Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2008                              

META THN AΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ    ΕΚ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ...Ήρθε η εποχή
για τα γεμάτα πορτοφόλια!


του ΛOYKIANOY*


Όσο για τους σώφρονες επενδυτές που πάντα διατηρούν ένα ποσοστό του κεφαλαίου τους σε μετρητά, έχουν τη δυνατότητα να «χτίσουν» σε καλές μετοχές, ποντάροντας ότι η κρίση αυτή δεν θα διαφέρει πολύ από τις άλλες. Δεν θα οδηγήσει δηλαδή, στην πτώση του καπιταλισμού...> Πώς αλλάζουν οι καιροί; Δεκαετίες ολόκληρες, τόσοι και τόσοι Έλληνες μόλις τους περίσσευε κάποιο κομπόδεμα έσπευδαν να αγοράσουν ένα ακίνητο: σπίτι ή οικόπεδο, εντός ή εκτός σχεδίου, στο χωριό ή στην πόλη.


> «Και τι να τα κάνεις τα λεφτά;» ήταν η μόνιμη απάντηση όλων όταν τους ρώταγες γιατί προχώρησαν στην αγορά αυτή. «Να τα έχεις στην τράπεζα και απλά να σου δίνουν κάτι παραπάνω από τον πληθωρισμό;», συμπλήρωναν.


> Κάτι τέτοιο συνέβαινε και κατά την τελευταία τριετία όχι μόνο στην περίπτωση των ακινήτων, αλλά και στις μετοχές. Λεφτά υπήρχαν «να φαν και οι κότες».


> Χιλιάδες funds από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είτε καλοδέχονταν Έλληνες επιχειρηματίες, είτε ακόμη τους επισκέπτονταν στα γραφεία τους (εξ ου και οι μεγάλες πληρότητες στα κεντρικά-πολυτελή ξενοδοχεία των Αθηνών), αρκεί να άκουγαν μια ελκυστική ιστορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν και παραμύθι.


> Εκεί που οι ξένοι είναι ζήτημα αν ασχολούνταν με είκοσι ελληνικές εταιρίες, είδαμε ξένους - ή έστω «ξένους» - θεσμικούς επενδυτές ακόμη και σε εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση 20 ή 30 εκατ. ευρώ…


> Εισηγμένες εταιρίες που τις σνόμπαραν ακόμη και οι αναλυτές των μικρότερων ελληνικών χρηματιστηριακών, συμμετείχαν σε road shows στο εξωτερικό. Και οι ιδιοκτήτες τους έκαναν κάποιες φορές τους «δύσκολους», επιθυμώντας να «τσιμπήσουν» και κάτι παραπάνω.


> Το πάρτι όμως τελείωσε, ή αλλιώς «the game is over». Και σήμερα, κάποιους μήνες αργότερα από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος των subrime loans, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά.


> Οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί του κόσμου ψάχνουν για μετρητά και πουλάνε όσο-όσο μετοχές απ’ όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα).


> Οι τράπεζες ζητούν κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα business plans τους.


> Ούτε σκέψεις για αποκρατικοποιήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης λόγω έλλειψης μετρητών στο εξωτερικό, ενώ όποιες αυξήσεις κεφαλαίου που δρομολογούνται, ελάχιστα ποντάρουν στη συμμετοχή των μικρομετόχων. Είτε εξ αρχής, είτε στην ουσία, εξαγγέλλονται για να καλυφθούν από συγκεκριμένους (μεγαλο)μετόχους.


> Όσοι λοιπόν διαθέτουν σήμερα μετρητά, είναι βέβαιο ότι έχουν το «πάνω χέρι». Και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να επιλέξουν το σωστό timing, προκειμένου να αγοράσουν.


> Μετοχές θα είναι αυτές που διαπραγματεύονται με μερισματική απόδοση έως και 10%;


 > Μετοχές που μπορεί μεν να μην έχουν και τόσο ελκυστικούς δείκτες, ωστόσο οι πωλητές τους προσφέρουν (παράνομα) σημαντικότατες εκπτώσεις που συχνά φτάνουν και το 20%; Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει από «μικρούς», αλλά από αυτούς που αγοράζουν μεγάλα «πακέτα»...


> Οι επιχειρήσεις που έχουν γεμάτο ταμείο, οι εφοπλιστές και οι κάθε λογής λεφτάδες έχουν τώρα τη δυνατότητα να αγοράσουν έναντι πολύ χαμηλότερων τιμημάτων εταιρίες, αποκτώντας είτε πλειοψηφικά (βλ. περίπτωση MIG), είτε μειοψηφικά ποσοστά.


Ψ Όσο για τους σώφρονες επενδυτές που πάντα διατηρούν ένα ποσοστό του κεφαλαίου τους σε μετρητά και που πάντα ρευστοποιούν σταδιακά όσο ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να «χτίσουν» σε καλές μετοχές, ποντάροντας ότι η κρίση αυτή δεν θα διαφέρει πολύ από τις άλλες. Δεν θα οδηγήσει δηλαδή, στην πτώση του καπιταλισμού...* Ο Λουκιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής
του Πανεπιστημίου των Μολάων...


 


 


 

  Περιεχόμενα
Editorial - ΧΑ: Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς
Επενδύσεις - Προτάσεις Αγοράς : Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα - Private Banking: Σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης
Αφιέρωμα - Ταχυμεταφορές: Προοπτικές ανάπτυξης για... λίγους
Αφιέρωμα - Tηλεπικοινωνίες
Αφιέρωμα - Ταχυεστίαση
Συνέντευξη - Eurobank Κύπρου: Επιχειρηματικά κέντρα σε όλες τις πόλεις
¶ρθρο - Real Estate:Μέθοδοι Αποτίμησης Ακινήτων από Ορκωτούς Εκτιμητές - Πραγματογνώμονες
¶ρθρο - Επιστροφή κεφαλαίου ή buy back μετοχών?
Φάκελοι
Έρευνα - Αναδυόμενες αγορές:Σε ποιές χώρες οι επενδύσεις έχουν περισσότερο...μέλλον
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο - Η αγορά της ξυλείας κατασκευών
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site