Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2007                               Τεύχος 336

Προς τα «που το πάει»
ο Ανδρέας Βγενόπουλος> Τί σηματοδοτούν οι μέχρι τώρα επενδυτικές κινήσεις της MIG
> Εκτενές παρασκήνιο γύρω από την απόκτηση του 10% του ΟΤΕ
> Μετά τη συνεργασία με την Eureko, τί λένε οι φήμες γύρω από δίκτυο των τραπεζικών καταστημάτων

Του Θεοφάνη Λιβέρα, εκδότη του κυπριακού οικονομικού περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣΠού θα επενδύσει και με ποιο κριτήριο τελικά η Marfin Investment Group, διαθέτοντας τα 5,1 δισ. ευρώ που πρόσφατα άντλησε από τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και τον πρόσθετο δανεισμό που θα μπορούσε να αντλήσει;
Και κυρίως, με ποια γενικότερα κριτήρια θα γίνουν οι τοποθετήσεις αυτές;
Η αλήθεια είναι ότι από τότε που η MIG -ή καλύτερα και ορισμένους μήνες πριν- οι μισοί επιχειρηματίες σε Ελλάδα και Κύπρο «ονειρεύονταν» ότι ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος θα τους «χτυπήσει την πόρτα», προκειμένου να τους εξαγοράσει! Ειδικότερα για την Ελλάδα υπήρξαν δεκάδες φήμες, άλλες εκ των οποίων μιλούσαν για κατασκευαστικές εταιρίες, άλλες για ναυτιλιακές, άλλες για τα Mc Donalds της Ελλάδας, κ.λπ.
Μόνο που για τις δύο μεγάλες κινήσεις της MIG, ουδεμία φήμη είχε κυκλοφορήσει: η πλήρης ουσιαστικά εξαγορά της Vivartia καθώς και η απόκτηση του 10% του ΟΤΕ ξάφνιασαν –ή και τρόμαξαν- την αγορά, καθώς δεν είχε προβλεφθεί από κανέναν!
Σε ό,τι αφορά δε στην πρόθεση δραστικών αλλαγών με προσέλκυση στρατηγικού συνεταίρου στις ασφαλιστικές του Ομίλου της Marfin Popular Bank, μόνο το EUROΚΕΡΔΟΣ είχε γράψει πρώτο, από τον Ιούλιο.
Το ερώτημα όμως παραμένει; «προς τα πού το πάει ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος»;


Η «σφήνα» στον ΟΤΕ
Πού αποσκοπεί για παράδειγμα, η «σφήνα» της MIG στον ΟΤΕ, με την απόκτηση ποσοστού ελαφρά ανώτερου του 10%; Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ έξυπνη κίνηση, που μάλιστα έφερε σε εμφανή σύγχυση και αδυναμία τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.
Η αλήθεια είναι ότι η ελλαδική Κυβέρνηση είχε διακηρύξει προεκλογικά την πρόθεσή της να προσελκύσει στρατηγικό συνεταίρο στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, διαθέτοντας ένα 10%-25% των μετοχών και διατηρώντας κάποια εχέγγυα ότι ορισμένες στρατηγικές επιλογές του ΟΤΕ θα παρέμεναν υπό δημόσιο έλεγχο.
Για το λόγο αυτό μάλιστα, η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποφασίσει την εξαγορά της μειοψηφίας των μετοχών της θυγατρικής Cosmote, προκειμένου η προσέλκυση συνεταίρου να γίνει ελκυστικότερη («παρενέργεια» αυτής της επιλογής ήταν η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Cosmote κ. Ε. Μαρτιγόπουλου).
Η είσοδος τώρα της MIG αναμφίβολα περιπλέκει την κατάσταση για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών φοβούνται μήπως η MIG αυξήσει περαιτέρω -και μάλιστα κατά πολύ- τη συμμετοχή της, αναλαμβάνοντας κατά κάποιον τρόπο, αυτή το ρόλο του στρατηγικού συνεταίρου, χωρίς μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ… Γι’αυτό άλλωστε και ο κ. Αλογοσκούφης έσπευσε να τονίσει ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί στο ρόλο του στρατηγικού συνεταίρου, έναν διεθνή τηλεπικοινωνιακό οργανισμό (και προφανώς, όχι ένα fund όπως, η MIG). Επίσης ενδεικτική ήταν και η δήλωση προς τους δημοσιογράφους ότι «όποιοι τολμήσουν να κάνουν επιθετική κίνηση στον Οργανισμό, θα βρουν την Κυβέρνηση απέναντί τους»…
Και δεύτερον, γιατί τώρα ο υποψήφιος στρατηγικός εταίρος του ΟΤΕ, δεν θα πρέπει μόνο να συνομιλεί με την ελλαδική Κυβέρνηση, αλλά επίσης και να έχει και επαφές (ανεπίσημες έστω) με το επιτελείο του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου!
Παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν (ανεπίσημα βέβαια) τις δηλώσεις του Υπουργού ως άστοχες, βεβιασμένες και υπό το κράτος εκνευρισμού. Πρώτον, γιατί η MIG δεν παρανόμησε πουθενά, δεύτερον, γιατί αρχή είναι να μην θίγεις ποτέ τον συνεταίρο σου και τρίτον, γιατί κανείς δεν μπορεί ουσιαστικά να κάνει επιθετική κίνηση στον Οργανισμό γνωρίζοντας ότι με το ποσοστό που διαθέτει η Κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει την κατάσταση.
Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έσπευσε να «χαμηλώσει του τόνους» λέγοντας ότι «η παρουσία μας στον ΟΤΕ είναι μόνον θετική και για τον ΟΤΕ και για την εθνική οικονομία». Παράλληλα χαρακτήρισε την επένδυση της MIG στον ΟΤΕ ως «στρατηγικού/μακροπρόθεσμου επενδυτικού χαρακτήρα». Επιπλέον:
Δήλωσε ότι η MIG έχει πρόθεση άριστης συνεργασίας με την Κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον του ΟΤΕ, καθώς «οι οποιεσδήποτε στρατηγικές αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι λογικό ότι θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον όλων των μετόχων, τόσο από πλευράς τιμής της μετοχής αλλά και περαιτέρω προοπτικών του ΟΤΕ. Σε αυτά τα πλαίσια, η παρουσία ενός ακόμη ισχυρού μετόχου ο οποίος προτίθεται να έχει πλήρη συνεργασία με την Κυβέρνηση μεγαλώνει τις επιλογές και είναι σαφώς υποβοηθητική».
Επιπλέον των παραπάνω:
-  Ζήτησε τη συμμετοχή της MIG στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ με στόχο να συνεισφέρει με μια ακόμη άποψη στις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, συμπληρώνοντας ότι: « λόγω σεβασμού στους κανόνες της αγοράς και της σωστής εταιρικής διακυβέρνησης πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει αντίρρηση γι΄ αυτή μας την επιδίωξη που μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει και στην εξέλιξη της δικής της επένδυσης».
-  Μίλησε για σύμπτωση απόψεων με την Κυβέρνηση σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και προοπτικών εξέλιξης των εργαζομένων και τη διατήρηση και επέκταση της ηγετικής θέσης του ΟΤΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με βάση την Ελλάδα.
-  Επανέλαβε ότι η MIG δεν είναι κερδοσκοπικό fund, ούτε equity fund που επενδύει με στόχο τη γρήγορη αποεπένδυση και το εύκολο κέρδος. Είναι εταιρία επενδύσεων και μακροπρόθεσμων συμμετοχών στρατηγικού χαρακτήρα και, παρόλο που το επενδυτικό της πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ήδη υπό τον έλεγχό της βρίσκονται ηγέτιδες εταιρίες στον χώρο της υγείας, των τροφίμων και του ΙΤ, ενώ έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό και το real estate. Η MIG είναι φορέας σημαντικών επενδύσεων κεφαλαίων, κυρίως από το κράτος του Dubai και από αλλοδαπά στρατηγικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.


Κίνηση και στην ΕΧΑΕ;
To θέμα της ΕΧΑΕ ξεκίνησε από την πρόσφατη πώληση ενός πακέτου μετοχών που αντιστοιχούσε στο 5% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας και κατείχε ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Την επόμενη μέρα υπήρξε δημοσίευμα ότι αγοραστής του πακέτου ήταν η MIG. To δημοσίευμα βέβαια διαψεύσθηκε, ωστόσο οι νέες φήμες που έκαναν το γύρω της αγοράς ήθελαν τις μετοχές αυτές να κατευθύνονται σε «φίλια χαρτοφυλάκια» του Ομίλου.
Από την πλευρά της, η MIG διέψευσε οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τα ΕΧΑΕ, ενώ εκ μέρους του Dubai Financial ο κ. Μπαλαουί ανέφερε ότι είναι υπερβολικά νωρίς («too early») για ένα τέτοιο θέμα.


Ο ασφαλιστικός κλάδος και το δίκτυο των καταστημάτων
Εκτός όμως από την MIG, ανοιχτά θέματα φαίνεται να υπάρχουν και στον Όμιλο της Marfin Popular Bank. Από τον Ιούλιο, το EUROΚΕΡΔΟΣ είχε πρώτο γράψει ότι το Συγκρότημα μελετά στρατηγική συνεργασία με πολυεθνικό ασφαλιστικό όμιλο. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο, δεν υπάρχει ανακοίνωση της Τράπεζας για την κατάληξη των συνομιλιών, ωστόσο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, το θέμα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αν δεν έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί.
Στην πράξη δηλαδή, η MPB φαίνεται ότι θα ακολουθήσει το μοντέλο που ακολούθησαν η Alpha Bank (πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στην ΑΧΑ) και η Εμπορική Τράπεζα (πώληση της Φοίνιξ-Metrolife στην Groupama), υπό την ιδιοκτησία των Γάλλων της Credit Agricole: πούλησαν τις ασφαλιστικές τους εταιρίες (η MPB ενδεχομένως να δώσει μόνο ένα ποσοστό), εισπράττοντας «ζεστό» χρήμα «εδώ και τώρα», ενώ παράλληλα σύναψαν μακροπρόθεσμες συμβάσεις συνεργασίας με τους νέους ιδιοκτήτες.
Ειδικότερα για την MPB η ελλαδοκυπριακή αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς «ανοιχτό» θέμα παραμένει το ποιοι θα είναι οι ρόλοι της Interlife στην Κύπρο και της Interamerican στην Ελλάδα!
Ένα άλλο θέμα που φημολογείται τον τελευταίο καιρό -και φυσικά δεν μπορεί να διασταυρωθεί, γι αυτό και σας το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη- είναι το θέμα των υπεράριθμων καταστημάτων που διαθέτουν στην Κύπρο, τουλάχιστον οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.
Όταν λοιπόν ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος συναντιόταν προ πολλών μηνών με τον Πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα, είχε κυκλοφορήσει ως φήμη, ότι στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν και η πώληση στην Τράπεζα Πειραιώς, αριθμού τραπεζικών καταστημάτων που διαθέτει η Marfin Popular Bank και κρίνονται ως υπεράριθμα. Οι φήμες αυτές, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ξεχάστηκαν, τώρα τελευταία επανήλθαν στους «διαδρόμους» με διάφορες μάλιστα εκφάνσεις…
Και με δεδομένο ότι ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος δεν διστάζει να αγοράζει και να πουλάει ό,τι πιστεύει πως ευνοεί τους μετόχους, οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.


Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ, Ο «ΠΡΟΞΕΝΗΤΗΣ ΤΑΣΟΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ DEALS
Η... οικολογική  αντεπίθεση της Βιοσώλ


Τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία, η Βιοσώλ βαδίζει «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» με ζημιογόνα κατά κανόνα αποτελέσματα και μετριότατη ρευστότητα που επιτείνει το όλο πρόβλημα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το γόητρο της εταιρίας επλήγη μετά τη χρηματιστηριακή κρίση του 1999, καθώς το όνομά της συνδέθηκε (κακώς, σύμφωνα με την διοίκηση της εισηγμένης) με τα φαινόμενα της «φούσκας».
«Τόσο το γεγονός αυτό, όσο και το ότι η εταιρία τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης, δυσκόλεψε το έργο μας», μας δήλωσαν στελέχη της εισηγμένης εταιρίας, τα οποία δεν ωραιοποιούν τη σημερινή κατάσταση: «οι κυριότεροι ανταγωνιστές μας στο χώρο της θέρμανσης και του κλιματισμού έχουν ήδη εδώ και χρόνια αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο λόγω του ανταγωνισμού από τις χώρες χαμηλού κόστους. Και εμείς θα είχαμε από καιρό ακολουθήσει την ίδια πορεία, αν δεν είχαμε δώσει έμφαση σε προϊόντα που σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, ή σε προϊόντα που συνδυάζονται με υπηρεσίες στις οποίες διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα».
Στη Βιοσώλ ωστόσο γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν η όλη πολιτική αυτή αποδώσει στο έπακρο είναι πολύ αμφίβολο αν οι επιδόσεις της εισηγμένης φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Άλλωστε, μπορεί οι πωλήσεις των τελευταίων ετών να αυξήθηκαν σημαντικά, μπορεί το brand name της Βιοσώλ να παραμένει ισχυρό, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα εξακολουθούν να ξεκινούν από «μείον».
Γι αυτό και διευρύνουν τη δραστηριότητά τους στον κλάδο επεξεργασίας νερού, εξαγοράζοντας σε πρώτη φάση τις εταιρίες Culligan Hellas και Aquatronics. Και επειδή λεφτά στο ταμείο δεν υπάρχουν, επινοείται η λύση του στρατηγικού συνεταίρου.
Οι ιδιοκτήτες των Culligan Hellas και Aquatronics θα καλύψουν ποσοστό της υλοποιούμενης αύξησης κεφαλαίου της Βιοσώλ (1 νέα κοινή σε κάθε 2 παλιές κοινές ή προνομιούχες) και θα αποκτήσουν έτσι βαρύνουσα θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο.
 
Ο «προξενητής» και τα deals
«Προξενητής» του deal φαίρεται να είναι ο κ. Αναστάσιος Τζαβέλλας (γνωστό στέλεχος της χρηματοοικονομικής αγοράς), ο οποίος και έλαβε θέση μέλους του ΔΣ της Βιοσώλ, με στόχο την υλοποίηση και άλλων εξαγορών στον κλάδο.
Για το σκοπό αυτό άλλωστε και για μεγαλύτερη ευελιξία, η γενική συνέλευση των μετόχων εξουσιοδότησε το ΔΣ να προχωρήσει όποτε κρίνει σκόπιμο κατά την προσεχή πενταετία  με απόφασή του και χωρίς γενική συνέλευση, άλλη αύξηση κεφαλαίου και έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου έως του ποσού του σημερινού της μετοχικού κεφαλαίου.
Η Culligan Hellas ήταν κερδοφόρος και φέτος αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις της. Διαθέτει μηχανήματα επεξεργασίας νερού (που θα συναρμολογούνται στο εργοστάσιο της Βιοσώλ στη Μαγνησία), τα οποία απευθύνονται σε βιομηχανικές μονάδες (καθαρισμός αποβλήτων), σε νοσοκομεία, σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε πισίνες και κυρίως σε δήμους νησιωτικών περιοχών, προκειμένου να επιτευχθεί αφαλάτωση αντίστροφης όσμωσης. Η αφαλάτωση αυτή στοιχίζει πολύ λιγότερο από τους άλλους τρόπους αφαλάτωσης ύδατος ή μεταφοράς νερού και για το λόγο αυτό, το μερίδιο της Culligan Hellas υπερβαίνει το 50% στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι προοπτικές του κλάδου δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, σε μια δραστηριότητα στην οποία δραστηριοποιούνται λίγες εταιρίες, όπου η μεγαλύτερη εξ' αυτών (και συνέχεια και άλλες) θα εξαγοραστούν από τη Βιοσώλ.
Το δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης θα προκύψει από την απόσχιση των υπαρχουσών σε θυγατρική εταιρία, η οποία θα ενισχυθεί επίσης και με άλλες δραστηριότητες που θα σχετίζονται με την ενεργειακή λειτουργία των κτιρίων.
Έτσι, η μητρική εισηγμένη -η οποία θα μετονομαστεί (το νέο όνομα θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των νέων δραστηριοτήτων και να παραπέμπει στην οικολογική τους διάσταση).
Ακόμη και αν ολοκληρωθούν τα παραπάνω (η συμφωνία με τους μετόχους της Culligan Hellas είναι προφορική... και επίσης δεν είναι δεδομένο το κατά πόσο θα καλυφθεί η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου), δεν είναι βέβαιο ότι θα διασωθεί η Βιοσώλ. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν κάποιος θα  μπορούσε να υποστηρίξει ότι εδώ και τόσα χρόνια, υπήρχε κάποια περίοδος που τα πράγματα ήταν τόσο αισιόδοξα όσο σήμερα!


 


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΗ «γκρίζα» πορεία στο ταμπλό της Σοφοκλέους, οι ευοίωνες προοπτικές και οι υπάρχουσες «εκκρεμότητες»«Γκρίζα» η φετινή πορεία των μετοχών του ασφαλιστικού κλάδου στη Σοφοκλέους, παρά το γεγονός ότι το 2007 πρόκειται για πραγματικά καλή χρονιά, σε ό,τι αφορά στη ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων, αλλά και τα επενδυτικά αποτελέσματα των εταιριών.
Η Εθνική Ασφαλιστική με βελτιωμένες μεν επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο φέτος, αλλά με πτωτική πορεία στη μετοχή της, κυρίως γιατί οι επιδόσεις δεν ήταν ανάλογες του business plan της εταιρίας. Η πτωτική πορεία στο ταμπλό διακόπηκε βέβαια με τη δημόσια πρόταση, η οποία έφερε την τρέχουσα τιμή στα 5,5 ευρώ, όταν ο τίτλος είχε υποχωρήσει ακόμη και λίγο πάνω από τα 4 ευρώ.
Η Αγροτική Ασφαλιστική, αν και δημοσίευσε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο, βλέπει την πορεία της μετοχής της να παραμένει «χλωμή» με πιθανά αίτια τη χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου, αλλά και τις ζημιές που ενδεχομένως υπέστη η εταιρία από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το ζητούμενο είναι το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι απώλειες, οι οποίες όμως, όσες κι αν είναι, θα επηρεάσουν μόνο για τη φετινή χρονιά τα αποτελέσματα.
Η μετοχή Ασπίς Πρόνοια καταγράφει βαρύτατες απώλειες από την αρχή του έτους (συγκαταλέγεται στη λίστα των τίτλων με τη μεγαλύτερη πτώση), δημοσιεύοντας λογιστικές καταστάσεις με αυξημένη παραγωγή αλλά χωρίς κέρδη και έχοντας ακόμη «ανοιχτό» το πόρισμα του ελέγχου της Επιτροπής μετά από τις καταγγελίες υψηλόβαθμου στελέχους της.
Σε καλύτερη θέση  (με κέρδη στη μετοχή της από την αρχή του έτους) και με την ψυχολογία τονωμένη μετά τη σύμπραξη με τον Όμιλο Πειραιώς, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Πίστη. Με υγιή οικονομικά δεδομένα σημειώνει μια πολύ καλή πορεία στο εξάμηνο και έχει να καρπωθεί όλα τα οφέλη από τις πρόσθετες εργασίες του Ομίλου Πειραιώς.


Τα νέα δεδομένα
Το βέβαιο είναι ότι το θέμα του ασφαλιστικού θα ανοίξει σύντομα. Όποια κατεύθυνση και αν λάβει ο διάλογος, όποιο και αν είναι το περιεχόμενο των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων, το βέβαιο είναι ότι από αυτή τη διαδικασία ωφελημένες θα βγουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, τουλάχιστον εξ’αιτίας του πρώτου από τους τρείς λόγους που ακολουθούν:
1. Από το διάλογο θα αναδειχτούν δημοσίως οι αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να προσφέρει ικανοποιητικές συντάξεις, άρα θα προβληθεί ουσιαστικά μια μεγάλη διαφήμιση υπέρ των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιριών.
2. Η κυβέρνηση -ιδίως σε ασφαλιστικά προγράμματα, αλλά και γενικότερα- θα προχωρήσει σε  φορολογικές διατάξεις που θα ευνοήσουν τον κλάδο. Αυτό άλλωστε ήταν το «κλίμα» των δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη πριν από τις εκλογές.
3. Στα μέτρα αντιμετώπισης του ασφαλιστικού προβλήματος που τελικά θα αποφασίσει η κυβέρνηση, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα κληθούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Ζητούμενο, η «κάθαρση»
Αυτή όμως είναι η μία μόνο όψη του προβλήματος, αυτή των προσδοκιών. Γιατί υπάρχει και το μέτωπο της εξυγίανσης του κλάδου από εταιρίες με ανεπαρκή αποθεματικά και περιορισμένη φερεγγυότητα.  Γιατί, όσο και αν συστήθηκαν επιτροπές και αν δυσκόλεψαν κάπως τα πράγματα, όλοι γνωρίζουν ότι οι προβληματικές εταιρίες δεν τελείωσαν στην περίπτωση της Εγνατίας. Υπάρχουν και άλλες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν διογκωθεί σε μέγεθος και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα «προκαλούσε θόρυβο» στην αγορά.
Για παράδειγμα, οι εταιρίες χαμηλών (και σύμφωνα με τους ανταγωνιστές τους υποτιμολογημένων) ασφαλίστρων στον κλάδο έχουν πλέον μεγαλώσει και κατατάσσονται πολλές φορές, πάνω από τη μέση του καταλόγου με τα υψηλότερα μερίδια αγοράς!
Ευθύνες βέβαια γι αυτό έχουν και οι υγιείς εταιρίες, καθώς έσπευσαν να καλύψουν δωρεάν (!) τους ασφαλισμένους της Εγνατίας, όταν η τελευταία «κατέβασε ρολά». Έστειλαν έτσι το μήνυμα, ότι αν κάποιος ασφαλίζεται έναντι χαμηλότερου τιμήματος σε μια προβληματική εταιρία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα: τις ζημιές του θα τις καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο (άρα οι ασφαλισμένοι και οι μέτοχοι των υγιών εταιριών) και αν η εταιρία «βάλει λουκέτο», τότε τα ασφάλιστρά του θα καλυφθούν και πάλι από τις υγιείς εταιρίες...
Το ευχάριστο βέβαια είναι ότι το τελευταίο διάστημα μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αγοράσουν ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες (η AXA την Alpha Ασφαλιστική και η Groupama τον Φοίνικα). Επιπλέον, πολύ πιθανόν είναι να αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Eureko, μέσα από μια στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο της Marfin Popular Bank.
Η κοινή λογική λέει ότι οι ξένοι όμιλοι έλαβαν τις σχετικές διαβεβαιώσεις για ξεκαθάρισμα της κατάστασης, πριν προχωρήσουν σε τέτοιου μεγέθους εξαγορές.
Η νέα ηγεσία λοιπόν του Υπουργείου Ανάπτυξης καλείται να πάρει-αυτή τη φορά- γενναίες αποφάσεις. Γιατί τα περί αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιριών, πολλοί τα είχαν εξαγγείλει τις τελευταίες δεκαετίες, κανείς ωστόσο δεν τα πραγματοποίησε.

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους - ¶νοδος που ξαφνιάζει!
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης
CEO&CSR2007: Coca-Cola Τρία Έψιλον
CEO&CSR2007: Xρηματιστήριο περιβάλλοντος & Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη
CEO&CSR2007: Ο δρόμος προς τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις
CEO&CSR2007: Η σημασία της αλλαγής του κλίματος και η συμβολή των επιχειρήσεων στo πλαίσιo της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
CEO&CSR2007: Η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα
CEO&CSR2007: Plant for the planet - The Billion Tree Campaign
CEO&CSR2007: ΒΙΒΕΧΡΩΜ - Mια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία
CSO&CSR2007: Η αναγκαιότητα της έρευνας και των εξειδικευμένων εργαλείων στην ανάπτυξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
CEO&CSR2007: EUROCHARITY - Aποστολή & όραμα
¶ρθρο: Έκθεση Marfin Analysis - Γιατί "ψηφίζουν" θετικά οι αναλυτές
Αφιέρωμα: Tράπεζες
Αφιέρωμα: Γαλακτοβιομηχανία
¶ρθρο: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ανοδική πορεία σε δύσκολο κλάδο
¶ρθρο: ΠΛΑΙΣΙΟ - Η "επιστροφή" ενός ισχυρού growth story
¶ρθρο: Η αγορά της πλατίνας
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το Μήνα Σεπτέμβριο του 2007
¶ρθρο: Συμπεράσματα και διδάγματα από την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή
Φάκελοι
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site