Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2007                               Τεύχος 336

Η σημασία της αλλαγής του κλίματος
και η συμβολή των επιχειρήσεων στo πλαίσιo
της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Νίκος Αυλώνας,
Managing Director,
Centre
for Sustainability
& Excellence(CSE)Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναφέρεται στις κλιματικές επιπτώσεις που προκαλούνται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που εντέλει προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας. Η γνώση αυτή υπάρχει ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο σουηδός χημικός Svante Arrhenius δήλωσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων θα αλλάξει τις κλιματικές συνθήκες στη γη.


Με σκοπό να υλοποιήσουν δράση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη από αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα οι Εθνικές Επιστημονικές Ακαδημίες των G8 καθώς και η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία (χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου), υπέγραψαν το 2005 συμφωνητικό παγκόσμιας αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τις Kλιματικές Αλλαγές (IPCC), υιοθετήθηκε το δεύτερο μέρος της έκθεσης του 2007 για την κλιματική αλλαγή με τίτλο ‘Climate Change Impact, Adaptation and Vulnerability’. Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της σχετικής αυτής έρευνας, περίπου 75-250 εκατομμύρια άτομα στην αφρικανική ήπειρο θα έρθουν αντιμέτωπα με έλλειψη νερού ως το 2020, ενώ το 20%-30% όλων των ειδών του ζωικού και φυσικού βασιλείου θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κίνδυνο εξαφάνισης.


Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 8 και 9 Μαρτίου του 2007, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της πραγματοποίησης του στρατηγικού στόχου να μειωθεί η μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε όχι περισσότερους από 2 βαθμούς Κελσίου. Πιο συγκεκριμένα, οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες πρωτοπορίας στη συλλογική μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο 30% μείωση μέχρι το 2020 συγκριτικά με το 1990, και με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 60% με 80% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 1990. Σε αυτό το πλαίσιο, και μέχρι να οριστικοποιηθεί η παγκόσμια συμφωνία μετά-2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει μια ανεξάρτητη δέσμευση να επιτύχει τουλάχιστον μια μείωση της τάξεως του 20% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, συγκριτικά με το 1990.


Η επίδραση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα είναι προφανής και έχει οδηγήσει στην αναγκαιότητα ανάπτυξης εργαλείων και υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων σχετικών με την αλλαγή του κλίματος. Ο ρόλος των επιχειρήσεων και η συμβολή τους στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα παίξει σημαντικό ρόλο για την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών και θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος. Ήδη οι περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, όπως οι πετρελαϊκές, στα πλαίσια της στρατηγικής τους για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δημοσιεύουν ετησίως (Κοινωνικός Απολογισμός) τα επίπεδα εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και προβαίνουν σε ενέργειες για να τις μειώσουν σε ετήσια βάση. Παράλληλα όλες οι περιβαλλοντικές επιδόσεις των επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα το ποσό ανακυκλωμένου χαρτιού, και οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας πλέον αποτυπώνονται στον ετήσιο κοινωνικό απολογισμό τους.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που πραγματοποιεί το CSE διεθνώς για τους κοινωνικούς απολογισμούς, παρατηρήθηκε ότι οι περισσότερες  εταιρίες  που δημοσιεύουν Κοινωνικούς Απολογισμούς (Εκθέσεις Αειφορίας) παραθέτουν απολογιστικά στοιχεία των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων περιβαλλοντικών παραμέτρων. Παρ' όλα αυτά στην Ελλάδα ελάχιστες είναι οι εταιρίες που δημοσιεύουν τέτοια στοιχεία δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα η απαραίτητη ωριμότητα, ίσως και οι απαραίτητες πιέσεις, για την πλήρη κατανόηση τόσο της σημασίας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όσο και των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους - ¶νοδος που ξαφνιάζει!
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης
CEO&CSR2007: Coca-Cola Τρία Έψιλον
CEO&CSR2007: Xρηματιστήριο περιβάλλοντος & Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη
CEO&CSR2007: Ο δρόμος προς τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις
CEO&CSR2007: Η σημασία της αλλαγής του κλίματος και η συμβολή των επιχειρήσεων στo πλαίσιo της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
CEO&CSR2007: Η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα
CEO&CSR2007: Plant for the planet - The Billion Tree Campaign
CEO&CSR2007: ΒΙΒΕΧΡΩΜ - Mια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία
CSO&CSR2007: Η αναγκαιότητα της έρευνας και των εξειδικευμένων εργαλείων στην ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
CEO&CSR2007: EUROCHARITY - Aποστολή & όραμα
¶ρθρο: Έκθεση Marfin Analysis - Γιατί "ψηφίζουν" θετικά οι αναλυτές
Αφιέρωμα: Tράπεζες
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανία
¶ρθρο: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ανοδική πορεία σε δύσκολο κλάδο
¶ρθρο: ΠΛΑΙΣΙΟ - Η "επιστροφή" ενός ισχυρού growth story
¶ρθρο: Η αγορά της πλατίνας
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο του 2007
¶ρθρο: Συμπεράσματα και διδάγματα από την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή
Φάκελοι
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site