Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2007                               Τεύχος 334

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ
ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ


’λλο πράγμα η δυναμική για ομίλους που δημιουργούν «αξία»
και άλλο τα «παιχνίδια» στην περιφέρεια


του Στέφανου Κοτζαμάνη


Η άνετη υπερκάλυψη τριών μεγάλων εκδόσεων μέσα σε μία μόνο εβδομάδα (MIG, ΟΤΕ, Aegean Airlines) δείχνει το ενδιαφέρον των ξένων για την εγχώρια αγορά, διαψεύδοντας όλους εκείνους που υποστηρίζουν εδώ και χρόνια, ότι:
. Τα λεφτά των ξένων προέρχονται κυρίως από κερδοσκοπικά κεφάλαια βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Είναι κερδοσκόποι άραγε αυτοί που διέθεσαν από μερικές εκαντοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να εισέλθουν στην αύξηση κεφαλαίου της Marfin;
. Οι ξένοι αναζητούν τρόπους διαφυγής από τη Σοφοκλέους και ψάχνουν άλλα χαρτοφυλάκια προκειμένου να «ξεφορτώσουν» τις θέσεις τους.
. Οι ξένοι έβαλαν κεφάλαια λόγω των υποσχέσεων που έλαβαν από το κυβερνητικό επιτελείο προ τριετίας, αλλά τώρα το έχουν μετονοιώσει λόγω της προεκλογικής κυβερνητικής απραξίας.
Η μεγάλη επιτυχία των εκδόσεων αυτών δείχνει τη δυναμική που έχει το ελληνικό χρηματιστήριο. Όσο για την ουδέτερη στάση που τηρούν εδώ και καιρό τα διεθνή funds, αυτή μάλλον ως υγιές φαινόμενο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς:
Πρώτον, οι διαχειριστές των ξένων χαρτοφυλακίων εκτιμούν ότι οι τιμές πολλών μετοχών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν φτάσει κοντά στις δίκαιες αποτιμήσεις τους και έτσι περιμένουν νέα δείγματα για το πώς θα εξελιχθεί η ανάπτυξη των ελληνικών Ομίλων, προκειμένου να επανεξετάσουν την στάση τους.
Δεύτερον, η ουδέτερη στάση των διεθνών funds δεν οφείλεται στην ανυπαρξία κινητικότητας, αλλά στο ότι άλλοι διαχειριστές ρευστοποιούν «κλειδώνοντας» κέρδη και άλλοι αγοράζουν, ανεβάζοντας έτσι το μέσο κόστος κτήσης τους. Και τα δύο αποτελούν δείγμα «υγείας» για την αγορά.
Το μεγαλύτερο βέβαια λάθος θα ήταν να εκληφθεί ότι η γενικότερη δυναμική της Σοφοκλέους θα πρέπει να συσχετιστεί με τα όποια «παιχνίδια» γίνονται στην περιφέρεια. Οι ξένοι είναι επιλεκτικοί στις κινήσεις τους και αυτό φαίνεται ότι άλλα χαρτιά ανεβαίνουν και άλλα υποχωρούν. Ή από το ότι το placement του ΟΤΕ δεν έγινε στα 24 ευρώ, αλλά κοντά στα 21. Οι ξένοι δηλαδή κρίνουν τις αποτιμήσεις και τοποθετούνται σε εταιρίες που μπορούν να «δημιουργήσουν αξία».
Αντίθετα, τα «πετάγματα» στην περιφέρεια πολύ συχνά βασίζονται, απλά και μόνο σε φήμες. Πχ, μια εξαγορά που ίσως έρθει κάποτε και με όρους που δεν έχουν ακόμη καν διαπιστωθεί ότι είναι προς όφελος των μικρομετόχων. Ή μέσα από μια προεξόφλησης επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας, που βρίσκονται μόλις στο στάδιο της αίτησης, ή ακόμη και πριν από αυτό. Από όλα αυτά, πουθενά δεν φαίνεται ότι παράγεται αξία. Αν για παράδειγμα η Marfin εξαγοράσει την τάδε κατασκευαστική, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα γίνει προς όφελος των μετόχων της κατασκευαστικής, ή ακόμη δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η αξία που θα δημιουργηθεί δεν έχει ήδη υπέρ-προεξογληθεί στο ταμπλό της τέως Σοφοκλέους!
H νέα μαζική εισροή κεφαλαίων που φαίνεται να κατακλύζει τη Σοφοκλέους ήταν εκείνη που ώθησε το Γενικό Δείκτη του ΧΑ οριακά πάνω από τις 5.000 μονάδες κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Αν πριν από μερικά χρόνια κάποιος μιλούσε για τις αντλήσεις κεφαλαίων, όπως τα 5,2 δισ. της Marfin Investment Group, το placement ΟΤΕ, η δημόσια εγγραφή της Aegean και προσεχώς από το placement του Ταμιευτηρίου, τότε θα τον θεωρούσαν τρελό. Σήμερα όμως, όχι μόνο κάτι τέτοιο είναι κατορθωτό, αλλά με παράλληλη άνοδο του Γενικού Δείκτη.
Και επιπλέον, οι αυξήσεις κεφαλαίου που δρομολογούν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς δείχνουν το θετικό μάτι με το οποίο βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί την ελληνική αγορά (το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της Πειραιώς και ένα πολύ σημαντικό της Eurobank θα προέλθει από το εξωτερικό).
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια κυβερνητική «αφύπνιση» που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, έχουν τονώσει το ενδιαφέρον για τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, δημιουργώντας μάλιστα και περιθώρια ανόδου σε αρκετούς τίτλους, κάτω φυσικά από προϋποθέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε οδηγούν και οι εκθέσεις των διεθνών οίκων, η πλειονότητα των οποίων δίνει ένα potential growth (περιθώριο δυνητικής ανόδου) μεταξύ του 10% και του 20% σε ένα βάθος χρόνου συνήθως 12 και σπανιότερα 24 μηνών.
Ο ρόλος των μικροεπενδυτών στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ουσιαστικός μόνο σε τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης και μάλιστα σε μέρος αυτών. Όταν σε μετοχές του FTSE/Small Cap-80 τα ποσοστά των μικροεπενδυτών υπολείπονται ορισμένες του 15%, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι «το παιχνίδι παίζεται σε ψηλά επίπεδα», δηλαδή μεταξύ των βασικών μετόχων, των θεσμικών και - δυστυχώς - συχνά των επανεμφανισθέντων εδώ και ένα περίπου έτος, λόμπι...


Ερωτήματα στην περιφέρεια
Όλο αυτό το κλίμα ευφορίας όμως δεν σημαίνει -όπως αρκετές φορές έχουμε τονίσει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα - ότι δεν υπάρχουν και σοβαροί σε σημαντικό αριθμό μετοχών της μικρής κυρίως κεφαλαιοποίησης. Υπάρχουν άλλωστε και δείγματα «υπερθέρμανσης», όπως:
. Το έντονο ενδιαφέρον αναλυτών και χρηματιστηριακών για εταιρίες πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης, που μέχρι προ διετίας αγνοούσαν ακόμη και το όνομά τους... Και σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπάρχει ο κίνδυνος, μήπως οι σχέσεις των δύο πλευρών ξεφύγει από τα πλαίσια...  
. Παράγοντες εισηγμένων εταιριών τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους για να τους δώσουν την «αποκλειστική είδηση». 
. Ορισμένες εταιρίες έχουν αρχίσει να προβάλουν υπέρμετρα τις προοπτικές από αμφίβολα projects, όπως, π.χ., των φωτοβολταϊκών πάρκων, κ.λπ.
. Ορισμένα «θερμά» δημοσιεύματα εφημερίδων και γενικά διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος στην αγορά, έτσι ώστε το ποτήρι να φαίνεται αρκετά παραπάνω από μισογεμάτο.
. Ψηφίσματα για δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών, ακόμη και σε μετοχές που έχουν αποδώσει πάνω από 150% την τελευταία διετία.
Μιλούσαμε με χρηματιστηριακό παράγοντα για τη μετοχή μιας εισηγμένης εταιρίας που έχει κάνει πρωτόγνωρο ράλι το τελευταίο δωδεκάμηνο: «στα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχει ήδη προεξοφλήσει μια μελλοντική της επέκταση στα Βαλκάνια και ο τίτλος μπορεί να δώσει κέρδη, μόνο αν η επέκταση αυτή αποδειχτεί τελικά ως θρίαμβος. Και το θέμα είναι ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει με πολλές εταιρίες»...
Πράγματι, στις αρχή του έτους σας λέγαμε ότι πολλές περιφερειακές μετοχές διαπραγματεύονταν σε πολύ ελκυστικές τιμές. Πώς να επαναλάβουμε κάτι τέτοιο και σήμερα, όταν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχουν κερδίσει μεταξύ του 50% και του 100%; Πώς να επισημάνουμε ως εξίσου ενδιαφέρουσες μετοχές που από μονοψήφιο P/E, τώρα ο σχετικός δείκτης έχει ανεβεί στο 16; Ή η μερισματική απόδοση έχει υποχωρήσει από το 5% στο 2,5%;
Σε ό,τι αφορά πάντως στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η έμφαση των περισσότερων έχει επικεντρωθεί προς δύο κατευθύνσεις:
Πρώτον, σε μετοχές που έχουν μείνει σχετικά πίσω και δεν είναι τυχαίες οι μεγάλες αποδόσεις ορισμένων τίτλων το τελευταίο δεπαπενθήμερο.


 


Ενδεικτικό αμυντικό χαρτοφυλάκιο
Τράπεζες       Alpha Bank, Εθνική
Ενέργεια         Motor Oil
Τσιμεντοβιομηχανίες Ηρακλής, Τιτάν(π)
Ασφαλιστικές Εθνική Ασφαλιστική
Τηλεπικοινωνίες        ΟΤΕ
Μεταλλουργίες           Αλουμύλ, Σιδενόρ, Σίδμα
Πληροφορική Unisystems, Inform Λύκος,
Byte, Profile, Infoquest
Εμπορικές     Κ.Α.Ε., Σαράντης, Βάρδας,
Μοτοδυναμική, Βογιατζόγλου
Λοιπές            Κυριακούλης, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Mevaco,
Πετρόπουλος, Frigoglass
Ορυκτά           S&B Βιομηχανικά Ορυκτά
Κατασκευές    Ελληνική Τεχνοδομική, J & P ’βαξ, ΓΕΚ
Προς εξέταση
Sato, Audiovisual,
Νηρέας, AS Company,
Πλαστικά Κρήτης,
Κούμπας Συμμετοχών,
Μινέρβα, ΓΕΚΕ


Και δεύτερον, στην τεχνική ανάλυση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν προσέχουν καθόλου τις εταιρίες, αλλά τα γραφήματα τιμών τους και τα συμπεράσματα που ενδεχομένως να μπορούν να προκύψουν από αυτά.
Παρά το γεγονός ότι το momentum της αγοράς παραμένει ισχυρό (και ενδεχομένως υψηλά κέρδη να προκύψουν σε μικρό χρονικό διάστημα), στο ενδεικτικό μας αμυντικό χαρτοφυλάκιο θα μειώσουμε τον αριθμό των μετοχικών μας επιλογών, μειώνοντας το ποσοστό των μετοχών στο συνολικό μας χαρτοφυλάκιο στο 50%.


Εκλογές και χρηματιστήριο
Με το placement του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να βρίσκεται προ των πυλών, έχουν ενταθεί οι συζητήσεις για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, προκειμένου να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με επιμέρους μετοχές.


Γιατί αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, το χειμώνα του 2008, τότε αναμένουμε ένα «θερμό φθινόπωρο» σε ό,τι αφορά στα λιμάνια (αν θα δοθεί σε τρίτους το δικαίωμα εκμετάλλευσης ορισμένων εργασιών τους), τον ΟΤΕ (δραστικές επιλογές προκειμένου ο Οργανισμός να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και δυσκολότερο γι' αυτόν), αλλά και την ψήφιση νομοσχεδίων όπως αυτά για τις οικιστικές περιοχές, τη συγκέντρωση του τύπου, κ.λπ.
Αντίθετα, κινήσεις τομές σχετικά με τη ΔΕΗ, ή σχετικά με την πολιτική τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ αναμένονται μετά από τις εκλογές, όποτε και αυτές αν γίνουν.
Τη διεξαγωγή εκλογών στην ώρα τους, θα προτιμούσαν και παράγοντες από τους κλάδους της πληροφορικής και των κατασκευών, καθώς θα προτιμούσαν να ανατεθούν και κάποια έργα ακόμη μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2007, έτσι ώστε να προστεθούν και αυτά στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους.
’ρα λοιπόν, οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά πράγματα, θα προτιμούσαν οι εκλογές να γίνουν το 2008, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα ξυπνήσει για τα καλά από τη «χειμέρια νάρκη» και θα δείξει δείγματα σαφούς κινητικότητας, όπως πράττει τις τελευταίες δύο εβδομάδες (placement σε ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κ.λπ.).
Ποιος από τους δύο: Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, είναι πιο κόμμα θα προτιμούσαν οι χρηματιστηριακοί παράγοντες να κυβερνήσει .
Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι του χρηματιστηρίου επιθυμούν μια κυβέρνηση που να διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στη βουλή και να είναι σε θέση να κυβερνά απρόσκοπτα.
Το δεύτερο βέβαιο, είναι ότι πολύ λίγες συζητήσεις έχουν διεξαχθεί ως προς το ζήτημα αυτό, σαν να μην πολυενδιαφέρεται - και σαν να μην υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία - για το ποιο από το δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα θα καταλάβει την εξουσία.
«Στα σημεία» τώρα, μάλλον φαίνεται να υπάρχει μια προτίμηση υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, για δύο λόγους.
Πρώτον γιατί βρίσκεται ήδη στην κυβέρνηση, άρα μια ενδεχόμενη επανεκλογή της θα μειώσει τα απαιτούμενα χρονικά «περιθώρια προσαρμογής» στα πράγματα που θα ζητούσε μια νέα κυβέρνηση.
Και δεύτερον, γιατί υπάρχει ο φόβος μήπως μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπλοκάρει ορισμένες από τις διαδικασίες διαρθωρτικών αλλαγών που έχουν ήδη εξαγγελθεί και φαίνεται να έχουν κερδίσει τη συναίνεση της χρηματιστηριακής αγοράς.


ΟΤΕ: Οι δυσκολίες και τα «σωσίβια»
Στον ΟΤΕ - και παρά το placement που ολοκληρώθηκε πρόσφατα - το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Πολλές από τις αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί και προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό από την αγορά παραμένουν ακόμη ανολοκλήρωτες, ενώ έντονος σκεπτικισμός υπάρχει για ποια μερίδια αγοράς θα καταφέρει τελικά να διατηρήσει ο Οργανισμός στην σταθερή τηλεφωνία. Γιατί άλλο πράγμα ο ανταγωνισμός των σημερινών εναλλακτικών παρόχων, και τελείως διαφορετική υπόθεση ο ανταγωνισμός όπως αναμένεται να εξελιχθεί μετά την είσοδο της Vodafone, του κ. Sawiris και ενδεχομένως άλλων ισχυρών δυνάμεων επιχειρηματικών ομίλων.
Η διετία 2007-2008 θα είναι η πλέον κρίσιμη, δηλώνουν οι παράγοντες της αγοράς, με τον ΟΤΕ να είναι υποχρεωμένος να απελευθερώνει «τοπικούς βρόχους» και με τους ανταγωνιστές του «να τα δίνουν όλα» προκειμένου να κερδίσουν μερίδια αγοράς, αδιαφορώντας σε μεγάλο βαθμό για την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το «έξυπνο χρήμα» των ξένων θεσμικών που κυρίως συμμετείχε στο πρόσφατο placement του Οργανισμού, το έπραξε για να χάσει. Σύμφωνα μάλιστα με χρηματιστηριακούς κύκλους, η μετοχή του ΟΤΕ έχει σημαντικά «περιθώρια λίπους», ή κατά άλλους «σωσίβια», που μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά σε μια ενδεχόμενη μείωση των μεριδίων αγοράς του Οργανισμού. Και το «λίπος» αυτό που φαίνεται να επαρκεί τουλάχιστον για το δεύτερο εξάμηνο του 2007, περιλαμβάνει:
. Νέα για τον τρόπο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
. Απόκτηση και του ποσοστού μειοψηφίας στην Cosmote, γεγονός που θα βελτιώσει - βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον - την εικόνα των λογιστικών καταστάσεων.
. Μια ενίσχυση στο συνταξιοδοτικό ταμείο.
. Μια ενδεχόμενη κίνηση για αγορά ιδίων μετοχών.


Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία:
Οι νέοι μέτοχοι και η διάψευση των φημών
Ο δρόμος για τη διάσωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας φέρνει και σημαντικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εισηγμένης εταιρίας. Ήδη, η μετατροπή του συνόλου σχεδόν δύο ομολογιακών δανείων, ύψους 14 εκατ. ευρώ, σε μετοχές, είχε ως αποτέλεσμα η European Textile (συμφερόντων της κας Αφρούλας Λαναρά) να αποκτήσει το 30,1% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης και η (γνωστή σε όλους) Lannet ένα επιπλέον 16,3% της εισηγμένης.
Επόμενη κίνηση για αύξηση κεφαλαίου δεν αναμένεται μέσα στο έτος, με πιθανή εξαίρεση, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, μια κίνηση προκειμένου ορισμένοι προμηθευτές να μετρατρέψουν τις απαιτήσεις τους σε μετατρέψιμα ομόλογα.
Κατά τα λοιπά, η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει μεν ότι «ο δρόμος είναι ανηφορικός», αλλά εκφράζει την αισιοδοξία της για την πορεία του προγράμματος, προβλέποντας θετικό EBITDA από το 2008 και θετικά καθαρά κέρδη μάλλον από το 2010.
Όσο για κάτι φήμες που κυκλοφόρησαν και ήθελαν καινούριες δραστηριότητες να «μπαίνουν στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Χ. Βατίστας ήταν σαφής: «αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε μέσα από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Δεν είναι σωστό πριν ακόμη πείσουμε γι' αυτό να μελετάμε νέες δραστηριότητες»...


Alma - Ατέρμων: Αισιοδοξία για επιστροφή στα κέρδη
Για έξοδο από το καθεστώς επιτήρησης και για επιστροφή σε κερδοφόρο αποτέλεσμα ελπίζουν οι «οπαδοί» της Alma Ατέρμων.
Η επιστροφή στα κέρδη δεν φαίνεται δύσκολη υπόθεση και αυτό για πολλούς λόγους:
Πρώτον, γιατί από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή σε θυγατρική εταιρία προέκυψε ένα κεφαλαιακό (προ φόρων) κέρδος γύρω στα 10 εκατ. ευρώ!
Δεύτερον, γιατί φέτος δεν θα υπάρχουν οι ζημιές από την πωληθείσα συμμετοχή των ξενοδοχείων. Βέβαια, μέχρι τις 30 Ιουνίου ήταν να εισπραχθεί ένα υπόλοιπο γύρω στα 9 εκατ. από την πώληση των ξενοδοχείων το οποίο δεν έχει εισπραχθεί ακόμη, οπότε μην αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο επιστροφής του ξενοδοχείου στο εισηγμένο Όμιλο (οι μετοχές του ξενοδοχείου αποτελούν εγγύηση για την είσπραξη του τιμήματος)...
Τρίτον, η νέα δραστηριότητα στα πλοία (μεταφορά υγραερίου, κ.λπ.), ελπίζεται ότι θα αποφέρει κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Και τέταρτον, καλύτερα αποτελέσματα αναμένεται και στη βασική δραστηριότητα, καθώς φέτος δεν θα επαναληφθεί η απαγόρευση διαφήμισης των 45 ημερών λόγω των δημοτικών εκλογών.
Αθροίζοντας τα παραπάνω, βγαίνει ένα πολύ σημαντικό ποσό, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθούν φόροι, δικαιώματα μειοψηφίας και οποιαδήποτε άλλη ενδεχόμενη «τακτοποίηση παλαιών εκκρεμοτήτων».


Στιγμιότυπα από τη Σοφοκλέους
Γκάλης: Μετά από ένα ισχυρότατο ράλι, ακολούθησε μια σημαντικότατη διόρθωση. Η κεφαλαιοποίηση που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με την ΣΑΟΣ φαίνεται ότι «ζάλισε» ορισμένους που έσπευσαν να αποχωρήσουν, ρευστοποιώντας.
Ιασώ: ’νοδος και μόνο άνοδος, με το ενδιαφέρον Λιακουνάκου να «ζεσταίνεται» συνεχώς, ιδίως τώρα που επίκειται η άντληση των κεφαλαίων από τις εκδόσεις που δρομολογεί. ’γνωστο το μέχρι πού θα σταματήσει, καθώς μια δημόσια πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται με premium.
Εθνική Ασφαλιστική: Από τις μετοχές, που σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, δείχνουν να έχουν μείνει πίσω. Ανάλογα με την πορεία των επόμενων τριμήνων του έτους, θα φανεί το κατά πόσο τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά στο ταμπλό.
Inform Λύκος: Η ανακοίνωση για πρόθεση εξαγοράς στη Δυτική Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική του μερισματική απόδοση είχε ως αποτέλεσμα το τίναγμα της μετοχής μετά τη γενική συνέλευση. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η εξαγορά και αξιολογηθεί θετικά από την αγορά, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν και νέες «συγκινήσεις».
Ικτίνος: Μετά την έντονη περσινή άνοδο, ακολούθησε η μετριότατη φετινή πορεία, η οποία συνοδεύτηκε και από μαζικές (και «συντονισμένες» τις χαρακτηρίζει η διοίκηση) πωλήσεις τίτλων. Οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας μειώνουν μεν τον δανεισμό, αλλά και τις προοπτικές της εισηγμένης.

  Περιεχόμενα
Editorial
Προτάσεις αγοράς / Χρηματιστήριο
Αφιέρωμα : Ελληνική επιχειρηματικότητα
Αφιέρωμα : Καταθετικά προϊόντα - Στο επίκεντρο όσο ποτέ
Αφιέρωμα : Kαλοκαιρινές αποδράσεις
Άρθρο : Η επιστροφή του κύκλου
Άρθρο : ΚLEEMAN το "διαμάντι" απ' το Κιλκίς
Άρθρο : Η πειρατεία λογισμικού πλήττει την ελληνική οικονομία και στερεί νέες θέσεις εργασίας
Άρθρο : Κύπρος - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των επιχειρηματικών σήριαλ
Άρθρο : Το project της προσέλκυσης βορειοευρωπαίων για ημιδιαμονή στην Ελλάδα
Άρθρο : Κατά πόσο συμφέρει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
Άρθρο : Τρόποι "διάγνωσης" των λογιστικών παρεμβάσεων
Άρθρο : Εφαρμογή δυναμικής τεχνικής ανάλυσης ομολόγων
Ανασκόπηση : Επενδύσεις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Ταμείο : Το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης!

 Όροι και προϋποθέσεις του site