Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008                              

Τεύχος 339

AΡΘΡΟ


Κατασκευές:
Αναλυτές εναντίον ταμπλό
Τι προκύπτει από την ενδιαφέρουσα έκθεση της Proton Bank για τον κλάδο


Η περίπτωση του κλάδου των κατασκευών αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για να διαπιστώσει το αν και κατά πόσο υποτιμημένη είναι σήμερα η Σοφοκλέους, ή καλύτερα, το πόσο διαφέρουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών από τα μηνύματα που προέρχονται από το ταμπλό της Σοφοκλέους.
Η Proton Bank στις 23 Ιανουαρίου δημοσίευσε την έκθεσή της για τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, δίνοντας τις ακόλουθες τιμές-στόχους: 11,5 ευρώ για την Ελληνική Τεχνοδομική, 9,10 ευρώ για την J&P Άβαξ και 14,30 ευρώ για την ΓΕΚ. Με βάση τα κλεισίματα των τιμών των ίδιων μετοχών στις 25 Ιανουαρίου  (Ελληνική Τεχνοδομική 8,98 ευρώ, J&P Άβαξ 5,66 ευρώ και ΓΕΚ 9,12 ευρώ), οι τιμές-στόχοι των τριών τίτλων ήταν αντίστοιχα υψηλότερες από τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους: κατά 28% στην Ελληνική Τεχνοδομική, κατά 60,7% στην J&P Άβαξ και κατά 56,9% στην ΓΕΚ. Καθόλου ευκαταφρόνητες αποκλίσεις.
H έκθεση της Proton Bank προχωρεί περαιτέρω και με βάση τις αποτιμήσεις των μετοχών κατά την 23η Ιανουαρίου (ελαφρά χαμηλότερες από αυτές της 25ης Ιανουαρίου) διαπιστώνει ότι με βάση τις εκτιμήσεις της, η κατασκευαστική δραστηριότητα της J&P Άβαξ διαπραγματευόταν με δείκτη P/E 1,5 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008, όταν στην Ελληνική Τεχνοδομική και στη ΓΕΚ οι τρέχουσες τιμές του δεν συνεπάγονται καμιά αξία για τις κατασκευαστικές τους δραστηριότητες, πράγμα φυσικά που δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό.
Επίσης, προκειμένου να φανεί το πόσο χαμηλός είναι ο κίνδυνος από την κατασκευαστική δραστηριότητα των παραπάνω Ομίλων, η Proton Bank αναφέρει στην έκθεσή της το πόσο μικρό ποσοστό της αποτίμησης οφείλεται στην αμιγώς κατασκευαστική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, η αποτίμηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία, των αιολικών πάρκων που παράγουν και του καθαρού ταμείου υπολογίζεται στα 4,9 ευρώ ανά μετοχή. Άλλα 3,1 ευρώ ανά μετοχή αξίζουν οι υπόλοιπες πλην κατασκευών δραστηριότητες και έτσι δεν μένει ούτε ένα ευρώ ανά μετοχή για να αποτιμήσει μια κατασκευαστική δραστηριότητα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της οποίας ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ...
Σύμφωνα με τον ίδιο Οίκο, η αποτίμηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και των ακινήτων της J&P Άβαξ υπολογίζεται στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα αξία του τίτλου στις 25 Ιανουαρίου ήταν 5,66 ευρώ. Δηλαδή μόλις 36 λεπτά ανά μετοχή για ένα ανεκτέλεστο έργο ύψους 2,8 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου είναι στο εξωτερικό.
Όσον αφορά στην ΓΕΚ, σε 5,80 ευρώ ανά μετοχή αποτιμώνται μόνο οι λειτουργούσες ενεργειακές μονάδες, το καθαρό ταμείο της μητρικής εταιρίας και τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα της Ιονίας Οδού και του Οδικού Άξονα Κεντρικής Ελλάδας. Αν σ’ αυτά τα 5,80 ευρώ προσθέσουμε την αξία των ακινήτων, των χώρων στάθμευσης και του υπό κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 420 MW, τότε η αποτίμηση του τίτλου ανεβαίνει στα 9,20 ευρώ ανά μετοχή. Παραπάνω δηλαδή από την τρέχουσα τιμή του τίτλου και αυτό χωρίς να υπολογίζεται το κατασκευαστικό κομμάτι…


Και σε άλλους κλάδους
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, για τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι «αδικούνται» από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Δεν είναι λίγες, για παράδειγμα, οι μετοχές με μερισματική απόδοση ανώτερη του 5%,  (πχ ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μοτοδυναμική, Βάρδας, FG Europe, κ.ά.). Το αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε οι τιμές των περισσότερων εκ των παραπάνω «κράτησαν» λόγω του υψηλού μερίσματος που αναμένεται να διανείμουν.
Με discount διαπραγματεύονται οι εταιρίες ακινήτων (Eurobank Properties, Pasal, Alpha Αστικά Ακίνητα, κ.ά.).
Σε μια σειρά πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (Betanet, Sciens, κ.ά.), οι τιμές των νέων μετοχών υποχώρησαν πολύ πιο κάτω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει έως και 20%-30% από το σημείο εκείνο στο οποίο ξεκίνησαν να αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι.
Οι βασικότεροι μέτοχοι της Dionic μετέτρεψαν πρόσφατα προς 91 λεπτά ανά μετοχή, τις ομολογίες της εταιρίας και τώρα η μετοχή βρίσκεται πολύ χαμηλότερα.
Έχουμε επίσης μετοχές που οι αποτιμήσεις τους έχουν «επιστρέψει» στο 2005 ή στο 2004, ενώ έκτοτε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει ανεβεί σημαντικά, ενώ παράλληλα έχουν ανεβεί και τα κέρδη των συγκεκριμένων εταιριών.

  Περιεχόμενα
Editorial:Η χρηματιστηριακή...διάσταση της διαφθοράς
Επενδύσεις-Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Αφιέρωμα Καταθετικά Προϊόντα: Γιατί φουντώνει το ενδιαφέρον των τραπεζών
Αφιέρωμα - ΔΕΚΟ: Ανεβάζουν ταχύτητες και προσδοκίες
Αφιέρωμα: Γαλακτοκομικά προϊόντα
Συνέντευξη - Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία
Συνέντευξη - Κύπρος: Θετικό το momentum για το Εθνικό Θέμα
Συνέντευξη - Κύπρος: Το οικονομικό μοντέλο του Δημήτρη Χριστόφια
¶ρθρο - ΠΛΑΙΣΙΟ: Το αχτύπητο story της Σοφοκλέους
¶ρθρο - Φαινόμενο του Ιανουαρίου(January Effect)και ελληνική πραγματικότητα
¶ρθρο: Οι τιμές, το ΧΑ και οι κυβερνητικές προτεραιότητες
¶ρθρο - Economic Value Added: Ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων
¶ρθρο - Κατασκευές: Αναλυτές εναντίον ταμπλό
¶ρθρο - Έλλειμμα πληροφόρησης στον ασφαλιστικό κλάδο
¶ρθρο - Η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα
¶ρθρο - Εισαγωγή στα βασικά γνωρίσματα της αγοράς ομολόγων
¶ρθρο - Οικονομία και τέχνη: Μια τεχνική προσέγγιση
¶ρθρο - Pasal: 30-40 εκατ. από project ”Πειραιώς”
¶ρθρο - Βασιλικό-Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth stories
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρo - Η αγορά του χαλκού
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site