Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2007                               Τεύχος 337

Επιχειρηματικά Βραβεία Χρημα
«Γεώργιος Ουζούνης»


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος, ο θεσμός των Επιχειρηματικών Βραβείων «ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης». Το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι αναγνώστες μας στο να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία ήταν ιδιαίτερα  μεγάλο, με αποτέλεσμα να έχουμε νέο ρεκόρ αριθμού ψήφων.


Μια ακόμη ευχάριστη εξέλιξη ήταν ότι φέτος, υπήρχαν πολύ περισσότερες επιλογές για βράβευση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γι αυτό άλλωστε και δεν βραβεύθηκαν εταιρίες που -πραγματικά- τα πήγαν περίφημα. Ο λόγος; Η μεγάλη άνοδος των εταιρικών κερδών, τα πολλά επιχειρηματικά deals, η μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα των μετοχών, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των εισηγμένων για να ενημερώσουν τους επενδυτές και να προσελκύσουν αγοραστές στις μετοχές τους.


Από την πλευρά μας, θα θέλαμε για μια ακόμη φορά, να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό.


Ψήφισαν: 1115 άτομα1) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ - 2007 
 Εθνική Τράπεζα 20.71%
 Τράπεζα Κύπρου 13.57%
 Τράπεζα Πειραιώς 10.71%


2) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ FTSE-ASE/20 - 2007 
 Intralot 18.08%
 Alpha Bank 14.12%
 Eurobank 12.43%


3) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ - 2007
 MIG 18.25%
 Μυτιληναίος 16.06%
 Folli-Follie 14.60%


4) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ FTSE-SMALL CAP/80 - 2007
 Alapis 15.70%
 Creta Farm 14.35%
 Audio visual 8.52%


5) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - 2007 
 ΟΤΕ 32.74%
 Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 31.39%
 ΑΤΕ Bank 12.56%


6) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - 2007 
 Alpha Bank 20.18%
 Εθνική Τράπεζα 16.59%
 Marfin Popular Bank 13.45%


7) ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ - 2007 
 Yalco 25.58%
 Βογιατζόγλου Systems 20.47%
 Q&R 15.35%


8) ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - 2007 
 Marfin Popular Bank 28.05%
 Intralot 20.36%
 Εθνική Τράπεζα 15.84%

9) ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ - 2007 
 Intralot 37.13%
 Εθνική Τράπεζα 21.78%
 Folli-Follie 11.39%


10) ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - 2007 
 Μυτιληναίος 21.08%
 Τιτάν 17.49%
 Motor Oil 13.90%


11) ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ - 2007 
 Intralot 37.50%
 Kego 22.50%
 Forthnet 15.00%


12) ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - 2007 
 Marfin Popular Bank 27.80%
 Intralot 24.66%
 Τράπεζα Πειραιώς 7.62%


13) ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
 Eurobank 17.57%
 Τράπεζα Πειραιώς 15.90%
 Marfin Popular Bank 13.39%


14) ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 
 Eurobank 24.89%
 Τράπεζα Κύπρου 15.84%
 Coca-Cola Τρία Έψιλον 12.22%


15) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΚ * 
 Ελληνική Τράπεζα 48.88%
 Λούης 9.87%
 Tsokkos Hotels 8.52%


*(Εξαιρουμένων των εταιριών: Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank)Λίγα λόγια για τις βραβευθείσες εταιρίες


Εθνική Τράπεζα
«Στυλοβάτης» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της. Παράλληλα η εταιρία με την υψηλότερη κερδοφορία στη Σοφοκλέους. Πέραν αυτών, διατήρησε το πολύ ισχυρό της growth, αποδεικνύοντας πόσο επιτυχημένη ήταν η περυσινή επέκταση στην Τουρκία, αλλά και η γενικότερη επέκταση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.


Τράπεζα Κύπρου
Τίποτε δεν θυμίζει πλέον την εικόνα του παρελθόντος. Το μεγάλο ποσοστό ανόδου των τραπεζικών κερδών συνδυάστηκε με την εκπλήρωση της επέκτασης της διεθνοποίησης σε Ρουμανία και Ρωσία. Υπάρχουν και  προσδοκίες για σύντομη επέκταση στην Ουκρανία. Συνεχίζεται και η ανοδική πορεία στην ελαδική αγορά, με πολλά από τα καταστήματα να βρίσκονται στο στάδιο της «ενηλικίωσης».


Τράπεζα Πειραιώς
Συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, καθώς διευρύνει το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα και επεκτείνεται συνεχώς στο εξωτερικό. Οι περυσινοί φιλόδοξοι στόχοι του τετραετούς business plan τελικά όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά επιπλέον αναθεωρήθηκαν ανοδικά. Στο «παρά πέντε» δεν συμφωνήθηκε η συγχώνευση με την Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο η αποχώρηση από τη μετοχή συνοδεύτηκε με υψηλότατα κέρδη χαρτοφυλακίου. Ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.


Intralot
Μέσα στις στους τρεις μεγαλύτερους Ομίλους διεθνώς, έχει αναλάβει εργασίες σε δεκάδες χώρες και διεκδικεί να διευρύνει περαιτέρω τη διεθνοποίησή της. Μεγάλες προοπτικές υπάρχουν στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται ότι πολλές Πολιτείες θα αρχίσουν να ιδιωτικοποιούν τις λοταρίες τους από το 2009 και μετά. Στο εσωτερικό, η συνεργασία με τον ΟΠΑΠ συνεχίζεται.


Alpha Bank
Το «σίγουρο χαρτί» και το βασικότερο σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Συνεχίζει να «ανεβάζει στροφές» σε ότι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις και επιπλέον, ενώ ήταν η πρώτη τράπεζα που ρευστοποίησε τη θυγατρική της ασφαλιστική, συνάπτοντας παράλληλα μια μακροχρόνια συνεργασία. Το μοντέλο αυτό, ακολουθήθηκε στη συνέχεια και από τον ανταγωνισμό.


Eurobank
Ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης στη λιανική τραπεζική, πρώτη θέση στο bancassurance και πολύ μεγάλη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Από φέτος, ξεκίνησε την «επίθεση» και στο μέτωπο των καταθέσεων, αυξάνοντας το επιτόκιο ταμιευτηρίου στο 3%. Η Τράπεζα με την μεγαλύτερη ελληνική παρουσία σε Πολωνία και Ρουμανία. Ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.


Marfin Investment Group
Πραγματοποίησε με επιτυχία τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, αντλώντας 5,2 δις ευρώ. Εντυπωσιακές συμμετοχές μέσα σε διάστημα μόνο λίγων μηνών: Vivartia, Attica Group, OTE, κ.α. Πολλοί θεωρούν ότι με τη ρευστότητα και την πολιτική που διαθέτει ο Όμιλος, είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει και κατά το 2008 στα επιχειρηματικά deals που θα «τρέξουν».


Μυτιληναίος
Ευχάριστα νέα από όλα τα μέτωπα και η κερδοφορία στα ύψη. Πέρα από το «χρυσάφι» του ενσωματωμένου πλέον Αλουμινίου της Ελλάδος, πέρα από την κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη ΜΕΤΚΑ, το βάρος πλέον έχει πέσει στον τομέα της ενέργειας, με τα σχέδια να είναι μεγαλεπήβολα και πολλοί να προβλέπουν ότι ο Όμιλος θα αποτελέσει την πρώτη ιδιωτική δύναμη στο χώρο, μετά τη ΔΕΗ.


Folli-Follie
Η ανοδική πορεία στο εξωτερικό συνεχίζεται, διαψεύδοντας εκείνους που υποστήριζαν ότι ο Όμιλος έχει φτάσει πλέον στο στάδιο της ωριμότητας. Επιπρόσθετα, τα θυγατρικά ΚΑΕ, μετά την περυσινή εξαγορά της Links of London, απέκτησαν πρόσφατα και την Elmec Sport. Με επεκτατικές κινήσεις αυτού του είδους, όχι μόνο επιτυγχάνονται συνέργιες και οικονομίες κλίμακας, αλλά επιπλέον εξουδετερώνονται και οι επιπτώσεις από τη διεύρυνση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Alapis
Μια εταιρία που προέκυψε από συγχώνευση και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε κεφαλαιοποίηση που σύντομα που θα μπορούσε ακόμη και να την κατατάξει στα blue chips! Παράλληλα, είχαμε διεύρυνση της διασποράς του τίτλου και την ανακοίνωση φιλόδοξων στόχων από έναν Όμιλο (Λαυρεντιάδη) που μέχρι σήμερα έχει ικανοποιήσει πλήρως την αγορά.


Creta Farm
Στον ανταγωνιστικό κλάδο των αλλαντικών κερδίζει μερίδια αγοράς τα τελευταία χρόνια σε βάρος των ανταγωνιστών της. Με νέα προϊόντα, αυξάνει τις πωλήσεις της και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην αγορά των ΗΠΑ. Το «στοίχημα» έγκειται στο πόσο κερδοφόρος θα είναι αυτή η επέκταση.


Audiovisual
Εταιρία χαμηλών τόνων και με σχετικά σύντομη παρουσία στη Σοφοκλέους. Ισχυρά οικονομικά μεγέθη και ανοδικές προοπτικές. Φέτος προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με τη συμμετοχή τρίτων επενδυτών, οι οποίοι αγόρασαν τις μετοχές της εισηγμένης εταιρίας προς 4,80 ευρώ.


ΟΤΕ
Σε ότι αφορά την οικονομική πορεία, ο Οργανισμός ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να περιορίσει τις απώλειες μεριδίων αφοράς σε Ελλάδα και Ρουμανία στη σταθερή τηλεφωνία. Η διαφαινόμενη πρόσκτηση της θυγατρικής Cosmote θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή. Η αγορά αναμένει εξελίξεις στο μέτωπο της προσέλκυσης στρατηγικού εταίρου.


Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Συνεχίζεται με επιτυχία η προσπάθεια διεύρυνσης της παρουσίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη λιανική τραπεζική και η σταδιακή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον πελάτη. Φέτος πραγματοποιήθηκε placement προς θεσμικούς επενδυτές, έκτοτε όμως η τιμή της μετοχής υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα.


ΑΤΕ Bank
Δυναμική προσπάθεια διείσδυσης στη λιανική τραπεζική, με αποτέλεσμα την βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. Κινήσεις για αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και για «ξεκαθάρισμα» των συμμετοχών σε εταιρίες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα.


Marfin Popular Bank
Η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρία του ΧΑΚ. Σημειώνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών της, έχοντας παρουσία πέρα από την Κύπρο, στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στην Εσθονία και στην Μάλτα. Ευνοείται από τη συνεργασία της με την Marfin Investment Group, ενώ η Dubai Financial έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της στην MPB.


Τιτάν
Πολυεθνικός Όμιλος στο χώρο του τσιμέντου, έχοντας παρουσία σε Ελλάδα, Βαλκάνια, ΗΠΑ και Αίγυπτο. Ακολουθεί πολιτική υψηλότατων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται χωρίς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Από τους Ομίλους που πρωτοστατούν στην έγκυρη και ισότιμη ενημέρωση της επενδυτικής κοινότητας.


Motor Oil
Έχοντας υλοποιήσει τεράστιες επενδύσεις, διαθέτει ίσως το πλέον σύνθετο και σύγχρονο διυλιστήριο της Ευρώπης, προσφέροντας προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου κέρδους. Με μεγάλες εξαγωγές και σημαντική παρουσία στη λιανική (θυγατρική AVIN). Υψηλή κερδοφορία και πολύ ικανοποιητική μερισματική πολιτική.


Yalco
Αρκετοί οι λόγοι που οδήγησαν στην μεγάλη φετινή ανάκαμψη των αποτελεσμάτων της εισηγμένης εταιρίας. Πρώτον, η σταδιακή ωρίμανση των δραστηριοτήτων λιανικής. Δεύτερον, η πολύ αυξημένη φετινή ζήτηση στον κλάδο των κλιματιστικών. Και τρίτον, η καλύτερη πορεία των θυγατρικών στο εξωτερικό. Τώρα αρχίζουν να αποδίδουν επιλογές του παρελθόντος.


Βογιατζόγλου Systems
Σαφώς καλύτερες οι φετινές οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης εταιρίας, με άμεση επίπτωση και στην πορεία της μετοχής. Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι κατηγορίες δραστηριοποίησης της εισηγμένης, ενώ παράλληλα θετικά επέδρασε και η αξιοποίηση επενδύσεων του παρελθόντος.


 Q&R
Κάτω από νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η εταιρία απαλλαγμένη από «δυσπραγίες» του παρελθόντος, είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να δράσει στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής, που παραμένει υποσχόμενος.


Kego
Η μεγάλη έμφαση της εταιρίας στην καινοτομία, προσέλκυσε και το ενδιαφέρον του Νηρέα, ο οποίος και υπέβαλε δημόσια πρόταση. Πιστεύεται ότι είναι σε θέση να βοηθήσει το Νηρέα στην συντομότερη και αποδοτικότερη πάχυνση των ψαριών, προσφέροντάς του πολύ σημαντικά οφέλη.


Forthnet
Ισχυρότατο μερίδιο στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, έχοντας ξεκινήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα. Στα πλεονεκτήματά του η ευρύτατη πελατειακή βάση που διαθέτει, αλλά το πολύ μεγάλο μερίδιο που διαθέτει στο χώρο του internet.


Ελληνική Τράπεζα
Πριν από δύο χρόνια, η Τράπεζα ήταν ζημιογόνος με μεγάλα προβλήματα στην δραστηριότητα της Ελλάδας. Οι ρυθμοί ανάκαμψής της ήταν εντυπωσιακοί και σήμερα, πέρα από την υψηλή κερδοφορία στην Κύπρο, έχουμε θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα, καθώς και εντεινόμενες κινήσεις για δραστηριοποίηση στο εξωτερικό (Ρωσία, Βαλκάνια).


Λούης
Ισχυρότατος Όμιλος στο χώρο του τουρισμού και των ξενοδοχείων, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Ξεπέρασε χωρίς κραδασμούς την υπόθεση του ναυαγίου του Sea Diamond στη Σαντορίνη και φαίνεται να είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί τις θετικές προοπτικές του τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο.


Tsokkos Hotels
Ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος στην Κύπρο, κατέχοντας το 8% περίπου του συνόλου των κλινών. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ενεργά και στο χώρο της εκμετάλλευσης γης με στόχο την πώληση κατοικιών στο εξωτερικό. Επιτυγχάνει ισχυρή κερδοφορία και ωφελείται από τον νόμο περί κινήτρων για απόσυρση ξενοδοχειακών κλινών στην Κύπρο.

  Περιεχόμενα
Editorial: Μια Σοφοκλεους ωριμότερη, όσο ποτέ...
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Αναζητούνται τονωτικές ενέσεις
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία
Αφιέρωμα: ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEO & CSR 2007
Αφιέρωμα: Αλυσίδες Λιανικής
Μελέτη: KANTOR
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο - Η οικολογία αποκτά τη σημασία της
Άρθρο: Τα επόμενα «στοιχήματα» του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου
Άρθρο: Η λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων μέσω της ανάλυσης του ισολογισμού
Άρθρο: ALUMIL - Εμπειρίες από τη Βαλκανική με ηγέτιδα τη Ρουμανία
Ανάλυση: Το μετοχικό «στοίχημα» της Jumbo
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το μήνα Οκτώβριο 2007
Άρθρο: Η αγορά του ψευδάργυρου
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site