Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2007                               Τεύχος 337

Μια Σοφοκλεους
ωριμότερη, όσο ποτέ...


Μπορεί στη χρηματιστηριακή αγορά να υπάρχουν ακόμη πράγματα που θα πρέπει να βελτιωθούν. Ωστόσο, θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψει κάποιος, ότι σε άλλου είδους επενδύσεις τα πράγματα είναι απαραίτητα καλύτερα...


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται «γενικώς» για τη Σοφοκλέους.  ’λλοι γιατί πιστεύουν και δηλώνουν εδώ και δύο χρόνια, ότι η άνοδος της τελευταίας τριετίας αποτελεί μια «φούσκα» που σύντομα θα σκάσει (μόνο που αυτό το «σύντομα» κρατάει δύο χρόνια).
Αλλοι γιατί θεωρούν ότι οι εκθέσεις των αναλυτών -και ιδίως των ξένων- είναι «ύποπτες» και σε σημαντικό βαθμό επηρεασμένες από τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των επενδυτικών οίκων και των εισηγμένων εταιριών.
Αλλοι, γιατί νομίζουν ότι πολλές παρανομίες και αυθαιρεσίες γίνονται από βασικούς μετόχους και από επενδυτικά λόμπι, χωρίς την άμεση και «αναχαιτιστική» παρέμβαση των χρηματιστηριακών αρχών.
Σε κάποιο βαθμό, όλες οι παραπάνω γκρίνιες έχουν -τουλάχιστον- κάποια βάση. Πράγματι έχουμε δει «ακραίες» εκθέσεις. Πράγματι επίσης, κάποιοι υποτιθέμενοι επενδυτές του εξωτερικού κατάγονται από την ορεινή Αρκαδία, ή από κάποιο χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Πράγματι τέλος, υπάρχουν και σήμερα λόμπι σε δράση, όπως επίσης και βασικοί μέτοχοι που «μυρίστηκαν ρευστότητα» και σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μερικά απλά πράγματα:
Πρώτον, ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ωριμότερη όσο ποτέ στο παρελθόν. Αυτό φαίνεται στον τρόπο μεταβολής των τιμών, στη συσχέτιση αποτελεσμάτων και κεφαλαιοποιήσεων, στις συχνές ρευστοποιήσεις κερδών, κ.λπ.
Δεύτερον, ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι περισσότερο διαφανής και ρυθμισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Σπάνιες για παράδειγμα, είναι οι περιπτώσεις που απουσιάζει η πληροφόρηση και μάλιστα αυτές εστιάζονται κυρίως στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.
Τρίτον, οι προμήθειες που χρεώνουν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το παρελθόν και μάλιστα όλα δείχνουν ότι θα μειωθούν περαιτέρω, είτε λόγω της MIFID, είτε λόγω μιας μελλοντικής κατάργησης του τέλους επί των πωλήσεων, είτε και για τους δύο παραπάνω λόγους μαζί.
Και τέλος, ότι ακόμη και μια μεγάλη πτώση να προκύψει για το Γενικό Δείκτη, σε αντίθεση με το 1999, οι όποιες επιπτώσεις στην πραγματική ελληνική οικονομία θα είναι σαφώς περιορισμένες.


Ευνοϊκές συγκρίσεις
Γιατί ξεκινήσαμε να αναφέρουμε τα παραπάνω; Γιατί απλούστατα, την ίδια ώρα που το χρηματιστήριο κατηγορείται για «τζόγο», για «στημένα παιχνίδια», για «απατεώνες που εκμεταλλεύονται τους αμαθείς επενδυτές», κ.λπ., σε άλλα επενδυτικά προϊόντα τα πράγματα, ορισμένες φορές, είναι πολύ χειρότερα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα, την αγορά ομολόγων. Πολύ συχνά οι προμήθειες συναλλαγών με τις οποίες επιβαρύνονται οι επενδυτές είναι πολύ υψηλές και σε παντελή αναντιστοιχία με τις πενιχρές κατά κανόνα αποδόσεις των ομολόγων.
Πολλές φορές βέβαια από διάφορους συμβούλους προσφέρονται και δομημένα ομόλογα με ιδιαίτερα σύνθετους όρους και με υψηλές προμήθειες. Συχνά το όλο «πακέτο» συνοδεύεται και από σημαντικότατες αμοιβές διαχείρισης.
Όταν το καθεστώς της MIFID επιβάλλει στις ΑΧΕΠΕΥ να μην προσφέρουν, ή έστω να τα προσφέρουν κάτω από σαφείς προϋποθέσεις, σύνθετα προϊόντα υψηλού κινδύνου, πώς είναι δυνατόν άλλοι σύμβουλοι να μπορούν να προσφέρουν ομόλογα υψηλότατου κινδύνου (δομημένα, χωρίς ημερομηνία λήξεως, κ.λπ.). Μήπως οι ξένοι οίκοι δεν έχουν πουλήσει και σε κάποιους Έλληνες επενδυτές προϊόντα τύπου «subprime loans»;
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι μπορεί ακόμη στη χρηματιστηριακή αγορά να υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να βελτιωθούν. Ωστόσο, θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψει κάποιος ότι σε άλλου είδους επενδύσεις τα πράγματα είναι καλύτερα...

  Περιεχόμενα
Editorial: Μια Σοφοκλεους ωριμότερη, όσο ποτέ...
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Αναζητούνται τονωτικές ενέσεις
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία
Αφιέρωμα: ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEO & CSR 2007
Αφιέρωμα: Αλυσίδες Λιανικής
Μελέτη: KANTOR
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο - Η οικολογία αποκτά τη σημασία της
Άρθρο: Τα επόμενα «στοιχήματα» του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου
Άρθρο: Η λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων μέσω της ανάλυσης του ισολογισμού
Άρθρο: ALUMIL - Εμπειρίες από τη Βαλκανική με ηγέτιδα τη Ρουμανία
Ανάλυση: Το μετοχικό «στοίχημα» της Jumbo
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το μήνα Οκτώβριο 2007
Άρθρο: Η αγορά του ψευδάργυρου
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site