Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008                              

Τεύχος 339

AΡΘΡΟ


ΠΛΑΙΣΙΟ:
ΤΟ ΑΧΤΥΠΗΤΟ STORY ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


Έχοντας αντέξει σε όλα τα δύσκολα «crash test» του παρελθόντος, είναι έτοιμη να απαντήσει σε ένα οποιοδήποτε πόλεμο τιμών. Το πιθανότερο ωστόσο σενάριο είναι ότι θα ανεβούν τόσο οι πωλήσεις, όσο και το περιθώριο κέρδους.


Του Στέφανου Κοτζαμάνη


Με μια τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 179 περίπου εκατ. και με καθαρά κέρδη στα 9,85 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται ένα P/E γύρω στις 18 φορές και μια μερισματική απόδοση στο 3,7%, με δεδομένο ότι το μέρισμα που θα προταθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων θα είναι 30 λεπτά ανά μετοχή.
Στη Σοφοκλέους βέβαια, ανάλογοι –ή και σαφώς πιο ελκυστικοί- δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης υπάρχουν και σε πολλές άλλες εισηγμένες, ωστόσο το Πλαίσιο αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση: έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνά με επιτυχία όλα τα crash test, ενισχύοντας μάλιστα μερίδια αγοράς και κερδοφορία.
Αρχικά, ξεπέρασε το εμπόδιο των  ελληνικών αλυσίδων με τα ευρύτατα δίκτυα πωλήσεων στις αρχές της δεκαετίας, με μόνο τίμημα να διατηρήσει περίπου σταθερά τα κέρδη της για ένα μόνο έτος.
Στη συνέχεια, αντιμετώπισε την είσοδο στην αγορά των ξένων hard discounter (π.χ., Media Markt). Απέναντι στη συγκεκριμένη συγκυρία, το Πλαίσιο χαμήλωσε δραστικά τις τιμές του και θυσίασε μεγάλο ποσοστό των κερδών του, προκειμένου να μην απολέσει μερίδια αγορά. Τρία χρόνια μετά, η εισηγμένη εταιρία έχει διευρύνει δραστικά το μερίδιο αγοράς της (385 εκατ. ευρώ  πωλήσεις το 2007 έναντι 232,8 εκατ. το 2004, σε μια αγορά που ετησίως κινείται με ένα +5%-6%)και κοντεύει σχεδόν να ανακτήσει και το χαμένο EBITDA (9,86 εκατ. πέρυσι, έναντι 10,83 εκατ. το 2004) ενώ η εταιρία δίνει υψηλότερο μέρισμα ανά μετοχή από τότε (30 λεπτά έναντι 27).
Κατά την τελευταία τριετία επίσης, το Πλαίσιο αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία και μια ακόμη πρόκληση: αυτή του μεγάλου ανταγωνισμού που προέκυψε από το Internet, αναγκαζόμενο να περιορίσει τις τιμές πώλησης.


Επίδειξη δύναμης


Το βέβαιο είναι ότι σήμερα το Πλαίσιο μιλά από θέση ισχύος: «Θα μειώσουμε δραστικά τις τιμές μας προς τα κάτω, αν κάποιοι ανταγωνιστές προσπαθήσουν να μας πάρουν τους πελάτες, θυσιάζοντας μέρος της κερδοφορίας μας», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας. «Λειτουργούμε με χαμηλό λειτουργικό κόστος, έχουμε υγιέστατη ρευστότητα και μεγάλες συνέργιες από το πολυκαναλικό μας σύστημα διανομής. Επιπλέον, μέσω της υποστήριξης και της καλύτερης εξυπηρέτησης που παρέχουμε υπερέχουμε τόσο έναντι των «πωλητών κουτιών», όσο και έναντι των πωλήσεων μέσω internet».
Αυτό που υπονοούν στο Πλαίσιο είναι ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος τιμών θα πλήξει περισσότερο τους ανταγωνιστές παρά την εισηγμένη εταιρία. Και ότι αν ξεκινήσει, θα έχει σχετικά μικρή διάρκεια, καθώς και οι ανταγωνιστές θα πρέπει να δικαιολογήσουν στους μετόχους τους, γιατί σημειώνουν τόσο χαμηλά αποτελέσματα.
Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο είναι ότι το περιθώριο κέρδους για το Πλαίσιο μάλλον θα αυξηθεί, παρά θα μειωθεί.
Σε ό,τι αφορά τώρα στις πωλήσεις, οι στόχοι είναι πολύπλευροι και φιλόδοξοι:


> Στο Πλαίσιο θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις πωλήσεις προς τις επιχειρήσεις μια πολυκερματισμένη αγορά με ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης.


> Θα συνεχίσει η δημιουργία ενός ή δύο μεγάλης έκτασης καταστημάτων ανά έτος.

> Η εταιρία αναζητά χώρο και για δεύτερο κατάστημα στη Βουλγαρία, όπου οι πωλήσεις ανεβαίνουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, χτίζεται το πολυκαναλικό σύστημα και από το 2008 αναμένεται break even.


> Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες τόσο στους υπολογιστές, όσο και στις τηλεπικοινωνίες, δημιουργούν νέα προϊόντα και αυξάνουν τη ζήτηση για προϋπάρχοντα.Στο Πλαίσιο δηλώνουν αισιόδοξοι ότι και κατά τα επόμενα χρόνια, οι ταχείς ρυθμοί ανόδου του κύκλου εργασιών του παρελθόντος, θα συνεχιστούν. Αν αυτό συνοδευτεί και μια διατήρηση -και πόσο μάλλον με μια  αύξηση των περιθωρίων κέρδους, τότε η κερδοφορία θα εκτιναχθεί σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε το φαινομενικό υψηλό τρέχον P/E να χαμηλώσει δραστικά.

  Περιεχόμενα
Editorial:Η χρηματιστηριακή...διάσταση της διαφθοράς
Επενδύσεις-Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Αφιέρωμα Καταθετικά Προϊόντα: Γιατί φουντώνει το ενδιαφέρον των τραπεζών
Αφιέρωμα - ΔΕΚΟ: Ανεβάζουν ταχύτητες και προσδοκίες
Αφιέρωμα: Γαλακτοκομικά προϊόντα
Συνέντευξη - Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία
Συνέντευξη - Κύπρος: Θετικό το momentum για το Εθνικό Θέμα
Συνέντευξη - Κύπρος: Το οικονομικό μοντέλο του Δημήτρη Χριστόφια
Άρθρο - ΠΛΑΙΣΙΟ: Το αχτύπητο story της Σοφοκλέους
Άρθρο - Φαινόμενο του Ιανουαρίου(January Effect)και ελληνική πραγματικότητα
Άρθρο: Οι τιμές, το ΧΑ και οι κυβερνητικές προτεραιότητες
Άρθρο - Economic Value Added: Ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων
Άρθρο - Κατασκευές: Αναλυτές εναντίον ταμπλό
Άρθρο - Έλλειμμα πληροφόρησης στον ασφαλιστικό κλάδο
Άρθρο - Η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα
Άρθρο - Εισαγωγή στα βασικά γνωρίσματα της αγοράς ομολόγων
Άρθρο - Οικονομία και τέχνη: Μια τεχνική προσέγγιση
Άρθρο - Pasal: 30-40 εκατ. από project ”Πειραιώς”
Άρθρο - Βασιλικό-Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth stories
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρo - Η αγορά του χαλκού
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site