Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος 2007                               Τεύχος 328

Η αβεβαιότητα για το μέλλον των ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και οι χαμηλές συντάξεις που χορηγούνται σε μεγάλη μερίδα συνταξιούχων έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά προϊόντα. Το γεγονός άλλωστε ότι την τελευταία τριετία ο ιδιωτικός κλάδος ασφαλίσεων ζωής κινείται με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, επιβεβαιώνει την τάση που υπάρχει στην Ελλάδα για συμπληρωματικές συντάξεις εκτός από αυτήν της κοινωνικής ασφάλισης.
Μετά από την περίοδο 1999-2002 κατά την οποία η ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων Ζωής κυμαινόταν μεταξύ 1,29-1,34 δισ. ευρώ ετησίως, τα τέσσερα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου για ασφάλειες Ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ασφάλιστρα στον κλάδο Ζωής άγγιξαν πέρσι τα 2 δισ. ευρώ (1,935 δισ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση κατά 11,94% σε σχέση με το 2004 (1,728 δισ. ευρώ), ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά το ποσοστό αύξησης είχε φθάσει το 20,44%. Ο κλάδος ασφαλειών Ζωής συγκέντρωσε πέρσι το 59,82% της παραγωγής ασφαλίστρων με 1,158 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στις ασφαλίσεις Ζωής που είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις (προϊόντα unit linked) η παραγωγή το 2005 έφθασε τα 528,9 εκατ. ευρώ με ποσοστό 27,33% επί των ασφαλίστρων ζωής.
Ανοδικά κινούνται τα ασφάλιστρα ζωής και το 2006. Στο α’ τρίμηνο, έφθασαν τα 583,05 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 32% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ τους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και προηγούμενα δύο τρίμηνα.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται φυσιολογική καθώς, παρά τη μακροβιότητα του ελληνικού κοινωνικού συστήματος, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένη από τις συντάξεις που δίνονται στη χώρα μας και στρέφεται στην ιδιωτική ασφάλιση. Τα προϊόντα που προσφέρουν ασφαλιστικές και τράπεζες είναι είτε εφάπαξ ασφαλίστρου, είτε μηναίου ασφαλίστρου, είτε unit linked εγγυημένου κεφαλαίου που επενδύουν στο Χρηματιστήριο.
Μην ξεχνάμε ακόμη ότι τα Συνταξιοδοτικά Προγράμματα έχουν φοροαπαλλαγή. Σύμφωνα με τον νόμο 3091/2002 το ανώτερο ποσό απαλλαγής από το εισόδημα για ασφάλιστρα ζωής είναι 1.100 ευρώ, ενώ για τις συνταξιοδοτικές παροχές, η φοροαπαλλαγή ανέρχεται στο 100%, αρκεί ο συνταξιοδοτούμενος να είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτό που κατέβαλε τα ασφάλιστρα. Η κυβέρνηση μάλιστα εξετάζει τη λήψη μέτρων (αύξηση φοροαπαλλαγής) – ακόμη και εντός του 2007 - τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν πολύ κόσμο, είτε ατομικά είτε ως επαγγελματικές ομάδες σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, πέραν της παρεχόμενης κύριας σύνταξης από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Με ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος μπορεί να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της κρατικής σύνταξης και των εισοδημάτων που θα επιθυμούσε να έχει όταν δεν θα εργάζεται πλέον. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχουν ανώτατα όρια συνταξιοδότησης ή περιορισμοί στο βαθμό αναπλήρωσης. Επιπλέον, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή της ηλικίας, κατά την οποία θα ξεκινήσει η ιδιωτική του σύνταξη. Τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και αυτό σημαίνει ότι η αποταμίευση του κάθε εργαζόμενου  δημιουργεί ένα κεφάλαιο, ένα ατομικό απόθεμα, το οποίο θα αξιοποιείται με τον τρόπο που εκείνος θα επιλέξει μέχρι τελικά να το χρησιμοποιήσει για την συνταξιοδότησή του. Το κεφάλαιο που συσσωρεύεται ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο, σε αντίθεση με το αναδιανεμητικό σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου οι εισφορές χρησιμοποιούνται άμεσα για την καταβολή συντάξεων σε τρίτους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αναβολή σύναψης ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος κοστίζει πολύ. Όσο νωρίτερα ξεκινάτε ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόσο υψηλότερες αποδόσεις και κεφάλαιο εξασφαλίζετε για την σύνταξή σας ή τόσα λιγότερα χρήματα πληρώνετε για να εξασφαλίσετε το κεφάλαιο που θα χρειαστείτε, έτσι ώστε να συμπληρώσετε τη σύνταξή σας και να διατηρήσετε το καλό βιοτικό σας επίπεδο και στην περίοδο της συνταξιοδότησης.
Πρόωρη συνταξιοδότηση
Το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στους εργαζομένους για το τί θα γίνει με το ασφαλιστικό το επόμενο διάστημα, κυρίως όμως μετά τις βουλευτικές εκλογές, έχει ήδη οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Παράλληλα η μεγάλη σύγχυση που επικρατεί σε σχέση με τις αλλαγές που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για την περίοδο μετά την 1/1/2008, φαίνεται ότι είναι ένας δεύτερος λόγος που το 2007 θα καταγραφεί ως ο χρόνος της μεγάλης φυγής.
Η πρόωρη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα αυξηθεί σε όλα τα Ταμεία κυρίως όμως στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι σε Δημόσιο, Δ.Ε.Κ.Ο., Τράπεζες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (το 70% περίπου είναι γυναίκες) και θα μπορούσαν άμεσα να συνταξιοδοτηθούν.
Παραμένουν, όμως, στην εργασία για μια καλύτερη σύνταξη, αλλά και γιατί οι αποδοχές τους απέχουν κατά πολύ σε πολλές περιπτώσεις από τη σύνταξη που θα έπαιρναν εάν αποχωρούσαν. Είναι βέβαιο, όμως, ότι εάν συνεχιστεί το ίδιο κλίμα πολλές χιλιάδες από αυτούς θα αποχωρήσουν μέχρι 31/12/2007 και είναι φυσικό να αναζητήσουν στον ιδιωτικό τομέα ένα πρόσθετο συμπλήρωμα στις συντάξεις.


EFG Eurolife
Η εταιρία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων μεταξύ των οποίων:
• το «Πρόγραμμα Σύνταξης Value» (με το οποίο προγραμματίζετε τη δημιουργία ενός εγγυημένου εισοδήματος ή εφάπαξ, που θα συμπληρώσει τη σύνταξή σας)
• την «Ισόβια εγγυημένη σύνταξη» (μακροχρόνιο αποταμιευτικό πρόγραμμα με το οποίο συσσωρεύετε κάθε μήνα χρήματα τα οποία επενδύονται. Στη λήξη του προγράμματος λαμβάνετε είτε εφάπαξ το συσσωρευμένο κεφάλαιο με τις ανάλογες αποδόσεις, είτε ισόβια μηνιαία σύνταξη)
• το «Πρόγραμμα Σύνταξης Easy Plus» (επιλέγετε το σύστημα καταβολών ανάλογα με την οικονομική σας δυνατότητα και τη συχνότητα που σας εξυπηρετεί)
• το «Πρόγραμμα σύνταξης Flexi» (προσδιορίζετε ποιο εγγυημένο εισόδημα θέλετε να εισπράττετε και σε ποια ηλικία και έτσι μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα τι ποσό πρέπει να καταβάλλετε κάθε χρόνο. Τα ποσά που καταβάλλετε, επενδύονται με εγγυημένη απόδοση).
• το «Πρόγραμμα σύνταξης Invest & Profit Look» (συνδυάζει μηδενικό ρίσκο στο επενδυόμενο ποσό (στη λήξη του προγράμματος) και προσδοκία ελκυστικών αποδόσεων.  Διατίθενται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους)
• τα Προγράμματα σύνταξης «Unit Linked» και «Link Υπεραξίας»


Εθνική Ασφαλιστική
Η εταιρία παρέχει το προϊόν "Εθνική Σύνταξη", ένα πρόγραμμα βασικής ασφάλισης ζωής περιοδικών καταβολών, που ανήκει στην κατηγορία των ασφαλιστηρίων τύπου Unit-Linked (ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις).
Το ποσό του ασφαλίστρου που αποτελεί το ασφάλιστρο επένδυσης επενδύεται σε μονάδες του εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου " Εθνική Σύνταξη ", οι οποίες πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό επένδυσης του κάθε ασφαλισμένου. Στη λήξη του προγράμματος η συσσωρευμένη αξία του λογαριασμού επένδυσης δημιουργεί τις συνταξιοδοτικές παροχές. Το «Ατομικό συνταξιοδοτικό» είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει ισόβια μηνιαία σύνταξη με εγγυημένη περίοδο για τα πρώτα δέκα χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησής σας. Το πρόγραμμα σας παρέχει την δυνατότητα να επιλέξετε το ποσό της μηνιαίας σύνταξης με ελάχιστο ποσό τα 150 ευρώ, την ηλικία συνταξιοδότησης η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση των 50 ετών και μικρότερη ή ίση των 75 ετών και επιπλέον πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις.
Τέλος, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα «Προσθέτω+» εξασφαλίζει εγγυημένη ισόβια μηνιαία σύνταξη (ή ισοδύναμο εφάπαξ) κατά την ημερομηνία που εσείς θα επιλέξετε και εξοφλείτε με μία πληρωμή κατά την έναρξή του.
 
Interamerican
Η εταιρία, μέσα από ένα πλήρες φάσμα αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, παρέχει τη δυνατότητα στον ασφαλιζόμενο να επιλέξει ανάμεσα σε προγράμματα τακτικών καταβολών ή εφάπαξ καταβολής ασφαλίστρου. Ειδικότερα, η «Σύνταξη Ζωής» είναι ένα πρόγραμμα  με εγγυημένες συνταξιοδοτικές παροχές παρέχοντας τη δυνατότητα να:
• Προγραμματίσετε την σύνταξη που επιθυμείτε να λάβετε, καθώς και την ηλικία της συνταξιοδότησής σας.
• Καθορίσετε το ασφάλιστρο που σας ταιριάζει, καθώς και τον αριθμό των καταβολών (από μία εφάπαξ καταβολή έως και τακτικές καταβολές ίσες με την διάρκεια του προγράμματος).
• Προσαρμόζετε τη σύνταξή σας  καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, σύμφωνα με τις ανάγκες σας, καταβάλλοντας έκτακτες  καταβολές.
• Προστατεύσετε την αποταμίευση σας, αφού ακόμη και σε περίπτωση απώλειας ζωής επιστρέφονται στα πρόσωπα που έχετε ορίσει και μάλιστα έντοκα με 3%.
Η «Αξία Ζωής» συνδυάζει την αποταμίευση και την επένδυση μέσα από τα αμοιβαία κεφάλαια Interamerican για την δημιουργία του απαραίτητου εφάπαξ. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε με την ευελιξία της να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας, προσφέροντάς σας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε τη δύναμη των αγορών μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο ταιριάζει στο δικό σας επενδυτικό προφίλ και να δημιουργήσετε το κεφάλαιο που επιθυμείτε. Μπορείτε ακόμη να καθορίσετε το ποσό καθώς και τον τρόπο αποταμίευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες σας και να προσθέσετε ασφαλιστικές καλύψεις ζωής και υγείας, που προστατεύουν εσάς και την οικογένειά σας.


ALICO AIG Life
Το «Alico Σύνταξη» είναι ένα πρόγραμμα εγγυημένης απόδοσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να καθορίσει το ύψος της σύνταξης που επιθυμεί και να προσδιορίσει τον χρόνο που θέλει να αρχίσει να λαμβάνει αυτή την παροχή. Ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί να επιλέξει είτε Εφάπαξ, είτε μια ισόβια μηνιαία Σύνταξη ή ακόμη έναν συνδυασμό των δύο. Το «Alico ScoreInvest» συνδυάζει τη συστηματική μακροχρόνια αποταμίευση με τις δυναμικές επιδόσεις που προσφέρουν τόσο η εγχώρια όσο και οι διεθνείς αγορές. Έτσι, ο ασφαλισμένος μπορεί να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο –στα μέτρα των δικών του οικονομικών δυνατοτήτων– το οποίο συνδέεται με μερίδια (Unit-Linked) ενός ή περισσότερων από τα Εσωτερικά Μεταβλητά Κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Alico AIG Life και να αξιοποιήσει σε μακροχρόνια προοπτική κάθε ευρώ που αποταμιεύει. Το ελάχιστο ετήσιο ασφάλιστρο (ετήσια καταβολή) ξεκινά από 500 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 10 ευρώ την εβδομάδα. Τέλος, το «Alico Άμεση Σύνταξη» προσφέρεται για ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότησή τους και επιθυμούν να λαμβάνουν άμεσα ένα εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα.


ING
Το «Pensio Step» παρέχει τη δυνατότητα στον πελάτη να καθορίσει ο ίδιος το ύψος του κεφαλαίου, καθώς και του ασφαλίστρου που επιθυμεί να καταβάλει.  Δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να ξεκινήσει με ένα αρκετά χαμηλότερο επίπεδο ασφαλίστρου, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται κατά 3% ή 5% ετησίως, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα. Ο πελάτης μπορεί να επιλέγει από την έναρξη του προγράμματος το ποσό της ισόβιας μηνιαίας σύνταξης που επιθυμεί να λαμβάνει στο μέλλον, καθώς και τη διάρκειά του, ενώ κατά τη λήξη του προγράμματος θα λάβει το ασφάλισμα είτε ως εφάπαξ πληρωμή είτε ως ισόβια μηνιαία σύνταξη. Το «Optima» συνδυάζει την ασφάλιση ζωής με ένα μεγάλο εύρος επενδυτικών επιλογών. Είναι προϊόν περιοδικών καταβολών και τα ασφάλιστρά του επενδύονται σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Το «Selecta» είναι προϊόν Unit Linked περιοδικών καταβολών με χαμηλό ελάχιστο ασφάλιστρο και πολλαπλές επενδυτικές επιλογές, ενώ συνδυάζει πρόσκαιρη Ασφάλεια Ζωής και επένδυση σε ένα χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων της ING της επιλογής του πελάτη. Έχει ελάχιστο ετήσιο ασφάλιστρο 420 ευρώ και προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου έως και 4 Αμοιβαίων Κεφαλαίων της ING.


Ασπίς Πρόνοια
Το «Ασπίς Σύνταξη» είναι ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλιζόμενο να εξασφαλίσει, μέσω συστηματικής και προγραμματισμένης αποταμίευσης, το επιθυμητό ποσό για Ισόβια Εγγυημένη Σύνταξη. Απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο εισόδημα για τα χρόνια της συνταξιοδότησής τους και βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25-55 ετών.


Commercial Value
Με το ασφαλιστικό πρόγραμμα (unit linked) «Επιλογή Σύνταξης» εξασφαλίζεται η καταβολή εγγυημένης μηνιαίας σύνταξης στον Ασφαλισμένο και τους Δικαιούχους που έχει επιλέξει. Η διάρκεια πληρωμής ασφαλίστρων, ο τρόπος (περιοδικά ή εφάπαξ), η έναρξη συνταξιοδότησης, το ύψος και το είδος των συνταξιοδοτικών παροχών  καθορίζονται με την έναρξη του ασφαλιστηρίου και μπορεί να μεταβάλλονται στην διάρκεια ισχύος του, ανάλογα με τις επιθυμίες του Ασφαλιζομένου . Επιλέγοντας, δηλαδή, το Συνταξιοδοτικό αυτό πρόγραμμα, ο πελάτης μπορεί να έχει την επιλογή της ηλικίας έναρξης της συνταξιοδότησής του, να αποφασίσει σύμφωνα με τις μελλοντικές του ανάγκες και να συνταξιοδοτηθεί μετά την προαποφασισμένη ηλικία αλλά και πριν.


Allianz
Το "All Pension" είναι ένα πρόγραμμα Ζωής τύπου Unit Linked με έντονο αποταμιευτικό χαρακτήρα, που προσφέρεται σε ενήλικες και στοχεύει στη συνταξιοδότησή τους, χωρίς να παραβλέπει την ασφαλιστική τους προστασία. Παράλληλα διακρίνεται για τις σημαντικές του ευελιξίες στην επένδυση και στη συνταξιοδότηση, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα πλεονεκτήματα των υπολοίπων προγραμμάτων τύπου Unit Linked.Το All Pension της Allianz σας προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 5 ειδικά αμοιβαία κεφάλαια της Allianz ΑΕΔΑΚ.Το "All Protection" είναι το πιο επενδυτικό πρόγραμμα Ζωής τύπου Unit Linked με ταυτόχρονη εγγύηση ελάχιστης απόδοσης των επενδυόμενων χρημάτων, που την εξασφαλίζει η Allianz. Προσφέρεται σε όλες τις ηλικίες (παιδιά ή ενήλικες) και για διάρκειες ασφαλίσεως από 10 μέχρι και 25 χρόνια. Η επέvδυση τωv χρημάτωv γίvεται εξ ολοκλήρου μέσω τoυ Allianz Ομολογιών Εσωτερικού, εvός Αμoιβαίoυ Κεφαλαίoυ της Allianz ΑΕΔΑΚ, με μεσoμακρoπρόθεσμo επεvδυτικό oρίζovτα. Παράλληλα, το All Protection διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα των υπολοίπων προγραμμάτων τύπου Unit Linked.


Φοίνιξ Metrolife
Το «Smile Σύνταξη» είναι ένα αποταμιευτικό/ ασφαλιστικό πρόγραμμα που επιτρέπει στον ασφαλισμένο να προγραμματίσει τη συνταξιοδότησή του, λαμβάνοντας το συγκεντρωμένο ποσό από τακτικές και έκτακτες καταβολές της διάρκειας που επιθυμεί, σε μορφή ισόβιας μηνιαίας σύνταξης ή εφάπαξ καταβολής. Σκοπός του Smile Σύνταξη είναι να εξασφαλίσει στον ασφαλιζόμενο τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του μετά τη συνταξιοδότηση.
Για όσους πλησιάζουν προς τη συνταξιοδότηση και επιθυμούν να ενισχύσουν τη σύνταξή τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει το «Smile Σύνταξη Express». Λειτουργεί όπως ένας αποταμιευτικός λογαριασμός: μέσω μιας αρχικής καταβολής και τακτικών πληρωμών, το ύψος και την συχνότητα των οποίων καθορίζετε εσείς και μπορείτε να μεταβάλλετε ανά πάσα στιγμή, δημιουργείτε ένα κεφάλαιο το οποίο αποφασίζετε αν θα το λάβετε στη λήξη του προγράμματος εφάπαξ ή ως μηνιαία ισόβια σύνταξη.
Χαρακτηριστικά κοινωνικού συστήματος συντάξεων
Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού κοινωνικού συστήματος συντάξεων: το χαμηλό απόλυτο ύψος των συντάξεων και η άνιση κατανομή τους, ο χαμηλός βαθμός αναπλήρωσης (μετά φόρων) των υψηλότερων ιδιαίτερα εισοδημάτων και το δημογραφικό πρόβλημα. Ειδικότερα για το τελευταίο, η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χώρα μας δημιουργεί ένα δυσοίωνο μέλλον για εργαζομένους και συνταξιούχους.


Χαμηλό απόλυτο ύψος των συντάξεων και άνιση κατανομή
Στα όρια της φτώχειας (κάτω από 600 ευρώ) βρίσκονται οι συντάξεις που λαμβάνουν σήμερα περίπου οι μισοί Έλληνες συνταξιούχοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.), για τις 1.358.341 κύριες συντάξεις που χορηγούνται από όλα τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ταμεία, πλην του Ο.Γ.Α., η μέση γενική κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 588 ευρώ. Ακόμη, η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται στα 678 ευρώ, λόγω αναπηρίας στα 483 ευρώ και λόγω θανάτου στα 451 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στον Ο.Γ.Α., η μέση σύνταξη (περιλαμβάνεται βασική, κύρια και πρόσθετη) διαμορφώνεται στα 304 ευρώ, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α. ανέρχεται στις 853.250.


Χαμηλός βαθμός αναπλήρωσης και συγκέντρωση συνταξιούχων στα κατώτερα όρια συντάξεων
Οι αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο στις συντάξεις έχουν αποσυνδεθεί από τις αντίστοιχες αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη απόκλιση ανάμεσα στο εισόδημα του συνταξιούχου και στο εισόδημα του εργαζόμενου, με τη σύνταξη να μειώνεται σταδιακά αλλά σταθερά.
Για τους περισσότερους συνταξιούχους, ο βαθμός αναπλήρωσης του εισοδήματός τους από την κύρια σύνταξή τους διαμορφώνεται περίπου στο 50%. Το ποσοστό αυτό είναι κρίσιμο και δείχνει σε ποιο βαθμό η σύνταξή τους καλύπτει το εισόδημα που είχαν, πριν σταματήσουν να εργάζονται. Φυσικά, ο βαθμός αναπλήρωσης διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, ένας εκ των οποίων είναι το ύψος των προηγούμενων εισοδημάτων.


Το δημογραφικό πρόβλημα
Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί την κυριότερη απειλή για το  ασφαλιστικό σύστημα. Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με τη μακροζωία (γήρανση) επιβαρύνει συνεχώς την αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχο. Στις ημέρες μας, ο δείκτης γονιμότητας παρουσιάζει μεγάλη πτώση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το προσδόκιμο της ζωής. Αποτέλεσμα είναι η αλματώδης αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, καθώς και της μέσης ηλικίας του συνολικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος όρος επιβίωσης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 50 χρόνια, πλησιάζοντας τα 95.  Έτσι, η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 2 προς 1 στη χώρα μας. Ενδεικτικά, έχει υπολογισθεί ότι το έτος 2008, σε κάθε συνταξιούχο θα αντιστοιχούν 1,7 εργαζόμενοι, όταν ένα ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται ισορροπημένο εφόσον για κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 4 εργαζόμενοι. Οι δημογραφικές αυτές μεταβολές είναι βέβαιο ότι θα έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο στη σύνταξη που κάθε εργαζόμενος υπολογίζει να πάρει αύριο.ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ


Εταιρία Προϊόντα


EFG  Eurolife Value, Ισόβια εγγυημένη σύνταξη, Easy Plus, Flexi, Invest & Profit Look, Unit Linked, Link Υπεραξίας
Εθνική Ασφαλιστική Εθνική Σύνταξη, Ατομικό Συνταξιοδοτικό, Προσθέτω
Interamerican  Σύνταξη Ζωής, Αξία Ζωής, Πλάνο Ζωής, Λογαριασμός Ζωής
Alico AIG Life Alico Σύνταξη, Alico ScoreInvest, Alico Αμεση Σύνταξη, Life Cover Plus
ING   Pensio Stem, Optima, Selecta
Ασπίς Πρόνοια  Ασπίς Σύνταξη
Allianz   All Pension, All Protection
Φοίνιξ Metrolife Smile Σύνταξη, Smile Σύνταξη Express
Alpha Ασφαλιστική Συνταξιοδοτικό, Σύνταξη Τώρα
Ευρ. Πίστη  Ιδιωτική Σύνταξη, Future Guarantee (unit linked)
Generali  Generali Exelixis Pension
International Life Ιδιωτική Σύνταξη ΙΙ, International Life Εγγυημένο Κεφάλαιο Ζωής
Commercial Value Επιλογή Σύνταξης


Του Μάκη Αποστόλου

  Περιεχόμενα
EDITORIAL
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ
EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Λιανικό Εμπόριο 2007
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Συνταξιοδοτικά Προγράμματα
ΑΡΘΡΟ: H εφαρμογή του e-Learning στην ανάπτυξη & προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Προτάσεις για το χειμώνα
ΑΡΘΡΟ: ΚΙΝΗΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΡΘΡΟ: Οι μέθοδοι της Θεμελιώδους και της Τεχνικής Ανάλυσης
ΟΜΟΛΟΓΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
EΠENΔYΣEIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Δεκέμβριο του 2006
ΑΡΘΡΟ: Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ BUSINESS PLAN

 Όροι και προϋποθέσεις του site