Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2007                               Τεύχος 336

Tράπεζες:
Ένα ασταμάτητο growth


Πολλοί έχουν αμφισβητήσει μέχρι σήμερα το κατά πόσο η ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών ομίλων θα μπορούσε να έχει συνέχεια, ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία τους διαψεύδουν.

του Στέφανου Κοτζαμάνη


Τι θα μπορούσε τελικά να σταματήσει την ανοδική πορεία των ελληνικών τραπεζών; Αυτή είναι μια συζήτηση που διαρκεί τουλάχιστον κατά την τελευταία τετραετία με πολλές διαφορετικές απόψεις και φυσικά με μεγάλο ενδιαφέρον.
Το κρισιμότερο σημείο είναι η συνεχής επέκταση στο retail banking (λιανική τραπεζική) και στους σκεπτικιστές της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν εξαιρείται, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της Τράπεζας κ. Νίκος Γκαργκάνας έχει κατά διαστήματα συστήσει σύνεση και έχει προχωρήσει σε συστάσεις έτσι ώστε να μην φτάνουμε σε ακρότητες, που μπορεί αύριο να τις πληρώσουν οι τράπεζες και φυσικά οι δανειολήπτες. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί στα βιβλία των τραπεζών κάποια επιδείνωση των σχετικών δεικτών. Βελτίωση παρατηρείται. Άλλωστε, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να «τρέχει» με ένα ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 4%, με το ποσοστό ανεργίας να παρουσιάζει πτωτική τάση.
Μια δεύτερη πηγή αβεβαιότητας θα μπορούσε να είναι μια έντονα πτωτική πορεία στις τιμές των ακινήτων, σε συνδυασμό με την έξαρση της στεγαστικής πίστης κατά την τελευταία πενταετία. Το ενδεχόμενο αυτό δεν δείχνει πιθανό επί του παρόντος, καθώς ακόμη και εκείνοι που φοβούνται κάποια υποχώρηση τιμών στα ακίνητα, αναφέρονται σε μια απλή διόρθωση και όχι σε κατακόρυφη πτώση.
Ένας τρίτος πιθανός κίνδυνος θα μπορούσε να προέλθει από το ξέσπασμα ενός «πόλεμου τιμών» στα επιτόκια χορηγήσεων. Μόνο που κάτι τέτοιο φαντάζει εντελώς απίθανο, όχι μόνο γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και γιατί θεωρείται απίθανο να ξεσπάσει πόλεμος τιμών σε μια αγορά που αναπτύσσεται με 20% ή και με 25% το χρόνο.
Επιπλέον όλων αυτών, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους πέρα από την εγχώρια αγορά, και αυτή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου κατέχουν σημαντικά μερίδια. Οι αγορές αυτές είναι πολλά υποσχόμενες, καθώς:
- Οι τοπικές οικονομίες «υπόσχονται» υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για μια σειρά από χρόνια.
- Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των χωρών αυτών είναι πολύ πιο υποδανεισμένες (χορηγήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σχέση με την Ελλάδα, μια ψαλίδα που αναμένεται να κλείσει, όσο οι χώρες αυτές συγκλίνουν με την ευρωπαϊκή οικονομία.


 


Eλληνικές τράπεζες:
Ασφαλέστερες από αγγλικές και ισπανικές


- Γιατί η Deutsche Bank επανέρχεται με θετικότατες επισημάνσεις υπέρ των τραπεζών της Σοφοκλέους
- Ελκυστικοί οι δείκτες του κλάδου, στο βαθμό που θα «πιαστούν» οι φιλόδοξες προβλέψεις των τραπεζικών


Μετά την έκθεση του προηγούμενου μήνα που ήθελε τις ελληνικές τράπεζες να μην αντιμετωπίζουν ουσιαστικό κίνδυνο για μια σειρά από κινδύνους για τους οποίους γίνονται πολλές συζητήσεις στην αγορά (π.χ. πιθανή έξαρση επισφαλειών, αύξηση του κόστους κτήσης κεφαλαίων, μείωση των περιθωρίων, κ.λπ.), η Deutsche Bank επανήλθε με μια νέα θετική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, οι ελληνικές τράπεζες είναι χαμηλότερου κινδύνου από ευρωπαϊκές όπως αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας. Και ακολουθεί η παρακάτω αιτιολόγηση. Μεσοπρόθεσμα, το κόστος του χρήματος θα αρχίσει να γίνεται πιο ακριβό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή οικονομία. Έτσι, οι ξένες τράπεζες που έτσι κι αλλιώς έχουν δει τελευταία τα περιθώρια κέρδους τους να συρρικνώνονται ως ένα βαθμό, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με αυξημένο leverage (αυξημένος λόγος ξένων προς ίδια κεφάλαια) και έτσι θα δουν πιθανόν την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους να μειώνεται.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες –όπως δηλώνει ο γερμανικός οίκος- καταφέρνουν κατά τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να διευρύνουν την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους, αλλά παράλληλα και να μειώνουν το leverage (βαθμό μόχλευσης, που προκύπτει από το δείκτη του συνόλου του ενεργητικού προς ίδια κεφάλαια). Πώς το έχουν καταφέρει αυτό οι ελληνικές τράπεζες; Επειδή επιτυγχάνουν πολύ υψηλή κερδοφορία, η οποία ενισχύει τα ίδια κεφάλαια, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Γιατί Κύπρου και Πειραιώς
O γερμανικός οίκος θεωρεί ως καλύτερες επιλογές από τις ελληνικές τράπεζες την Πειραιώς και την Κύπρου, για μια σειρά από λόγους τους οποίους και αναλύει.
Ειδικότερα για την Τράπεζα Κύπρου (τιμή-στόχος τα 17 ευρώ) επισημαίνει στοιχεία όπως:
- Ελκυστική βάση χρηματοδότησης, καθώς ο δείκτης χορηγήσεις προς καταθέσεις βρίσκεται στο 72%.
- Άνοδο με 20% στο μέτωπο των χορηγήσεων και ρυθμός ανάπτυξης κατά 30% των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα που αποφέρουν περιθώριο γύρω στις 200 μονάδες βάσης.
- Δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα που θα αποδώσει περισσότερο όταν «ωριμάσει».
-  Επέκταση σε Ρωσία και Ρουμανία ταχύτερη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.
Επίσης, πολύ θετική ήταν η Deutsche Bank και γύρω από τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (τιμή-στόχος τα 33,2 ευρώ) κυρίως για τους παρακάτω λόγους:
- Προβλεπόμενος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή κατά 33% μέσα στην τετραετία 2006-2010.
- Το 35% των καταστημάτων της στην Ελλάδα δημιουργήθηκε κατά την τελευταία πενταετία, άρα υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης με τη σταδιακή «ωρίμανσή» του.
- Ελκυστική παρουσία στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης με μέση προ φόρων αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στο 13% για το 2006.


Ελκυστικοί δείκτες
Παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν αυξηθεί σημαντικότατα κατά την τελευταία τριετία, εξ΄ίσου σημαντικές ήταν και οι αυξήσεις της κερδοφορίας στον κλάδο. Επιπλέον, στο βαθμό που θα εκπληρωθούν στην πράξη τα τριετή και τετραετή business plans των μεγάλων τραπεζών, τότε οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα λάβουν ελκυστικότατες τιμές, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις τιμές των μετοχών τους.
Με βάση τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών (στοιχεία FACTSET) στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται (ενδεικτικά) οι δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης των τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, όπου φαίνεται ότι το ύψος των δεικτών δεν προκαλεί ανησυχίες για την πορεία των μετοχών. Ωστόσο, είναι τόσο βέβαιο ότι οι τόσο αισιόδοξες προβλέψεις της επόμενης τριετίας τελικά θα επαληθευτούν και στην πράξη;


 


«Yποδανεισμός» και «Yπερκαταθέτες»


Χρήσιμα στατιστικά σχετικά με τις προοπτικές των τραπεζών, τις υποχρεώσεις
των νοικοκυριών και την περιουσία των Ελλήνων


Μέχρι πού μπορεί τελικά να φτάσει ο δανεισμός των νοικοκυριών, χωρίς να απειλούνται αναταραχές στην οικονομία και γιατί στην Ελλάδα δεν φαίνεται οι τράπεζες να ανησυχούν;
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (Ιούλιος 2007), οι οφειλές των νοικοκυριών προς τις τράπεζες έχουν φτάσει στο 37,8% του αναθεωρημένου ΑΕΠ, έναντι του32,9% που ήταν ένα χρόνο ενωρίτερα. Από αυτό το 37,8% του ΑΕΠ, το 25,2% προέρχεται από τα στεγαστικά δάνεια και το υπόλοιπο 12,6% από την καταναλωτική πίστη.
Κατά το συγκεκριμένο δωδεκάμηνο, τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 23,8% και τα καταναλωτικά κατά 24,1%...
Και φυσικά αυτά τα πολύ μεγάλα ποσά δεν τα οφείλει το σύνολο των Ελλήνων, αλλά ένα ποσοστό κόσμου -γύρω στο 40%- που ανήκει κατά κύριο λόγο στη μέση και κατώτερη οικονομική τάξη.
Παρόλα αυτά, οι τράπεζες δεν ανησυχούν, όπως επίσης δεν φαίνεται να ανησυχούν ούτε και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές. Ενδεικτικές ήταν οι προ διμήνου δηλώσεις του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα, που εκτίμησε ότι σε βάθος πέντε ετών, οι χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν έως και το 120% του αναθεωρημένου ΑΕΠ, όσο δηλαδή είναι και στην Ευρώπη.
Αν λοιπόν τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υπολογίζονται σήμερα στο 37,8% του αναθεωρημένου ΑΕΠ, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να συγκριθεί με το 61,6% που ισχύει κατά μέσο όρο στη Ζώνη του Ευρώ.
Σύμφωνα επίσης με τραπεζικούς κύκλους, σε μια περίοδο όπου η ανεργία ακολουθεί φθίνουσα πορεία και ο ρυθμός ανάπτυξης των επόμενων ετών αναμένεται να συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό 3,5%-4,5%, τότε η δυνατότητα των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, θα είναι αυξημένη.
Όσο για εκείνους που ανησυχούν για τις επιπτώσεις από μια περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, οι τραπεζικοί κύκλοι έχουν και σ’ αυτό απάντηση: πρώτον, ότι κατά τη διετία που ανεβαίνουν τα επιτόκια, δεν παρατηρήθηκε έξαρση επισφαλειών στις τράπεζες, με τους σχετικούς δείκτες να εμφανίζονται βελτιωμένοι. Και δεύτερον, ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο για το ποια πορεία θα ακολουθήσουν στο μέλλον τα ευρωπαϊκά επιτόκια.


Η εκτίναξη των καταθέσεων
Την ίδια ώρα που κάποιοι «στριμώχνονται» στα γκισέ των τραπεζών προκειμένου να δανειστούν, άλλοι τόσοι περίπου είναι καταθέτες. Κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2007 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 13,6%, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα του 2006 είχαν κερδίσει ένα 11,2%. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια, οι καταθέσεις στις τράπεζες σημείωσαν άνοδο κατά περίπου 25%! Αν από αυτά, το 4%-6% περίπου αποτελούν τόκους, τότε το υπόλοιπο αποτελεί αυξημένη αποταμίευση, ή/και πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Στην πράξη, η μεγάλη αύξηση του δανεισμού των μισών νοικοκυριών εξηγεί την –επίσης μεγάλη- τόνωση των καταθέσεων των υπολοίπων. Για παράδειγμα αυτός που δανείζεται για να αγοράσει ένα σπίτι, στην πράξη αυξάνει τις καταθέσεις του πωλητή.
Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι από το 2001 και μετά, οι Έλληνες επενδυτές είναι πωλητές και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ οι ξένοι κατέχουν πλέον πάνω από το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.
Ένα ποσοστό αυτών των εσόδων από πωλήσεις μετοχών, κατευθύνθηκε σε πρόσθετες καταθέσεις, ενώ ένα άλλο όδευσε προς τις τράπεζες για αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων.
Οι καταθέτες με τη σειρά τους είναι σήμερα πολύ πιο ευτυχείς απ' ότι ήταν πριν από μία διετία, για δύο λόγους: πρώτον, γιατί τα επιτόκια καταθέσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά και δεύτερον, γιατί στράφηκαν κυρίως προς τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες προσφέρουν αποδόσεις ανώτερες από το ύψος του πληθωρισμού. Στο τέλος του φετινού Ιουλίου, οι καταθέσεις προθεσμίας ήταν κατά 40,2% ανώτερες από αυτές της αντίστοιχης ημερομηνίας του 2006. Αντίθετα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου υποχώρησαν κατά 4,6%.
Ποιος αμφιβάλλει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της ανόδου του ΑΕΠ οφείλεται απλά και μόνο, στον πρόσθετο δανεισμό!!


 Συγχωνεύσεις τραπεζών: Πολλά λόγια, κανένα έργο...


Γιατί δεν έχουμε εξελίξεις σε ένα θέμα για το οποίο έχουν σπαταληθεί τόνοι δημοσιογραφικού μελανιού; Ανεβαίνει πάντως ο πήχης του ανταγωνισμού με τη δραστηριοποίηση «σκληρών παικτών» στις μικρότερες δυνάμεις του χώρου.


Θα γίνουν και, αν ναι, πότε, οι περίφημες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο; Ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος είχε δηλώσει πριν από χρόνια ότι θα οδηγούμεθα σε μια αγορά 2,5 μεγάλων τραπεζών, αλλά από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση παραμένει στάσιμη.
Αν και έχουν γίνει εκατοντάδες προσεγγίσεις, αν και όλοι έχουν μιλήσει σε κάποια φάση με όλους, το βέβαιο είναι ότι το μόνο που έγινε κατορθωτό, είναι να δημιουργηθεί ένα κακόγουστο σίριαλ στις στήλες του οικονομικού τύπου.
Οι συγχωνεύσεις πρέπει να γίνουν, ισχυρίζονται οι αναλυτές, με ενδεικτική να είναι η μόλις πρόσφατη αναφορά της Deutsche Bank ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες. Γιατί όμως εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουμε δει έστω και μία στον ελληνικό χώρο; Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, μεταξύ των οποίων διακρίνουμε τις παρακάτω:
Πρώτον, πράγματι είχε δίκιο ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος όταν ισχυριζόταν ότι η ελληνική αγορά «χωράει» 2,5 μεγάλες τράπεζες, ωστόσο σήμερα μιλάμε για μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, που εκτός της Ελλάδας περιλαμβάνει την Κύπρο, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τώρα τελευταία και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Ουκρανία, κ.ά. Άρα λοιπόν, οι μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη δημιουργήσει τέτοιο μέγεθος, έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνίζονται τις ευρωπαϊκές.
Δεύτερον, η πικρή αλήθεια είναι ότι δύσκολα γίνονται συγχωνεύσεις σε μια αγορά που βλέπει τις χορηγήσεις της να αυξάνονται με 20% το χρόνο και τα Καθαρά Επιτοκιακά Περιθώρια να διατηρούνται γύρω ή και πάνω από το αξιοζήλευτο 3%!
Τρίτον, αλήθεια επίσης είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το μεσαίας τάξεως διευθυντικό δυναμικό των τραπεζών έχει δει κατά καιρούς με επιφυλάξεις τέτοιες απόπειρες συγχωνεύσεων, καθώς φοβούνται ότι η δική τους θέση θα τεθεί εν αμφιβόλω σε ένα ευρύτερο διοικητικό σχήμα.
Και τέταρτον, είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα τέτοιο, έτσι ώστε να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη από μια συγχώνευση. Παρόλα αυτά, έχουμε δει το επίπεδο των ανταγωνιστών να ανεβαίνει σημαντικά. Οι γαλλικοί κολοσσοί της Credit Agricole και της Societe Generale έχουν ήδη λάβει θέσεις αποκτώντας την Εμπορική και τη Γενική Τράπεζα, αντίστοιχα.
Η τριπλή συγχώνευση μεταξύ Marfin, Εγνατίας και Λαϊκής Ελλάδος, δημιούργησαν την Marfin Εγνατία Bank, η οποία έχει υψηλές βλέψεις στην Ελλάδα και την υποστήριξη δύο μεγαλύτερων ομίλων: της μητρικής Marfin Popular Bank με έδρα την Κύπρο και της Marfin Investment Group.
Επιπλέον, η εξυγίανση της ΑΤΕ Bank, η «αντεπίθεση» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς η επικείμενη αλλαγή του μετοχικού σχήματος της Τράπεζας Αττικής ανεβάζουν τον πήχυ του ανταγωνισμού.


Deutsche Bank: Καιρός για συγχωνεύσεις
Αυξανόμενη ανάγκη για συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών παρατηρεί η Deutsche Bank για τα εγχώρια ιδρύματα σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου. Μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνει η Deutsche Bank, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να ανταγωνιστούν σε όρους μεγέθους τις ευρωπαϊκές, να κατακτήσουν υπολογίσιμο μερίδιο στην Ν.Α. Ευρώπη και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες είναι σχετικά μικρές, με τη μέση κεφαλαιοποίηση, στα 10 δισ. ευρώ, να διαμορφώνεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Στην ελληνική τραπεζική αγορά, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 66% του συνολικού ενεργητικού έναντι μέσου όρου 60% στις 25 χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, στις μικρότερες χώρες της Ευρώπης η συγκέντρωση διαμορφώνεται περίπου στο 80%. Επιπλέον, ο αριθμός των ”παικτών” μεσαίας κλίμακας είναι ακόμη μεγάλος, με έξι τράπεζες που ελέγχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 9% στην ελληνική αγορά.
Συνήθως, αναφέρει η Deutsche Bank, η εγχώρια συγκέντρωση λαμβάνει χώρα όταν εμφανίζεται επιβράδυνση της ανάπτυξης και πιέζονται τα περιθώρια κερδοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες που απολαμβάνουν υψηλούς ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους, δεν είχαν ως βασική προτεραιότητα τη συγκέντρωση στην ελληνική αγορά.
Ωστόσο, ο οίκος βλέπει καταλύτες, οι οποίοι θεωρεί ότι θα οδηγήσουν στο δεύτερο ”κύμα” εξαγορών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ειδικότερα, αναφέρει την ανάγκη μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, τα μικρά μερίδια αγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη, την ανάγκη επίτευξης περαιτέρω οικονομιών κλίμακας, ενώ επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη προσφορά εξαγοράς για μια από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα επιταχύνει τις εξελίξεις.


 


Kυπριακές τράπεζες:
Γιατί προσελκύουν το ενδιαφέρον...


Πώς Κύπρου, Marfin Popular Bank και Ελληνική κέρδισαν την εμπιστοσύνη
και το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

του Θοφάνη Λιβέρα, εκδότη του κυπριακού περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣ


Πριν από τρία περίπου χρόνια, οι κυπριακές τράπεζες βρισκόταν στη «μαύρη λίστα» των επενδυτών: χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Κύπρο, υψηλό λειτουργικό κόστος, σημαντικότατες καθυστερήσεις από την είσπραξη χορηγήσεων, καχεξία των μετοχών τους στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Κύπρου, κ.λπ.
Λίγα χρόνια αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά και τώρα, άλλαξαν δραστικά. Με τις κυπριακές τράπεζες ασχολούνται πλέον οι γνωστότεροι διεθνείς οίκοι, οι ελλαδικές τράπεζες «στριμώχνονται» για να αποκτήσουν παρουσία στην άλλοτε «ώριμη» αγορά και τα κέρδη αποτελούν κάθε μέρα και μια μεγαλύτερη έκπληξη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα, ο δείκτης κόστους-εσόδων βελτιώθηκε κατά περίπου είκοσι ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (!), η αποδοτικότητα από αρνητική υπερβαίνει πλέον το 20% (!), ενώ σε ό,τι αφορά στη μετοχή, ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι πάνω από 25% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ανήκουν σε θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.


H συνταγή της επιτυχίας
Πρώτον, είχαμε ένα «νοικοκύρεμα» στο εσωτερικό των τραπεζών, με περιορισμό των άσκοπων δαπανών, με κινήσεις που στόχευαν την βελτίωση της παραγωγικότητας, με την εξεύρεση και εκμετάλλευση συνεργιών, με το μικρό περιορισμό ορισμένων καταστημάτων που δεν χρειάζονταν στην Κύπρο,  κ.λπ.
Δεύτερον, είχαμε μια πολύ εντατική προσπάθεια για είσπραξη καθυστερούμενων απαιτήσεων που χρονολογούνταν από το παρελθόν. Μέσα στην τελευταία τετραετία, «έσπασε» μια νοοτροπία πολλών ετών, που ήθελε τα στελέχη των τραπεζών να μην πιέζουν για γρήγορη εξόφληση, ιδίως όταν υπάρχει κάποια εγγύηση ακίνητης περιουσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε επίσης και η ανάγκη να προσαρμοστεί η Κύπρος στα «στενά» δεδομένα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα, να βελτιωθούν οι σχετικοί δείκτες των τραπεζών (μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ως ποσοστό επί των συνολικών χορηγήσεων, προβλέψεις προς συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, κ.λπ.).
Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο υπάρχει το ερώτημα για το κατά πόσο κινδυνεύουν οι τράπεζες από ένα φαινόμενο μαζικής αύξησης των επισφαλειών, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει από τα μέχρι τώρα νούμερα. Στην Κύπρο, ο δείκτης των δανείων ως προς το ΑΕΠ είναι υψηλότερος σε σχέση με την Ελλάδα, ωστόσο όσο το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό γύρω στο 4% και όσο το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (5% περίπου).
Τρίτον, η ταχεία ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης, καθώς από τη μια πλευρά οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν ταχύτατη άνοδο κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και από την άλλη, είχαμε πολλά οικιστικά projects κατόπιν παραγγελιών από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» και προ ολίγων μηνών περιόρισε το ποσοστό των δανείων που μπορούν να αντλούν οι κατασκευαστές ακινήτων (developers).
Τέταρτον, η συνεχιζόμενη επέκταση στην Ελλάδα οδήγησε σε αυξημένη κερδοφορία, πλην όμως το ποσοστό των κερδών από την Ελλάδα μειώθηκε στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, κυρίως γιατί μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων της βρίσκεται στα πρώτα έτη λειτουργίας του, άρα δεν έχει αποδώσει ακόμη τα αναμενόμενα. Η MPB δημιούργησε μέσω συγχωνεύσεων την Marfin-Εγνατία, η οποία καλείται τώρα να εκμεταλλευθεί μια σειρά από συνέργιες. Τέλος, η Ελληνική Τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει τα προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα, να «επιστρέψει» σε κέρδη και τώρα να δρομολογεί τη διεύρυνση των καταστημάτων της και στην Ελλάδα.
Πέμπτον, η κυριότερη πηγή ανόδου των επιδόσεων των κυπριακών τραπεζών κατά την τελευταία τριετία είναι το λεγόμενο international banking. Πρόκειται για τις τεράστιου ύψους καταθέσεις που έρχονται από «μη κατοίκους Κύπρου», οι οποίες είναι σχεδόν μηδενικού επιτοκίου. Οι καταθέσεις αυτές κατευθύνονται στο εξωτερικό, με τις κυπριακές τράπεζες να καρπώνονται αξιόλογα επιτόκια.


Οι προοπτικές
Το ενδιαφέρον ωστόσο των κυπριακών τραπεζών δεν βρίσκεται τόσο στο «σήμερα», όσο στο «αύριο» και παρά τους όποιους κινδύνους, οι αναλυτές αισιοδοξούν για πολύ καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον, σε κάθε ένα από τα μέτωπα που έχουν ανοίξει.
Ο τομέας π.χ., του international banking ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς, στο βαθμό που η ρωσική και η ουκρανική οικονομία αναπτύσσεται.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το ότι οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση σε Ρωσία και Ουκρανία, με την Marfin Popular Bank να έχει εξαγοράσει τοπική τράπεζα, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου να ξεκινάει το πρώτο κατάστημά της στη Ρωσία και με την Ελληνική να ενδυναμώνει τη θέση της στην ίδια χώρα.


 


«Zεστοί» οι αναλυτές για τις τράπεζες


Υψηλές τιμές-στόχους από ξένους και εγχώριους οίκους.
«Αντεπίθεση» δρομολογούν Γενική και Αττικής.


Με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι προφανές ότι για να φτάσει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στο μέγιστο της τελευταίας επταετίας, ήταν αναγκαίο να ακολουθήσουν και οι μετοχές των τραπεζών και στην ουσία να υπεραποδώσουν. Έτσι και έγινε, με τη συμβολή των ξένων funds που όχι μόνο αγόρασαν μετοχές από το ταμπλό, αλλά παράλληλα συνέβαλαν τα μέγιστα και σε αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που υλοποιήθηκαν. Κατά την τελευταία τριετία πέρα από την έκδοση των 3 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, είχαμε πρόσφατα τρεις αυξήσεις κεφαλαίου από Eurobank, Πειραιώς και Αττικής, ενώ παλαιότερα είχαμε τις εκδόσεις των Κύπρου και Aspis Bank.

Εθνική Τράπεζα
”Οutperform” από Credit Suisse

Με σύσταση ”outperform” και τιμή-στόχο στα 50 ευρώ ξεκινά εκ νέου κάλυψη του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας η Credit Suisse, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία και τίτλο «Ελκυστικά θεμελιώδη».
H Credit Suisse εκτιμά ότι η Εθνική δραστηριοποιείται σε ένα ελκυστικό περιβάλλον στη λιανική τραπεζική από πλευράς ανταγωνισμού και πιθανών αναπτυξιακών προοπτικών.
Στη νοτιοανατολική Ευρώπη φαίνεται να έχει προοπτικές οργανικής ανάπτυξης από χαμηλή βάση, σημειώνει. Ενώ οι τιμές των μετοχών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών δέχτηκαν πλήγμα από τους πρόσφατους κλυδωνισμούς στις αγορές χρήματος και ενδέχεται να υπεραποδώσουν της ΕΤΕ σε πιθανή ανάκαμψη, η Credit εκτιμά ότι η Εθνική προσφέρει ελκυστικές προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης της κερδοφορίας.
Επίσης, τονίζει ότι καταλύτης για την πιθανή αναβάθμιση της τιμής-στόχου είναι η επιτυχής εκτέλεση του απαιτητικού business plan της, ενώ τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου στα τέλη Νοεμβρίου ενδέχεται να προκαλέσουν αναβαθμίσεις των συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών.
Η Credit Suisse έδωσε τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 50 ευρώ, (στις 9/10), τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 45,82 ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι πιθανή αύξηση της τιμής-στόχου μπορεί να προκληθεί από αύξηση του μερίσματος ή από την καλύτερη λειτουργική απόδοση της τράπεζας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η μετοχή της Εθνικής παραμένει ελκυστική σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με Ρ/Ε 11,8 με βάση τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη 2008, σε μικρό premium έναντι του 10,4 του κλάδου, τη στιγμή που προσφέρει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 19,5% και των καθαρών της κερδών κατά 28,8% έως το 2009.


Deutsche Bank
Στα top picks η Marfin Popular Bank
Στα ευρωπαϊκά τραπεζικά top picks περιλαμβάνει τη Marfin Popular Bank, η Deutsche Bank σε έκθεση (19/9) με τίτλο ”Runing the numbers: Αutumn edition”, στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 13 ευρώ και τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της εισηγμένης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι τράπεζες που δεν έχουν «έκθεση» στις ΗΠΑ, όπως οι ελληνικές, θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν, ενώ εκτιμά ότι το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δημιουργήσει πιέσεις στα περιθώρια.
Για τη Marfin, η σύσταση και η τιμή-στόχος δικαιολογούνται από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή του ομίλου που για τα έτη 2007-2009 εκτιμώνται στο 28%, αναφέρεται στην έκθεση. Το ζήτημα που κυρίως αφορά στη Marfin, κατά τον οίκο, έχει να κάνει με την ικανότητα εύρεσης ευκαιρίας cross selling με την MIG.
Σε ό,τι αφορά στη Εurobank, η τιμή-στόχος βρίσκεται στα 31,5 ευρώ και η σύσταση είναι ”buy”, που δικαιολογείται από το ισχυρό ελληνικό δίκτυο στην Ελλάδα και τις θετικές προοπτικές στη ΝΑ. Ευρώπη. Τα «θέματα» της Eurobank, κατά την εκτίμηση του οίκου, σχετίζονται με τη δυνατότητά του να παράξει κέρδη από τη ΝΑ. Ευρώπη και να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.


ATE
”Οutperform” από την Eurobank Securities

Με τιμή-στόχο τα 4,6 ευρώ και σύσταση ”outperform” η Εurobank Sec. ξεκινά εκ νέου την κάλυψη της Αγροτικής Τράπεζας σε έκθεση (5/10) με τίτλο ”Attractively valued core banking operations”.
Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η ΑΤΕ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε εισηγμένες και μη εταιρίες, η πώληση του οποίου μπορεί να αποφέρει σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη αλλά και μερισματικές αποδόσεις.
Παράλληλα, τονίζει ότι διαθέτει μια πιστή καταθετική βάση, ενώ η θέση της στην εγχώρια αγορά ενδυναμώνεται περαιτέρω από την ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου υποκαταστημάτων.


Αντεπίθεση από Αττικής και Γενική
Η Τράπεζα Αττικής επέστρεψε από πέρσι στην κερδοφορία και φέτος τα πηγαίνει ακόμη καλύτερα, σημειώνοντας σημαντικές επιδόσεις στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων. Η ολοκλήρωση της φετινής αύξησης κεφαλαίου με καταβολή μετρητών «λύνει τα χέρια» της διοίκησης και δίνει την ευκαιρία για περισσότερη ανάπτυξη, με το άνοιγμα νέων καταστημάτων, με την αύξηση των χορηγήσεων, κ.λπ. Να σημειώσουμε επίσης το υγιές χαρτοφυλάκιο που διαθέτει η Τράπεζα μετά τις διαγραφές του παρελθόντος, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές στη μετοχική της διάρθρωση, μια κίνηση που φαίνεται να προκαλεί σημαντικό ενδιαφέρον σε «παίκτες» από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Από την πλευρά της, η Γενική Τράπεζα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσει τη χρηματιστηριακή αγορά ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Κατά την εδώ παρουσία τους, οι Γάλλοι της Societe Generale προχώρησαν σε απίστευτες διαγραφές δανείων, δεν κατάφεραν να τονώσουν ουσιαστικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο και τώρα μάλιστα, δρομολογείται και νέα αύξηση κεφαλαίου, στην οποία το Μετοχικό Ταμείο Στρατού δεν θα συμμετάσχει πλήρως, μειώνοντας το ποσοστό της. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το 2008 θα είναι η «χρονιά της Γενικής», καθώς η Τράπεζα θα διαθέτει το υγιέστερο ίσως χαρτοφυλάκιο της αγοράς και σαφή κεφαλαιακή επάρκεια. Μεγάλης αξίας είναι τα ακίνητα που διαθέτει η Γενική.

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους - ¶νοδος που ξαφνιάζει!
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης
CEO&CSR2007: Coca-Cola Τρία Έψιλον
CEO&CSR2007: Xρηματιστήριο περιβάλλοντος & Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη
CEO&CSR2007: Ο δρόμος προς τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις
CEO&CSR2007: Η σημασία της αλλαγής του κλίματος και η συμβολή των επιχειρήσεων στo πλαίσιo της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
CEO&CSR2007: Η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα
CEO&CSR2007: Plant for the planet - The Billion Tree Campaign
CEO&CSR2007: ΒΙΒΕΧΡΩΜ - Mια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία
CSO&CSR2007: Η αναγκαιότητα της έρευνας και των εξειδικευμένων εργαλείων στην ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
CEO&CSR2007: EUROCHARITY - Aποστολή & όραμα
¶ρθρο: Έκθεση Marfin Analysis - Γιατί "ψηφίζουν" θετικά οι αναλυτές
Αφιέρωμα: Tράπεζες
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανία
¶ρθρο: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ανοδική πορεία σε δύσκολο κλάδο
¶ρθρο: ΠΛΑΙΣΙΟ - Η "επιστροφή" ενός ισχυρού growth story
¶ρθρο: Η αγορά της πλατίνας
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο του 2007
¶ρθρο: Συμπεράσματα και διδάγματα από την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή
Φάκελοι
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site