Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008                              

Τεύχος 339

AΡΘΡΟ


Βασιλικό-Muskita:
Δύο ελκυστικά κυπριακά growth stories


Η «ακούραστη» οικοδομική δραστηριότητα και τα μεγάλα επενδυτικά έργα που σχεδιάζονται δημιουργούν ευκαιρίες συνέχισης του growth για τις εταιρίες που ήδη διαπραγματεύονται στο κυπριακό χρηματιστήριο με ελκυστικότατους χρηματιστηριακούς δείκτες.


Του Στέφανου Κοτζαμάνη


Με τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια να χάνει μερίδια αγοράς, το ρόλο των ατμομηχανών της κυπριακής οικονομίας που συνεχίζει να αναπτύσσεται με σημαντικότατους ρυθμούς, έχουν λάβει οι τομείς των διεθνών εταιριών και των κατασκευών.
Οι τιμές των ακινήτων έχουν ανεβεί πολύ, η ζήτηση για νέα σπίτια από το εσωτερικό και από το εξωτερικό παραμένει υψηλή, ενώ θετικά στην όλη κατάσταση επενεργούν παράγοντες όπως ο σχεδιασμός μεγάλων επενδύσεων υποδομής τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάπτυξη στους τομείς των κατασκευών και του real estate θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο, καθώς μεγάλα έργα υποδομής θα ξεκινήσουν σύντομα να κατασκευάζονται, όπως τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, η αναβάθμιση στα λιμάνια των δύο αυτών πόλεων, νέες μαρίνες, ο αυτοκινητόδρομος Πάφος-Πόλις.
Από τις εταιρίες που θα ωφεληθούν αναμφίβολα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, συγκαταλέγονται οι εισηγμένες στο ΧΑΚ (δείκτης FTSE/20) Τσιμεντοποιεία Βασιλικού και Muskita (προϊόντα διέλασης αλουμινίου).Το «στοίχημα» της συγχώνευσης


Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Τσιμεντοποιείας Βασιλικού (βασικότεροι μέτοχοι της οποίας είναι η κυπριακή Εκκλησία και η πολυεθνική Italcimenti κατέχοντας από 33%) να κυμαίνεται γύρω στα 154 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη του 2007 να εκτιμώνται γύρω στα 19 εκατ. ευρώ (πηγή Egnatia Financial Services), o δείκτης P/E υπολογίζεται στο 8,1 και ο δείκτης P/BV λίγο χαμηλότερα από τη μονάδα.


Και το θέμα είναι ότι όσο αυξάνεται η ζήτηση στην Κύπρο, τόσο θα υποκαθίστανται οι εξαγωγές με εγχώριες πωλήσεις, όπου όμως το περιθώριο κέρδους είναι σαφώς υψηλότερο (η μέση τιμής πώλησης το 2007 ήταν 36,9 λίρες τον τόνο στην εγχώρια αγορά και μόλις 24,4 λίρες τον τόνο στο εξωτερικό).
Πέραν όμως αυτού, θετική επίδραση στο περιθώριο κέρδους μπορεί να προκύψει τόσο από τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας, όσο και από τη μερική υποκατάσταση του pet coke (άνθρακα) ως πρώτη ύλη από εναλλακτικές πηγές ενέργειας.


Η Τσιμεντοποιεία Βασιλικού ωστόσο, έχει ακόμη ένα «στοίχημα» μπροστά της. Έχει αποφασιστεί να απορροφήσει την παραγωγική δραστηριότητα της δεύτερης τσιμεντοβιομηχανίας της Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρίας Τσιμέντων. Η σχετική συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων έναντι της έκδοσης νέων μετοχών και τη σταδιακή ενοποίηση όλων των μονάδων της χώρας σε μία, προκειμένου να μειωθούν οι ρύποι και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Η νέα αυτή μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στο έτος 2010.


Η διάθεση των νέων αυτών μετοχών (dilution) στους ιδιοκτήτες της Κυπριακής Εταιρίας Τσιμέντου ενδεχομένως να αυξήσει σε κάποιο βαθμό το δείκτη P/E για τη διετία 2008-2009, ωστόσο από το 2010 και μετά θα λειτουργήσει προς όφελος της εταιρίας και της μετοχής, καθώς η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 450.000 μετρικούς τόνους, ανερχόμενη στο 1.850.000 τόνους, με χαμηλότερο μάλιστα κόστος παραγωγής.

Η θυγατρική της Αγγλίας


H Muskita αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής διέλασης αλουμινίου στην Κύπρο (μερίδιο 80%) ενώ από το 2001 διαθέτει θυγατρική στην Αγγλία, μέσω της οποίας επιτυγχάνει εξαγωγές, μειώνοντας την εξάρτηση από την εκάστοτε πορεία της κυπριακής αγοράς.
Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Muskita στα 99 εκατ. ευρώ και την εκτίμηση της Egnatia Financial Services για καθαρά κέρδη 11,1 εκατ. ευρώ το 2007, ο δείκτης P/E διαμορφώνεται στο 8,9, ο P/BV χαμηλότερος του 2, ενώ πολύ υψηλή είναι και η μερισματική απόδοση του τίτλου (γύρω στο 7% με βάση το μέρισμα που διανεμήθηκε το 2007).
Με την κυπριακή αγορά να προβλέπεται ανοδική σε μέγεθος τα επόμενα χρόνια, στόχος είναι η αύξηση των εξαγωγών παρά την όποια επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των subprime loans. Το 2007 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση πωλήσεων, τόσο στις πωλήσεις εσωτερικού, όσο και στις εξαγωγές.
Αν και το περιθώριο κέρδους επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες (πορεία τιμής αλουμινίου, κ.λπ.), μια άνοδος των πωλήσεων δημιουργεί σημαντικές κλίμακας, καθώς σήμερα η Muskita χρησιμοποιεί μόνο το 57%-58% της παραγωγικής της δυναμικότητας (full capacity) όταν η πρόβλεψη της Egnatia Financial Services αναφέρει αύξηση στο 71% το 2009! Επίσης, θετικά μπορεί να επηρεάσει το περιθώριο κέρδους και η εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος στην αποθήκη της εταιρίας στο Bristol της Αγγλίας.Τσιμεντοποιεία Βασιλικού 
                       
2006        2007(Ε)      2008(Π)      2009(Π)
Πωλήσεις         86,1         92,2           99,3             103,3
EBITDA           24,6         28,4           32,7                35,3
EBIT                14,9         17,3           21,1                23,4
Καθαρά κέρδη 18,7        15,8           19                    20,6


 


 


Τσιμεντοποιεία Βασιλικού
                      
 2006     2007(Ε)     2008(Π)      2009(Π)
Πωλήσεις          60         66,7           75               83,4
EBITDA           13,2        15,1          17,9             20,6
EBIT                10,2         12            14,5             16,9
Καθαρά κέρδη 9,5          11,1         13,3             15,3
Τα ποσά σε εκατ. ευρώ
ΠΗΓΗ: Marfin Analysis

  Περιεχόμενα
Editorial:Η χρηματιστηριακή...διάσταση της διαφθοράς
Επενδύσεις-Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους:Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Αφιέρωμα Καταθετικά Προϊόντα: Γιατί φουντώνει το ενδιαφέρον των τραπεζών
Αφιέρωμα - ΔΕΚΟ: Ανεβάζουν ταχύτητες και προσδοκίες
Αφιέρωμα: Γαλακτοκομικά προϊόντα
Συνέντευξη - Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία
Συνέντευξη - Κύπρος: Θετικό το momentum για το Εθνικό Θέμα
Συνέντευξη - Κύπρος: Το οικονομικό μοντέλο του Δημήτρη Χριστόφια
Άρθρο - ΠΛΑΙΣΙΟ: Το αχτύπητο story της Σοφοκλέους
Άρθρο - Φαινόμενο του Ιανουαρίου(January Effect)και ελληνική πραγματικότητα
Άρθρο: Οι τιμές, το ΧΑ και οι κυβερνητικές προτεραιότητες
Άρθρο - Economic Value Added: Ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων
Άρθρο - Κατασκευές: Αναλυτές εναντίον ταμπλό
Άρθρο - Έλλειμμα πληροφόρησης στον ασφαλιστικό κλάδο
Άρθρο - Η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα
Άρθρο - Εισαγωγή στα βασικά γνωρίσματα της αγοράς ομολόγων
Άρθρο - Οικονομία και τέχνη: Μια τεχνική προσέγγιση
Άρθρο - Pasal: 30-40 εκατ. από project ”Πειραιώς”
Άρθρο - Βασιλικό-Muskita: Δύο ελκυστικά κυπριακά growth stories
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρo - Η αγορά του χαλκού
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site