Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2007                               Τεύχος 336

Ανασκόπηση για το μήνα Σεπτέμβριο του 2007

Ανάλυση: Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης, Γεώργιος Α. Σαββάκης


Στη διάρκεια του ένατου μήνα του έτους, η διεθνής αγορά εμπορευμάτων κινήθηκε για ακόμα μία φορά με αυξημένη μεταβλητότητα σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους αλλά και με το μέσο όρο του έτους, καταγράφοντας σημαντική άνοδο και αντιστρέφοντας την πτωτική τροχιά του Αυγούστου. Οι κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, οι ενέσεις ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν το βαθμό επικινδυνότητας των μετοχικών και ομολογιακών αγορών, οδηγώντας τις τιμές πολλών εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα. Οι αρχικές έντονες συνεδριάσεις για τις πρώτες 20 ημέρες του μηνός Σεπτεμβρίου οδήγησαν το δείκτη CRB έως το σημείο των 337 μονάδων, που αποτέλεσε νέο υψηλό για το 2007. Στις τελευταίες 5 ημέρες συνεδριάσεων οδηγηθήκαμε σε μια αποκομιδή κερδών έπειτα από τη διπλή κορυφή στις 335 μονάδες περίπου. Ο όγκος συναλλαγών ήταν και για τον 9ο μήνα του 2007 πολύ υψηλός, σημάδι τόσο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, όσο και της σημασίας της ευρύτερης αγοράς. Τελικά, ο δείκτης έκλεισε στις 335 μονάδες αρκετά υψηλότερα από τις 308,76 μονάδες, για τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ο δείκτης CRB διέσπασε ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, αλλά το σημαντικότερο νέο στοιχείο είναι ότι διέσπασε ανοδικά και τη στήριξη του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, που βρίσκεται ακριβώς στο όριο των 312 μονάδων. Σε τεχνικούς όρους, βραχυπρόθεσμα, ο δείκτης CRB θα δοκιμάσει πιθανότατα να διασπάσει τα επίπεδα των 335 μονάδων, ενώ οι στηρίξεις των 325 και 315 μονάδων θα δοκιμασθούν σε περίπτωση επανόδου της πτωτικής τάσης. Η αγορά των εμπορευμάτων έχει εισέλθει σε μία φάση συσσώρευσης και η περαιτέρω ανοδική κίνηση δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η οποία περιλαμβάνει τα πολύτιμα μέταλλα χρυσό, άργυρο, πλατίνα και παλλάδιο, ο δείκτης της πολύτιμων μετάλλων της Goldman Sachs GPX, από τις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα παρουσίασε ιδιαιτέρως ευμετάβλητη, ωστόσο ανοδική, διάθεση. Οι δυνάμεις των αγοραστών ήταν ισχυρές στην αρχή του μήνα, ενώ οι πωλητές είχαν περιοριστεί σε παθητικό ρόλο, με την εικόνα να μην διαφοροποιείται σημαντικά μέχρι τα τέλη του μήνα. Ο δείκτης των πολύτιμων μετάλλων κινήθηκε έντονα ανοδικά και «έκλεισε» πάνω από τις 1.000 μονάδες σε σχέση με τις 928,25 μονάδες, του μηνός Σεπτεμβρίου και πλέον το «στοίχημα» που έχει δοθεί για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι η διατήρηση του παραπάνω επιπέδου τιμών. Έντονα ανοδική ήταν η πορεία του δείκτη βιομηχανικών μετάλλων σε όλη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου, πάνω από τις 450 μονάδες. Ο δείκτης GYX (χαλκός, αλουμίνιο, χάλυβας, κ.ά.) κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, έως και την κορυφή των 475 μονάδων έναντι των 448,62 μονάδων προγενέστερα. Η διατήρηση των 450 μονάδων αποτελεί το επόμενο σημαντικό στοιχείο για την πορεία του δείκτη, αφού έκλεισε στις 467,78 μονάδες. Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων GKX της Goldman Sachs στην εξεταζόμενη περίοδο, άκρως ανοδικά και με χαμηλή μεταβλητότητα. Οι πρώτες πολύ θετικές συνεδριάσεις οδήγησαν με ευκολία το δείκτη πάνω από 350 μονάδες έναντι των 311,93 μονάδων που είχε κλείσει τον προηγούμενο μήνα. Το κλείσιμο των 349,23 μονάδων αποτελεί και νέο υψηλό για το σύνολο του 2007. Ο δείκτης των ζώντων εμπορευμάτων GVX κινήθηκε έντονα πλάγια και καθοδικά σε όλη τη διάρκεια του μήνα, αλλάζοντας εκ νέου σε πτωτική την τάση του, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα κινήθηκε εκ νέου κοντά στις 230 μονάδες για να «κλείσει» τελικά στις 229,40 μονάδες έναντι 236,32 μονάδων για το μήνα Σεπτέμβριο. Τέλος, ο δείκτης των ενεργειακών πρώτων υλών GJX της Goldman Sachs κινήθηκε έντονα ανοδικά από τις πρώτες ημέρες και έπειτα από τη δημιουργία ενός τοπικού «πάτου» στις 280 μονάδες, σταθεροποιήθηκε στις 271,73 μονάδες, υψηλότερα από τις 260 μονάδες για τον προηγούμενο μήνα. Η τεχνική εικόνα του δείκτη των ενεργειακών εμπορευμάτων είναι θετική, καθώς ετοιμάζεται να «τεστάρει» τα νέα υψηλά έτους στις επόμενες συνεδριάσεις.

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους - Άνοδος που ξαφνιάζει!
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης
CEO&CSR2007: Coca-Cola Τρία Έψιλον
CEO&CSR2007: Xρηματιστήριο περιβάλλοντος & Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη
CEO&CSR2007: Ο δρόμος προς τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις
CEO&CSR2007: Η σημασία της αλλαγής του κλίματος και η συμβολή των επιχειρήσεων στo πλαίσιo της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
CEO&CSR2007: Η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα
CEO&CSR2007: Plant for the planet - The Billion Tree Campaign
CEO&CSR2007: ΒΙΒΕΧΡΩΜ - Mια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία
CSO&CSR2007: Η αναγκαιότητα της έρευνας και των εξειδικευμένων εργαλείων στην ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
CEO&CSR2007: EUROCHARITY - Aποστολή & όραμα
Άρθρο: Έκθεση Marfin Analysis - Γιατί "ψηφίζουν" θετικά οι αναλυτές
Αφιέρωμα: Tράπεζες
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανία
Άρθρο: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ανοδική πορεία σε δύσκολο κλάδο
Άρθρο: ΠΛΑΙΣΙΟ - Η "επιστροφή" ενός ισχυρού growth story
Άρθρο: Η αγορά της πλατίνας
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο του 2007
Άρθρο: Συμπεράσματα και διδάγματα από την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή
Φάκελοι
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site