν το καλοκαίρι φοβόμαστε τις παρενέργειες από ένα σενάριο ισχυρής ανόδου των επιτοκίων. Τώρα, η αγορά φοβάται το σενάριο της αποκλιμάκωσης των διεθνών επιτοκίων λόγω της εισόδου της οικονομίας σε μια φάση ουσιαστικής επιβράδυνσης.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η αγορά θερμαίνεται από μια έντονη κινητικότητα στο χώρο των deals. Μόνο από την 16η Σεπτεμβρίου έως σήμερα (μετεκλογικά δηλαδή) έχουν οριστικοποιηθεί τα παρακάτω.


Τι κάνουμε λοιπόν;
- Οι οπαδοί της θεμελιώδους ανάλυσης έχουν κλειδώσει μέρος των κερδών τους και δίνουν έμφαση σε σχετικά υποτιμημένους τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά.
- Οι traders κάνουν χρήση της τεχνικής ανάλυσης, καθώς διακυμάνσεις υπάρχουν και μπορούν να φέρουν κέρδη.
- Όσο για αυτούς που «έχουν πηγές και προσβάσεις», προσπαθούν να μάθουν πριν από την αγορά το «deal της επόμενης μέρας».


Το αίνιγμα της κρίσης
Βασικός μέτοχος εισηγμένης εταιρίας συζητώντας τις εντυπώσεις που αποκομίζει από τους ξένους αναλυτές στα τόσα road shows που συμμετέχει ανέφερε: «το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ρίχνουν ρευστότητα στην αγορά και παίρνουν διάφορα μέτρα, διευκολύνει τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.


Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι η ζημιά έγινε και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η παγκόσμια οικονομία θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό». Και το πρόβλημα είναι ότι το ποσό του λογαριασμού παραμένει άγνωστο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η γενικότερη κρίση ενδέχεται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, (παρά το ότι δεν έχουν θέσεις σε εγγυημένα μερικώς εγγυημένα προϊόντα υψηλού κινδύνου) λόγω των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων τους.
Οι περισσότεροι όμως φοβούνται τον έμμεσο επηρεασμό των ελληνικών μετοχών: ότι δηλαδή μια διεθνής επιδείνωση της κατάστασης θα οδηγήσει πχ κάποια από τα ξένα funds σε πωλήσεις μετοχών, προκειμένου να καλύψουν «τρύπες ρευστότητας» που έχουν αποκτήσει από τα subprime loans, κ.λπ.
Μια άλλη πηγή προβληματισμού είναι ότι η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων βασίζεται κυρίως στις προσδοκίες που έχουν προκύψει για τις μελλοντικές κυβερνητικές κινήσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένες εισηγμένες εταιρίες.
Για παράδειγμα, η μετοχή της ΔΕΗ έχει εκτοξευθεί, λόγω της αποζημίωσης που θα θεσπίζει το δημόσιο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας  (PSO's, πχ ρεύμα που προσφέρεται στα νησιά σε τιμές ηπειρωτικής Ελλάδας), αλλά και λόγω μιας άλλης σειράς κινήσεων που θα δρομολογήσει η ΔΕΗ, «με την ευλογία» του υπουργού κ. Χ. Φώλια.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει το πόσο θα εισπράττει η ΔΕΗ για τα PSO's, με την Deutsche Bank για παράδειγμα ανεβάζει το ύψος των εσόδων της


Επιχείρησης μεταξύ 250-350 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ωστόσο είναι αρκετά αμφίβολο αν στο Υπουργείο Ανάπτυξης συμφωνήσουν για ένα τόσο μεγάλο ποσό, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις «τρέχουν και δεν φτάνουν» για να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Σημαντικό ράλι έχουμε και στις τιμές των λιμανιών και των νερών. Στα λιμάνια για παράδειγμα, η πρόσφατη μετοχική κινητικότητα βασίζεται στις προσδοκίες της αγοράς  που προκύπτουν από τις θέσεις της κυβέρνησης για προσέλκυση στρατηγικών εταίρων. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι έκθεση ελληνικού τραπεζικού οίκου για τον ΟΛΠ στις 5 Σεπτεμβρίου έδινε τιμή-στόχο τα 18,70 ευρώ, όταν σήμερα η τιμή του τίτλου είναι πάνω από τέσσερα ευρώ υψηλότερη!


Πόσο σίγουρο όμως είναι ότι θα προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές τομές και σε ποιο «βάθος» τελικά θα φτάσουν, με δεδομένη την αντίδραση των συνδικαλιστών; 

Τράπεζα Κύπρου
Τα καλύτερα σχόλια από την Deutsche Bank για τη μετοχή του Συγκροτήματος, γεγονός που από τη μια πλευρά τονώνει το ηθικό των μετόχων της και από την άλλη, δίνει την ευκαιρία να ρευστοποιεί και να αποκομίζει σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη.

Sprider
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η μετοχή, η οποία πριν από δώδεκα μήνες είχε μόλις γύρω στα 4 ευρώ; Παρά την εκτίναξη του τίτλου, με βάση τα κέρδη του 2008, το P/E διαμορφώνεται γύρω στο 21,5 (κεφαλαιοποίηση στα 405 εκατ. ευρώ), λόγω της παράλληλης εκτόξευσης και της κερδοφορίας.

Imperio
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ποιος περίμενε τέτοιες τρελές αποδόσεις από τη συγκεκριμένη μετοχή; Το θέμα πάντως είναι ότι η κεφαλαιοποίησή της έχει ήδη «τρέξει» τα μέγιστα και μάλιστα θα ανεβεί πολύ ψηλότερα μετά την επικείμενη απορρόφηση δύο εταιριών. Τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου ήταν οριακά.

Inform Λύκος
Αλλάζουν όλα για τη μετοχή. Από τη μια πλευρά ο καθαρός δανεισμός παύει να είναι σχεδόν μηδενικός, λόγω της εξαγοράς της Austrian Cards. Και από την άλλη, ανοίγονται προοπτικές για μελλοντική επέκταση στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ο τίτλος δεν κέρδισε τα αναμενόμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Βάρδας
Μπορεί η μερισματική απόδοση να είναι από τις ψηλότερες, μπορεί τα φετινά κέρδη να είναι πολύ καλύτερα από τα περυσινά, αλλά το χαρτί δεν έχει προσφέρει μέχρι τώρα τις απαιτούμενες συγκινήσεις. Μετοχή που προσφέρεται μόνο για υπομονετικούς, με την προσδοκία επένδυσης σε τίτλο χαμηλού κινδύνου.


Καταιγισμός από deals
Τα ΚΑΕ εξαγοράζουν την Elmec Sports προς 4 ευρώ ανά μετοχή, 30% περίπου πιο πάνω από το τίμημα που είχε καταβάλλει ο εφοπλιστής κ. Λασκαρίδης πριν κάποιους μήνες όταν αγόραζε την εταιρία από την οικογένεια Φάις. Και το ερώτημα της αγοράς είναι αν τα ΚΑΕ προχώρησαν στη συγκεκριμένη εξαγορά σ' αυτό το τίμημα προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις προκύπτουσες συνέργιες, ή για να πουληθούν «πακέτο» με την Elmec Sport σε ακόμη πιο ψηλή αποτίμηση;
Η Inform Λύκος εξαγοράζει την Austria Cards, αποκτώντας παράλληλα την πρώτη γερή βάση του στη αγορά της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης. Πρόκειται για μια μεγάλη εξαγορά για το μέγεθος της εισηγμένης, πλην όμως διανοίγονται μεγάλες δυνατότητες και η πρόκληση είναι μεγάλη.
Η MIG μετά τη Vivartia και τον ΟΤΕ, ανακοινώνει το τρίτο «χτύπημά» της, που είναι η Attica Συμμετοχών. Στόχος της ομάδας του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου είναι η χρησιμοποίηση της Attica Συμμετοχών ως υποδομή, προκειμένου να γίνουν και άλλες εξαγορές τόσο στον τουριστικό τομέα, όσο και μη ποντοπόρες θαλάσσιες μεταφορές.
Σε εξαγορές μονάδων μπεντονίτη στο εξωτερικό προχώρησε η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, κινούμενη εντός ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδίου που θέλει την επέκταση τόσο μέσω λειτουργικής ανάπτυξης, όσο και μέσω εξαγορών.
Απώτερος στόχος, η διατήρηση ενός διψήφιου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης των κερδών. Από το 2008 η εισηγμένη θα ωφεληθεί από τη δικαστική απόφαση γύρω από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ορυχείων στη Φωκίδα.
H Βιοσώλ ανακοίνωσε την πρόθεση εξαγοράς τουλάχιστον μιας εταιρίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο επεξεργασίας νερού, με παράλληλη προσέλκυση στρατηγικού συνεταίρου, με απώτερο στόχο την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων υψηλότερου περιθωρίου κέρδους και  σταδιακή μετατροπή της σε holding.Σημαντικές εξελίξεις και σενάρια
ΔΕΗ: θα ληφθούν αποφάσεις για αποζημίωση της Επιχείρησης για τις υπηρεσίες κάτω του κόστους που προσφέρει στο δημόσιο, ενώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο business plan, μάλλον τον Νοέμβριο.


ΟΤΕ: Η παραίτηση του κ. Ευάγγελου Μαρτιγόπουλου σηματοδοτεί τη «σύμπραξη» μεταξύ του Οργανισμού και της θυγατρικής Cosmote, με απώτερο στόχο την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου. Ρόλο στην όλη υπόθεση πολύ πιθανόν να παίξει και η Marfin Investment Group, η οποία κατέχει πλέον πάνω από το 10% του ΟΤΕ...


Τράπεζα Κύπρου: Αναμένεται να ανακοινώσει ανοδική αναθεώρηση κερδών για φέτος.


Τράπεζα Πειραιώς: Όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση του τετραετούς business plan 2007-2008. Σημαντικότατα οφέλη από την πώληση του 50% της συμμετοχής στην κοινή εταιρία bancassurance που κατείχε με τον Όμιλο ING.

Εθνική Τράπεζα: Δημόσια πρόταση στα 5,5 ευρώ ανά μετοχή προς την Εθνική Ασφαλιστική.


ΟΛΠ-ΟΛΘ: Έντονη φιλολογία γύρω από τις προϋπάρχουσες θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την προσέλκυση στρατηγικού συνεταίρου.


Τράπεζα Αττικής: Ουσιαστικό ξεκίνημα των διαδικασιών για την αλλαγή του μετοχικού σχήματος της Τράπεζας.


Μυτιληναλίος-ΤΕΡΝΑ: Θετική γνωμοδότηση για την άδεια παραγωγής 600 MW από λιθάνθρακα στην εταιρία Endesa Hellas καθώς και στην παραγωγή 420 MW από την Τέρνα έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η μονάδα της Endesa θα γίνει στον ’γιο Νικόλαο Βοιωτίας και της Τέρνα στο Μαντούδι Ευβοίας.Περιμένοντας την MIG
Αλήθεια είναι ότι παρά τα διάφορα deals που γίνονται, το κύριο ενδιαφέρον της αγοράς έχει εστιαστεί γύρω από τα deals που δρομολογεί η Marfin Investment Group, αλλά με λανθασμένο τρόπο.
Το ενδιαφέρον δεν οφείλεται μόνο στα 5,2 δις που αντλήθηκαν και στο πόσα ακόμη θα μπορούσαν να δανειστούν, όσο και γιατί ορισμένοι μιλούν για κοινές συμπράξεις μεταξύ της MIG και του πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος Dubai Financial.
Γιατί όμως μιλάμε για προσέγγιση με λάθος τρόπο; Πρώτα απ' όλα γιατί η πλευρά της MIG δεν έχει ξεκαθαρίσει τους στρατηγικούς της στόχους: ηθελημένα, προκειμένου να μην οδηγήσει τις αποτιμήσεις των κλάδων αυτών -άρα και το τίμημα το οποίο θα κληθεί να καταβάλει- προς τα πάνω. Ακόμη και κατά τη συνέντευξη τύπου των κ.κ. Μπαλαουί και Βγενόπουλου στις αρχές Οκτωβρίου, είτε διαψεύσθηκε το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες εταιρίες (πχ Τράπεζα Αττικής, ΟΠΑΠ, Intralot, κ.λπ.) είτε εκφράστηκαν τέτοιες γενικότητες (πχ μας ενδιαφέρει ο τουρισμός) έτσι ώστε να μην αποκομίσουμε σημαντικές πληροφορίες.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση των ΕΧΑΕ. Ο κ. Μπαλαουί ρωτήθηκε αν το Dubai Financial ενδιαφέρεται για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και αυτός απάντησε με μια «γενικούρα» ότι πράγματι ο κλάδος παρουσιάζει ενδιαφέρον, καταλήγοντας σε ένα «it's too early», ότι δηλαδή είναι υπερβολικά ενωρίς να μιλάμε για την υπόθεση των ΕΧΑΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Βγενόπουλος διέψευσε το ενδιαφέρον από την πλευρά της MIG. Αν σ' όλα αυτά προσθέσει κάποιος μια φημολογία που θέλει το πακέτο  που πούλησε η Εθνική Τράπεζα να έχει κατευθυνθεί σε φίλια χαρτοφυλάκια της MIG, τότε…
Αφού λοιπόν υπάρχει μια ασάφεια από την πλευρά του Ομίλου της Marfin Investment Group, σειρά έχει πάρει η φημολογία, η οποία κατά 99% είναι παντελώς αβάσιμη. Ακόμη και το deal με την Attica Συμμετοχών έγινε γνωστό όταν οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο και αφού όλοι γνώριζαν ότι εδώ και πολλούς μήνες η ακτοπλοϊκή εταιρία είχε βάλει «πωλητήριο».
Το ζήτημα είναι ότι πολλές μετοχές ανεβαίνουν επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει deal, γιατι πράγματι υπάρχει «πραγματική αξία» που υπαγορεύεται απο τα θεμελιώδη δεδομένα. 

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους - Άνοδος που ξαφνιάζει!
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης
CEO&CSR2007: Coca-Cola Τρία Έψιλον
CEO&CSR2007: Xρηματιστήριο περιβάλλοντος & Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη
CEO&CSR2007: Ο δρόμος προς τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις
CEO&CSR2007: Η σημασία της αλλαγής του κλίματος και η συμβολή των επιχειρήσεων στo πλαίσιo της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
CEO&CSR2007: Η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα
CEO&CSR2007: Plant for the planet - The Billion Tree Campaign
CEO&CSR2007: ΒΙΒΕΧΡΩΜ - Mια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία
CSO&CSR2007: Η αναγκαιότητα της έρευνας και των εξειδικευμένων εργαλείων στην ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
CEO&CSR2007: EUROCHARITY - Aποστολή & όραμα
Άρθρο: Έκθεση Marfin Analysis - Γιατί "ψηφίζουν" θετικά οι αναλυτές
Αφιέρωμα: Tράπεζες
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανία
Άρθρο: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ανοδική πορεία σε δύσκολο κλάδο
Άρθρο: ΠΛΑΙΣΙΟ - Η "επιστροφή" ενός ισχυρού growth story
Άρθρο: Η αγορά της πλατίνας
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο του 2007
Άρθρο: Συμπεράσματα και διδάγματα από την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή
Φάκελοι
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site