Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2007                               Τεύχος 338

Ένα νέο «χρηματιστηριακό έτος αρχίζει!
 Η «επιστροφή στα θεμελιώδη» αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε ένα χρηματιστηριακό περιβάλλον έντονων αβεβαιοτήτων


Ένα ακόμη (χρηματιστηριακό) έτος έφτασε στο τέλος του και ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα σύντομο απολογισμό. Το 2007 τα είχε όλα:
Περιόδους σημαντικής ανόδου και εντονότατες διορθώσεις που σε κάποια στιγμή ξύπνησαν τις μνήμες του απώτερου (και απεχθέστερου) παρελθόντος. Στο τέλος όμως έκλεισε με μια συγκρατημένη άνοδο, όχι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαν προβλέψει οι αναλυτές πριν από δώδεκα μήνες.
Για μια ακόμη φορά, υπήρξαν υπερβολές. Σε δεκάδες περιπτώσεις οι επενδυτές «έκαψαν τα χέρια τους» καθώς παρασύρθηκαν και αγόρασαν στα ύψη, πιστεύοντας στα λόμπι και στις φημολογίες τους. Ορισμένες φορές, οι φημολογίες προέρχονταν μάλιστα και από τις ίδιες τις διοικήσεις των εταιριών.
Για μια ακόμη χρονιά, ο Γενικός Δείκτης πολύ λίγο χαρακτήρισε τη μέση εικόνα της αγοράς. Μέσα στο ίδιο έτος, είδαμε πολλές μετοχές να σημειώνουν σημαντικότατη άνοδο και άλλες τόσες να υποχρεώνονται σε ανάλογη πτώση.
Είδαμε ρεκόρ από deals και από placements. Ο εφοπλιστής Λασκαρίδης για παράδειγμα, πούλησε την Elmec Sport και τις συμμετοχές του σε Μινωικές Γραμμές και Hellenic Seaways, τις οποίες είχε αγοράσει σχετικά πρόσφατα σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Η Marfin Investment Group μετά τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που έγινε στην ιστορία της Σοφοκλέους, προχώρησε σε εξαγορές-μαμούθ, όπως της Vivartia, της Attica Group, του 20% του ΟΤΕ...
Στις κατασκευές είδαμε τρεις μεσαίες δυνάμεις του χώρου -την Παντεχνική, την Αττικάτ και την Αθηνά- να προσχωρούν, ή έστω να συνεργάζονται με τους μεγάλους. Είδαμε επίσης την ΑΕΓΕΚ να περνάει σε «ξένα χέρια» αφού οι πιστώτριες τράπεζες έκαναν τα «αδύνατα-δυνατά» προκειμένου να την σώσουν και να μην υποχρεωθούν να εγγράψουν υψηλότατες επισφάλειες.
Στον τραπεζικό κλάδο, φτάσαμε στο «παρά πέντε» για να γίνουν τα πάντα, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε. Η συγχώνευση μεταξύ Πειραιώς και Κύπρου «ναυάγησε» τελευταία στιγμή, η Marfin δεν βρήκε την απαιτούμενη συναίνεση, έτσι ώστε να συγχωνευθεί είτε με την Τράπεζα Πειραιώς, είτε με την Τράπεζα Κύπρου, ενώ τέλος παρά τα τόσα πολλά που  γράφτηκαν για την Alpha Bank, τελικά δεν έγινε τίποτε... Τα σενάρια τώρα, μεταφέρονται για το 2008.
Τέλος, είδαμε ένα 2008 όπου σε γενικές γραμμές, οι μικροεπενδυτές απείχαν για ακόμη μια φορά. ’λλοι γιατί έχουν ακόμη «νωπές» τις μνήμες του 1999-2000 και οι περισσότεροι, γιατί οι αποταμιευτές έχουν μετατραπεί σε δανειολήπτες. Ο μέσος Έλληνας σήμερα όχι μόνο δεν αποταμιεύει, αλλά δανείζεται ολοένα και περισσότερο από τις τράπεζες. Αντί λοιπόν να επενδύει, απλά πασχίζει να αποπληρώσει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των δανείων του στο τέλος κάθε μήνα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι η Σοφοκλέους πέρασε στα χέρια των ξένων.Το μισογεμάτο ποτήρι


Ένα νέο λοιπόν χρηματιστηριακό έτος ξεκίνησε και κάθε φορά το ερώτημα είναι το ίδιο: μετά από δώδεκα μήνες, ο Γενικός Δείκτης θα βρίσκεται ψηλότερα;
Η αλήθεια είναι ότι η φετινή χρονιά ξεκινά με περισσότερες αβεβαιότητες σε σχέση με πέρσι.
Κανείς ακόμη δεν μπορεί να εκτιμήσει το σύνολο των επιπτώσεων από την υπόθεση των subprime loans, ούτε επίσης το μέγεθος του επηρεασμού του κόστους άντλησης χρήματος διεθνώς.
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ασαφής σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την κυβέρνηση να δείχνει ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο.
Σε περιόδους αυξημένης λοιπόν αβεβαιότητας, η ασφαλέστερη συνταγή είναι η «επιστροφή στα θεμελιώδη». Μια συνταγή από την οποία κανένας δεν έχασε σε μακροπρόθεσμο διάστημα.
Καλή χρονιά σε όλους!

  Περιεχόμενα
Editorial: Ένα νέο «χρηματιστηριακό έτος αρχίζει!
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς: Σοφοκλέους - Αντιμετοπίζοντας τις αβεβαιότητες του 2008
Αφιέρωμα Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα «Γεώργιος Ουζούνης»
Αφιέρωμα: Αλυσιδες Λιανικης
Αφιέρωμα: Κλάδος Υγείας
Αφιέρωμα: Τυχερά Παιχνίδια
Αφιέρωμα: Πιστωτικές Κάρτες
Άρθρο: Εξαγορές και Συγχωνεύσες Ελληνικών Τραπεζών
Συνέντευξη
Άρθρο: Κυπριακά growth stories:Η περίπτωση της Ocean Tankers
Άρθρο: Κυπριακές Τράπεζες:Το Ελντοράντο του International Banking
Άρθρο: Δυναμικές Αλληλεξαρτήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ...
Εμπορεύματα: Η αγορά του βαμβακιού
Στα ενδότερα τησ οδού Σοφοκλέους

 Όροι και προϋποθέσεις του site