Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008                              

Τεύχος 339

AΡΘΡΟ


Pasal:
Υπεραξίες 30-40 εκατ. από project ”Πειραιώς”


Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, η κεφαλαιοποίηση της Pasal διαμορφώθηκε γύρω στα 87 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή δηλαδή διαπραγματεύεται με ένα premium 2% σε σχέση με τη λογιστική της αξία, πλην όμως αν στη λογιστική αξία προστεθεί (όπως θεωρητικά είναι σωστότερο) και η αναβαλλόμενη φορολογία, τότε η Καθαρή Αξία του Ενεργητικού (NAV, στοιχεία 31/12/07) διαμορφώνεται στα 103 εκατ. ευρώ και αντί για premium 2%, θα πρέπει να μιλάμε για ένα discount ανώτερο του 15%.
Η ύπαρξη discount βέβαια αποτελεί σήμερα «κοινό τόπο» για τις εταιρίες του κλάδου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, ωστόσο ο παράγοντας «κλειδί» που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθεί φέτος η Καθαρή Αξία του Ενεργητικού της Pasal, αλλά και η τιμή της μετοχής της, είναι η πορεία του υπό δημιουργία εμπορικού κέντρου επί της οδού Πειραιώς.
Σήμερα, το project αυτό είναι αποτιμημένο στα βιβλία της εισηγμένης στο «κόστος κτήσης». To εμπορικό κέντρο προβλέπεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον προσεχή Δεκέμβριο και προσδοκόνται υπεραξίες για λογαριασμό της Pasal μεταξύ 30 ή και 40 εκατ. ευρώ.


Οι τρεις παραδοχές
Τα δεδομένα και οι παραδοχές, πάνω στα οποία η Pasal προσδοκά τόσο υψηλές υπεραξίες είναι τα παρακάτω:
Πρώτον, το κόστος του έργου θα ανέλθει γύρω στα 59 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων 23 εκατ. είναι η αξία του οικοπέδου και 36 εκατ. οι δαπάνες κατασκευής.
Δεύτερον, από τη λειτουργία του έργου προβλέπεται η είσπραξη ετησίων εσόδων γύρω στα 6 εκατ. ευρώ.
Και τρίτον, με ένα yield (ποσοστό απόδοσης) της επένδυσης γύρω στο 6% (με yield 6,1% είχε πουληθεί το 50% του The Mall, πρόκειται για τη μοναδική ανάλογη συναλλαγή που είχαμε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα), προκύπτει μια αποτίμηση για το εμπορικό κέντρο της Οδού Πειραιώς γύρω στα 95 με 100 εκατ. ευρώ.


Επαφές για πώληση
Η Pasal δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει υπό την πλήρη ιδιοκτησία της το συγκεκριμένο project και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επαφές με θέμα είτε την ολική, είτε τη μερική πώλησή του, με στόχο μέρος των υπεραξιών να «κλειδωθεί» σε κέρδη και να προκύψουν και κεφάλαια για περαιτέρω επενδύσεις.
Σήμερα, υπάρχει πολύ σημαντική δυνατότητα για άντληση κεφαλαίων, καθώς ο καθαρός δανεισμός της Pasal βρίσκεται μόλις στα 10 περίπου εκατ. ευρώ, όταν το ενεργητικό της εταιρίας υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ.


Δεν μας φοβίζουν οι τιμές
Τα στελέχη της Pasal δεν φαίνεται να φοβούνται από την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο διεθνώς.


«Δεν έχουμε δει τις τιμές να πέφτουν», ισχυρίζονται. «Αυτό που βλέπουμε είναι να υπάρχει ένα διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα και από ελληνικής πλευράς να μην μπορούμε πολλές φορές να τους προσφέρουμε το σωστό προϊόν».
Σύμφωνα λοιπόν με τα στελέχη της Pasal, το «στοίχημα» μιας εταιρίας στον κλάδο είναι στο κατά πόσο μπορεί να επιλέγει το σωστό ακίνητο, να το διαμορφώνει με το κατάλληλο τρόπο και στη συνέχεια να απευθύνεται στους κατάλληλους πελάτες ζητώντας το σωστό τίμημα.


Και άλλες επενδύσεις
Πέρα όμως από την επένδυση στο εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς, σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται οι οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή κέντρου διανομής & αποθήκευσης στην Ελευσίνα συνολικής επιφανείας 33.900 τμ. το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του Οκτωβρίου του 2008.
Στα πλαίσια υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, η Pasal Development εξετάζει νέες αναπτύξεις συνολικού ύψους 120 εκατ. για την επόμενη διετία, με κεντρικούς άξονες την ανάπτυξη νέων ακινήτων στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας με έμφαση στους ανερχόμενους κλάδους των εμπορικών κέντρων (malls, big boxes) και των δικτύων λιανικής (retail outlets), στρατηγικές συνεργασίες με εξειδικευμένους ξένους και Ελληνικούς ομίλους αναπτύξεως ακινήτων και ανάπτυξη σε νέες αγορές ιδιαίτερα στον χώρο της Βαλκανικής.
Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη αγορά ακινήτου επί της Λεωφ. Αλίμου 30 στην οποία προχώρησε η Pasal Development. Το ακίνητο αποτελείται από οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 3.900 τ.μ. με κτίσμα (πρώην εργοστάσιο ΒΕΜ) το οποίο θα κατεδαφιστεί και θα ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα εμπορικών χρήσεων, εκμισθώσιμης επιφάνειας 4.000 τμ. περίπου., με 80 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Η μεγάλη πρόσοψη που διαθέτει το οικόπεδο επί της Λεωφ.. Αλίμου το καθιστά μοναδικό από απόψεως προβολής. 

  Περιεχόμενα
Editorial:Η χρηματιστηριακή...διάσταση της διαφθοράς
Επενδύσεις-Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Αφιέρωμα Καταθετικά Προϊόντα: Γιατί φουντώνει το ενδιαφέρον των τραπεζών
Αφιέρωμα - ΔΕΚΟ: Ανεβάζουν ταχύτητες και προσδοκίες
Αφιέρωμα: Γαλακτοκομικά προϊόντα
Συνέντευξη - Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία
Συνέντευξη - Κύπρος: Θετικό το momentum για το Εθνικό Θέμα
Συνέντευξη - Κύπρος: Το οικονομικό μοντέλο του Δημήτρη Χριστόφια
¶ρθρο - ΠΛΑΙΣΙΟ: Το αχτύπητο story της Σοφοκλέους
¶ρθρο - Φαινόμενο του Ιανουαρίου(January Effect)και ελληνική πραγματικότητα
¶ρθρο: Οι τιμές, το ΧΑ και οι κυβερνητικές προτεραιότητες
¶ρθρο - Economic Value Added: Ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων
¶ρθρο - Κατασκευές: Αναλυτές εναντίον ταμπλό
¶ρθρο - Έλλειμμα πληροφόρησης στον ασφαλιστικό κλάδο
¶ρθρο - Η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα
¶ρθρο - Εισαγωγή στα βασικά γνωρίσματα της αγοράς ομολόγων
¶ρθρο - Οικονομία και τέχνη: Μια τεχνική προσέγγιση
¶ρθρο - Pasal: 30-40 εκατ. από project ”Πειραιώς”
¶ρθρο - Βασιλικό-Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth stories
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρo - Η αγορά του χαλκού
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site