Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2007                               Τεύχος 337

META THN AΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ...Πριονίζοντας το γερό κλαδί του δέντρου...


του ΛOYKIANOY*Η εύκολη λύση των πολιτικών είναι να μιλούν για ανέφικτα μέτρα εναντίον των τραπεζών και του χρηματιστηρίου
> Όταν στην πολιτική εισέρχεται το marketing, τότε τα πράγματα δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Ίσως μάλιστα να έχουν και τη χειρότερη δυνατή.
Πρώτα απ’ όλα έχουμε σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν αρκετά κοντινές πλέον πολιτικές και στην ουσία, να προσπαθούν να υπερκεράσουν τους αντιπάλους τους, απλά και μόνο με λεκτικά εφευρήματα και έξυπνες ατάκες.


> Και πέραν αυτών, ο λαϊκισμός. Κατά την προεκλογική λοιπόν περίοδο, η Νέα Δημοκρατία άνοιξε τον ανύπαρκτο «δημόσιο κουμπαρά» και υποσχέθηκε λεφτά που δεν υπήρχαν. Γι’ αυτό και σήμερα αναζητούνται. Ακόμη λοιπόν και αν δεν επιβληθεί από φέτος ο ΦΠΑ, θέμα χρόνου είναι μια νέα αύξηση φορολογικών εσόδων με όποιον τρόπο κριθεί προσφορότερος.


> Πέραν αυτού, η κυβέρνηση προχώρησε προεκλογικά σε αύξηση συντάξεων υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων, των δικαστικών, κ.λπ. Δίνοντας λοιπόν αυξήσεις στους υψηλοσυνταξιούχους, πώς θα κληθεί να χειριστεί το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι θα πρέπει να πλήξει τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας όσων παίρνουν πολύ χαμηλότερες συντάξεις;


> Κατά την εσωκομματική αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ τώρα, υπάρχει μια προσπάθεια να διαφανούν σαφείς πολιτικές διαφορές, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από τους συνυποψήφιους για την αρχηγία!


> Κάποιοι θυμήθηκαν και πάλι τα υπερκέρδη των τραπεζών και κάποιοι άλλοι το χρηματιστήριο. Να επιβληθεί λέει τέλος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι αν δεν καταργηθεί το υπάρχον, τότε -λόγω MIFID- θα ψάχνουμε να βρούμε χρηματιστήριο στην Ελλάδα.


> Τι σημαίνει αυτό με πρακτικά λόγια; Περίπου καταστροφή. Και αυτό γιατί κατά τα τελευταία χρόνια, πέρα από την κάλυψη των «τρυπών» του προϋπολογισμού, το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καλύπτεται από κεφάλαια του εξωτερικού, σημαντικότατο μέρος των οποίων προέρχεται από το χρηματιστήριο.


> Επιπλέον, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι επενδύσεις των ελληνικών ομίλων στα Βαλκάνια για τις οποίες όλοι καμαρώνουμε (πολιτική επιρροή, προοπτικές αποκόμισης οφέλους από την ανάπτυξη άλλων χωρών, κ.λπ.) μέσω του χρηματιστηρίου προήλθαν.


> Η ανησυχία λοιπόν είναι ότι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, τα οικονομικά προβλήματα, σε γενικές γραμμές, αντιμετωπίζονται:
Πρώτον, επιφανειακά μέχρι τις επόμενες εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.
Δεύτερον, με γνώμονα το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, συχνά «πριονίζοντας το πιο γερό κλαδί του δέντρου»...


> Υπάρχει επίσης και ένα ακόμη ζήτημα. Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «διαγνώσει» ετήσιες σπατάλες στον ελληνικό δημόσιο τομέα άνω των 10 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να περιστείλει μεγάλο ποσοστό αυτών και να τις επιστρέψει στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί τώρα δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι «παραλάβαμε χάος» και ότι έπρεπε να «καλύψουμε τρύπες του παρελθόντος».


> Αναμφίβολα λοιπόν, ο πήχης για την κυβέρνηση έχει ανέβει: οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αυξηθεί και η εκκίνηση της θητείας με νέους φόρους κάθε άλλο παρά θα λειτουργήσει υπέρ της. Όσο για το ασφαλιστικό που βρίσκεται μπροστά της, εκεί θα κληθεί να λύσει άλλη μια «δύσκολη άσκηση».


> Η κυβέρνηση καλείται τώρα να δράσει με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το παρελθόν, προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού και στις επόμενες εκλογές.* Ο Λουκιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής
του Πανεπιστημίου των Μολάων...


 


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Μια Σοφοκλεους ωριμότερη, όσο ποτέ...
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Αναζητούνται τονωτικές ενέσεις
Αφιέρωμα: Επιχειρηματικά Βραβεία
Αφιέρωμα: ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEO & CSR 2007
Αφιέρωμα: Αλυσίδες Λιανικής
Μελέτη: KANTOR
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο - Η οικολογία αποκτά τη σημασία της
¶ρθρο: Τα επόμενα «στοιχήματα» του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου
¶ρθρο: Η λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων μέσω της ανάλυσης του ισολογισμού
¶ρθρο: ALUMIL - Εμπειρίες από τη Βαλκανική με ηγέτιδα τη Ρουμανία
Ανάλυση: Το μετοχικό «στοίχημα» της Jumbo
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων: Ανασκόπηση για το μήνα Οκτώβριο 2007
¶ρθρο: Η αγορά του ψευδάργυρου
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site