Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2007                               Τεύχος 338

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ:
ΤΟ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ ΤΟΥ INTERNATIONAL BANKING


Ποιοι πρόσθετοι παράγοντες ανεβάζουν τις προοπτικές για Κύπρου, MPB και ΕλληνικήΤου Στέφανου ΚοτζαμάνηΑυτό το ξέρατε; Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες που έρχονται από το εξωτερικό έχουν περίπου τετραπλάσια απόδοση σε σχέση με τις καταθέσεις των Κυπρίων! Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα (κυρίως σε δολάρια) από μη κατοίκους Κύπρου γίνονται έναντι μηδενικού σχεδόν κόστους (καταθέσεις όψεως off shore επιχειρήσεων στην Κύπρο, κυρίως προερχόμενων από Ρωσία και Ουκρανία). Και με τη σειρά τους, οι μηδενικού αυτού κόστους καταθέσεις, τοποθετούνται στη διεθνή αγορά αποκομίζοντας το εκάστοτε επιτόκιο του δολαρίου.
Άρα λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό, η μελλοντική πορεία των κερδών των κυπριακών τραπεζών θα εξαρτηθεί από τους τρεις παρακάτω παράγοντες:
Πρώτον, από το κατά πόσο θα αυξάνεται το ύψος αυτών των καταθέσεων στην κυπριακή αγορά. Και αυτό με τη σειρά του επηρεάζεται: α) από την ανάπτυξη που σημειώνει η διεθνής οικονομία και κυρίως η Ρωσία και η Ουκρανία β) από το ρυθμό αύξησης των «διεθνών εταιριών» που εγγράφονται στην Κύπρο. Άρα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κατά τα επόμενα χρόνια, το ύψος αυτών των καταθέσεων θα κινηθεί ανοδικά.
Δεύτερον, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, καθώς και το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων. Όσο περισσότερο ανατιμάται το δολάριο και όσο περισσότερο ενισχύεται το επιτόκιο του αμερικανικού νομίσματος, τόσο περισσότερο ευνοούνται οι κυπριακές τράπεζες. Με δεδομένο, ότι το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό σημείο, ίσως να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μια ανατίμηση έναντι του ευρώ.
Και τρίτον, από τον ανταγωνισμό των κυπριακών τραπεζών στο να προσελκύσουν τέτοιου είδους καταθέσεις, που αναμένεται να οξυνθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα Κύπρου εξαγόρασε τράπεζα στην Ουκρανία και ίδρυσε άλλη στη Ρωσία. Η Marfin Popular Bank επίσης διαθέτει τράπεζα στην Ουκρανία και μελετά την εξαγορά ρωσικής. Από την πλευρά τους, τόσο η Ελληνική Τράπεζα όσο και η Alpha Bank Κύπρου ενισχύουν την παρουσία τους στις χώρες αυτές χωρίς όμως την ίδρυση θυγατρικής. Εκτός όμως αυτών, τόσο η Eurobank όσο και η Πειραιώς που τώρα ξεκινούν την παρουσία τους στο «Νησί της Αφροδίτης» θα συμβάλλουν και αυτές στην όξυνση του ανταγωνισμού.


Το business plan της MPB


Σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα business plan άλλων τραπεζικών ομίλων, παρουσιάζει το νέο τριετές επιχειρηματικό σχέδιο 2008-2010 της Marfin Popular Bank, το οποίο προβλέπει εκτίναξη των κερδών από τα 580 εκατ. φέτος σε 1,04 δισ. ευρώ το 2010.
Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να προκύπτει από το περιεχόμενο της πρόσφατης παρουσίασης της Τράπεζας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Μια πρώτη διαφοροποίηση εστιάζεται στο ότι η MPB θεωρεί ότι κατά την επόμενη τριετία το τραπεζικό περιβάλλον θα είναι δυσκολότερο σε σχέση με το σημερινό.
Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι ο μέσος προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης των προβλέψεων είναι ανώτερος από αυτόν των χορηγήσεων (44,7% έναντι 39,7%).
Επίσης, γίνεται μια πιο συντηρητική θεώρηση για την μελλοντική πορεία του Καθαρού Επιτοκιακού Περιθωρίου (NIM) που αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρά από το φετινό 2,80% στο 2,60% το 2010, επηρεαζόμενο από πολλούς παράγοντες, στους οποίους λόγω της δραστηριοποίησης στην Κύπρο προστίθενται και η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, το επιτόκιο του δολαρίου, κ.λπ.
Μια δεύτερη διαφοροποίηση αποτελεί το γεγονός ότι μεγαλύτερη έμφαση δεν θα δοθεί στη στεγαστική και στην καταναλωτική πίστη, αλλά στα δάνεια προς μεγάλες και προ μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ενώ λοιπόν, από τα 9,5 δισ. ευρώ του δανειακού χαρτοφυλακίου το 2007 στην Ελλάδα, τα 3,4 δισ. είναι retail (συμμετοχή 36%), το 2010 προβλέπονται συνολικές χορηγήσεις 21,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 31% θα προέρχεται από το retail.
Στην Κύπρο, για την επόμενη τριετία, το retail banking προβλέπεται να «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανόδου 11% και τα δάνεια προς επιχειρήσεις με 35%.
Η MPB θεωρεί ότι μέσα στην επόμενη τριετία είναι αρκετά πιθανόν να επιδεινωθούν οι συνθήκες στην αγορά των καταθέσεων και γι’ αυτό προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου των καταθέσεών της πολύ χαμηλότερο από αυτό των χορηγήσεων (23,3% έναντι 39,7%).
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο δείκτης χορηγήσεις προς καταθέσεις από το 75% φέτος στο 115% το 2010.
Χωρίς εξαγορές, χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι παραπάνω προβλέψεις δεν προβλέπουν αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, καθώς το υπάρχον business plan μπορεί να χρηματοδοτηθεί άνετα. Το ενδεχόμενο της αύξησης κεφαλαίου παραμένει ανοιχτό, μόνο στην περίπτωση που οι ρυθμοί ανάπτυξης υπερβούν τους προβλεπόμενους και τότε το Dubai θα ήταν διατεθειμένο να συμμετάσχει.
Επίσης, στο παραπάνω business plan περιλαμβάνεται μόνο οργανική ανάπτυξη και όχι ανάπτυξη μέσω ενδεχόμενων εξαγορών, οι οποίες έχουν νόημα μόνο στην περίπτωση που τα τιμήματα είναι δελεαστικά.

  Περιεχόμενα
Editorial: Ένα νέο «χρηματιστηριακό έτος αρχίζει!
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς: Σοφοκλέους - Αντιμετοπίζοντας τις αβεβαιότητες του 2008
Αφιέρωμα Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα «Γεώργιος Ουζούνης»
Αφιέρωμα: Αλυσιδες Λιανικης
Αφιέρωμα: Κλάδος Υγείας
Αφιέρωμα: Τυχερά Παιχνίδια
Αφιέρωμα: Πιστωτικές Κάρτες
¶ρθρο: Εξαγορές και Συγχωνεύσες Ελληνικών Τραπεζών
Συνέντευξη
¶ρθρο: Κυπριακά growth stories:Η περίπτωση της Ocean Tankers
¶ρθρο: Κυπριακές Τράπεζες:Το Ελντοράντο του International Banking
¶ρθρο: Δυναμικές Αλληλεξαρτήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
Επενδύσεις - Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων
Νέα της Αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ...
Εμπορεύματα: Η αγορά του βαμβακιού
Στα ενδότερα τησ οδού Σοφοκλέους

 Όροι και προϋποθέσεις του site