Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2007                               Τεύχος 337

ΑΡΘΡΟ


Τα επόμενα «στοιχήματα» του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου- Ο απολογισμός δράσης μιας καταπληκτικής τριετίας,
       όπου τα μεγέθη πολλαπλασιάστηκαν
- Οι μεγάλες επιτυχίες, οι πρώτες γκρίνιες και οι «τριβές»
       σε Vivartia και ΟΤΕ
-  Το «λάθος» με την Τράπεζα Κύπρου που απέφερε κέρδη
       50 εκατ. ευρώ
-  Οι νέοι στόχοι του Ομίλου και τα σημεία-κλειδιά που
       θα κρίνουν την μελλοντική του πορεία


Του Θεοφάνη ΛιβέραΔύο χρόνια πέρασαν από την παρουσία του στην Κύπρο, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι έφερε νέα, επαναστατικά ήθη και έθιμα στον επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, ικανά να πάνε τον τόπο μπροστά. Και άλλους να τον θεωρούν ως έναν ριψοκίνδυνο manager, βραχυχρόνιου ορίζοντα και αμφίβολου τέλους.


Την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, οι κ.κ. Σαούντ Μπαλαουί και Ανδρέας Βγενόπουλος προχώρησαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Αθήνα, λόγω της απόφασης της Dubai Financial να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της τόσο στην κυπριακή Marfin Popular Bank, όσο και στην Marfin Investment Group.
Δύο είναι τα κυριότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη κίνηση:
Πρώτον, η Dubai Financial εμπιστεύεται την πολιτική του ελληνικού team, με ηγέτη αυτού τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.
Και δεύτερον, οι όποιες μελλοντικές κινήσεις του Ομίλου Marfin, δεν θα είναι «κινήσεις Βγενόπουλου» αλλά «κινήσεις του πανίσχυρου Dubai».
Πέρασαν δύο περίπου χρόνια από τη στιγμή που ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος «πάτησε το πόδι του» στην Κύπρο και χωρίς καμιά αντίρρηση υπήρξε το άτομο που «εισέπραξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας». Με μια μικρή δόση υπερβολής, γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος έλεγε ότι αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, οι μισές σελίδες των εφημερίδων θα κυκλοφορούσαν «λευκές»...
Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο, το «πρώτο βιολί» της Marfin έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς.
Το προφίλ που θέλει να περνάει ο ίδιος προς τα έξω μπορεί να επικεντρωθεί στις παρακάτω προτάσεις:


1. Οι εταιρίες ανήκουν στους μετόχους τους και όχι στα διοικητικά τους συμβούλια. Τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη του Δ.Σ. αλλάζουν, όποτε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών τους, δηλαδή των μετόχων τους. Οι θέσεις αυτές μπορεί να αναγράφονται στα συγγράμματα των πρωτοετών φοιτητών στα οικονομικά πανεπιστήμια όλου του κόσμου, ωστόσο προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Στην Κύπρο, γιατί είχαμε συνηθίσει τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών να παραμένουν περίπου ίδια για πολλά-πολλά χρόνια. Και στην Ελλάδα, γιατί είχαμε συνηθίσει την παντοκρατορία του Υπουργού και του κρατικά διοριζόμενου manager στις εταιρίες όπου ο δημόσιος τομέας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό.

2. Ο κ. Βγενόπουλος βάλλει συχνά κατά του κατεστημένου και του "συστήματος", όπως λέει, που συνίσταται στο ότι στην Ελλάδα πρέπει να είσαι "μέσα στο σύστημα" (πολιτικοί, επιχειρηματίες, media) για να πάρεις δουλειές.
"Εμείς δεν είμαστε στο σύστημα και ούτε θέλουμε να μπούμε. Δεν πάμε σε κοσμικά γεγονότα, δεν συμμετέχουμε στα λεγόμενα κοινωνικά events, δεν έχουμε σχέσεις με πολιτικούς, όλα αυτά μας αφήνουν αδιάφορους. Κάνουμε τη δουλειά μας στον ιδιωτικό τομέα και την κάνουμε καλά. Αυτό μας ενδιαφέρει", ισχυρίζεται.

3. Πιστεύει ότι μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις μπορούν να προκύψουν συνέργιες και οικονομίες κλίμακας, μέσω των οποίων 1+1 κάνει περισσότερο από δύο.

Οι αντίπαλοί του τον κατακρίνουν για «επικίνδυνα παιχνίδια», για «ακροβατισμούς», για «ανορθόδοξες μεθόδους» που αποδίδουν μόνο βραχυπρόθεσμα, ή για την εφαρμογή πρακτικών που μπορεί μεν να αποδίδουν κατά κόρον στο εξωτερικό, ωστόσο δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε Ελλάδα και Κύπρο, λόγω της... ιδιαιτερότητας της φυλής (πχ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να υποκατασταθεί επιτυχώς το μοντέλο της οικογενειακής διοίκησης, από αυτό των ανεξάρτητων managers).

Το μπουμ της τελευταίας τριετίας
Το μπουμ της τελευταίας τριετίας ξεκίνησε από μια απλή σκέψη του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου. Ότι ενώ εκείνη την περίοδο οι μικρές τράπεζες διαπραγματεύονταν με χρηματιστηριακή αξία γύρω στη λογιστική τους αξία, οι μεγάλου μεγέθους τραπεζικοί όμιλοι διαπραγματεύονταν με τριπλάσια ή και τετραπλάσια αξία σε σχέση με τη λογιστική τους αξία (ο δείκτης Price/Book Value ανώτερος του 3).
Προχώρησε λοιπόν σε μια αύξηση κεφαλαίου προσελκύοντας επενδυτές από το εξωτερικό και έτσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εξαγορών, στο οποίο η Marfin θα συνεισέφερε τις δικές της Marfin Bank και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος. Η αρχή έγινε με την Εγνατία Τράπεζα συνεχίστηκε κυρίως -σε δύο φάσεις- με την ενσωμάτωση του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας. Και όλα αυτά, προσελκύοντας στην Marfin ως μεγαλύτερο μέτοχο, το πανίσχυρο σε διεθνές επίπεδο fund της Dubai Financial.
H περιπετειώδης κίνηση για την προσέλκυση των Τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς απέτυχε, ωστόσο το μεγαλύτερο εγχείρημα του κ. Βγενόπουλου ήρθε μέσα από την προσέλκυση 5,2 δις ευρώ από την ανεξάρτητη πλέον της MPB, Marfin Investment Group. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία της Σοφοκλέους, με κεφάλαια μάλιστα που προήλθαν από το εξωτερικό και ο κ. Βγενόπουλος δηλώνει τώρα ότι η MIG αποτελεί το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα και την ελληνικότητα του εγχειρήματος με το διαφημιστικό σλόγκαν "Made In Greece" χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα της Marfin Investment Group.

Πέραν όμως αυτών, ο Όμιλος Marfin επεκτάθηκε ήδη και σε πολλούς άλλους τομείς της ελλαδικής και της κυπριακής οικονομίας:
- Μέσω της εξαγοράς της Vivartia, κατέχει σήμερα -μεταξύ άλλων- την πρώτη θέση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο.
- Μέσω της εξαγοράς της Attica Συμμετοχών, κατέχει ισχυρότατη θέση στην ελληνική ακτοπλοϊα και σημαντική παρουσία σε θάλασσες του εξωτερικού (Αδριατική, κ.λπ.).
- Μέσω των Singular-Logic παίζει ήδη ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αγορά πληροφορικής της Ελλάδας.
- Μέσω του τρίπολου Υγεία-Μητέρα-Λητώ αποτελεί την ισχυρότερη δύναμη στον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει και μια εταιρία του κλάδου στην Κύπρο.
- Κατέχοντας το 15% περίπου του ΟΤΕ έγινε πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του Οργανισμού.
- Μεταξύ των εξαγορών στην Κύπρο, περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία Hilton, ο Όμιλος CLR, κ.α.

Η μέχρι τώρα πορεία αποδεικνύεται «χρυσοφόρος». Οι μέτοχοι Marfin, προεξάρχοντος και του πανίσχυρου Dubai Financial, «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς ήδη αποκομίζουν σημαντικότατα κέρδη από τις επιλογές του Ελλαδίτη συνεργάτη τους και ο Πρόεδρος του fund κ. Σαούντ Μπαλαουί δεν χάνει ευκαιρία για να μιλά κολακευτικά για τη δουλειά του «ελληνικού team».
Κανένα παράπονο φυσικά δεν μπορούν να έχουν και οι Κύπριοι μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας. Παρά τα τόσα που ελέχθησαν κατά το παρελθόν για τους όρους της συγχώνευσης μεταξύ Marfin και Λαϊκής, η μετοχή έχει «γράψει» απίθανες αποδόσεις στο «πάτωμα» της «οδού Κάμπου», όντας σήμερα η μετοχή με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Τα κέρδη του Συγκροτήματος της MPB βαδίζουν από το καλό στο καλύτερο, ανεβαίνοντας με ταχύτατους ρυθμούς, πότε μέσα από λειτουργικά αποτελέσματα και πότε μέσα από έκτακτα. Για παράδειγμα, ο κ. Βγενόπουλος μέσα σε ένα 24ωρο ταξίδι του στην Κύπρο αποκόμισε κέρδη 50 εκατ. ευρώ προς όφελος της Τράπεζάς του, ρευστοποιώντας τα ποσοστά που κατείχε από το παρελθόν η Λαϊκή στην Universal Life και στην Ελληνική Τράπεζα. ’λλα 50 περίπου εκατ. ευρώ κέρδη προέκυψαν από το «λάθος» του (όπως φέρεται να παραδέχτηκε ο ίδιος) να διεκδικήσει τη συγχώνευση με την Τράπεζα Κύπρου και την Τράπεζα Πειραιώς. Τα κέρδη αυτά βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι και οι λειτουργικές επιδόσεις της MPB δεν εμφανίζονται κατά πολύ βελτιωμένες.
Η πολιτική επέκτασης βέβαια της MPB είναι αρκετά διαφορετική για παράδειγμα, από αυτή της Τράπεζας Κύπρου. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει κάνει ούτε μία εξαγορά, επιλέγοντας την αυτόνομη ανάπτυξη και την ίδρυση τοπικών θυγατρικών. Η Ελληνική, επί του παρόντος προτιμά το άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας. Αντίθετα, η MPB, πέρα από το ότι «βρήκε» μια μικρή θυγατρική τράπεζα στη Ρουμανία από την απορρόφηση της Εγνατίας, έχει εξαγοράσει μία τράπεζα στην Εσθονία και μία Ουκρανία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο και για εξαγορά στη Ρωσία.


Οι γκρίνιες και οι αντιδράσεις
Οι γκρίνιες δεν εκφράστηκαν ποτέ επισήμως, πλην όμως γεγονός είναι ότι η πορεία της μετοχής της MIG έχει υποχωρήσει σε σχέση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής (6,75 ευρώ) παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει και σημαντικές αγορές ιδίων μετοχών από την πλευρά της εισηγμένης εταιρίας.

Ο λόγος είναι ότι η αγορά επιδοκιμάζει μεν τις κινήσεις εξαγορών που έγιναν, ωστόσο πολλές φορές θεωρεί το τίμημα που καταβλήθηκε ως υψηλό. Στην περίπτωση της Vivartia για παράδειγμα, η δημόσια πρόταση έγινε στα 25 ευρώ, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν γύρω στα 18 ευρώ, έχοντας σημειώσει μάλιστα αξιοσημείωτη άνοδο κατά τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο αρνητικό αυτό σοκ σχετικά με το τίμημα, ακολούθησε η αποχώρηση του Προέδρου της Vivartia (και βασικότερου μέχρι πρότερος μετόχου της) κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Αν και γενικά, οι τόνοι του διαζυγίου ήταν χαμηλοί (πολύ χαμηλότεροι σε σύγκριση με το διαζύγιο Βγενόπουλου-Λαζαρίδη στη Λαϊκή Τράπεζα) από κύκλους του κ. Δασκαλόπουλου αφέθηκε να διαρρεύσει ότι ο τέως «ισχυρός άνδρας» της Vivartia διαφώνησε με την πρόθεση του κ. Βγενόπουλου να διατηρήσει μέσα στη Σοφοκλέους τη Vivartia, εξασφαλίζοντας free float μέσω placement που θα γινόταν σε επίπεδο ανώτερο των 25 ευρώ! Σύμφωνα με άλλους κύκλους, η διαφωνία προέκυψε καθώς ο κ. Βγενόπουλος θεώρησε λάθος η Vivartia να διαθέτει ένα μην εκτελεστικό Πρόεδρο, ο οποίος να αμείβεται με ετήσιες αποδοχές ύψους 2 εκατ. ευρώ...

Σε κάθε περίπτωση τώρα, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος θα κληθεί στην περίπτωση της Vivartia να κάνει το «θαύμα»: να πουλήσει δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό της εισηγμένης εταιρίας πάνω από τα 25 ευρώ, όταν προ ολίγων μηνών ο τίτλος διαπραγματευόταν στα 18 ευρώ! Πώς θα καταφέρει να πείσει το «έξυπνο χρήμα» να αγοράσει τόσο ψηλά; Από την άλλη πλευρά, για να ανακοινώνει ένα τέτοιο εγχείρημα, λέτε να μην έχει κάνει τους λογαριασμούς του;


Το εγχείρημα του ΟΤΕ
Εκτενέστατα δημοσιεύματα έχει προκαλέσει και η κίνηση της MIG να αποκτήσει γύρω στο 14,5% του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε μέγεθος μέτοχο του Οργανισμού. Η κίνηση αυτή φαίνεται να προκάλεσε μεγάλο «πονοκέφαλο» στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα στον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιώργο Αλογοσκούγη.
Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση σχεδίαζε κάτι το σχεδόν ακατόρθωτο: κατέχοντας το 28% μόλις των μετοχών του ΟΤΕ, όχι μόνο να προσελκύσουν στρατηγικό συνεταίρο προσφέροντάς του σημαντικό ποσοστό, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο σε μια πολυμετοχική πλέον επιχείρηση. Για να το πετύχουν μάλιστα αυτό, όχι μόνο δεν δίστασαν να αποκρίνουν τον ιδιαίτερα πετυχημένο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cosmote κ. Ε. Μαρτιγόπουλο (διαφωνούσε με τη συγχώνευση ΟΤΕ-Cosmote, που επιθυμεί η Κυβέρνηση), αλλά και φαίνεται να επιστρατεύουν από προηγούμενες δεκαετίες, τη δυνατότητα έκδοσης και... προνομιούχων μετοχών(!)(!)(!).

Η είσοδος της Marfin Investment Group στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ και μάλιστα με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό (14,5% σήμερα και κάποιοι λένε ότι θα αυξηθεί έως και το 20%) «χάλασε τη σούπα» του κ. Αλογοσκούφη. Στην πράξη, από εδώ και στο εξής, ο όποιος υποψήφιος στρατηγικός εταίρος δεν θα πρέπει να μιλά μόνο με την «Πλατεία Συντάγματος», όπου βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και με τον κ. Βγενόπουλο.
Υπήρξαν μάλιστα κάποιες «αιχμηρές δηλώσεις» του κ. Αλογοσκούφη που «φωτογράφιζαν» τον κ. Βγενόπουλο, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης άφησε εντέχνως να διαρρεύσει στον Τύπο (σε μια «επεισοδιακή» δημοσιογραφική διάσκεψη στο Βουκουρέστι) ότι δεν ήθελε την εκπροσώπηση της MIG στο Δ.Σ. του Οργανισμού, με την πρόφαση ότι ήδη στο Δ.Σ. μετέχει ο κ. Βενιάμης, ο οποίος μετέχει και σε μια άτυπη επιτροπή της MIG. Οι δηλώσεις του κ. Βουρλούμη έγιναν σε ένα «πηγαδάκι» δημοσιογράφων, λίγο πριν αρχίσει η ενημέρωση για την παρουσίαση των εργασιών του Ομίλου στη Ρουμανία (!) και διαψεύσθηκαν το ίδιο κιόλας απόγευμα (!)(!)(!) Κι όμως, οι δηλώσεις έγιναν...


Η «επόμενη μέρα»
Ούτε και ο πλέον αισιόδοξος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να προβλέψει πριν από τρία χρόνια, το πόσο μεγάλη δύναμη θα μπορούσε να αποκτήσει ο Όμιλος Marfin μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια πολλαπλασιάστηκαν, όπως επίσης και τα κέρδη, ενώ ο Όμιλος «απλώθηκε» σε πολλούς ακόμη κλάδους. Και φαίνεται επίσης ότι θα υπάρξει και πολλή συνέχεια, ή για τους πλέον αισιόδοξους «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή».

Παρόλα αυτά, ο Όμιλος Marfin έχει να κερδίσει πολλά «στοιχήματα» ακόμη, με κυριότερο το ότι πέρα από το να εξαγοράζει και να δημιουργεί συνέργιες, θα πρέπει επίσης να διοικεί αποτελεσματικά και να κάνει αυτές τις συνέργιες πράξη. Θα πρέπει λοιπόν μετά από τρία ή πέντε χρόνια η Vivartia, η Attica Συμμετοχών, το Υγεία, κ.α., να επιτυγχάνουν πολύ υψηλότερες κερδοφορίες σε σχέση με σήμερα, αποδεικνύοντας ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν χρειάζονται απαραίτητα το ρόλο της «οικογένειας βασικού μετόχου» προκειμένου να πάνε μπροστά.
Ερχόμενοι τώρα στην Marfin Popular Bank, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος φαίνεται ότι έχει ακόμη πολλά πράγματα στο μυαλό του για το μέλλον. Το πρώτο είναι η προσέλκυση στρατηγικού εταίρο στον ασφαλιστικό τομέα, με τους παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι το θέμα της Eureko έχει κλείσει οριστικά. Πρόκειται για ένα κλασικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν τα τελευταία χρόνια πολλές τράπεζες στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα (Alpha Bank και Εμπορική Τράπεζα, υπό τον μετοχικό έλεγχο της Credit Agricole).

Η MIG το τελευταίο διάστημα αυξάνει τη θέση της στο μετοχικό κεφάλαιο της MPB, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πράξει κάτι τέτοιο και το Dubai Financial. Σύμφωνα με ομιλία του σε ελληνικής καταγωγής τραπεζίτες των ΗΠΑ, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος φέρεται να είπε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της Marfin Popular Bank είναι μεγάλ και ότι για την MΡΒ οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξής της απαιτούν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, συμπληρώνοντας με νόημα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους από το Dubai για πιθανή αύξηση του ποσοστού τους.

Φήμες επίσης υπάρχουν και για άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα για εξαγορές στο εξωτερικό, ή ακόμη και για κάποια «τακτοποίηση» δικτύου μέσα στην Κύπρο.
Το μεγάλο στοίχημα όμως για την MPB παραμένει η θυγατρική Marfin Egnatia Bank στην Ελλάδα, ένας τραπεζικός Όμιλος που πρόσφατα σχηματίστηκε μέσα από μια τριπλή συγχώνευση.
Κατά πόσο θα καταφέρει να βελτιώσει τις λειτουργικές τους επιδόσεις;
Κατά πόσο θα συμβάλλει στη διεθνοποίηση των εργασιών του Ομίλου;
Κατά πόσο σε συνδυασμό με την MIG θα διευρύνει το σχήμα του ενσωματώνοντας και άλλη μια τουλάχιστον τράπεζα;
Και γενικότερα, κατά πόσο ο Όμιλος Marfin θα μπορούσε να συμπλεύσει με έναν από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Ελλάδας;

  Περιεχόμενα
Editorial: Μια Σοφοκλεους ωριμότερη, όσο ποτέ...
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Αναζητούνται τονωτικές ενέσεις
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία
Αφιέρωμα: ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEO & CSR 2007
Αφιέρωμα: Αλυσίδες Λιανικής
Μελέτη: KANTOR
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο - Η οικολογία αποκτά τη σημασία της
Άρθρο: Τα επόμενα «στοιχήματα» του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου
Άρθρο: Η λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων μέσω της ανάλυσης του ισολογισμού
Άρθρο: ALUMIL - Εμπειρίες από τη Βαλκανική με ηγέτιδα τη Ρουμανία
Ανάλυση: Το μετοχικό «στοίχημα» της Jumbo
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το μήνα Οκτώβριο 2007
Άρθρο: Η αγορά του ψευδάργυρου
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site