Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2007                               Τεύχος 338

Alpha Bank Κύπρου:
Εκτίναξη ρεκόρ
στις χορηγήσεις!
Συνέντευξη Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Κώστα Κόκκινου στο κυπριακό
οικονομικό περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ


- Με το εκπληκτικό +36% «τρέχουν» τα δάνεια στο εννεάμηνο του 2007
- Στόχος τώρα η κατάκτηση της τρίτης θέσης στην κυπριακή αγορά
- Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε σχέση με το θέμα των subprime loans
- Πώς αναμένεται να επηρεάσει τα επιτόκια, η ένταξη στη Ζώνη του ευρώ


Του Στέφανου ΚοτζαμάνηΜια συνέντευξη με τον κ. Κώστα Κόκκινο παρουσιάζει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα τώρα που η θυγατρική της Alpha Bank έχει «φουλάρει τις μηχανές της» και σημειώνει φέτος εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλα της τα μεγέθη με ενδεικτικό το +36% στις χορηγήσεις.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κ. Κόκκινος δηλώνει στο EUROΚΕΡΔΟΣ ότι η Alpha Bank έχει θέσει στόχο, προκειμένου να καταστεί σύντομα η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Επιπλέον, μας δηλώνει ότι η Τράπεζα είναι πανέτοιμη, προκειμένου να επωφεληθεί από την ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ, ενώ παράλληλα προχωρά και σε μια εκτίμηση για το πώς ενδεχομένως οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ύψος των επιτοκίων.
Όσον αφορά στον ανταγωνιστικό κίνδυνο, η Alpha Bank Κύπρου δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό λόγω του ότι ο δείκτης κόστους/εσόδων βρίσκεται μόλις στο 33,5%!

ΕΡ: Κύριε Κόκκινε, η Alpha Bank Κύπρου έχει ανακοινώσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο business plan. Ποια είναι η πορεία αυτού; Εξελίσσεται σύμφωνα με τους στόχους;

ΑΠ:
Από τον Οκτώβριο του 1998 που η Τράπεζα δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο, τα μεγέθη της έχουν αυξηθεί σημαντικά, καταδεικνύοντας την πιο επιτυχημένη ίσως επέκταση της Alpha Bank στο εξωτερικό και καθιστώντας την Alpha Bank Cyprus Ltd ως πρότυπο για ανάπτυξη του Ομίλου σε νέες αγορές κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις μας έχουν από τότε πενταπλασιαστεί και οι χορηγήσεις έχουν οκταπλασιαστεί, ξεπερνώντας αντίστοιχα τα 3 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2007, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών μας πέτυχε τη μεγαλύτερη επέκταση της αγοράς αφού αυξήθηκε κατά 36% περίπου, ενισχύοντας έτσι το στόχο της Alpha Bank να καταστεί σύντομα η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου.
Αναμένουμε ότι η εισδοχή μας στην ευρωζώνη θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη θέση μας στην αγορά, καθώς θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη εμπειρία και την τεχνογνωσία του Ομίλου μας από την εφαρμογή του ευρώ στην Ελληνική οικονομία. Επομένως, είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε το νέο νόμισμα και για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις που πιθανό να προκύψουν αναφορικά με διαδικασίες, συστήματα και νέα προϊόντα.
Παράλληλα, η σταδιακή και μεθοδευμένη επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Τραπέζης συνεχίζεται και μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν 33 καταστήματα σε όλες τις πόλεις. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το δίκτυό μας σε 50 περίπου καταστήματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι η γεωγραφική κατανομή των καταστημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε οι πελάτες να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης στον τόπο που δραστηριοποιούνται χωρίς να ταλαιπωρούνται. Ο αριθμός του προσωπικού επίσης αυξάνεται και σήμερα η Τράπεζα απασχολεί πέραν των 700 υπαλλήλων, μέσα σε ένα ευγενικό και πολιτισμένο εργασιακό περιβάλλον που δίνει την ευκαιρία στον καθένα να αναδείξει το ταλέντο του και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.


ΕΡ: Ποια είναι τα μερίδια αγοράς σας στις βασικές κατηγορίες χορηγήσεων;


ΑΠ: Η κατανομή του χαρτοφυλακίου της Alpha Bank Cyprus Ltd αντανακλά τη νοικοκυρεμένη διαχείριση και την υγιή επέκταση της Τραπέζης, με το 47% του χαρτοφυλακίου να αφορά σε χορηγήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, το 10% σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, το 11% σε δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 32% σε στεγαστικά δάνεια. Σήμερα, η Alpha Bank στην Κύπρο κατέχει μερίδιο αγοράς 11,7% στις χορηγήσεις και κατατάσσεται ανάμεσα στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες του τόπου, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία με περίπου 1% αύξηση του μεριδίου της ετησίως. Στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων δε, το μερίδιο της Τραπέζης προσεγγίζει το 18% αφού το χαρτοφυλάκιό της σε αυτή την κατηγορία μεγεθύνεται με κατά πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς της αγοράς.


ΕΡ: Βρισκόμαστε λίγο πριν την αντικατάσταση της κυπριακής λίρας από το ευρώ και η Alpha Bank συνέβαλε πρώτη και αποφασιστικά στην ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών (και ιδίως της επαρχίας) για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα ωφεληθεί ο τραπεζικός κλάδος και ότι δεν θα σημειωθούν οι γνωστές «παρενέργειες» που συνέβησαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού;


ΑΠ: Πράγματι, η Alpha Bank Κύπρου ξεκίνησε πρώτη την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για το ευρώ από τον Μάρτιο του 2006, σχεδόν δύο χρόνια πριν την αναμενόμενη ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η έγκαιρη προετοιμασία και διαφώτιση είναι βασική προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος, διοργανώσαμε ένα οδοιπορικό ενημέρωσης με τίτλο «Γνωρίζω το Ευρώ, Ζω με το Ευρώ». Στόχος μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στον απλό πολίτη αλλά και στον κάθε επιχειρηματία, να γνωρίσει έγκαιρα το ευρώ και να προετοιμαστεί για το ιστορικό αυτό βήμα που πρόκειται να κάνει η Οικονομία της Κύπρου. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι προσφέραμε το ελάχιστο στο κυπριακό κοινό σε ανταπόδοση της εμπιστοσύνης που μας δείχνει. Νιώθουμε λοιπόν ότι είναι χρέος μας να συμμετάσχουμε στην εθνική προσπάθεια για την ομαλή μετάβαση στο ευρώ και να βάλουμε τα δυνατά μας ούτως ώστε η ένταξη μας στην ευρωζώνη να επιτευχθεί με επιτυχία και δίχως προβλήματα. Επιθυμία μας είναι να πάει καλά όχι μόνο ο τραπεζικός κλάδος αλλά ολόκληρη η οικονομία της χώρας.
Τώρα, όσον αφορά στην ανησυχία του κόσμου ότι το ευρώ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, εκτιμώ ότι δεν είναι δικαιολογημένη. Η αύξηση που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο
αποδίδεται ως επί το πλείστον στις ιστορικά υψηλές τιμές του πετρελαίου. Όπως είχαμε επισημάνει στο κοινό της Κύπρου και κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής μας εκστρατείας, η υιοθέτηση του ευρώ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστική αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών. Είναι πιθανόν οι τιμές κάποιων προϊόντων και ιδιαίτερα μικρής χρηματικής αξίας να σημειώσουν ελαφρά αύξηση λόγω της στρογγυλοποίησης προς τα πάνω, ενώ δεν αποκλείεται και η μεμονωμένη ύπαρξη του φαινομένου αισχροκέρδειας. Εντούτοις, η εντατική και συστηματική πληροφόρηση του κοινού καθώς και λήψη των κατάλληλων αποτρεπτικών μέτρων από μέρους της κυβέρνησης, όπως τα Ευρωπαρατηρητήρια, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά το φαινόμενο αυτό. Ταυτόχρονα, αναμένεται και μείωση σε τιμές ορισμένων προϊόντων λόγω των εξοικονομήσεων στις συναλλαγματικές διαφορές που θα προκύψουν από την εισαγωγή του ευρώ καθώς και της διαφάνειας των τιμών σε σχέση με προϊόντα πολυεθνικών εταιριών.


ΕΡ: Η μετάβαση στο ευρώ θα αυξήσει ή θα μειώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των εργασιών των κυπριακών τραπεζών;


ΑΠ: Με τα σημερινά δεδομένα, απαιτείται μείωση του επίσημου επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,5% για ευθυγράμμιση με το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Μια τέτοια προσαρμογή φυσιολογικά επηρεάζει αρνητικά την τραπεζική κερδοφορία λόγω του ετεροχρονισμού που υπάρχει στην προσαρμογή των καταθετικών και δανειστικών προϊόντων, δεδομένου ότι τα επιτόκια καταθέσεων τακτής προθεσμία αναπροσαρμόζονται στη λήξη τους.
Το εύλογο ερώτημα είναι, αφού αναμένεται μείωση κατά 0,5% στα επιτόκια, γιατί τα επιτόκια καταθέσεων και διατραπεζικής αγοράς αυξάνονται και μάλιστα σε επίπεδα που απειλούν να μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών.  Η απάντηση είναι ότι τα επιτόκια καθορίζονται από την ζήτηση και την προσφορά χρήματος.  Η αβεβαιότητα στις αγορές χρήματος διεθνώς είναι τόσο έντονη, που ωθεί τις τράπεζες στην διακράτηση και συσσώρευση ρευστότητας. 
Ενδεικτικά να αναφέρω, ότι το επιτόκιο διατραπεζικής σε ευρώ για τρεις μήνες είναι 4,80% παρά το ότι το επίσημο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι 4%.  Η συγκυρία λοιπόν είναι τέτοια, που οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων σε Λίρες Κύπρου ενδέχεται να εξουδετερωθεί από την κατάσταση στις διεθνείς αγορές χρήματος.


ΕΡ: Από τη στιγμή της παρουσίας της στην Κύπρο, η Alpha Bank δεν έχει προχωρήσει σε εξαγορές και αυτό δηλώνει ότι θα πράξει και τώρα. Γιατί επιμένετε τόσο έντονα στην αυτόνομη ανάπτυξη;


ΑΠ: Παρακολουθούμε όλες τις
εξελίξεις στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν χαρακτηριστικό μόνο της δικής μας αγοράς αλλά παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει τα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Είναι γεγονός ότι μια επιτυχημένη συγχώνευση ενδεχομένως να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας που δημιουργείται και τη θέση της στην αγορά. Παράλληλα βέβαια συντείνει και στην αύξηση του ανταγωνισμού στον κλάδο γενικότερα, γεγονός που μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να έχει για το κοινό.
Επομένως, το ενδεχόμενο για συγχωνεύσεις ή εξαγορές είναι μόνιμα στην ατζέντα κάθε ενεργού οικονομικού οργανισμού. Στην παρούσα φάση όμως, ενόψει και του αυξημένου ανταγωνισμού που αναμένεται να προκύψει από την ένταξη μας στην ευρωζώνη, οι εμπορικές τράπεζες εστιάζουν την προσοχή τους στην αύξηση του μεγέθους τους και τη συγκράτηση των λειτουργικών τους εξόδων. Η βελτίωση αυτή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς τους. Με δείκτη έξοδα προς έσοδα μόλις 33,5%, η Alpha Bank συγκρίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκά όχι μόνο με τις υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες αλλά και με ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές τράπεζες.
Βασικός άξονας της πολιτικής της Alpha Bank Κύπρου είναι λοιπόν η σταθερή και αυτόνομη επέκταση των δραστηριοτήτων της, κυρίως στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, η παροχή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης και η μεγιστοποίηση του βαθμού ικανοποιήσεως των πελατών της, με απώτερο στόχο την αύξηση των μεγεθών και του μεριδίου αγοράς. Η κερδοφορία και οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τραπέζης μας κατά τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά καλοί και μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.


ΕΡ: Οι διεθνείς τράπεζες «μετρούν τις πληγές τους» από την υπόθεση των subprime loans. Πόσο ασφαλείς είναι οι κυπριακές τράπεζες από την έντονή τους δραστηριότητα στα δάνεια των ακινήτων και του κατασκευαστικού τομέα;


ΑΠ: Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τραπέζης, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε σχέση με το θέμα των subprime loans, καθώς τα δάνεια στην Κύπρο είναι πολύ καλής ποιότητας και δεν συγκρίνονται με εκείνα τα δάνεια που δημιούργησαν το πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, οι κυπριακές τράπεζες ουδεμία ανάμειξη είχαν στην αγορά χρεογράφων, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με subprime loans.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο παραχωρούνται κυρίως σε ξένους που επιθυμούν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στον τόπο μας και σε Κύπριους για την πρώτη τους κατοικία ή για προίκα των παιδιών τους. Και οι δύο κατηγορίες αποτελούνται από άτομα ψηλού βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου. Εξάλλου, σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται η σημαντική συνεισφορά του πελάτη και η διακριβωμένη δυνατότητα αποπληρωμής.

  Περιεχόμενα
Editorial: Ένα νέο «χρηματιστηριακό έτος αρχίζει!
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς: Σοφοκλέους - Αντιμετοπίζοντας τις αβεβαιότητες του 2008
Αφιέρωμα Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα «Γεώργιος Ουζούνης»
Αφιέρωμα: Αλυσιδες Λιανικης
Αφιέρωμα: Κλάδος Υγείας
Αφιέρωμα: Τυχερά Παιχνίδια
Αφιέρωμα: Πιστωτικές Κάρτες
Άρθρο: Εξαγορές και Συγχωνεύσες Ελληνικών Τραπεζών
Συνέντευξη
Άρθρο: Κυπριακά growth stories:Η περίπτωση της Ocean Tankers
Άρθρο: Κυπριακές Τράπεζες:Το Ελντοράντο του International Banking
Άρθρο: Δυναμικές Αλληλεξαρτήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ...
Εμπορεύματα: Η αγορά του βαμβακιού
Στα ενδότερα τησ οδού Σοφοκλέους

 Όροι και προϋποθέσεις του site