Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2008                              


EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ


ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΦΘΗΝΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ... ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΥ!Λεφτά για αγορές υπάρχουν, όπως επίσης υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Οι έχοντες όμως περιμένουν, προκειμένου να ψωνίσουν αργότερα και φτηνότερα. Το «στοίχημα» βέβαια είναι αν τελικά βγουν κερδισμένοι από τη συγκεκριμένη τους επιλογή...


του Στέφανου Κοτζαμάνη


Οι χαμηλές αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών δεν αρκούν. Τι και αν οι δείκτες P/E είναι μονοψήφιοι, τι και αν οι μερισματικές αποδόσεις φτάνουν ακόμη και μέχρι το 10%, όλα αυτά δεν αποτελούν παράγοντες ταχύτατης και μεγάλης προσέλκυσης κεφαλαίων.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» και κατά ένα μέρος έχουν δίκιο. Πράγματι, πολλά από τα υπερδανεισμένα μέχρι πέρσι funds ψάχνουν σήμερα όπως-όπως να αντλήσουν ρευστότητα, πουλώντας ό,τι πουλιέται. Και δυστυχώς, μεταξύ αυτών και ελληνικές μετοχές.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, που λέει ότι λεφτά υπάρχουν άφθονα... Και πράγματι έτσι είναι. Κάθε κρίση έχει τους νικητές τους και τους ηττημένους της. Οι ηττημένοι ήταν κυρίως οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, καθώς και τα διεθνή funds της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης. Στους κερδισμένους της κρίσης, ήταν οι Ρώσοι, οι Άραβες και οι εφοπλιστές...
Το πρόβλημα είναι ότι όλο αυτό το διάστημα οι κερδισμένοι της κρίσης, δεν έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν. Όχι, ότι δεν βλέπουν τις χαμηλές αποτιμήσεις. Απλά, γνωρίζουν ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες πλεονεκτούν και ότι αν περιμένουν, είναι πολύ πιθανό να αγοράσουν φθηνότερα, αυτό που σήμερα χαρακτηρίζεται ως φτηνό.
Αλλά και μεταξύ των Ελλήνων -μικρών και μεγάλων- επενδυτών υπάρχει χρήμα. Αρκεί κάποιος να δει με πόσο ταχείς ρυθμούς ανεβαίνουν οι καταθέσεις από χρόνο σε χρόνο. Παρόλα αυτά -και παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις στα ακίνητα δείχνουν λιγότερο ελκυστικές απ' ότι στο παρελθόν- η Σοφοκλέους κουβαλά ακόμη το στίγμα του 1999... Κι ας πέρασαν τόσα χρόνια από τότε, κι ας έγιναν τεράστιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο...Με «σηκωμένα χέρια»


Το χειρότερο πράγμα είναι να έχεις να αντιμετωπίσεις έναν εχθρό που δεν μπορείς να δεις. Που δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι νάνος, ή γίγαντας.
Αυτό συμβαίνει και με τα χρηματιστήρια. Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια, ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος. Γι’ αυτό και η αγορά περίμενε με μεγάλο ενδιαφέρον να δει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού, προκειμένου να διαπιστώσει μια καλύτερη γνώμη.
Ένα ακόμη κακό, είναι ότι από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό, από το να περιμένουμε...
Οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία είναι ευτυχώς περιορισμένες. Όλα δείχνουν ότι στην Ελλάδα, οι πλείστες των εισηγμένων θα συνεχίσουν και φέτος να αυξάνουν την κερδοφορία τους και αν αυτό συνδυαστεί με τους λογικότατους δείκτες P/E με τους οποίους διαπραγματεύονται, τότε αυτό αποτελεί μια καλή «αμυντική γραμμή» για τη Σοφοκλέους.
Οποιαδήποτε όμως «άμυνα» και οποιοσδήποτε καλός δείκτης, δεν θα μπορέσει -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- να λειτουργήσει αποτελεσματικά, στην περίπτωση που τα νέα από το εξωτερικό στις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις αποδειχτούν οδυνηρά.
Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι «τρύπες» που θα προκύψουν έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά και ότι θα ακολουθήσει άνοδος στις τιμές των μετοχών, είτε άμεσα, είτε μετά από μια βραχυπρόθεσμη «ταλαιπωρία».
Οι απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα του έτους δεν τα έχουμε δει ακόμη. Και όχι μόνο πρόκειται να τα δούμε, αλλά θα πρέπει επίσης να περιμένουμε ότι η κρίση θα διαρκέσει για πολύ ακόμη (θα πάρει και μεγάλο κομμάτι του 2009).
Όσο για τους μετριοπαθείς, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και επίσης υπενθυμίζουν ότι -όπως έχει αποδειχτεί και από τις τόσες κρίσεις που είχαμε κατά το παρελθόν- δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί η κρίση και να ξεκινήσει η ανάκαμψη, προκειμένου να δούμε ένα χρηματιστηριακό rebound. Και αυτό γιατί οι αγορές προεξοφλούν. Και όπως πέφτουν πριν ξεκινήσει η πτωτική πορεία του οικονομικού κύκλου, έτσι και ανεβαίνουν πριν ξεκινήσει το ανοδικό κομμάτι του κύκλου.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κίνδυνος έχει ανεβεί. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι διεθνείς οίκοι έχουν μειώσει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών. Όχι τόσο επειδή «ψαλιδίζουν» ή έστω είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί για την πορεία των προβλεπόμενων οικονομικών επιδόσεων, όσο επειδή ανεβάζουν το risk premium, παράγοντος που επιδρά πτωτικά επί των αποτιμήσεων.
Το κακό βέβαια δεν είναι τόσο το γεγονός ότι μειώνονται οι τιμές-στόχοι των ελληνικών τραπεζών, αλλά κυρίως το ότι η αγορά φοβάται ότι θα προκύψει και άλλη «δόση» μειώσεων, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για το μέλλον.
 


Αισιοδοξούν οι τραπεζίτες


Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις τόσο του κ. Γιάννη Κωστόπουλου της Alpha Bank, όσο και του κ. Μιχάλη Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς κατά τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών. Κοινός τόπος των όσων είπαν οι δύο πρόεδροι, ήταν ότι στις δύο συγκεκριμένες τράπεζες δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς την στρατηγική ανάπτυξής τους, αλλά ούτε και από τους στόχους των τριετών τους business plans, οι οποίοι μάλιστα είχαν χαρακτηριστεί από αρκετούς ως φιλόδοξοι.
Πού μπορεί να βασίζουν όμως οι Έλληνες τραπεζίτες αυτή την αισιοδοξία τους;
Πρώτα απ’ όλα στο ότι η -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατάσταση στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί σημαντικά. Όπως δείχνουν τα πράγματα, κρίσιμοι δείκτες της οικονομίας, όπως ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, οι επιχειρηματικές προσδοκίες, κ.λπ., εξακολουθούν να παραμένουν ισχυροί και μέσα στο 2008. Πτωτικοί ενδεχομένως σε σχέση με πέρσι, αλλά ισχυροί. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τον φετινό Ιανουάριο είχαμε μια νέα άνοδο του όγκου των πωλήσεων (σε σταθερές τιμές) κατά 3,5%, ενώ οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου προβλέπουν αύξηση των πωλήσεών τους κατά τους επόμενους μήνες.
Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο κόστος άντλησης χρήματος από τους καταθέτες, μεταφέρουν το «βάρος» αυτό στους πελάτες τους μέσω αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων. Κατά πόσο όμως θα μπορούσαν λόγω της εξέλιξης αυτής να προκύψουν ιδιαίτερα αυξημένες επισφάλειες;
Τραπεζικοί κύκλοι είναι καθησυχαστικοί. Στην Ελλάδα σήμερα, λένε, τα επιτόκια χορηγήσεων στο χώρο των επιχειρήσεων είναι ουσιαστικά χαμηλότερα απ' ότι στην Ευρώπη και έχουμε περιπτώσεις όπου οι εμπορικοί αντιπρόσωποι ευρωπαϊκών ομίλων του εξωτερικού να δανείζονται στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που δανείζονται οι προμηθευτές τους στο εξωτερικό.
Ούτε όμως στο χώρο του retail banking, τα στελέχη των τραπεζών βλέπουν κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η καταναλωτική πίστη αναμένεται φέτος να «τρέξει» με την καθόλου ευκαταφρόνητη αύξηση του 18%-20%, ενώ σε ό,τι αφορά στους κινδύνους των επισφαλειών, αντιτάσσουν τη νέα σημαντική αύξηση του ΑΕΠ (7% περίπου σε τρέχουσες τιμές), την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 1,9%, καθώς και τις αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθωτούς (στο +5,4% οι μέσες μισθολογικές απολαβές το 2007 και +6,2% οι προβλεπόμενες για το 2008, σύμφωνα με το πρόσφατο εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank).
Σε ό,τι δε αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια, οι τράπεζες παρακολουθούν τις εξελίξεις, πιστεύοντας ότι το growth story των χωρών αυτών δεν έχει ανατραπεί και βλέποντας ακόμη και φέτος τις τοπικές οικονομίες να εξακολουθούν να «τρέχουν» με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
 


Η «σύγκρουση των δύο κόσμων»


Από την μια πλευρά λοιπόν υπάρχουν τα «κακά μαντάτα» που κάθε τόσο έρχονται από το εξωτερικό και από την άλλη, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι μακριά από το διεθνές πρόβλημα και ότι εν πάσει περιπτώσει, οι όποιες απώλειές τους θα είναι περιορισμένες και προσωρινές. Και ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα, που από την μια πλευρά ζητά να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη Ρουμανία και από την άλλη για τις εκθέσεις των αναλυτών γύρω από τους τραπεζικούς κύκλους της Σοφοκλέους.
 


Αποτελέσματα πρώτου τριμήνου


Εκτός των άλλων, υπάρχουν δύο έκτακτοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τα φετινά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Πρώτον, ο χειμώνας του 2006 ήταν ιδιαίτερα ήπιος, με αποτέλεσμα να είχαν ευνοηθεί συγκυριακά οι όγκοι των εργασιών σε κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός και ο ευρύτερος οικοδομικός (τσιμέντα, προφίλ αλουμινίου, κ.λπ.) και να είχαν πληγεί άλλοι κλάδοι, όπως αυτός της εταιρίας πετρελαιοειδών (Ελινόιλ, Revoil, Cyclon και οι θυγατρικές των Motor Oil και ΕΛΠΕ).
Κατά το φετινό χειμώνα δεν επαναλήφθηκαν οι ακραίες περσινές καιρικές συνθήκες και αυτό αναμένεται σε κάποιο βαθμό να αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον κλάδο της εμπορίας των πετρελαιοειδών, το όφελος από τον ψυχρότερο χειμώνα, ενδεχομένως να μετριάστηκε λόγω της μεγάλης αύξησης που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου και η οποία σε κάποιο βαθμό εκτιμάται ότι ψαλίδισε τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.
Δεύτερον, το 2006 είχαμε τη γιορτή του Πάσχα στις 8 Απριλίου, με αποτέλεσμα η αυξημένη εμπορική κίνηση της εποχής να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Αντίθετα, φέτος θα επηρεαστούν θετικά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Η διαφορά αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις πολλών εμπορικών εταιριών και ιδίως σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ένδυσης (π.χ. Βάρδας, Ridenco, Fashion Box, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων), αλλά βέβαια πολλές από τις εταιρίες θα αντιτάξουν άλλα ενισχυτικά στοιχεία όπως, διεύρυνση του αριθμού των καταστημάτων τους, ενίσχυση του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου, κ.λπ.
Μιλώντας γενικότερα για τον εμπορικό κλάδο, το 2008 ξεκίνησε με μια αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων, η οποία όμως ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2007.
Οι απαισιόδοξοι αναφέρονται στο αυξημένο κόστος του πετρελαίου, στη γενικότερη άνοδο του πληθωρισμού, καθώς και στην αξιοσημείωτη πτώση του δείκτη προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο έναντι του αυτού του Φεβρουαρίου (από το 120,8 στο 118,5) και φυσικά αναφέρονται και στο ότι η ίδια η κυβέρνηση κατέβασε τον πήχη σε ό,τι αφορά στη προβλεπόμενη για φέτος αύξηση του ΑΕΠ στο 3,6%. Οι πιο μετριοπαθείς ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης στο λιανικό εμπόριο θα είναι και φέτος ικανοποιητικός, καθώς: α) η καταναλωτική πίστη θα συνεχίσει και φέτος να «τρέχει» (γύρω στο +18%) β) ο πραγματικός μέσος μισθός και το πραγματικό μέσο εισόδημα των νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4% και 3% αντίστοιχα (βλέπε Οικονομικό Δελτίο Alpha Bank) γ) κάθε χρόνο μετά από την περίοδο των εκπτώσεων, έχουμε μια αποκλιμάκωση του Δείκτη Προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο.
 


ΟΠΑΠ: «Καλύτερα χωρίς μονοπώλιο»


Η έκθεση της Goldman Sachs υποστηρίζει ότι: «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να βγει κερδισμένος από την απελευθέρωση του καθεστώτος. Επειδή πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, θα μείνουμε σε ορισμένα -κατά την εκτίμησή μας- πολύ σημαντικά σημεία της.
Πρώτον, ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει ότι μια ενδεχόμενη άρση του μονοπωλίου δεν σημαίνει και απόλυτη ελευθερία δράσης των ιδιωτών, αλλά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Με βάση μάλιστα τα όσα προηγήθηκαν σε Ιταλία και Ισπανία έχει φανεί ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου και τελικά θα υπάρχουν περιορισμοί στα προσφερόμενα παιχνίδια. Σε τελική ανάλυση, όλα θα γίνουν με έναν τρόπο, έτσι ώστε τα σημερινά μονοπώλια να προστατευθούν επαρκώς.
Δεύτερον, η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 30,5 ευρώ, προχωρώντας και σε ορισμένες ενδιαφέρουσες παραδοχές για το μέλλον. Αν για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ έχανε από το 2011 λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς, το 100% του αθλητικού στοιχήματος, τότε η τιμή στόχος θα έπεφτε στα 22 ευρώ, λίγο υψηλότερη δηλαδή απ' ότι είναι σήμερα!
Και τρίτον, ο ξένος οίκος υποστηρίζει ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης της αγοράς, ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να προσαρμόσει τη δομή του ισολογισμού του σύμφωνα με τις άλλες ιδιωτικές εταιρίες του χώρου. Τότε θα επέστρεφε στους μετόχους κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όταν σήμερα η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ κυμαίνεται γύρω στα 7 δισ. ευρώ.Αλουμύλ: Στόχοι και «κρυμμένοι άσσοι»


Στους στόχους της Αλουμύλ είναι η φετινή αύξηση των πωλήσεων κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Η εισηγμένη εταιρία διαπραγματεύεται με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 74,8 εκατ. ευρώ, όταν τα περσινά καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 9,5 εκατ. ευρώ (P/E 7,8). Για φέτος δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση της κερδοφορίας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι καινούριοι παράγοντες ικανοί να επηρεάσουν από φέτος και κυρίως από το μέλλον, τα αποτελέσματα της Αλουμύλ.
Ο πρώτος παράγοντας αφορά στη νέα μονάδα ανοδείωσης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Όμιλο να προσφέρει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας κυρίως προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τη μονάδα χυτηρίου που θα είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι και που θα απεξαρτήσει σε σημαντικό βαθμό τον Όμιλο από την πρώτη ύλη. Μέσω αυτής της επένδυσης, το κόστος του αλουμινίου (πρώτη ύλη) θα είναι χαμηλότερη για την Αλουμύλ, καθώς –εκτός των άλλων- ο φόρος εισαγωγής θα είναι κατά 3% χαμηλότερος.
Ένα ακόμη στοιχείο θετικό για την Αλουμύλ είναι η πρόθεσή της να αναλάβει ρόλο συμβούλου σε μεγάλα κτιριακά έργα του εξωτερικού, στα οποία θα αμείβεται ως σύμβουλος και όχι ως παραγωγός, καθώς δεν θα προσφέρει προϊόντα δικής της παραγωγής. Τέτοιας κατηγορίας έσοδα αναμένονται ενδεχομένως από φέτος, όχι στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό, όπως, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή, κ.ά.
Μάλιστα, λέγεται ότι υπάρχουν και επαφές με μια ισραηλινή και μια ινδική εταιρία, προκειμένου -μέσω αυτού του σχήματος- η Αλουμύλ να προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες στη Μέση Ανατολή.
Οι επενδύσεις της επόμενης διετίας δεν αναμένεται να είναι υψηλές, καθώς η ήδη υπάρχουσα παραγωγική δυναμικότητα αφήνει περιθώρια για ετήσια αύξηση πωλήσεων 15%-20% την επόμενη τριετία.
 


Τέσσερα turn around stories


Ιntracom Κατασκευές: Η επάνοδος στα κέρδη (676 χιλ. ευρώ) οφείλεται στην άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 46% και στην εκτέλεση έργων με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους (EBITDA 7,34 εκατ., έναντι -1,1 εκατ. ευρώ το 2006). Σε ό,τι αφορά στις μελλοντικές προοπτικές, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων είναι υψηλό (374 εκατ. στις 31/12/2007), διεκδικούνται νέα έργα και επίκεινται δραστηριοποίηση σε νέους τομείς, όπως το real estate, η ανάπτυξη τεχνολογίας φωτοβολταϊκών συστημάτων και στην ενεργειακή αξιοποίηση στερεών και ρευστών αποβλήτων.
Informer: Μέσα στο 2006 τακτοποιήθηκαν «αμαρτίες του παρελθόντος», με απομειώσεις επενδύσεων, αποχώρηση από θυγατρικές, κ.λπ. Έτσι, παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών, η δραστική μείωση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης, καθώς και η μη επανάληψη έκτακτων ζημιών, οδήγησαν σε κερδοφορία 1,65 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές του Ομίλου θεωρούνται θετικές, με το δανεισμό της να περιορίζεται στο 1,34 εκατ., όταν την ίδια στιγμή τα διαθέσιμά της ανέρχονται σε 6,18 εκατ. ευρώ (31/12/07).
Μύλοι Λούλη: Από τα 3,8 εκατ. ζημιάς το 2006, ο Όμιλος σημείωσε κέρδη 12,6 εκατ. ευρώ. Η σαφέστατη αυτή βελτίωση των επιδόσεων προήλθε κατά 12,6 εκατ. ευρώ από «κέρδη από πώληση συμμετοχών και χρεογράφων», από την κεφαλαιακή ενίσχυση μετά την πώληση του 60% των θυγατρικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και η ραγδαία αύξηση των τιμών των δημητριακών (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αύξηση ζήτησης για βιοκαύσιμα, κ.λπ.).Για φέτος βέβαια, δεν αναμένεται η επανάληψη των έκτακτων αποτελεσμάτων . Στόχος της εταιρίας το 2008 είναι η αύξηση του όγκου των πωλούμενων προϊόντων, όσο και η βελτίωση της κερδοφορίας.
MLS: Η εταιρία κατάλαβε προ τριετίας ότι δεν θα έπρεπε να επικεντρωθεί μόνο σε προϊόντα που ως βασικό τους αντικείμενο θα είχαν της εκπαίδευση και αποφάσισε να διευρύνει τη γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της. Από πέρσι, ξεκίνησε να προσφέρει τους οδηγούς πλοήγησης, οι οποίοι -μαζί με άλλα νέα προϊόντα- οδήγησαν σε τόνωση των εσόδων κατά 94% και σε καθαρά κέρδη 904 χιλ ευρώ (από ζημιές 545 χιλ). Για τα επόμενα χρόνια, η εισηγμένη προβλέπει διψήφιο ποσοστό ανόδου των πωλήσεων και ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των κερδών.

  Περιεχόμενα
Editorial: Διώχνοντας επενδύσεις και υπονομεύοντας το μέλλον μας!
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα - Δανειακά προϊόντα
Αφιέρωμα - Συνεδριακός Τουρισμός
¶ρθρο - Συνέδριο CEO & CSR 2008:
¶ρθρο - Προσοχή στις "παγίδες" των δεικτών
Φάκελοι
Euromoney: Δομημένα Προϊόντα
Euromoney: Το πρώτο equity fund της Τουρκίας
Επενδυτικά θέματα
Παρουσίαση: Τα Α/Κ της Pictet στην Ελλάδα μέσω της Alpha Private Bank
Έρευνα - Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ευνοϊκή οικονομική συγκυρία,θετικές επενδυτικές προοπτικές
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο: Η αγορά του φυσικού αερίου
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Marketing & Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site