Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2007                               Τεύχος 337

AΦIEPΩMA Τηλεπικοινωνίες


Τηλεπικοινωνίες:
Μάχες για μια πίτα 12 δισ. ΕυρώΤου Μάκη Αποστόλου


«Μάχη» για μία πίτα αξίας 12 δισ. ευρώ δίνουν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών. Το νέο... μέτωπο έχει ανοιχθεί στις ευρυζωνικές υπηρεσίες οι οποίες συνδυάζουν τη σταθερή τηλεφωνία, το Ίντερνετ αλλά και την ψηφιακή τηλεόραση από λίγες για την ώρα εταιρίες.
Ο αδιαμφισβήτητος leader του κλάδου, ακόμη και μετά το άνοιγμα της αγοράς, ο ΟΤΕ, προσπαθεί να κρατήσει τα... «κεκτημένα» σε μία περίοδο όπου οι εναλλακτικοί πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας αλλά και οι εταιρίες της κινητής, βγάζουν το ένα πακέτο μετά το άλλο, προσφέροντας στους Έλληνες συνδρομητές τη δυνατότητα αποδέσμευσης από το πάγιο του Οργανισμού με ιδιαίτερα -μάλιστα- ελκυστικούς όρους.
Ενώ ο ανταγωνισμός άρχισε ουσιαστικά με το ADSL, δηλαδή το γρήγορο Ιντερνετ που έγραψε τους τίτλους τέλους για το απαρχαιωμένο «dial up», το πραγματικό «παιχνίδι» άρχισε με το «double play» δηλαδή τον συνδυασμό υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και τηλεφωνίας. Εκφραστές του «double play» σήμερα είναι η Forthnet, η HOL-Teledome, η Altec Telecoms, η NetOne.
Παράλληλα με το double play, άρχισε να κάνει την εμφάνισή του και το triple play, δηλαδή η υπηρεσία που προσφέρει σταθερή τηλεφωνία, Internet και ψηφιακή τηλεόραση με προβολή κινηματογραφικών ταινιών κατόπιν παραγγελίας.
Στην αγορά αυτή μπήκαν «δυνατά» η Vivodi με την On Telecoms, ενώ στην πορεία προστέθηκε και η Lannet. Ανάλογα σχέδια για παροχή υπηρεσιών triple play έχουν ακόμη η Wind Ηellas, η Forthnet, η Ηellas Οnline και η Νet Οne, ενώ ο ΟΤΕ υλοποιεί ήδη πιλοτικό πρόγραμμα ΙΡΤV με 200 χρήστες και το 2008 θα προχωρήσει στην εμπορική του εκμετάλλευση.
Από την άλλη πλευρά, με τις αποστάσεις μεταξύ σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να εκμηδενίζονται, ήταν θέμα χρόνου για Vodafone και Wind να εισέλθουν στη συγγενή αγορά της σταθερής τηλεφωνίας. Η Vodafone, συμμαχώντας με τη HOL, και η Wind, εξαγοράζοντας το μερίδιο της Tellas που κατείχε η ΔΕΗ.
Δεχόμενος «πυρ ομαδόν» από τους ανταγωνιστές του, ο ΟΤΕ με τη συνδρομή της Cosmote ετοιμάζεται να εισέλθει από κοινού στη μάχη των πακέτων που συνδυάζουν σταθερή και κινητή τηλεφωνία μαζί με γρήγορο Ιντερνετ. Άλλωστε, η δημόσια πρόταση του Οργανισμού για την απόκτηση του ποσοστού μειοψηφίας της Cosmote εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις...
Από τη στιγμή που θα καταφέρει να απαντήσει ο ΟΤΕ στον ανταγωνισμό με αντίστοιχα συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών τηλεφωνία και Internet, οι εταιρίες αυτές είναι αλήθεια πως θα χάσουν ένα μεγάλο «όπλο» που πείθει τους συνδρομητές να πάρουν διαζύγιο από τον Οργανισμό, το πάγιο. Το θέμα είναι πόσο ανταγωνιστικά σε επίπεδο τιμών θα είναι τα συνδυαστικά αυτά πακέτα, διότι απέναντί του έχει και την ΕΕΤΤ και το ρυθμιστικό πλαίσιο που τον αναγκάζει να τηρεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις.


Η εγχώρια αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών


Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της ευρυζωνικής πρόσβασης στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων παρουσίασε ταχεία αύξηση της τάξης του 85%, υπερβαίνοντας στις 30 Σεπτεμβρίου του 2007 τις 900.000 συνδέσεις (διείσδυση 8,1%) έναντι 488.000 συνδέσεων στο τέλος του 2006. Εκτιμάται δε ότι μέχρι το τέλος του 2007, ο μεν αριθμός των ευρυζωνικών γραμμών θα υπερβεί το 1.000.000, η δε διείσδυση θα πλησιάσει το 10%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η CoCom (Communications Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τη θέση της ουραγού στην ευρυζωνική διείσδυση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. ξεπερνώντας τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Σλοβακία και την Πολωνία.
Επίσης, η ετήσια αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης στην Ελλάδα το 12μηνο (Ιουνίου 2006 – Ιουνίου 2007) παρουσιάζεται υψηλότερη της αντίστοιχης μέσης αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γεγονός αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ). Επισημαίνεται ότι οι γραμμές ΑΠΤΒ οκταπλασιάστηκαν σε σχέση με το τέλος του 2006, υπερβαίνοντας τις 160.000 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2007 (ποσοστό 17,8% επί των ευρυζωνικών γραμμών) έναντι 20.000 γραμμών στο τέλος Δεκεμβρίου 2006 (ποσοστό 4% επί των ευρυζωνικών γραμμών).
Η ανάπτυξη της ΑΠΤΒ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή αύξηση των χώρων συνεγκατάστασης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2007, παραδόθηκαν 35 νέα αστικά κέντρα με φυσική συνεγκατάσταση,  εκ των οποίων τα 20 βρίσκονται εκτός Αθηνών.
Με την αύξηση αυτή ο αριθμός των αστικών κέντρων με φυσική συνεγκατάσταση έφτασε τα 100. Οι συνδρομητές που είναι εξυπηρετούνται από τα κέντρα αυτά αντιστοιχούν σε ποσοστό πλέον του 50% του συνόλου των συνδρομητών.
Οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ε.Ε. παρουσιάζουν ως  ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο σύγκλισης με την Ε.Ε. (όσον αφορά στη διείσδυση της ΑΠΤΒ επί των κυρίων τηλεφωνικών γραμμών) μέχρι το τέλος του 2009. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται περαιτέρω επιτάχυνση και αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ΑΠΤΒ κατά 20% (εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει σταθερός). Η αύξηση αυτή φαίνεται να επιτυγχάνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό αιτημάτων των εναλλακτικών παρόχων για γραμμές ΑΠΤΒ και το ρυθμό ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων από την ΟΤΕ Α.Ε. κατά τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Νικήτα Αλεξανδρίδη «η αύξηση των γραμμών ΑΠΤΒ οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην  εντατική και στενή εποπτεία από την ΕΕΤΤ του προγράμματος κατασκευής χώρων φυσικής συνεγκατάστασης στα  Αστικά Κέντρα της ΟΤΕ για την παροχή από τους εναλλακτικούς παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω ΑΠΤΒ σε όλη τη χώρα. Η κατασκευή χώρων φυσικής συνεγκατάστασης έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ενώ συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος, υπό την εντατική επίβλεψη της ΕΕΤΤ, και στην Περιφέρεια. Η επίτευξη της σύγκλισης είναι ένας στόχος εφικτός και η ΕΕΤΤ θα εντείνει τις ρυθμιστικές και εποπτικές της παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».


Ορισμένες εταιρίες διαθέτουν πακέτα που απευθύνονται σε εταιρίες με διαφορετικές χρεώσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συνεχώς διάφορες προσφορές που ενδέχεται να αλλάζουν το μηνιαίο κόστος. Π.χ., η Wind προσφέρει μέχρι 31/12/2007 δωρεάν 500 λεπτά αστικές και υπεραστικές κλήσεις ή την υπηρεσία Wind ADSL χωρίς πάγιο για 3 μήνες.
Επίσης, όσοι συνδρομητές εγγραφούν στο πρόγραμμα «Vodafone για το Σπίτι» που δίνει 500 λεπτά δωρεάν για κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά νούμερα με 12,50 ευρώ, από τις 26/10/2007 και μέχρι τις 31/12/2007,  θα έχουν τους πρώτους τρεις μήνες δωρεάν.

Στις ευρυζωνικές γραμμές συγκαταλέγονται οι εξής:
- Γραμμές ADSL που βασίζονται στο υπάρχον δίκτυο του ΟΤΕ και παρέχονται μέσω των γραμμών ΑΡΥΣ του ΟΤΕ, είτε από τον ΟΤΕ είτε από εναλλακτικούς παρόχους.
- Γραμμές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ) που βασίζονται επίσης στο δίκτυο του ΟΤΕ, αλλά προσφέρονται αποκλειστικά από εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους συνδρομητές  υπηρεσίες όπως, "γρήγορο" internet,  σταθερή τηλεφωνία,  συνδρομητική τηλεόραση ή Video on Demand. 
 - Άλλων τύπων γραμμές όπως, οπτικές ίνες, μισθωμένες γραμμές, γραμμές σταθερής ασύρματης πρόσβασης, δορυφορικές ζεύξεις κλπ.
- Σημειώνεται ότι οι ευρυζωνικές γραμμές δεν περιλαμβάνουν γραμμές που βασίζονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (mobile broadband).Ευρυζωνικότητα: σύγκριση Ελλάδας με άλλες χώρες


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ευρυζωνικότητα τον Ιούνιο του 2007, η Ελλάδα με ποσοστό ευρυζωνικής διείσδυσης 7,1% βρίσκεται στην 27η (μεταξύ 30 χωρών) θέση, ξεπερνώντας μόνο τη Σλοβακία, την Τουρκία και το Μεξικό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΕΤΤ, το ποσοστό διείσδυσης στο τέλος Σεπτεμβρίου αναφέρεται στο 8,1%, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι γενικότερα ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Ο μέσος όρος ευρυζωνικής διείσδυσης του ΟΟΣΑ είναι στο 18,8%. Επιπλέον το ποσοστό της ευρυζωνικής διείσδυσης στην Ελλάδα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκε κατά 4,38% καταλαμβάνοντας την 18η θέση ανάμεσα στις χώρες του OECD, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (4,21%) ενώ ο συνολικός μέσος όρος ήταν 3,65%.
Η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Σουηδία ήταν οι χώρες εκείνες που Χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα σε 27 χώρες σχετικά με την ευρυζωνική διείσδυση των επιχειρήσεων που έχουν περισσότερες από 10 εργαζόμενους. Η ευρυζωνική διείσδυση στα νοικοκυριά φτάνει στο 3,8%, ποσοστό που αφήνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ . Σημειώνεται πως το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικά και με το αντίστοιχο μέσο όρο για τις 25 χώρες της Ε.Ε. που είναι στο 31,7%.παρουσίασαν αύξηση πάνω από 6%. Επίσης, η χώρα βρίσκεται στην εικοστή πέμπτη θέση από τις τριάντα χώρες που εξετάζει ο ΟΟΣΑ όσον αφορά στο σύνολο των συνδρομητών ευρυζωνικών συνδέσεων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των ευρυζωνικών συνδρομητών στην Ελλάδα αφορά μόνο συνδέσεις DSL. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσει κανείς πως παρά την αύξηση στα ποσοστά διείσδυσής της, η διαφορά της Ελλάδας από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ παραμένει σημαντικά μεγάλη, γεγονός που υποδεικνύει πως οι προσπάθειες που γίνονται δεν επαρκούν.
Πάντως η Ελλάδα, παρά τη σημαντική πρόοδο που παρουσιάζει στο ρυθμό αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης, δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και βρίσκεται ακόμα στην ουρά της κατάταξης των 30 χωρών.
Η χρήση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ακόμα πολύ μικρή και ειδικότερα στα νοικοκυριά το ποσοστό είναι απογοητευτικό (3,8%) σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ (31,7%). Όσον αφορά στο κόστος της ευρυζωνικότητας, η Ελλάδα φαίνεται ακόμα ακριβή όσον αφορά την ευρυζωνικότητα, ενώ και οι παρεχόμενες ταχύτητες και υπηρεσίες είναι κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η χώρα πρέπει να κάνει μεγάλα άλματα για να προλάβει την επίσης αλματώδη πρόοδο των άλλων χωρών και να κλείσει την ψαλίδα.Χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα σε 27 χώρες σχετικά με την ευρυζωνική διείσδυση των επιχειρήσεων που έχουν περισσότερες από 10 εργαζόμενους. Η ευρυζωνική διείσδυση στα νοικοκυριά φτάνει στο 3,8%, ποσοστό που αφήνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ . Σημειώνεται πως το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικά και με το αντίστοιχο μέσο όρο για τις 25 χώρες της Ε.Ε. που είναι στο 31,7%.Τιμές


Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Οκτωβρίου παρατηρείται ότι αυξάνεται η διείσδυση και μειώνεται το κόστος. Το μέσο μηνιαίο κόστος για μια ευρυζωνική σύνδεση στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ταχύτητας είναι στα 40,93 δολάρια, ενώ το μέσο μηνιαίο κόστος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στα 49 δολάρια.
Ωστόσο, οι ταχύτητες σύνδεσης δεν είναι εξίσου υψηλές σε σχέση με τις ταχύτητες που παρέχονται στις υπόλοιπες χώρες. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση με μέσο μηνιαίο κόστος 29,13 δολάρια ανά Mbps όταν ο μέσος όρος στα μέλη του ΟΟΣΑ είναι στα 18 δολάρια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα είναι ακόμα ακριβή όσον αφορά στην ευρυζωνικότητα.


Υπηρεσίες και Ταχύτητες


Η μέση ταχύτητα download στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 13,7 Μbit το δευτερόλεπτο (Mbit/s). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με μέση ταχύτητα download στα 6,575 (Mbit/s). Οι ταχύτητες που προσφέρουν οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικών ινών είναι κατά πολύ υψηλότερες. Κατά μέσο όρο, η ταχύτητα download στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 77,1 Mbit/s, πολύ υψηλότερη από τα 9 Mbit/s των DSL και τα 8,6 Mbit/s των καλωδιακών συνδέσεων.

  Περιεχόμενα
Editorial: Μια Σοφοκλεους ωριμότερη, όσο ποτέ...
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Αναζητούνται τονωτικές ενέσεις
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία
Αφιέρωμα: ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEO & CSR 2007
Αφιέρωμα: Αλυσίδες Λιανικής
Μελέτη: KANTOR
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο - Η οικολογία αποκτά τη σημασία της
¶ρθρο: Τα επόμενα «στοιχήματα» του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου
¶ρθρο: Η λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων μέσω της ανάλυσης του ισολογισμού
¶ρθρο: ALUMIL - Εμπειρίες από τη Βαλκανική με ηγέτιδα τη Ρουμανία
Ανάλυση: Το μετοχικό «στοίχημα» της Jumbo
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το μήνα Οκτώβριο 2007
¶ρθρο: Η αγορά του ψευδάργυρου
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site