Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2008                              

AΦIEPΩMA ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συνεδριακός τουρισμός:
 
Στόχος ο τριπλασιασμός του μεριδίου
της Ελλάδας στην επόμενη δεκαετία


Η Αθήνα, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, χρειάζεται συνεδριακό κέντρο δυναμικής άνω των 10.000 ατόμωνΤου Μάκη ΑποστόλουΣτην απόκτηση μεριδίου 2%-2,5% από 0,8% που είναι σήμερα στοχεύει μέσα στην επόμενη δεκαετία η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά των μεγάλων συνεδρίων και του επαγγελματικού τουρισμού στοχεύει η Ελλάδα, από το 0,8% που είναι σήμερα, μέσω της ενίσχυσης της υποδομής της.
Σύμφωνα με στοιχεία του International Congress and Convention Association (ICCA), η Ελλάδα μπορεί να ανέλθει από την 22η θέση που βρίσκεται σήμερα, στη 15η θέση παγκοσμίως από πλευράς κορυφαίων διοργανώσεων αποκτώντας μερίδιο 2,1% της παγκόσμιας πίτας έως το 2017. Σημειώνεται ότι την περασμένη χρονιά, τα έσοδα από το συνεδριακό τουρισμό ξεπέρασαν τα 450 εκατ. ευρώ ενώ στα συνέδρια συμμετείχαν περισσότεροι από 155.000 σύνεδροι.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ξένοι επαγγελματίες οργανωτές συνεδρίων επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό για την διεξαγωγή επαγγελματικών συναντήσεων και συνεδρίων, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και εξειδικευμένοι χώροι οργάνωσης συνεδρίων, μπορούν να προσφέρουν διευρυμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καθώς και την απαιτούμενη υποδομή για να φιλοξενήσουν τόσο μικρές εκδηλώσεις όσο και μεγάλα παγκόσμια συνέδρια.
Από στοιχεία του ICCA προκύπτει ότι ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό 5% ετησίως.
Ωστόσο για να γίνουν πιο μεγάλα βήματα στον κλάδο απαιτείται να υλοποιηθεί μια οργανωμένη στρατηγική προώθησης και διαφήμισης της Ελλάδας ως συνεδριακού προορισμού σε συγκεκριμένες αγορές.
Η αδυναμία προώθησης, προβολής και προσέλκυσης συνεδρίων, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μόλις τέσσερις προορισμοί στην Ελλάδα διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή: η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος και η Κως. Σε ό,τι αφορά στην υπάρχουσα συνεδριακή υποδομή της Ελλάδας, παρατηρείται μεταξύ άλλων ισχυρή σύνδεση μεταξύ συνεδριακών χώρων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αντίθετα δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη σχέση μεταξύ εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων.
Στα θετικά της χώρας καταγράφονται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Αττική Οδός, το Μετρό της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Από κει και πέρα, όμως, έχουμε προβλήματα με τα οδικά δίκτυα, τη σήμανση, την καθαριότητα και την εν γένει αισθητική σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, ακόμη και στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες). Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν δίνουν καλή εικόνα και σταδιακά, μετά το 2004, φαίνεται να διολισθαίνουν στην προηγούμενη δυσάρεστη κατάσταση.
Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν κάποιοι μεγάλοι συνεδριακοί χώροι, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις άλλες μεσογειακές χώρες.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πρωτεύουσα, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου Αττικής εξακολουθεί να παραμένει στα… χαρτιά, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να δώσουν λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα. Σημειώνεται δε ότι ακόμη και όταν ολοκληρωθεί το Συνεδριακό κέντρο της Αθήνας στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο, θα είναι δυναμικότητας 5.500 ατόμων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τη διοργάνωση ενός πολύ μεγάλου συνεδρίου καθώς η Αθήνα, σύμφωνα με κάποιους φορείς της αγοράς, χρειάζεται κέντρο που η δυναμική του θα ξεπερνάει τα 10.000 άτομα.
Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη μετατροπή των εγκαταστάσεων του Τάε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο αναφέρουμε ότι βρίσκεται στον ολυμπιακό πόλο Φαλήρου, σε έκταση επιφάνειας 160.000 τ.μ. και το σημερινό κλειστό γήπεδο είναι χωρητικότητας 3.800 θέσεων. Σύμφωνα με τα σχέδια θα δημιουργηθούν τρία επίπεδα από τα οποία θα προκύψει κεντρική αίθουσα συνεδρίων 3.500 θέσεων, ενώ το σύνολο των συνεδριακών χώρων που θα δημιουργηθούν (πολλές πρόσθετες, μικρότερες αίθουσες διαφόρων μεγεθών) θα έχουν χωρητικότητα που θα φθάνει τους 5.500 συνέδρους. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το νέο συνεδριακό κέντρο αναμένεται να προσελκύσει στην Αθήνα 70.000 επισκέπτες τον πρώτο χρόνο οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στις 160.000 κατά τον πέμπτο χρόνο.
Εάν, πάντως, στην Αθήνα ο συνεδριακός τουρισμός αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν συμβαίνει το ίδιο στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι φορείς της συμπρωτεύουσας κατάφεραν να διπλασιάσουν τον αριθμό των συνεδρίων που γίνονται στην πόλη μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Από 115 συνέδρια που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη το 2004, έφτασαν τα 224 μέσα στο 2007.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι η Θεσσαλονίκη κατάφερε το 2000 να δημιουργήσει Γραφείο Συνεδρίων & Επισκεπτών (Thessaloniki Convention & Visitors Bureau - TCVB), βάζοντας για τα καλά την πόλη στο διεθνή συνεδριακό χάρτη, ενώ το αντίστοιχο εγχείρημα στην Αθήνα απέτυχε παταγωδώς. Πιο συγκεκριμένα, το Athens Convention & Visitors Bureau ιδρύθηκε το 2003 από 4 συλλογικούς φορείς. Λειτούργησε όμως με προδιαγραφές συνδικαλιστικού φορέα, ενώ δεν εξασφάλισε χρηματοδότηση και στήριξη από τις επιχειρήσεις και παράλληλα, δεν υπήρξε χρηματοδότηση από τον ΕΟΤ. Έτσι οδηγήθηκε στο κλείσιμο τρία χρόνια αργότερα (το 2006).
Τα Convention Bureaux είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που εργάζονται για την προσέλκυση συνεδρίων και τουριστών σε έναν προορισμό. Συνήθως είναι συνεργατικοί φορείς (δημόσιος- ιδιωτικός τομέας) και δέχονται ως μέλη τουριστικές επιχειρήσεις έναντι συνδρομής. Δρουν σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο και εν μέρει στοχεύουν και στον τουρισμό αναψυχής.
Για τους φορείς της αγοράς θεωρείται απαραίτητη όχι μόνο η επαναλειτουργία του Athens CVB αλλά και η δημιουργία ενός εθνικού CVB με συγκεκριμένες αρμοδιότητες προβολής των συνεδριακών προορισμών της Ελλάδος, παράλληλα με την βελτίωση των γενικών υποδομών, την άρση των εμποδίων προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και τη συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Παράλληλα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, η ουσιαστική θεσμοθέτηση και πιστοποίηση του επαγγέλματος των PCOs σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί το συχνό φαινόμενο που θέλει καλά οργανωμένες και καθ' όλα νόμιμες επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται μεμονωμένους και συχνά παράτυπους επαγγελματίες και μάλιστα για σημαντικές διοργανώσεις πολλών εκατοντάδων ευρώ.


Συγκριτικά πλεονεκτήματα Ελλάδας


- Οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες, μοναδική φυσική ομορφιά, εξαιρετική ελληνική γαστρονομία, υψηλού επιπέδου φιλοξενία, νυχτερινή διασκέδαση, το αίσθημα ασφάλειας που νοιώθει ο επισκέπτης στην χώρα μας και φυσικά η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που συναντά κανείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
- Η σύγχρονη υποδομή και μία σειρά από καλά οργανωμένες και ανακαινισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Αλεξανδρούπολη και πολλούς άλλους προορισμούς από τη Νησιωτική και Ηπειρωτική Ελλάδα.
- Η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διοργανώσει διεθνείς εκδηλώσεις μεγάλου μεγέθους.
- Η Ελλάδα διαθέτει πλέον κάποια αξιόλογα συνεδριακά κέντρα σε γνωστούς προορισμούς αναψυχής π.χ. Ρόδο, Κρήτη, Κω, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χαλκιδική, Αλεξανδρούπολη, κ.λπ.
- Η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους συνεδριακά αναπτυσσομένους προορισμούς διότι πρόκειται για έναν ήδη αναγνωρισμένο προορισμό διακοπών και αναψυχής με αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονο προϊόν που ικανοποιεί το «pleasure» κομμάτι του Συνεδριακού Τουρισμού.
- Ο επαγγελματισμός των καταξιωμένων γραφείων διοργάνωσης συνεδρίων που όχι μόνο μπορούν να διοργανώσουν άψογα ένα συνέδριο, αλλά ως μεσογειακός λαός, δίνουμε και την ψυχή μας για να στεφθεί ένα συνέδριο με επιτυχία. Οι Έλληνες PCOs διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και πολύχρονη εμπειρία και όταν αναλαμβάνουν την διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων αποσπούν πάντοτε κολακευτικά σχόλια.


Μειονεκτήματα


- Η έλλειψη μελετημένων, συντονισμένων και ολοκληρωμένων στρατηγικών προβολής και μάρκετινγκ,
- Η απουσία Εθνικού αλλά και περιφερειακών Convention Bureaus,
- Η διστακτικότητα του κρατικού φορέα για την ουσιαστική στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας,
- Οι λανθασμένοι χειρισμοί τιμολογιακής πολιτικής,
- Η έλλειψη εκπαίδευσης από μεγάλη μερίδα Ελλήνων συνέδρων.


Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη


Τις πρώτες θέσεις λίστας του ICCA (International Congress & Convention Association) για τις χώρες και πόλεις, που διοργάνωσαν τα περισσότερα συνέδρια διεθνών οργανισμών κατά τη διάρκεια του 2006, καταλαμβάνουν για ακόμη μια χρονιά, οι Η.Π.Α. και η Βιέννη αντίστοιχα. Σύμφωνα με στοιχεία του ICCA την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.838 συνέδρια, περισσότερα κατά 523 συγκριτικά με το 2005, αντανακλώντας τη δυναμική ανάπτυξης της συνεδριακής βιομηχανίας παγκοσμίως.
Ειδικότερα στη λίστα με τις χώρες παρατηρούμε πως τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, όπως ακριβώς ήταν η εικόνα και το 2004 και 2005. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην τρίτη θέση και η Γαλλία στην τέταρτη, ανεβαίνοντας και οι δύο χώρες μια θέση πιο πάνω συγκριτικά με το 2005, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ισπανία. Μια θέση ανέβηκε το 2006 και η Ιταλία, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση. Μάλιστα, για πρώτη φορά εμφανίζεται στη σχετική λίστα του ICCA και μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, αφού η Βραζιλία φιγουράρει στην έβδομη θέση. Θέσεις αντάλλαξαν το 2006 οι χώρες Αυστρία και Αυστραλία, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα την όγδοη και ένατη θέση, ενώ την τελευταία θέση της λίστας κατέλαβε η Ολλανδία, "πέφτοντας" όμως τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2005.
Όσον αφορά δε στη λίστα των πόλεων με τα περισσότερα συνέδρια, παρατηρούμε πως στην πρώτη θέση παραμένει και το 2006, η Βιέννη. Ακολουθεί το Παρίσι, που ανέβηκε δύο θέσεις και στη συνέχεια η Σιγκαμπούρη, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο. Τις ίδιες θέσεις με το 2005 διατήρησαν και η Βουδαπέστη και Σεούλ, καταλαμβάνοντας την έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Νέα είσοδο στη λίστα έκαναν η Πράγα στην όγδοη θέση και η Κοπεγχάγη με τη Λισαβώνα στην ένατη θέση.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICCA, η χώρα μας βρίσκεται στην 19η θέση της παγκόσμιας συνεδριακής αγοράς, έχοντας φιλοξενήσει το 2006, 111 συνέδρια προδιαγραφών ICCA. Εξ αυτών το 50% και συγκεκριμένα τα 55 συνέδρια διοργανώθηκαν στην Αθήνα, κατατάσσοντας την Αθήνα στην 20η θέση μεταξύ 352 πόλεων - συνεδριακών προορισμών .Ανεβαίνει η Θεσσαλονίκη


Αύξηση 37% σημειώθηκε στον αριθμό των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2006, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής συνεδρίων που εκπονεί σε ετήσια βάση το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention & Visitors Bureau - TCVB). Συγκεκριμένα, το 2006, πραγματοποιήθηκαν 179 συνέδρια έναντι 131 συνεδρίων που είχαν διεξαχθεί το 2005.
Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία των συνεδρίων που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη σημειώνεται ότι το 35% των συνεδρίων αφορά, σε κλάδους της Ιατρικής και Φαρμακευτικής και ακολουθούν η Οικονομία - Επιχειρήσεις με ποσοστό 10,6%, η Τεχνολογία - Πληροφορική με 9,5%, η Εκπαίδευση με 6,7%, τα Κοινωνικά Θέματα με 5,6%, η Πολιτική - Δημόσια Διοίκηση με 3,3%, το Περιβάλλον με 3,3%, οι Τέχνες - Πολιτισμός με 2,8% και άλλα θέματα (Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Γεωγραφία, Γεωργία, Θεολογία, Ιστορία, Αρχιτεκτονική, Συγκοινωνία, Βιομηχανία, Μ.Μ.Ε., κ.ά.) με 23%.
Διευκρινίζουμε ότι τα συνέδρια που καταγράφονται από το TCVB είναι τα λεγόμενα συνέδρια του «association market» δηλαδή συνέδρια μη κερδοσκοπικών φορέων, επιστημονικών ενώσεων, σωματείων, κ.λπ. Το TCVB δεν ασχολείται στην παρούσα φάση με την καταγραφή συνεδρίων του «corporate market» δηλαδή, συνέδρια που διοργανώνονται από εταιρίες - επιχειρήσεις.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Διώχνοντας επενδύσεις και υπονομεύοντας το μέλλον μας!
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα - Δανειακά προϊόντα
Αφιέρωμα - Συνεδριακός Τουρισμός
¶ρθρο - Συνέδριο CEO & CSR 2008:
¶ρθρο - Προσοχή στις "παγίδες" των δεικτών
Φάκελοι
Euromoney: Δομημένα Προϊόντα
Euromoney: Το πρώτο equity fund της Τουρκίας
Επενδυτικά θέματα
Παρουσίαση: Τα Α/Κ της Pictet στην Ελλάδα μέσω της Alpha Private Bank
Έρευνα - Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ευνοϊκή οικονομική συγκυρία,θετικές επενδυτικές προοπτικές
Επενδύσεις - Διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
¶ρθρο: Η αγορά του φυσικού αερίου
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Marketing & Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site