Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008                              

Τεύχος 339

AΡΘΡΟ


AKINHTA:
ΟΙ ΤΙΜΕΣ, ΤΟ ΧΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ


> Μια έκθεση της UBS «απέναντι» στην παγωμένη ψυχολογία της επενδυτικής αγοράς, υποστηρίζει ότι το «πάρτι» θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμη!
> Ποιες εισηγμένες εταιρίες στη Σοφοκλέους θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη.


Του Στέφανου Κοτζαμάνη


Ο πολυεθνικός οίκος UBS «τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα» σε ό,τι αφορά στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, διατυπώνοντας απόψεις που βρίσκονται σε πολύ διαφορετικό  μήκος κύματος από τη γενικότερη αντίληψη της αγοράς.
Για παράδειγμα, δεν φάνηκε σε καμιά περίπτωση να αποδέχεται -ή έστω να συζητά- το ενδεχόμενο περί «φούσκας» στις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα. Αντίθετα, ανέφερε απλά ότι οι τιμές τους κατά την οκταετία 2000-2007 σημείωσαν μέση ετήσια άνοδο πολύ κοντά (στην πράξη λίγο υψηλότερη) από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή από το άθροισμα του επίσημου ΑΕΠ συν τον πληθωρισμό.
Επίσης, ο ελβετικός οίκος δεν φοβήθηκε καθόλου για τα περί παρενεργειών που μπορεί να επιφέρουν στην ελληνική αγορά ακινήτων, η έξαρση της πιστωτικής επέκτασης στη στεγαστική πίστη. Αντίθετα, η UBS υποστήριξε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων επί του ΑΕΠ είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν διαπιστώθηκε ανησυχία από το γεγονός ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι πολύ ανώτερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προτάσσονται επιχειρήματα όπως, η σταδιακή μείωση του αριθμού των μελών μιας οικογένειας, η αυξημένη εσωτερική μετανάστευση, κ.λπ.
Και τέλος, ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσαν οι θέσεις της UBS για την μελλοντική πορεία των τιμών των ακινήτων. Σε ένα περιβάλλον όπου η υπόθεση των subrime loans των ΗΠΑ έχει προκαλέσει διεθνείς «αναταράξεις» και η πλειονότητα των εταιριών real estate στην Ευρώπη διαπραγματεύεται με αξιοσημείωτο discount, ο διεθνής οίκος προέβλεψε ένα λαμπρό μεσοπρόθεσμο μέλλον για τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα.
Η UBS λοιπόν προέβλεψε μια σημαντική άνοδο τιμών στα ελληνικά ακίνητα μέσα στο 2008 και επίσης ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τις τιμές ακινήτων, βασιζόμενη στην εξής παραδοχή: Ότι η κυβέρνηση θα βασιστεί σε σημαντικό βαθμό στον κλάδο των ακινήτων προκειμένου να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι βασικότερες κυβερνητικές κινήσεις φέρεται να είναι οι ακόλουθες:
Πρώτον, το φορολογικό πλαίσιο της χώρας μετά την πρόσφατη βελτίωσή του, θα συνεχίσει να βελτιώνεται και στο μέλλον, με κύρια συνιστώσα τη σταδιακή υποκατάσταση του φόρου μεταβίβασης από έναν ολοένα και αυξανόμενο φόρο κατοχής. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς, με ό,τι αυτό θετικό συνεπάγεται.
Δεύτερον, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων που έκλεισε στο 19% το 2007, θα ανεβεί περαιτέρω.
Και τρίτον, μετά την ψήφιση του νόμου περί οικιστικών περιοχών, στην Ελλάδα θα μπορούσε να κτιστεί πλήθος παραθεριστικών κατοικιών από Βορειοευρωπαίους που θα διαμένουν για κάποιους μήνες στη χώρα μας, κατά το πρότυπο των όσων συμβαίνουν σήμερα σε άλλες χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Κύπρος, κ.λπ.).
Αν τελικά θα επαληθευθεί και στην πράξη η πρόβλεψη της UBS θα φανεί στο μέλλον. Πάντως, η πληροφόρηση της UBS γύρω από τις κυβερνητικές επιδιώξεις φαίνεται να είναι σωστή. Όχι μόνο γιατί, παραδοσιακά, οι ξένοι οίκοι πληροφορούνται «από πρώτο χέρι» τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά και γιατί οι μέχρι τώρα νομοθετικοί χειρισμοί προς αυτή την κατεύθυνση τείνουν. Επίσης, υπάρχει και το θέμα της κοινής λογικής, που θέλει μια χώρα να βελτιώνει την κατάσταση των αγορών της, προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.Χρηματιστηριακά οφέλη


Πώς λοιπόν θα μπορούσε να επηρεαστεί  το χρηματιστήριο στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της UBS μέσα στα επόμενα χρόνια;


Πρώτον, θα είχαμε μια σαφή τόνωση των εταιριών ακινήτων, είτε αυτές είναι ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Πειραιώς), είτε όχι (Lamda Development και Pasal).


Δεύτερον, αναμφίβολα οφέλη θα προκύψουν για τους εισηγμένους κατασκευαστικούς ομίλους που διαθέτουν αξιοσημείωτη έκθεση στο χώρο του real estate.


Τρίτον, θα ωφεληθούν οι τράπεζες, όχι μόνο λόγω της κατοχής ακινήτων, αλλά και λόγω των αυξημένων χρηματοδοτήσεων στεγαστικής πίστης.


Τέταρτον, θα ενισχυθούν σε κάποιο βαθμό τα ίδια κεφάλαια των περισσότερων εισηγμένων εταιριών ανεξαρτήτως κλάδου, εξαιτίας της ανόδου της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

  Περιεχόμενα
Editorial:Η χρηματιστηριακή...διάσταση της διαφθοράς
Επενδύσεις-Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Αφιέρωμα Καταθετικά Προϊόντα: Γιατί φουντώνει το ενδιαφέρον των τραπεζών
Αφιέρωμα - ΔΕΚΟ: Ανεβάζουν ταχύτητες και προσδοκίες
Αφιέρωμα: Γαλακτοκομικά προϊόντα
Συνέντευξη - Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία
Συνέντευξη - Κύπρος: Θετικό το momentum για το Εθνικό Θέμα
Συνέντευξη - Κύπρος: Το οικονομικό μοντέλο του Δημήτρη Χριστόφια
Άρθρο - ΠΛΑΙΣΙΟ: Το αχτύπητο story της Σοφοκλέους
Άρθρο - Φαινόμενο του Ιανουαρίου(January Effect)και ελληνική πραγματικότητα
Άρθρο: Οι τιμές, το ΧΑ και οι κυβερνητικές προτεραιότητες
Άρθρο - Economic Value Added: Ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων
Άρθρο - Κατασκευές: Αναλυτές εναντίον ταμπλό
Άρθρο - Έλλειμμα πληροφόρησης στον ασφαλιστικό κλάδο
Άρθρο - Η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα
Άρθρο - Εισαγωγή στα βασικά γνωρίσματα της αγοράς ομολόγων
Άρθρο - Οικονομία και τέχνη: Μια τεχνική προσέγγιση
Άρθρο - Pasal: 30-40 εκατ. από project ”Πειραιώς”
Άρθρο - Βασιλικό-Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth stories
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρo - Η αγορά του χαλκού
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site