Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008                              

Τεύχος 339

AΡΘΡΟ


ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (JANUARY EFFECT) ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤης Άλκηστης Στάμου
Πτυχιούχος τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Ζητούμενο των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του χρηματιστηρίου είναι η ορθή πρόβλεψη των τιμών και των αποδόσεων των μετοχών. Η θεωρία των αποτελεσματικών αγορών (Efficient Market Hypothesis), σύμφωνα με την οποία οι χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών αντανακλούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης των τιμών των μετοχών, έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα πολλών εμπειρικών ερευνών. Οι έρευνες αυτές σε διάφορα χρηματιστήρια έχουν αποκαλύψει κάποιες ανωμαλίες, ή όπως αναφέρονται στη βιβλιογραφία ημερολογιακά φαινόμενα, στις αποδόσεις των μετοχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών. Καθώς οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αυτά τα φαινόμενα και τα έχουν δημοσιεύσει, οι επενδυτές τα γνωρίζουν, κι έτσι κάθε εμφάνιση ενός τέτοιου φαινομένου θα έπρεπε να εξουδετερώνεται από τους μηχανισμούς της κεφαλαιαγοράς. Παρόλα αυτά, τα τελευταία πενήντα χρόνια συνεχίζουν να εμφανίζονται τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες κεφαλαιαγορές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων φαινομένων είναι το Φαινόμενο του Ιανουαρίου (the January Effect).
Το εν λόγω φαινόμενο ονομάστηκε έτσι λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των μετοχών τον Ιανουάριο σε σχέση με τις αποδόσεις των μετοχών των άλλων μηνών. Μάλιστα, οι αποδόσεις κάποιων μετοχών το μήνα Ιανουάριο έχουν ξεπεράσει το μέσο όρο των αποδόσεων ολόκληρου του χρόνου. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που εξηγούν την επίδραση του φαινομένου του Ιανουαρίου. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι εξής:


> Σύμφωνα με την υπόθεση "Tax - Loss - Selling", οι επενδυτές κεφαλαιοποιούν τις ζημίες τους πουλώντας τις ζημιογόνες μετοχές, προκειμένου να επιτύχουν μείωση της φορολογίας στο τέλος του έτους, καθώς κλείνει η χρήση, με αποτέλεσμα οι συμπιεσμένες τιμές των μετοχών να επανέρχονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.


> Οι μισθοί του Δεκεμβρίου είναι αυξημένοι λόγω των δώρων διακοπών. Αυτή η αύξηση της ποσότητας χρήματος οδηγεί τους επενδυτές στην αύξηση της ζήτησης για μετοχές με την είσοδο του νέου έτους, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των μετοχών του Ιανουαρίου.


> Οι θεσμικοί επενδυτές , τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κατ’ ακολουθία οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων τοποθετούνται στην αγορά μετοχών στην αρχή της νέας χρονιάς.


> Οι υπόλοιποι επενδυτές προσεγγίζουν το νέο έτος με αισιοδοξία, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί μια ανεπιθύμητη χρονιά, προσδοκώντας τόσο την ψυχολογική όσο και την πραγματική βελτίωση.


> Οι ετήσιες προβλέψεις των κερδών των εταιριών αναθεωρούνται από τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές στις αρχές του νέου έτους και τείνουν να είναι θετικές.


Μολονότι το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται πιο έντονα στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκρίνοντας τις αποδόσεις των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάθε Ιανουάριο για την χρονική περίοδο 1990 – 2007, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το φαινόμενο αυτό είναι εμφανές και στην ελληνική πραγματικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της «ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ» για την περίοδο αυτή, ο μήνας Ιανουάριος υπήρξε ανοδικός τις δώδεκα φορές και καθοδικός τις μισές. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι μεσομακροπρόθεσμα οι αυξημένες αποδόσεις του Ιανουαρίου επαληθεύονται και για τα δεδομένα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μάλιστα, εξετάζοντας μια χρονική περίοδο ακόμα μεγαλύτερη από την προαναφερθείσα, προκύπτει ότι οι πιθανότητες για να υπάρξουν θετικές αποδόσεις το μήνα Ιανουάριο είναι περίπου 63%.


Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι, παρά την παραδοχή της ισχύος του φαινομένου του Ιανουαρίου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η απόδοση του μήνα αυτού παρουσιάζει υψηλές διακυμάνσεις καθιστώντας την στρατηγική για την επίτευξη υπεραποδόσεων βασισμένη στο φαινόμενο αυτό, αναποτελεσματική.
Συνεπώς, είναι σημαντικό για έναν επενδυτή να παρακολουθεί από νωρίτερα το συγκεκριμένο φαινόμενο και να παρατηρεί την πορεία της αγοράς, ούτως ώστε αν κινηθεί ανοδικά κατά τις αρχές του νέου έτους, να είναι σε θέση με έγκαιρες τοποθετήσεις να εκμεταλλευτεί την αναποτελεσματικότητα αυτή της αγοράς και να καρπωθεί τα οφέλη από την εμφάνιση του φαινομένου του Ιανουαρίου. Εντούτοις, τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες, γιατί όπως προαναφέρθηκε οι διακυμάνσεις των μετοχών είναι υψηλές και η δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης σημαντικά περιορισμένη.

  Περιεχόμενα
Editorial:Η χρηματιστηριακή...διάσταση της διαφθοράς
Επενδύσεις-Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Αφιέρωμα Καταθετικά Προϊόντα: Γιατί φουντώνει το ενδιαφέρον των τραπεζών
Αφιέρωμα - ΔΕΚΟ: Ανεβάζουν ταχύτητες και προσδοκίες
Αφιέρωμα: Γαλακτοκομικά προϊόντα
Συνέντευξη - Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία
Συνέντευξη - Κύπρος: Θετικό το momentum για το Εθνικό Θέμα
Συνέντευξη - Κύπρος: Το οικονομικό μοντέλο του Δημήτρη Χριστόφια
¶ρθρο - ΠΛΑΙΣΙΟ: Το αχτύπητο story της Σοφοκλέους
¶ρθρο - Φαινόμενο του Ιανουαρίου(January Effect)και ελληνική πραγματικότητα
¶ρθρο: Οι τιμές, το ΧΑ και οι κυβερνητικές προτεραιότητες
¶ρθρο - Economic Value Added: Ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων
¶ρθρο - Κατασκευές: Αναλυτές εναντίον ταμπλό
¶ρθρο - Έλλειμμα πληροφόρησης στον ασφαλιστικό κλάδο
¶ρθρο - Η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα
¶ρθρο - Εισαγωγή στα βασικά γνωρίσματα της αγοράς ομολόγων
¶ρθρο - Οικονομία και τέχνη: Μια τεχνική προσέγγιση
¶ρθρο - Pasal: 30-40 εκατ. από project ”Πειραιώς”
¶ρθρο - Βασιλικό-Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth stories
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρo - Η αγορά του χαλκού
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site