Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008                              

Τεύχος 339

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κύπρος: Θετικό το momentum για το Εθνικό Θέμα


Συνέντευξη του τέως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού  κ. Ουράνιου Ιωαννίδη


> Βλέπει προβάδισμα του Τάσσου Παπαδόπουλου στις Προεδρικές εκλογές
> Ποια θετικά μηνύματα άφησε η επίσκεψη Καραμανλή στην Άγκυρα
> Κρίσιμο σημείο το πόσο ο διεθνής παράγοντας θα πιέσει την Τουρκία μέσα στο 2008


Από το κυπριακό οικονομικό περιοδικό EUROKERDOS


Μια συνέντευξη με τον τέως Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ουράνιο Ιωαννίδη είναι πάντοτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Βαθύς γνώστης των πολιτικών θεμάτων, δεν διστάζει να εκφράσει τις θέσεις του, χωρίς να «στρογγυλεύει» τίποτε και χωρίς να αποφεύγει το παραμικρό.
Στη σημερινή συνέντευξη ο κ. Ουράνιος Ιωαννίδης προβλέπει το αποτέλεσμα των επικείμενων Προεδρικών εκλογών, αξιολογεί τα συμπεράσματα από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία και φυσικά δίνει το στίγμα της «επόμενης μέρας» σε ό,τι αφορά στο θέμα που γνωρίζει όσο πολύ λίγοι: το Εθνικό.


ΕΡ: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη μέχρι τώρα προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων Προέδρων;


ΑΠ: Φαίνεται να είναι μια καλή προεκλογική εκστρατεία με την έννοια του ότι δεν έχουν «σηκωθεί οι τόνοι» πέρα από το αναμενόμενο. Ακόμη και «σκληρή γλώσσα» που κατά καιρούς χρησιμοποιείται, κινείται πάντοτε σε κόσμια επίπεδα. Οι αντιπαραθέσεις μάλιστα γίνονται χωρίς προσωπικές αιχμές και χωρίς χτυπήματα «κάτω από τη μέση», αλλά με πολιτικά επιχειρήματα, πράγμα που είναι αποδεκτό.
Σε ό,τι αφορά τώρα στο αποτέλεσμα, φαίνεται ότι και οι τρεις υποψήφιοι -στα πλαίσια του στατιστικού λάθους που δίνουν οι δημοσκοπήσεις- έχουν την πιθανότητα να είναι στο δεύτερο γύρο.
Προσωπικά, δεν θα αποκρύψω ότι βλέπω προβάδισμα στον Τάσσο Παπαδόπουλο και παρατηρώ επίσης την τελευταία περίοδο μια ανοδική τάση για τον Γιαννάκη Κασουλίδη, η οποία ενδέχεται να τον οδηγήσει στο δεύτερο γύρο διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Προβλέπω λοιπόν ότι πρώτος στο δεύτερο γύρο θα περάσει ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τάσσος ο Παπαδόπουλος, ενώ για τη δεύτερη θέση τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ποιος από τους Γιαννάκη Κασουλίδη ή Δημήτρη Χριστόφια θα την κατακτήσει.


ΕΡ: Και το προβλεπόμενο σενάριο για το δεύτερο γύρο;


ΑΠ: Ανεξαρτήτως του τί λένε ότι θα διαπραγματευθούν και τί  θα γίνει σε επίπεδο κομματικών ηγεσιών και αποφάσεων-συμφωνιών, εκτιμώ ότι με οποιοδήποτε σενάριο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος συνεχίζει να έχει το προβάδισμα για να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


ΕΡ: Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η «επόμενη μέρα» για το Εθνικό θέμα;


ΑΠ: Η πορεία βέβαια που θα ακολουθηθεί, θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα κυβερνήσει. Θέλω να τονίσω ότι οι διαφορές που υπάρχουν -όπως βγαίνει τουλάχιστον προς τα έξω- επί της ουσίας είναι μηδαμινές. Η πραγματική διαφορά έγκειται στο πώς θα αξιολογήσει ο καθένας τον παράγοντα χρόνο.
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση -όπως έχω υποστηρίξει και πολλές φορές κατά το παρελθόν- ο χρόνος είναι ουδέτερος παράγοντας. Ωστόσο, παύει να είναι ουδέτερος, αν το αφήνουμε να περνάει άκαρπος, ή αν ο αντίπαλός μας τον αξιοποιεί καλύτερα από εμάς. Θα έλεγα λοιπόν ότι η υπόθεση του Κυπριακού, όπως και κάθε σύγκρουση, χρειάζεται υπομονή, αντοχή και να κερδίζουμε εμείς σημεία χωρίς να κερδίζει ο αντίπαλος, ώστε να δημιουργούνται τετελεσμένα.
Άρα λέω ότι και οι τρεις υποψήφιοι θα ξεκινήσουν να δουλέψουν πάνω στη Συμφωνία Gambari. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα την επιταχύνουν. Το να την αλλάξουν ως βάση, δεν νομίζω ότι μπορούν ακόμη και αν το επιδιώξουν.
Είτε λοιπόν συγκυβερνήσει ο συνασπισμός που υποστηρίζει τον Παπαδόπουλο με την ομάδα που υποστηρίζει τον Κασουλίδη, είτε συγκυβερνήσει ο Χριστόφιας με την ομάδα που υποστηρίζει τον Παπαδόπουλο, το «πάνω χέρι» θα το έχει ο Τάσσος Παπαδόπουλος και οι άλλοι, απλά θα συμβάλλουν με κάποιες «αποχρώσεις στο χρώμα».Το «χρώμα» θα αλλάξει αν είναι Πρόεδρος, ο Δημήτρης Χριστόφιας και λιγότερο αν είναι Πρόεδρος, ο Γιαννάκης ο Κασουλίδης.


ΕΡ: Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία; Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προέκυψε από αυτή τη συνάντηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και για το Κυπριακό;


ΑΠ: Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη, αφού δεν απέτυχε. Θα μπορούσαμε να είχαμε οδηγηθεί σε χειρότερα πράγματα. Ήταν μια πολύ καλά προετοιμασμένη επίσκεψη που έδωσε το μήνυμα ότι δεν «τσακωνόμαστε» και ότι θέτουμε τις διαφωνίες προς συζήτηση στο τραπέζι. Εκείνο όμως που για μένα είναι το πλέον χαρακτηριστικό από αυτή την επίσκεψη είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την πυγμή και το θάρρος να προβάλλει σθεναρά τις θέσεις του, κάτι που πιστεύω έγινε και γιατί ο Παπατζάν όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ήταν θρασύτατος.
Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Καραμανλή να περάσει ένα μήνυμα στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν «μέσα στο ίδιο του το σπίτι», στο διεθνή παράγοντα που τον παρακολουθούσε με ενδιαφέρον, (γιατί η επίσκεψη αυτή προβλήθηκε σε όλα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης), αλλά και στον ίδιο τον ελληνικό λαό, ότι συνεχίζει να προωθεί την πολιτική της προσέγγισης, αλλά υπάρχουν και ορισμένες «κόκκινες γραμμές». Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και το Κυπριακό. 


ΕΡ: Ας δούμε λοιπόν το πολιτικό σκηνικό. Το Φεβρουάριο θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις. Το 2008 μήπως λοιπόν είναι μια καλή περίοδος για να λυθεί το Κυπριακό;


ΑΠ: Το 2008 είναι η μοναδική χρονιά που επιτρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις. Γιατί το 2009 η Τουρκία θα κριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί να έχει το Κυπριακό ανοιχτό, το μειονοτικό της Κωνσταντινούπολης ανοιχτό, το Κουρδικό ανοιχτό... Αν θέλει λοιπόν να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή οδό, θα πρέπει να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Να επιδείξει δείγματα προσέγγισης.
Να μην ξεχνούμε ότι χρειάστηκε μια πενταετία από το Ελσίνκι, μέχρι που να δεχτεί ο Ερντογάν ότι η λύση του κυπριακού σε ό,τι αφορά στο εδαφικό δεν είναι η διχοτόμηση, αλλά η επανένωση, έστω και κάτω από ένα Σχέδιο, τύπου Ανάν.
Ο ίδιος ο Ερντογάν από το Σχέδιο Ανάν που ήταν απόλυτος στις τοποθετήσεις του και έβαζε και θρησκευτικές παραμέτρους, όταν υποδέχτηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν πολύ πιο «προσεκτικός». Μίλησε για διατήρηση... της φιλοσοφίας του Σχεδίου Ανάν και όχι απαραίτητα για το ίδιο το Σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας όμως, ο Καραμανλής, όμως επισήμανε με σημασία ότι «ξεκινάμε από την 8η Ιουλίου», δηλώνοντας ουσιαστικά ότι για εκείνον δεν υπάρχει Σχέδιο Ανάν.
Μέσα στο Σχέδιο Ανάν υπάρχουν εκατό πράγματα που είναι κοινά συμφωνημένα. Οι διαφορές εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεία.
Ένα από αυτά είναι το περιουσιακό, χωρίς την επίλυση του οποίου, το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί.
Ένα δεύτερο θέμα είναι αυτό του «προτεκτοράτου», δηλαδή του εάν θα μας διοικούν ξένοι δικαστές. Ούτε με ξένους δικαστές μπορεί να λυθεί το Κυπριακό. Πρέπει να βρεθούν οι διαδικασίες εντός Κύπρου. Να ερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις και να καταλήξουμε στην καλύτερη.
Υπάρχουν βέβαια και αρκετά άλλα θέματα του Σχεδίου που θα πρέπει να επιλυθούν, αλλά τα δύο προηγούμενα είναι τα πιο ουσιώδη. Το πρόβλημα της οικονομίας ξεπεράστηκε με την έννοια ότι είμαστε πλέον ενταγμένοι στη Ζώνη του Ευρώ.


ΕΡ: Άρα λοιπόν το εννεάμηνο Μαρτίου-Δεκεμβρίου είναι η περίοδος «κλειδί»; Ή τώρα ή ποτέ;


ΑΠ: Το ποτέ, δεν θα το πω ποτέ! Είναι πάντως μια περίοδος, η οποία προσφέρει δυνατότητες. Είναι αυτό που έλεγε και ο Κόφι Ανάν, ότι «είμαστε στο momentum τώρα που θα μπείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Έπεσε όμως έξω γιατί πίστεψε ότι η δική μας προτεραιότητα ήταν να εισέλθουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, ίσχυε αυτό που είχε απαντήσει ο Γλαύκος Κληρίδης στην Κοπεγχάγη, όταν τον απειλούσαν ότι αν δεν υπογράψει, η Κύπρος δεν θα έμπαινε: ότι δηλαδή εμείς ζήσαμε πενήντα χρόνια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε και άλλα πενήντα. Βέβαια, ο Γλαύκος Κληρίδης μιλούσε τότε εκ του ασφαλούς, καθώς είχε λάβει τη διαβεβαίωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ότι αν δεν μπει η Κύπρος, δεν θα μπει καμιά άλλη χώρα. Άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσε παρά να δεχτεί τις κυπριακές θέσεις.
Για να επιστρέψουμε όμως στο σήμερα, επαναλαμβάνω ότι και τώρα υπάρχει ένα momentum. Εκείνο που θα πρέπει να υπολογίσει ο διεθνής παράγοντας είναι το πόσο πολύ μπορεί να πιέσει την Τουρκία. Προς εμάς άλλες πιέσεις δεν μπορούν να γίνουν.
Εμείς έχουμε δύο πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα: Πρώτον, το τί δεν θέλουμε και δεύτερον, το τί θέλουμε. Και το τί θέλουμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση λειτουργική, βιώσιμη και -σε εισαγωγικά θα έλεγα εγώ- «δίκαιη». «Δίκαιη» όμως, όχι όπως την βλέπει ο Ερντογάν και ο κατοχικός στρατός, ή κάποιοι από εμάς. «Δίκαιη» όπως την βλέπει το διεθνές δίκαιο.
Άρα λοιπόν θα έλεγα ότι είναι μια περίοδος, όπου οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση ανεκτή.

  Περιεχόμενα
Editorial:Η χρηματιστηριακή...διάσταση της διαφθοράς
Επενδύσεις-Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Αφιέρωμα Καταθετικά Προϊόντα: Γιατί φουντώνει το ενδιαφέρον των τραπεζών
Αφιέρωμα - ΔΕΚΟ: Ανεβάζουν ταχύτητες και προσδοκίες
Αφιέρωμα: Γαλακτοκομικά προϊόντα
Συνέντευξη - Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία
Συνέντευξη - Κύπρος: Θετικό το momentum για το Εθνικό Θέμα
Συνέντευξη - Κύπρος: Το οικονομικό μοντέλο του Δημήτρη Χριστόφια
¶ρθρο - ΠΛΑΙΣΙΟ: Το αχτύπητο story της Σοφοκλέους
¶ρθρο - Φαινόμενο του Ιανουαρίου(January Effect)και ελληνική πραγματικότητα
¶ρθρο: Οι τιμές, το ΧΑ και οι κυβερνητικές προτεραιότητες
¶ρθρο - Economic Value Added: Ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων
¶ρθρο - Κατασκευές: Αναλυτές εναντίον ταμπλό
¶ρθρο - Έλλειμμα πληροφόρησης στον ασφαλιστικό κλάδο
¶ρθρο - Η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα
¶ρθρο - Εισαγωγή στα βασικά γνωρίσματα της αγοράς ομολόγων
¶ρθρο - Οικονομία και τέχνη: Μια τεχνική προσέγγιση
¶ρθρο - Pasal: 30-40 εκατ. από project ”Πειραιώς”
¶ρθρο - Βασιλικό-Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth stories
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρo - Η αγορά του χαλκού
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site