Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2007                               Τεύχος 337

Συνέδριο CEO & CSR 2007:
Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ KΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
31 Οκτωβρίου, HILTON ΑθηνώνΠραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 31 Οκτωβρίου 2007 στο Hilton Αθηνών το Συνέδριο «CEO & CSR 2007: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Επιχειρηματική Στρατηγική».


Υπό την οργάνωση των Money Conferences (www.metaholding.gr), σε αποκλειστική συνεργασία με την EuroCharity, εταιρία λειτουργίας και διαχείρισης του Ελληνικού Οδηγού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (www.eurocharity.org), και του Centre for Sustainability & Excellence (www.cse-net.org) το συνέδριο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.), της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.) και του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Χ.Β.).


Το Συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιριών και φορέων, εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών οίκων, δημοσιογράφοι, opinion leaders, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ΕΚΕ, Διαχείρισης και Προστασίας του  Περιβάλλοντος, κ.ά.


Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική διάσταση της ΕΚΕ όσο και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την προώθηση των αρχών της ΕΚΕ στις Ελληνικές επιχειρήσεις. Τη σκυτάλη πήρε ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα κ. Thomas Countryman, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ και τα επιχειρηματικά και φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη του θεσμού της ΕΚΕ στις Η.Π.Α., ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα Αμερικανικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υιοθετήσει στρατηγικά την ΕΚΕ στην επιχειρηματική τους λειτουργία. Στη συνέχεια, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της FTSE κα Imogen Dillon-Hatcher στη βασική της ομιλία, αποτύπωσε με εντυπωσιακά μεγέθη το μέγεθος της αγοράς των υπεύθυνων επενδύσεων η οποία αποτιμάται πλέον σε τρισεκατ. ευρώ.


Στο πρώτο πάνελ «Η Ηγεσία της ΕΚΕ: Οι Επιπτώσεις της ΕΚΕ στις Εισηγμένες Επιχειρήσεις» ο οικονομικός δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κώνστας κατάφερε να συντονίσει με επιτυχία μια ομάδα εκπροσώπων χρηματοοικονομικών οίκων (κα. Imogen Dillon-Hatcher, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FTSE, κ. Jonathan Winslade, Senior Relationship Manager της SAM Indexes, και κ. Philippe Spicher, Διευθύνων Σύμβουλος της SiRi Company), καθώς και έναν εκπρόσωπο του νομικού χώρου (κ. Δημήτρης Παρασκευάς, Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας «Παρασκευάς» και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Παρασκευάς»), αποδεικνύοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εκτός από τα κλασικά οικονομικά κριτήρια, η αξιολόγηση των επιχειρήσεων από χρηματοοικονομικούς οίκους περιλαμβάνει πλέον σε βαθμό έως και 50% περιβαλλοντικά (επίδραση κλιματικής αλλαγής, εκπομπές διοξειδίου, κ.λπ.) και κοινωνικά κριτήρια (αρχές και πολιτική ΕΚΕ, κοινωνικοί απολογισμοί, κ.λπ.), καθώς και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης (διασφάλιση ανεξαρτησίας οργανωτικών δομών, διαφάνεια, διαχείριση μετοχικών και επενδυτικών σχέσεων, κ.λπ.).


 Ο κ. Peter Koster (φωτο. 1), Πρόεδρος του European Climate Exchange (ECX), στη βασική του τοποθέτηση παρουσίασε τη φιλοσοφία, τη δομή και τη χρησιμότητα ενός νέου επενδυτικού εργαλείου που ακούει στο όνομα διαπραγμάτευση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Οι σύνεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία αυτής της σύγχρονης χρηματιστηριακής αγοράς η οποία μεγαλώνει με εξαιρετικά ραγδαίους ρυθμούς.


Το δεύτερο πάνελ «Η Επιτυχία της ΕΚΕ: Επιχειρηματικότητα έξω από τα συνηθισμένα» (φωτο. 2) συντόνισε ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος για την ΕΚΕ στην ΕΡΤ Α.Ε. κ. Περικλής Βασιλόπουλος, με συμμετέχοντες τον κ. Peter Koster, Πρόεδρο του European Climate Exchange, τον κ. Νίκο Αυλώνα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του CSE, τον κ. Εμμανουήλ Περάκη, Επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής για το ISO 26000 για την Κοινωνική Υπευθυνότητα και την κα Ντέπη Τζιμέα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ. Βασικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για την ενσωμάτωση αρχών ΕΚΕ, πρέπει πρωτίστως να αναλογιστούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδράσεις της επιχειρηματικής τους λειτουργίας σε όλους τους κοινωνικούς τους εταίρους πριν σχεδιάσουν και υλοποιήσουν μια πολιτική ΕΚΕ. Επιβεβαιώθηκε επίσης για άλλη μια φορά, η τάση των καταναλωτών να επιβραβεύουν τις κοινωνικά υπεύθυνες εταιρίες, πληρώνοντας ακόμα και ακριβότερα τα προϊόντα τους με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων ενώ όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι ο δρόμος προς την ΕΚΕ απαιτεί την υιοθέτηση ενός συστήματος διοίκησης με συγκεκριμένη στοχοθέτηση, πρόβλεψη, προγραμματισμό ενεργειών και μεθόδους αποτίμησης και αναφορών (reporting).


Κατά τη διάρκεια του γεύματος προβλήθηκε ειδική έκδοση του εξαιρετικού ντοκυμαντέρ ΕΞΑΝΤΑΣ του κ. Γιώργου Αυγερόπουλου, Δημοσιογράφου της ΕΡΤ Α.Ε. με τίτλο «Ψηφιακά Νεκροταφεία» (φωτο. 3), δίδοντας με τον πιο πειστικό τρόπο τους πολύπλευρους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε «χωματερές ανακύκλωσης» σε χώρες της Άπω Ανατολής.


Στη συνέχεια, το CSE παρουσίασε θεματικό εργαστήριο αναφορικά με τη σημασία της στρατηγικής της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των απολογισμών, με συμμετέχοντες τους κ.κ. Νίκο Αυλώνα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του CSE, Δρ. Φωτεινή Σφακιανάκη, CSR Communication Specialist και τον κ. Στέλιο Σταυρίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Piscines Idealles.


Ο τελευταίος βασικός ομιλητής κ. Paul Simpson (φωτο. 4), Chief Operating Officer, Carbon Disclosure Project (CDP), επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων -από την πλευρά μιας εκ των σημαντικότερων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (MKO)- τα μεγέθη και τις προβλέψεις τόσο της κας Imogen Dillon-Hatcher όσο και του κ. Peter Koster για την έκρηξη της αγοράς εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα και την ανάπτυξη της «περιβαλλοντικής αγοράς» με ετήσιο ρυθμό αύξησης πάνω από 30%.
Το τρίτο πάνελ «Το Επίκεντρο της ΕΚΕ: Οι Προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής» (φωτο. 5) συντόνισε ο κ. Peter Michel Heilmann, Πρόεδρος της EuroCharity, έχοντας προσκεκλημένους τους κ.κ. Paul Simpson, Chief Operating Officer, Carbon Disclosure Project (CDP), Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Δ.Σ. Ένωσης Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, Σύμβουλο UNEP Finance Initiative (UNEP FI) και Ηλία Αποστολίδη, Σύμβουλο Περιβάλλοντος, ΥΛΗ, Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, UNEP's «Plant for the Planet: Billion Tree Campaign». Οι συνομιλητές διαπίστωσαν την τοποθέτηση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων σήμερα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα του πρόσφατου Παγκόσμιου Συνεδρίου του UNEP στην Αυστραλία, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου σε πρωτοβουλίες για την αναδάσωση και ανασυγκρότηση πληγέντων περιοχών όπως αυτή των Ηνωμένων Εθνών «Plant for the Planet: Billion Tree Campaign».
 
Το Συνέδριο κορυφώθηκε με την τελετή απονομής για τα Βραβεία «CEO & CSR 2007» (φωτο. 6). Oι νικητές των βραβείων προέκυψαν μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αναγνωστών του ηλεκτρονικού περιοδικού «ΧΡΗΜΑ Week», του EuroCharity.org, του CSE International Network, του kerdos.gr, του capital.gr, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών και είναι οι:
 
Α) Ηγέτης CEO / Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΚΕ
      - 1ο Βραβείο: Δώρος Κωνσταντίνου (Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola Τρία Έψιλον))
      - 2ο Βραβείο: Μιχάλης Σάλλας (Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.)
      - 3ο Βραβείο: Σωκράτης Κομινάκης (WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε.)
 
Β) Καλύτερος Διευθυντής / Υπεύθυνος ΕΚΕ 
      - 1ο Βραβείο: Μαριάνα Γεωργιοπούλου (WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε.)
      - 2ο Βραβείο: Άννα Μάλτη (COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.)
      - 3ο Βραβείο: Παναγιώτης Παπαδημητρίου (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών A.E.)
 
Γ) Καλύτερη Εισηγμένη Εταιρία στην ΕΚΕ
      - 1ο Βραβείο: Alpha Bank Α.Ε.
      - 2ο Βραβείο: Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola Τρία Έψιλον)
      - 3ο Βραβείο: Intracom Holdings A.E.
 
Δ) Καλύτερος Απολογισμός ΕΚΕ για το 2006
      - 1ο Βραβείο: Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola Τρία Έψιλον)
      - 2ο Βραβείο: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.
      - 3ο Βραβείο: COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.
 
Ε) Καλύτερο Website EKE
      - 1ο Βραβείο: http://www.vodafone.gr/
      - 2ο Βραβείο: http://www.coca-colahbc.com/
      - 3ο Βραβείο: http://www.cosmote.gr/
 
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των βασικότερων συμπερασμάτων των παρουσιάσεων και των τοποθετήσεων των ομιλητών από τους κ.κ. Μιχάλη Σπανό, Διευθύνοντα Εταίρο της EuroCharity, Κωνσταντίνο Ουζούνη, Εκδότη του Περιοδικού «ΧΡΗΜΑ», και Χριστίνα Δαμουλιάνου, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ενώ οι διοργανωτές προσκάλεσαν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και εταιρίες να καταθέσουν τις απόψεις τους για την επίτευξη υψηλότερων αποτελεσμάτων το επόμενο έτος.
 
Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εταιρίες:


Platinum Sponsors: Coca-Cola Τρία Έψιλον, Alapis


Gold Sponsor: Οργανισμός Tηλεπικοινωνιών της Eλλάδος (ΟΤΕ)


Silver Sponsors: ΟΠΑΠ, Alpha Bank


Bronze Sponsors: Intracom Holdings, ΕΥΔΑΠ, Everest, S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά, Πλαίσιο Computers, Mοτοδυναμική (Yamaha), Audio Visual Entertainment, Info-Quest


Διεθνείς Χορηγοί Επικοινωνίας: CSRwire, The Corporate Responsibility Newswire™, Ethical Corporation


Χορηγοί Επικοινωνίας: «ΧΡΗΜΑ», «ΧΡΗΜΑ Week», «ΚΕΡΔΟΣ», «adbusiness», EuroCharity.org, Capital.gr, «highlights», «go natural»

  Περιεχόμενα
Editorial: Μια Σοφοκλεους ωριμότερη, όσο ποτέ...
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Αναζητούνται τονωτικές ενέσεις
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία
Αφιέρωμα: ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEO & CSR 2007
Αφιέρωμα: Αλυσίδες Λιανικής
Μελέτη: KANTOR
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο - Η οικολογία αποκτά τη σημασία της
¶ρθρο: Τα επόμενα «στοιχήματα» του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου
¶ρθρο: Η λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων μέσω της ανάλυσης του ισολογισμού
¶ρθρο: ALUMIL - Εμπειρίες από τη Βαλκανική με ηγέτιδα τη Ρουμανία
Ανάλυση: Το μετοχικό «στοίχημα» της Jumbo
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το μήνα Οκτώβριο 2007
¶ρθρο: Η αγορά του ψευδάργυρου
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site