Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2008                              

ΦΑΚΕΛΟΙ


ΟΠΑΠ: ΟΙ ΦΟΒΟΙ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΨΗΦΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ


Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει το σύνολο των αρνητικών σεναρίων από το ενδεχόμενο άρσης του μονοπωλίου... του Στέφανου ΚοτζαμάνηΤο περιεχόμενο της τελευταίας έκθεσης της Citigroup για τον ΟΠΑΠ ήταν σαφέστατο. Επικεντρωνόμαστε σε μερικά από τα βασικά –κατά τη γνώμη μας- στοιχεία:
Πρώτον, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει στην τρέχουσα τιμή της μετοχής όλες τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη μελλοντική άρση του μονοπωλίου.
Δεύτερον, σε καμιά περίπτωση δεν έχουν συνεκτιμηθεί τα οποιαδήποτε οφέλη που θα προκύψουν για τον Οργανισμό από την άρση του κρατικού μονοπωλίου, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα δραστηριοποίησης στο ηλεκτρονικό στοίχημα, κ.λπ.
Τρίτον, μια ενδεχόμενη άρση του μονοπωλίου δεν θα πάρει λιγότερο από τρία έως τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο ο ΟΠΑΠ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραστικά την ανταγωνιστικότητά του, έτσι ώστε να μην πληγεί ουσιαστικά από μια άρση του μονοπωλίου. Η διοίκηση του Οργανισμού, για παράδειγμα, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πράκτορες, προκειμένου να συμβολαιοποιήσει τη σχέση τους, ενώ παράλληλα προχωρεί σε κινήσεις περιορισμού του κόστους και αποδοτικότερης λειτουργίας των παιχνιδιών. Μια πρώτη κίνηση μείωσης του κόστους είδαμε με τις μη ανταποδοτικές χορηγίες.
Τέταρτον, η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ υπερβαίνει το 9% με βάση το μέρισμα του 2008, ενώ με βάση το προβλεπόμενο μέρισμα του 2010, ο ίδιος δείκτης υπερβαίνει το 10%! Δηλαδή, ακόμη και αν δεχτούμε ότι ο Οργανισμός χάνει το μονοπώλιο μετά από τέσσερα χρόνια, ο επενδυτής που θα αγοράσει σήμερα μετοχές του ΟΠΑΠ, έχει ήδη εξασφαλισμένο πάνω από το 40% του κεφαλαίου του, μέσα από τα μερίσματα που θα εισπράξει την επόμενη τετραετία.
Πέμπτον, ο ΟΠΑΠ πέρα από μια πολύ καλή αμυντική τοποθέτηση, διαθέτει παράλληλα και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς ο ρυθμός ανόδου των κερδών για το 2008 προβλέπεται ισχυρός. Τα σημεία-κλειδιά είναι η αναβάθμιση της τεχνολογικής υποστήριξης του ΚΙΝΟ και διάφορα αθλητικά γεγονότα (π.χ. EURO 2008) που αναμένεται να τονώσουν το «Πάμε Στοίχημα».


Οι κινήσεις του νέου management
Η αρχή της νέας διοίκησης έγινε στην έκτακτη γενική συνέλευση της 16ης Νοεμβρίου που έλαβε «πανηγυρικό χαρακτήρα» (υπουργικές παρουσίες, προσκλήσεις σε δημοσιογράφους κ.λπ.) και κατά την οποία, ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ είχε στείλει σαφή μηνύματα με πολλούς αποδέκτες:
* Προς τους επενδυτές, καθώς η πορεία της μετοχής κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν.
* Προς το ευρύ κοινό και τον πολιτικό κόσμο, σε μια περίοδο όπου το κύρος του οργανισμού είχε πληγεί σημαντικά (κατηγορίες για απευθείας αναθέσεις, δημοσιεύματα για χορηγίες-«βολέματα» κ.λπ.).
* Προς τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, καθώς οι σχέσεις τους με την εισηγμένη εταιρία ήταν χειρότερες όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
* Προς τους επίδοξους ανταγωνιστές που επιθυμούν την άρση του μονοπωλίου του ελληνικού δημοσίου.
Κατά την μετέπειτα (Φεβρουάριος 2008), συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χατζηεμμανουήλ υλοποίησε την πρώτη του εξαγγελία.
Για διαφάνεια και εξορθολογισμό των προμηθειών είχε μιλήσει στις 16/11/2007 και έναντι αυτής της δέσμευσης:
α) Ανακοίνωσε μια διαδικασία που -τουλάχιστον στα χαρτιά- δείχνει περισσότερο διαφανής και αποτελεσματική.
β) Δήλωσε ότι τα έξοδα διάθεσης θα μειωθούν φέτος κατά 62 περίπου εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι! Κατά 50 εκατ. λόγω του ότι δεν θα επαναληφθεί η περσινή ενίσχυση προς τους πυροπαθείς και κατά επιπλέον 12 περίπου εκατ. ευρώ από περικοπές κυρίως στο διαφημιστικό budget.


Η... «ουρά» είναι μεγάλη
Και αφού, λοιπόν, υλοποίησε την πρώτη του εξαγγελία, συνειρμικά περνάει το μήνυμα ότι θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες.
Άλλωστε, παίρνοντας αφορμή από ερώτηση που του τέθηκε, ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν δίστασε να αναφερθεί εκτενώς στο τι θα ακολουθήσει. Αναφέρθηκε λοιπόν στην πορεία των υπόλοιπων δεσμεύσεων της 16ης Νοεμβρίου και σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές. Συγκεκριμένα:
* Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση διαλόγου με τους πράκτορες σε καλό κλίμα, με στόχο να αλλάξει το «αναχρονιστικό» -όπως δήλωσε- σημερινό πλαίσιο συνεργασίας.
* Επιλέχθηκε ο σύμβουλος που θα προτείνει την εσωτερική αναδιάρθρωση του ΟΠΑΠ («ειδήσεις» αναμένεται να βγουν μετά τη φετινή τακτική γενική συνέλευση).
* Προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο σχεδιασμός των νέων πολιτικών στα μέτωπα των προμηθειών, των ανταποδοτικών χορηγιών, της διαφήμισης, κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά δε στο θέμα της διατήρησης του μονοπωλίου του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Χατζηεμμανουήλ «έβαλε στο τραπέζι» για πρώτη φορά επισήμως, αυτό που οι οικονομικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες συζητούσαν εδώ και καιρό.
Ενώ λοιπόν για τη νομική πτυχή του θέματος επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις («θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για τη διατήρηση του μονοπωλίου, κίνδυνοι για την κοινωνία από τις παράνομες εταιρίες, αδίκημα φοροδιαφυγής», κ.λπ.), αναφέρθηκε για πρώτη φορά με σαφήνεια
στην οικονομική διάσταση του θέματος.
Ακόμη και αν σπάσει το κρατικό μονοπώλιο, δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, οι κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει ο ΟΠΑΠ θα καταστήσουν ζημιογόνα τη δραστηριοποίηση τόσο των πιθανών ανταγωνιστών όσο και των πρακτόρων εκείνων που θα συνεργαστούν με τους ανταγωνιστές αυτούς.
Ουσιαστικά, δηλαδή, υπονόησε ότι ένας αναδιοργανωμένος ΟΠΑΠ δεν θα έχει καμία ανάγκη το κρατικό μονοπώλιο μέσω του νόμου. Θα το «δικαιούται» λόγω ανταγωνιστικότητας...ΤΙΤΑΝ: ΕΥΜΕΝΕΙΣ ΔΕΙΚΤΕΣ, ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ


Νέα μικρή υποχώρηση κερδών αναμένεται και μέσα στο 2008. Πλην όμως ο Όμιλος έχει καταφέρει να πείσει την αγορά για την ικανότητά του να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, ακόμη και στα «πολύ δύσκολα»


του Στέφανου Κοτζαμάνη


Ήρθε, πλέον, η ώρα να θυμηθούμε ότι η τσιμεντοβιομηχανία είναι κλάδος κυκλικός. Ο Τιτάνας εδώ και δεκαετίες, μας είχε κάνει να το ξεχάσουμε, καθώς εμφάνιζε ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη. Η τρέχουσα κατάσταση όμως είναι τόσο δύσκολη, έτσι ώστε μετά από ένα πτωτικό 2007, αναμένεται ένα ακόμη χαμηλότερο 2008.


Στην ελληνική αγορά, μετά την κατανάλωση-ρεκόρ του 2006 πέρσι είχαμε μια μείωση των πωλήσεων κατά 2% σε όγκο, με αύξηση όμως της αξίας από τα 607 στα 631 εκατ. ευρώ (άνοδος τιμών). Για φέτος αναμένεται και νέα περιορισμένη αποκλιμάκωση του όγκου των πωλήσεων, λόγω των εξελίξεων στην οικοδομική δραστηριότητα.


Στις ΗΠΑ, ο πήχης των προσδοκιών για το 2008 κατεβαίνει ακόμη πιο κάτω. Η κρίση στην τοπική αγορά του real estate αναμένεται να συνεχιστεί ίσως και μέχρι το τέλος του 2009... Επίσης, το δολάριο είναι περισσότερο αδύναμο από ποτέ και τα προβλήματα με την υπόθεση «Lake Belt» συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας. Η Marfin Analysis, για παράδειγμα, μείωσε τις προβλέψεις της για πωλήσεις μέσα στο 2008 από τα 600 στα 545 εκατ. ευρώ και αυτό μάλιστα παρά την αύξηση των τιμών πώλησης.


Γενικότερα μιλώντας τώρα, στη διεθνή τσιμεντοβιομηχανία αναμένεται τα επόμενα χρόνια μια αξιοσημείωτη άνοδος της προσφοράς, λόγω των νέων μονάδων που δημιουργούνται, ενώ αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν και λόγω της ανοδικής τάσης στο κόστος παραγωγής (τιμολόγια ρεύματος και άνθρακας).


Παρά λοιπόν, την προβλεπόμενη ανοδική πορεία των δραστηριοτήτων σε Βαλκάνια και Αίγυπτο, το 2008 αναμένεται να είναι μια ακόμη μέτρια χρονιά για τον ελληνικό Όμιλο. Σύμφωνα με την Marfin Analysis, τη φετινή χρονιά προβλέπεται μια άνοδος πωλήσεων κατά 2,1% (στα 1,528 δισ. ευρώ), μια μικρότερη βελτίωση του EBITDA (κατά 1,9% στα434 εκατ. ευρώ) και μια υστέρηση κατά 4% στα καθαρά κέρδη (230 εκατ. ευρώ).


Όπως όμως δείχνουν τα πράγματα, από το 2009 θα ξεκινήσει η ανάκαμψη των αποτελεσμάτων του ελληνικού Ομίλου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου οίκου: το EBITDA το 2010 θα φτάσει στα 535 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 287 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά με το δείκτη χρέος/EBITDA να βελτιώνεται από το 1,3 φέτος στο 0,8 το 2010.


Αν όλα αυτά επαληθευθούν, τότε το P/E της μετοχής (με υπολογισμό της τρέχουσας τιμής στα 29,42 ευρώ) από 10,8 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, θα βελτιωθεί στο 8,7 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2010.
Και η μερισματική απόδοση, από2,5% φέτος θα ανεβεί στο 3,1% το 2010.


Οι δείκτες δείχνουν αρκετά ελκυστικοί, πλην όμως η κατάσταση στον κλάδο είναι αβέβαιη και για το λόγο αυτό άλλωστε, η Marfin Analysis συνιστά «διακράτηση» (hold) και όχι «αγορά» (buy).


Ωστόσο πέρα από τους δείκτες, το κυριότερο κριτήριο για την αγορά μιας μετοχής είναι το επίπεδο του management ενός ομίλου. Και στο συγκεκριμένο τομέα, η εισηγμένη έχει πείσει την αγορά για το καλύτερο.ΤΙΤΑΝ:ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 2008-2010
Lamda Development: Καθαρή αποτίμηση ενεργητικού
                                 
2006     2007     2008     2009     2010
Κύκλος εργασιών    1.568    1.497    1.528    1.636    1.856
EBITDA                   480,7     425,5     434       467        535
ΕΒΙΤ                        399,9      331,1    332       356        418
Καθαρά κέρδη        259,2      239,6     230      248        287
Πηγή: Marfin Analysis
Τα ποσά σε χιλ. ευρώ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ:
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΩΜΑ ΤΟΥ GROWTH


Το χαμήλωμα των ρυθμών ανάπτυξης των κερδών οφείλεται αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και η τόσο μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών ενδεχομένως να φανεί ότι ήταν υπερβολική.


 του Στέφανου ΚοτζαμάνηΓιατί είχαμε μια τόσο έντονη αρνητική έκπληξη από τους αναλυτές και ένα μαζικό ξεφόρτωμα κυπριακών τραπεζών, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των κυπριακών τραπεζών; Ποιο «έγκλημα» έγινε και πώς έπεσαν έξω οι Κύπριοι στις προβλέψεις των προηγούμενων business plan τους;


Τα πράγματα είναι απλά. Η βασικότερη αιτία για το χαμήλωμα των φετινών προβλέψεων οφείλεται στην είσοδο της Κύπρου στην Ευρωζώνη. Για να εξηγήσουμε όμως πώς επέδρασε ο παράγοντας αυτός, θα πρέπει να τονίσουμε μια πολύ σημαντική διαφορά της κυπριακής τραπεζικής αγοράς από την Ελλαδική. Ενώ στην Ελλάδα, οι περισσότερες καταθέσεις έχουν τη μορφή των καταθέσεων ταμιευτηρίου, στην Κύπρο επικρατούν οι δεσμευμένες καταθέσεις, όπου υπάρχει περιορισμός αναλήψεων και δέσμευση επιτοκίου για διάστημα έξι μηνών ή ενός έτους, κ.λπ.


Με την είσοδο λοιπόν της Κύπρου στην Ευρωζώνη, το μέχρι πρότινος CYBOR (επιτόκιο της κυπριακής διατραπεζικής αγοράς) υποκαταστάθηκε από το EURIBOR, το οποίο ήταν κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) χαμηλότερο. Οι χορηγήσεις λοιπόν που ήταν συνδεδεμένες με το CYBOR, τώρα συνδέθηκαν με το EURIBOR και έτσι είχαμε μια αποκλιμάκωση στα επιτόκια χορηγήσεων. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έγινε στο μεγάλο όγκο των καταθέσεων που λήγουν σταδιακά μέσα στο 2008. Όλη αυτή η διαδικασία, είχε ως αποτέλεσμα να δούμε φέτος τα spreads των δανείων να συρρικνώνονται.


Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν και άλλοι δύο παράγοντες που μάλλον αρνητικά, παρά ευνοϊκά επενεργούν.
Ο πρώτος είναι τα αμερικανικά επιτόκια. Οι καταθέσεις του international banking στις κυπριακές τράπεζες γίνονται κυρίως σε δολάρια, άτοκα γιατί συνήθως είναι καταθέσεις όψεως, και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στο εξωτερικό σε τίτλους δολαρίου. Όσο λοιπόν τα επιτόκια του δολαρίου υποχωρούν, τόσο λιγότερα έσοδα από τόκους αποκομίζουν οι κυπριακές τράπεζες. Και τα επιτόκια του αμερικανικού νομίσματος έχουν υποχωρήσει. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, οι κυπριακές  τράπεζες φαίνεται να έχουν λάβει τα μέτρα τους. Η Τράπεζα Κύπρου για παράδειγμα είναι τοποθετημένη σε μακροχρόνια ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με αποτέλεσμα κάθε πτώση των επιτοκίων να οδηγεί σε αύξηση των τιμών των ομολόγων αυτών, άρα σε ένα φυσικό hedging (κάλυψη κινδύνου) απέναντι στον παράγοντα αυτό.


Και τέλος, έχουμε τις έμμεσες επιπτώσεις για τις κυπριακές τράπεζες από τη διεθνή συγκυρία λόγω των subprime loans. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι μόνο έμμεσες, γιατί τα κυπριακά Συγκροτήματα δεν είχαν επενδύσει σε τέτοιου είδους προϊόντα. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης, ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς οι δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις υπολείπονται κατά πολύ του 100%, όταν σε άλλες τράπεζες της Σοφοκλέους φτάνουν έως και το 130%!


Ποιες λοιπόν μπορεί να είναι οι έμμεσες επιπτώσεις; Αυτές που αφορούν στο σύνολο των τραπεζών, όπως:
* Μια ενδεχόμενη υποτίμηση της αξίας μέσα στο 2008 των επενδύσεων που έχουν σε μετοχές και σε ομόλογα ξένων τραπεζών.
* Ένας ενδεχόμενος εντονότερος ανταγωνισμός στο πεδίο των καταθέσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους άντλησης χρήματος.
* Μια ενδεχόμενη άνοδο των επισφαλειών στις χορηγήσεις.
* Ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ακίνητα.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι και στις τέσσερις περιπτώσεις (και ιδιαίτερα στις τρεις τελευταίες), συμπεριλάβαμε τη λέξη «ενδεχόμενος» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι σωστά η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών τους στα τριετή κυλιόμενα business plans τους, λόγω του ότι επιδεινώθηκε το διεθνές περιβάλλον. Σωστά επίσης και η Marfin Popular Bank συνεκτίμησε τους παράγοντες αυτούς στο τριετές business plan που ανακοίνωσε στα τέλη του 2007.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι με βάση τα αναθεωρημένα αυτά business plans προκύπτουν και για τις τρείς μετοχές, ιδιαίτερα ελκυστικοί δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης. Οι ελκυστικοί λοιπόν δείκτες αφορούν στα business plans που έγιναν κάτω από τις νέες δυσμενέστερες εξωτερικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.


Και το τρίτο συμπέρασμα, είναι ότι οι κρίσεις και οι ανακάμψεις στους κλάδους διαδέχεται η μία την άλλη. Μεγαλύτερη σημασία όμως, έχει η ποιότητα του management των τραπεζών και πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές θα λάβουν τις αποφάσεις τους.


 

  Περιεχόμενα
Editorial - ΧΑ: Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς : Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα - Private Banking: Σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης
Αφιέρωμα - Ταχυμεταφορές: Προοπτικές ανάπτυξης για... λίγους
Αφιέρωμα - Tηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα - Ταχυεστίαση
Συνέντευξη - Eurobank Κύπρου: Επιχειρηματικά κέντρα σε όλες τις πόλεις
¶ρθρο - Real Estate:Μέθοδοι Αποτίμησης Ακινήτων από Ορκωτούς Εκτιμητές - Πραγματογνώμονες
¶ρθρο - Επιστροφή κεφαλαίου ή buy back μετοχών?
Φάκελοι
Έρευνα - Αναδυόμενες αγορές:Σε ποιές χώρες οι επενδύσεις έχουν περισσότερο...μέλλον
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο - Η αγορά της ξυλείας κατασκευών
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site