Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2007                               Τεύχος 336

Η ΑΓΟΡΑ
ΤΗΣ ΠΛΑΤΙΝΑΣ

Ανάλυση: Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης, Γεώργιος Α. Σαββάκης


Στη διάρκεια του 2004, η μέση τιμή του εμπορεύματος "σκαρφάλωσε" σε υψηλά επίπεδα, άνω των 900 δολαρίων ανά ουγκιά, υπό το κλίμα ανησυχίας των διεθνών αγορών, καταγράφοντας νέα υψηλά 25ετίας, ενώ για το 2005, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινήθηκε έως και πάνω από τα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά. Το 2006, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύτηκε γύρω από τα επίπεδα των 1.150 δολαρίων ανά ουγκιά, ξεπερνώντας ουσιαστικά τις υψηλότερες προσδοκίες που υπήρχαν. Η μέση τιμή για το 2007 προσεγγίζει τα 1.260 δολάρια και οι ενδείξεις για τη συνέχεια είναι θετικές. Η πλατίνα επηρεάζεται σημαντικά από τις θεμελιώδεις ισορροπίες, τις κερδοσκοπικές κινήσεις των συμμετεχόντων, καθώς και από τη σχέση της με το χρυσό. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τιμή της πλατίνας θα διατηρηθεί σε υψηλά, σχετικά, επίπεδα για τα επόμενα έτη, καθώς τόσο η ζήτηση για το μέταλλο θα παρουσιάσει ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης, όσο και ο ρυθμός χρήσης του σε νέες εφαρμογές θα διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και μια αντιστροφή της τάσης μπορεί να επέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή.


- Η αγορά της πλατίνας από τις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου κινείται εντός του ανοδικού καναλιού τιμών, το κάτω όριο του οποίου είναι τα 1.250 δολάρια ανά ουγκιά και το πάνω όριο τα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά. Βραχυπρόθεσμα, το κανάλι αυτό τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από τις τεχνικές δυνάμεις της αγοράς, με αποτέλεσμα, οι traders να πιστεύουν ότι τα επίπεδα αντίστασης στα 1.400 δολάρια θα διασπασθούν στις επόμενες συνεδριάσεις, εφόσον διατηρηθεί το momentum και η θετική ψυχολογία στην αγορά του μετάλλου. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου στην αγορά μετρητοίς της Νέας Υόρκης (New York Mercantile Exchange) την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου έκλεισε στα 1.364 δολάρια ανά ουγκιά, υψηλότερα, έπειτα από μια αύξηση των long θέσεων από μέρους των κερδοσκόπων - επενδυτών. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου στο συμβόλαιο λήξεως Απριλίου του 2008 έκλεισε στα 1.378 δολάρια, αρκετά υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Με την τιμή της πλατίνας να διακυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η μέση τιμή του μηνός Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1.221 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το Σεπτέμβριο η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 1.308 δολάρια. Για τη συνολική διάρκεια του 2007, η μέση τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώθηκε σε 1.365 δολάρια, έναντι 1.142 δολαρίων το 2006. Η τιμή της πλατίνας στην αγορά του Λονδίνου (London Bullion Exchange) είχε επιδείξει ανάλογη “διάθεση” με την αγορά της Νέας Υόρκης, όπου στην πρωινή συνεδρίαση των μελών του London Platinum Fix, το μέταλλο “έκλεισε” στα 1.353 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ στην απογευματινή συνεδρίαση το εμπόρευμα “έκλεισε” στα 1.359 δολάρια ανά ουγκιά. Η τιμή της πλατίνας έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, ενώ παραμένει εντός των σημάτων αγοράς από τους επιμέρους τεχνικούς δείκτες, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση σε όρους μεταβλητότητας. Η τιμή του μετάλλου κινείται με υψηλή μεταβλητότητα και οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες συνεχίζουν να δίνουν σήματα αγοράς, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η συνέχιση της τεχνικής ανοδικής «έξαψης» κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.


- Η τρέχουσα αισιοδοξία αποτυπώνεται στα τρέχοντα επιτόκια που επικρατούν στην αγορά του μετάλλου, καθώς αυτά έχουν αρχίσει να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, η χρονική περίοδος του ενός μηνός διαμορφώθηκε στο 1,01%, των τριών μηνών έκλεισε στο 2,03%, ενώ τέλος, η περίοδος του ενός χρόνου διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 2,30%, υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.


ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
- Σύμφωνα με το CPM Group και το John Matthey Platinum Group, η παγκόσμια προσφορά κατά το 2006, ανήλθε σε 6.785.000 ουγκιές εμφανίζοντας αύξηση κατά 2,18% σε σχέση με το 2005, όπου η παραγωγή είχε διαμορφωθεί σε 6.640.000 ουγκιές. H ρωσική παραγωγή εμφάνισε μικρή μείωση κατά 10.000 ουγκιές και διαμορφώθηκε σε 880.000 ουγκιές, έναντι 890.000 ουγκιών κατά το 2005, ως αποτέλεσμα της ύπαρξης προβλημάτων νομικής φύσεως για τις εξαγωγές της εν λόγω χώρας. Αντίστοιχα, το σύνολο της παραγωγής του μετάλλου το οποίο προήλθε από τη Νότια Αφρική αποτέλεσε πάνω από το 75% της παγκόσμιας παραγωγής. H επίδοση της Νότιας Αφρικής προσέγγισε τα 5.430.000 ουγκιές από 5.115.000 ουγκιές για το έτος 2005, ήτοι αύξηση κατά 3,42% σε ετήσια βάση. Επιπροσθέτως, η συνολική παραγωγή της Βόρειας Αμερικής κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά, διαμορφούμενη στις 345.000 ουγκιές. Σύμφωνα με τη μελέτη, η παγκόσμια ζήτηση κατά το 2006, διαμορφώθηκε στα 6.775.000 ουγκιές εμφανίζοντας μικρή αύξηση κατά 1,19% σε σχέση με το 2005, όπου η ζήτηση είχε διαμορφωθεί σε 6.695.000 ουγκιές. Η αγορά της πλατίνας άλλαξε την πορεία της και μετά από εφτά συνεχόμενα έτη ελλείμματος, πέρασε έστω και οριακά σε θετικό πρόσημο. Το 2006 αποτέλεσε το πρώτο έτος στο οποίο οι δυνάμεις της παραγωγής ξεπέρασαν έστω και οριακά τις αντίστοιχες δυνάμεις της προσφοράς. Για το 2006, η κοσμηματοποιΐα και οι καταλύτες της αυτοκινητοβιομηχανίας παρέμειναν οι πρώτοι τομείς στην κατανάλωση του μετάλλου. H καθαρή κατανάλωση για την αυτοκινητοβιομηχανία ήταν 3.340.000 ουγκιές το 2006, έναντι 3.025.000 ουγκιών για το 2005, καταγράφοντας υψηλή άνοδο της τάξεως του 10,54%, ενώ παράλληλα, η καθαρή χρήση του μετάλλου στη βιομηχανία κοσμημάτων διαμορφώθηκε σε 1.605.000 ουγκιές κινούμενη καθοδικά σε σχέση το προηγούμενο έτος κατά 18,32%, για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Η Ευρώπη παρέμεινε η μεγαλύτερη περιοχή χρήσης του πολύτιμου μετάλλου με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνάει το 35%.

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους - ¶νοδος που ξαφνιάζει!
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης
CEO&CSR2007: Coca-Cola Τρία Έψιλον
CEO&CSR2007: Xρηματιστήριο περιβάλλοντος & Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη
CEO&CSR2007: Ο δρόμος προς τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις
CEO&CSR2007: Η σημασία της αλλαγής του κλίματος και η συμβολή των επιχειρήσεων στo πλαίσιo της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
CEO&CSR2007: Η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα
CEO&CSR2007: Plant for the planet - The Billion Tree Campaign
CEO&CSR2007: ΒΙΒΕΧΡΩΜ - Mια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία
CSO&CSR2007: Η αναγκαιότητα της έρευνας και των εξειδικευμένων εργαλείων στην ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
CEO&CSR2007: EUROCHARITY - Aποστολή & όραμα
¶ρθρο: Έκθεση Marfin Analysis - Γιατί "ψηφίζουν" θετικά οι αναλυτές
Αφιέρωμα: Tράπεζες
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανία
¶ρθρο: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ανοδική πορεία σε δύσκολο κλάδο
¶ρθρο: ΠΛΑΙΣΙΟ - Η "επιστροφή" ενός ισχυρού growth story
¶ρθρο: Η αγορά της πλατίνας
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο του 2007
¶ρθρο: Συμπεράσματα και διδάγματα από την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή
Φάκελοι
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site