Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2008                              

AΡΘΡΟ


Η ΑΓΟΡΑ
ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝΑΝΑΛΥΣΗ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΗΡ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Α. ΣΑΒΒΑΚΗΣ


Στη διάρκεια του 2007, η τιμή του εμπορεύματος διαπραγματεύτηκε με άνω όριο το επίπεδο των 310 δολαρίων ανά 1.000 board feet, ενώ το κάτω όριο ήταν τα 240 δολάρια ανά 1.000 board feet. Από τα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, η τιμή του εμπορεύματος εισήλθε σε μια πτωτική τάση, αφού η κατασκευαστική δραστηριότητα και το πρόβλημα της στεγαστικής πίστης στις Η.Π.Α. «έπληξε» τη ζήτηση για softwood lumber. Την παρούσα χρονική στιγμή, η τιμή του εμπορεύματος προσπαθεί να επανέλθει στα επίπεδα των 250 δολαρίων ανά 1.000 board feet. Η διατήρηση της παρούσας δυναμικής στην αγορά του εμπορεύματος μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο στα επίπεδα της τιμής, όσο και στις δυνάμεις της παραγωγής και της ζήτησης του εμπορεύματος στις διεθνείς αγορές. Πέραν των θεμελιακών δυνάμεων, σημαντικοί παράγοντες για το εμπόρευμα αποτελούν το ύψος των επιτοκίων, οι ρυθμοί μεγέθυνσης και η πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας.


  Το εμπόρευμα στην αγορά του Σικάγο (Chicago Mercantile Exchange) στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων της εβδομάδας κινείται γύρω από το από το ψυχολογικό όριο των 250 δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου του 2008, η τιμή του εμπορεύματος στο προθεσμιακό συμβόλαιο λήξεως Μαρτίου του 2008, έκλεισε στα 216,40 δολάρια, πραγματοποιώντας διακύμανση της τάξεως των 6 δολαρίων περίπου (καθώς η τιμή του εμπορεύματος πραγματοποίησε υψηλό σημείο ημέρας στα 217,80 δολάρια και χαμηλό σημείο στα 211,80 δολάρια). Η τιμή στο προθεσμιακό συμβόλαιο λήξεως Μαΐου του 2008 έκλεισε υψηλότερα στα 240,80 δολάρια ανά 1.000 board feet, αυξημένη κατά 3,80 δολάρια περίπου, σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Τέλος, στο συμβόλαιο λήξεως Ιουλίου του 2008, η τιμή του εμπορεύματος κινήθηκε στα 257,80 δολάρια.


 Η άνοδος στη διάρκεια των τελευταίων ημερών του μηνός Φεβρουαρίου δεν αλλάζει την οπτική στην τιμή του εμπορεύματος, η οποία από τις αρχές του 2008 είναι μάλλον αρνητική, με αποτέλεσμα τα επίπεδα τιμών του εμπορεύματος να κινούνται κάτω από το ψυχολογικό όριο των  250 δολαρίων, αν και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια του 2008 άνοιξαν ελαφρώς το premium από το συμβόλαιο του τρέχοντος μήνα. Η τιμή του εμπορεύματος έχει αντιδράσει τεχνικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έπειτα από τη δυναμική κίνηση σε επίπεδα κάτω από τα 250 δολάρια ανά 1.000 board feet μετά τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, χαρακτηριστικό της ψυχολογίας που επικρατεί στην αγορά της ξυλείας κατασκευών αποτελεί το γεγονός ότι τα συμβόλαια απώτερης λήξης ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται ξανά με premium σε σχέση με την τιμή του συμβολαίου τρέχουσας λήξης. Επιπροσθέτως, η σημαντική αύξηση στον όγκο ανοικτών συμβολαίων στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου αναδεικνύει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά του εμπορεύματος.


Σε τεχνικούς όρους, η εικόνα του εμπορεύματος στην αγορά του Σικάγο χαρακτηρίζεται ως ουδέτερη προς θετική, όπως δείχνει η πλειοψηφία των τεχνικών δεικτών. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή της ξυλείας κατασκευών στο προθεσμιακό συμβόλαιο διαπραγματεύεται πάνω από τους βραχυχρόνιους κινητούς μέσους όρους των 9 και των 18 ημερών. Την παρούσα χρονική στιγμή, ο ταλαντωτής RSI 14 ημερών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 45,26 δείχνοντας ότι έχει δώσει σήμα αγοράς σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και πιθανόν να έχει εξέλθει από το πτωτικό κανάλι τιμών. Σημαντικό επίπεδο στήριξης της τιμής παραμένει το σημείο των 245 δολαρίων ανά 1.000 board feet, ενώ σημαντικό επίπεδο αντίστασης αποτελεί το σημείο των 250 δολαρίων ανά 1.000 board feet, τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, οι αγοραστές με τους πωλητές θα «διασταυρώσουν» τα ξίφη τους στα επίπεδα των 290 δολαρίων, αναλόγως και με την εξέλιξη των αμερικανικών επιτοκίων.


Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (United States Department of Agriculture), οι δυνάμεις της παραγωγής για το 2004 κινήθηκαν στα 287,583 εκατ. κυβικά μέτρα, υψηλότερα κατά 2,07% σε σχέση με το 2003. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ήταν για ένα ακόμη έτος οι Η.Π.Α., ο Καναδάς η Σουηδία και η Γερμανία. Οι προβλέψεις για το 2005, ανέφεραν ότι η παραγωγή κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Από την πλευρά της προσφοράς το 2004, το απόλυτο μέγεθος, χωρίς την παραγωγή των ΗΠΑ, υπολογίσθηκε στα 225,478 εκατ. κυβικά μέτρα, έναντι 219,846 εκατ. κυβικών μέτρων κατά το 2003, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 2,56% σε ετήσια βάση. Οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ρωσία παρέμειναν οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνολική κατανάλωση για το 2004 κυμάνθηκε σε 275,028 εκατ. κυβικά μέτρα, μειωμένη κατά 0,87%, ενώ οι εξαγωγές του εμπορεύματος εκτιμάται ότι κινήθηκαν υψηλότερα στα 104,404 εκατ. κυβικά μέτρα, έναντι 99,825 εκατ. κυβικών μέτρων για την περίοδο του 2003. Οι εκτιμήσεις για το 2005 τοποθέτησαν τη ζήτηση στα 240,828 εκατ. κυβικά μέτρα χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη η ζήτηση σημαντικών χωρών όπως οι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

  Περιεχόμενα
Editorial - ΧΑ: Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς : Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα - Private Banking: Σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης
Αφιέρωμα - Ταχυμεταφορές: Προοπτικές ανάπτυξης για... λίγους
Αφιέρωμα - Tηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα - Ταχυεστίαση
Συνέντευξη - Eurobank Κύπρου: Επιχειρηματικά κέντρα σε όλες τις πόλεις
Άρθρο - Real Estate:Μέθοδοι Αποτίμησης Ακινήτων από Ορκωτούς Εκτιμητές - Πραγματογνώμονες
Άρθρο - Επιστροφή κεφαλαίου ή buy back μετοχών?
Φάκελοι
Έρευνα - Αναδυόμενες αγορές:Σε ποιές χώρες οι επενδύσεις έχουν περισσότερο...μέλλον
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Άρθρο - Η αγορά της ξυλείας κατασκευών
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site