Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2008                              


EΠENΔYΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ AΓOPAΣ


ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ
ΜΕ ΤΗΝ «ΟΥΡΑ» ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!


«Συνταγές» χαρτοφυλακίων για επιθετικούς και αμυντικούς επενδυτές, με βάση την τρέχουσα διεθνή οικονομική συγκυρία


του Στέφανου Κοτζαμάνη


Μπορεί το εξωτερικό περιβάλλον της Σοφοκλέους να μην είναι καλό -ή ακόμη και να επιδεινώνεται με τη συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τη διατήρηση των άλλων commodities στα ύψη- το θετικό ωστόσο σημείο της υπόθεσης είναι ότι τα deals συνεχίζονται.
Οι ισχυρές εταιρίες όλων των κλάδων γνωρίζουν ότι θα υποστούν κάποιες επιπτώσεις από την παρούσα συγκυρία. Παρά το γεγονός ότι δυσκολεύονται να το ομολογήσουν δημόσια, ανησυχούν και αυτές μήπως τελικά δουν τα business plans τους να μην επιβεβαιώνονται, ή ακόμη και να δουν τις οικονομικές τους επιδόσεις να μειώνονται.
Ωστόσο, μέχρι εκεί. Η παραπάνω μάλιστα ανησυχία τους μετατρέπεται πολλές φορές σε χαμόγελο, όταν βλέπουν ότι η συγκεκριμένη κρίση πλήττει περισσότερο τους ανταγωνιστές τους. Γιατί γνωρίζουν ότι η κρίση κάποτε θα τελειώσει. Είτε στο δεύτερο φετινό εξάμηνο που έλεγαν προ τριμήνου, είτε στο πρώτο εξάμηνο του 2009 που λένε τώρα, είτε έστω μέσα στο 2010, κάποτε θα τελειώσει. Και το κυρίως ζητούμενο είναι το πώς θα βρει το τελείωμα της κρίσης, κάθε εταιρία και τους ανταγωνιστές της.
Γιατί είναι βέβαιο ότι η κρίση αυτή θα έχει τα θύματά της, όπως επίσης ότι μετά την πάροδο της κρίσης, θα προκύψουν πανίσχυρα εταιρικά σχήματα με πολύ καλύτερες προοπτικές σε σχέση με σήμερα, σε μια παγκόσμια μάλιστα αγορά που θα αρχίσει και πάλι να ανακάμπτει.
Κατά τη γνώμη μας, με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να δημιουργήσουμε και το μετοχικό μας χαρτοφυλάκιο. Εταιρίες, για παράδειγμα, που καλούνται φέτος να αντιμετωπίσουν δυσμενείς συγκυρίες και που ενδεχομένως να δουν τα αποτελέσματά τους να πιέζονται, δεν θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά τους, στην περίπτωση που αναμένεται να βγουν πολύ πιο ισχυρές όταν τελειώσει η κρίση.
Ένα λοιπόν μετοχικό κατά 70% χαρτοφυλάκιο που σχηματίστηκε με την παραπάνω φιλοσοφία, είναι ότι το καλύτερο για τους επιθετικούς επενδυτές. Το υπόλοιπο 30% του χαρτοφυλακίου θα είναι μετρητά που θα χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις αυξήσεων κεφαλαίων, ή αγορών στην περίπτωση που η αγορά διορθώσει περαιτέρω.
Υπάρχουν βέβαια και οι συντηρητικοί επενδυτές. Γι΄ αυτούς υπάρχει η εναλλακτική επιλογή των τοποθετήσεων σε μετοχές που διαπραγματεύονται με σαφώς ελκυστικούς δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης και που λόγω των δραστηριοτήτων των εταιριών τους, εμφανίζουν ισχυρή άμυνα απέναντι στην τρέχουσα συγκυρία. Είναι φυσικό ότι και στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, θα πρέπει να υπάρχει ένα ποσοστό διαθεσίμων μεταξύ του 10% και του 20%.
Και τέλος, πάντοτε τίθεται το ερώτημα του timing. Πρέπει να δημιουργήσω τώρα το μετοχικό μου χαρτοφυλάκιο, ή μήπως είναι καλύτερα να περιμένω, ελπίζοντας ότι θα αγοράσω χαμηλότερα;
Απέναντι σ’ αυτό το αναπάντητο ερώτημα, η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανένας δεν μπόρεσε να επιλέξει το κατώτατο σημείο της καμπύλης του Γενικού Δείκτη προκειμένου να τοποθετηθεί. Άρα λοιπόν -και με δεδομένη τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρ- καλύτερη επιλογή θα ήταν οι σταδιακές και επιλεκτικές τοποθετήσεις, χωρίς βιασύνη και κυρίως σε τίτλους που έχουν τεσταριστεί γερά για τις αντοχές και τις επιδόσεις τους.H εποχή του «stock picking»


Στη σημερινή Σοφοκλέους, όση αξία έχει το να προβλέπει κάποιος το πώς θα πορευθεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, άλλη τόση, ίσως και μεγαλύτερη, έχει το να επιλέγει τις σωστές μετοχές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το αξιοσημείωτο rebound που ξεκίνησε από την 20η Μαρτίου, υπάρχουν πολλοί επενδυτές που ακόμη… δεν το έχουν δει στα χαρτοφυλάκιά τους. Θεωρούν μάλιστα την άνοδο του Γενικού Δείκτη ως μια εικονική πραγματικότητα! Και αυτό, γιατί η άνοδος στο ταμπλό περιορίστηκε σε συγκεκριμένους κλάδους και μάλιστα σε συγκεκριμένες μετοχές των συγκεκριμένων κλάδων. Ζούμε λοιπόν στην εποχή του stock picking και σημασία έχει να ξέρουμε το κριτήριο με το οποίο η αγορά επιβραβεύει σήμερα με τις αποδόσεις της, όσους ξέρουν να επιλέγουν...
Πολλά από αυτά που ξέραμε για την πολιτική με την οποία αγοράζουμε ή πουλάμε μετοχές θα πρέπει μάλλον να τα ξεχάσουμε.
Οι έμπειροι επενδυτές θυμούνται ότι επί δεκαετίες, όταν η γενικότερη τάση ήταν ανοδική, κερδισμένες έβγαιναν όλες σχεδόν οι μετοχές και όταν ήταν καθοδική, υποχωρούσαν όλες. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα βλέπουμε πολύ διαφορετικές συμπεριφορές μεταξύ των διαφόρων κλάδων. Και επίσης, βλέπουμε πολύ διαφορετικές συμπεριφορές μετοχών, μεταξύ εταιριών του ιδίου κλάδου.
Για παράδειγμα από το φετινό χαμηλό της 20ης Μαρτίου μέχρι σήμερα, έχουμε τράπεζες που γράφουν κέρδη πάνω από 20% και κάποιες άλλες που με το ζόρι κέρδισαν κάποιες λίγες ποσοστιαίες μονάδες.
Στον κατασκευαστικό κλάδο επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι αποκλίσεις των αποδόσεων ξεπέρασαν ακόμη και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, π.χ., με την ΓΕΚ να κερδίζει σημαντικό έδαφος και άλλους τίτλους (π.χ., Ελληνική Τεχνοδομική, J&P Άβαξ) να υποαποδίδουν καταφανώς.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εκάστοτε μεταβολή του Γενικού Δείκτη, δύσκολα μπορεί να περιγράψει επαρκώς την πραγματική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς. Και επίσης, οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων των επενδυτών,  ολοένα και λιγότερο σχετίζονται με τις μεταβολές του Γενικού Δείκτη.
Οι περισσότεροι διεθνείς τραπεζίτες συμφωνούν πως σε ό,τι αφορά στη διεθνή κρίση, ό,τι χειρότερο ήταν να δούμε, το έχουμε ήδη δει, ή αλλιώς ότι τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν.
Οι αναλυτές έχουν διαφορετική άποψη. Πότε η Marfin που «ψαλίδισε» τους στόχους των τραπεζικών business plans, πότε η Deutsche Bank που προβλέπει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης και επηρεασμό του εμπορικού κλάδου, πότε άλλοι γνωστοί οίκοι, διαπιστώνουν ότι η κρίση αυτή… έχει δρόμο ακόμη μπροστά της. Και εκτός από δρόμο, θα έχει και θύματα...
Ένα από αυτά τα θύματα, είναι και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Εδώ και δέκα περίπου ημέρες, τα media αναπαράγουν τη διαπίστωση ότι στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών «ψάχνουν» φέτος για επιπλέον έσοδα ενός δισ. ευρώ, σε μια οικονομία που πλήττεται από αυξημένο πληθωρισμό και που το ποσοστό των ανέργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, δεν αντέχει άλλο βάρος στην πλάτη του...
Και φυσικά η Ελλάδα, είναι μια χώρα που μόνο έμμεσα πλήττεται από την κρίση των subprime loans…
Μα αφού συμβαίνουν όλα αυτά, τότε γιατί οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν; Μήπως πρόκειται απλά για μια, τεχνικής φύσεως, αντίδραση, η οποία μάλιστα πυροδοτήθηκε και από τη διαφαινόμενη (τότε) συμφωνία μεταξύ του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom;
Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η βραχυπρόθεσμη πορεία των χρηματιστηρίων, μικρή μόνο σημασία έχει, καθώς το κυρίως θέμα εστιάζεται σε τρεις παραμέτρους:
Πρώτον, στο να διαπιστώσουμε το μέγεθος της κρίσης. Είναι για παράδειγμα της τάξεως των 945 δισ. δολαρίων που υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή μήπως περιορίζεται στα 420 δισ. δολάρια, όπως λένε στον ΟΟΣΑ;
Δεύτερον, στο να προβλέψουμε το ποιες εισηγμένες θα αποτελέσουν τα θύματα της κρίσης και ποιες θα είναι οι νικήτριες, δηλαδή ποιες θα είναι εκείνες που «όταν κατακάτσει η σκόνη» θα βρεθούν ενισχυμένες απέναντι σε έναν πολύ αδύναμο ανταγωνισμό.
Και τρίτον, με ποιο τρόπο θα αντιδράσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση τομές και μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, υπάρχουν πάρα πολλοί σχετικοί τομείς, στους οποίους θα μπορούσε να διακριθεί.
Μετά λοιπόν το θέμα του ΟΤΕ που φαίνεται να βαδίζει προς τον επιθυμητό δρόμο, ακολουθούν θέματα-«φωτιά», όπως το νέο business plan της ΔΕΗ, η υλοποίηση των αποφάσεων για τα λιμάνια (ΟΛΠ-ΟΛΘ), ο υπό κυοφορία νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η προώθηση άλλων ενεργειακών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, ο περιβόητος νόμος για τις οικιστικές περιοχές που «ψήνεται» εδώ και δύο με τρία χρόνια, χωρίς όμως να είναι ορατό το τί και πότε θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση...


Ασφαλιστικές εταιρίες:
Η «άλλη πλευρά» των αποτελεσμάτων


Αρνητικές υπεραξίες πολλών εκατ. ευρώ μείωσαν απευθείας το 2007 τα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων, χωρίς να περάσουν προηγουμένως από την κατάσταση αποτελεσμάτων.
Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι... δύο (και όχι έξι) το λαδόξιδο! Αυτό προκύπτει από μια προσεκτικότερη ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων των εταιριών του ασφαλιστικού κλάδου.
Η πηγή του κακού έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εταιρίες έχουν τη λογιστική δυνατότητα να περνούν αρνητικές υπεραξίες του χαρτοφυλακίου τους απευθείας στα ίδια κεφάλαια -και χωρίς να επηρεάσουν προηγουμένως τα κέρδη-, αρκεί να έχουν νωρίτερα δημιουργήσει από προηγούμενες χρονιές το ανάλογο αποθεματικό.
Με αυτόν τον τρόπο, όμως, οι δείκτες P/E, αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων αποκτούν σχετικότατη σημασία κι ενδεχομένως να ενημερώνουν πλημμελώς ή ακόμη και να παραπλανούν εκείνους τους επενδυτές που δεν μελέτησαν προσεκτικά τις λογιστικές καταστάσεις.
Στην περίπτωση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής τα περσινά καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, ένα πράγματι εντυπωσιακό ποσό και με σαφέστατη βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος.
Ωστόσο, τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης αυξήθηκαν μόνο κατά 2,1 εκατ. ευρώ (και όχι κατά 14 εκατ.), παρά το ότι δεν διανεμήθηκε μέρισμα. Ο λόγος οφείλεται στον λογαριασμό των αποθεματικών που από τα 5,35 εκατ. στην εκκίνηση του 2007 έκλεισε στα -6,58 εκατ. στο τέλος της χρήσης.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη σημείωσε μεγάλη αύξηση παραγωγής και λειτουργικών επιδόσεων, με τα προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται στα 4,04 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, 1,86 εκατ. ευρώ αρνητικές υπεραξίες χαρτοφυλακίου δεν μείωσαν τα κέρδη, αλλά επηρέασαν αρνητικά τα ίδια κεφάλαια, τα οποία φυσικά αυξήθηκαν για άλλους λόγους (το υπόλοιπο των κερδών, συν την ενίσχυση από την περσινή αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών).
Η Ασπίς Πρόνοια πέρυσι δημοσίευσε προ φόρων κέρδη 2,72 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα ίδια κεφάλαιά της μειώθηκαν από τα 48,8 στα 46,5 εκατ. ευρώ. Η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται στο ότι η αρνητική υπεραξία ακινήτων (αποθεματικά από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων) ύψους 4,4 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε επηρέασε μόνο τα ίδια κεφάλαια και όχι τα αποτελέσματα.
Το θέμα αυτό ενδεχομένως να μην περιοριστεί στην περσινή χρήση, καθώς οι συνθήκες που επικράτησαν κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους (πτώση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., στασιμότητα αγοράς ακινήτων κ.λπ.) καθιστούν πιθανότατη την επανάληψη αρνητικών υπεραξιών στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιριών, στον βαθμό φυσικά που οι παραπάνω συνθήκες δεν διαφοροποιηθούν μέχρι το τέλος του 2008.


Εμπορικές εταιρίες: Οι φόβοι και οι προσδοκίες


Καθόλα μέτρια αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου για τον εμπορικό κλάδο, όπως άλλωστε σας έχουμε προειδοποιήσει εδώ και δύο μήνες περίπου.
Κάτι η γενικότερη δυσμενής οικονομική κατάσταση, κάτι το γεγονός ότι η αυξημένη ζήτηση του Πάσχα επηρέασε φέτος το δεύτερο τρίμηνο (ενώ πέρσι το πρώτο), κάτι οι συνεχείς απεργίες για το ασφαλιστικό, κάτι το αυξημένο κόστος ορισμένων εμπόρων για να αποκτήσουν εμπορεύματα λόγω της απεργίας στα λιμάνια, κ.λπ., δημιούργησαν ένα κακό κλίμα για την αγορά.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τον τελευταίο μήνα παρατηρούμε ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα, γεγονός που προκαλεί σκεπτικισμό στους περισσότερους παράγοντες της αγοράς.
Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν τους παραπάνω φόβους υπερβολικούς. Ενδεικτική είναι η άποψη της εταιρίας Βάρδας, ο πρόεδρος της οποίας είναι παράλληλα και πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ:
«Εκτός της δύσκολης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, για την κακή πορεία της ελληνικής αγοράς ετοίμων ενδυμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 συνέβαλαν αποφασιστικά οι απεργίες Φεβρουαρίου-Μαρτίου, καθώς και η συνεχιζόμενη απεργία στα λιμάνια. Παρόλα αυτά, η εταιρία πιστεύει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2008 θα υπάρξει γενική ανάκαμψη της οικονομίας, έτσι ώστε να βελτιωθεί και η πορεία τόσο των πωλήσεων, όσο και των κερδών».
Πέρα όμως από τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ (και της ομώνυμης εισηγμένης) κ. Βάρδα, ούτε και οι αναλυτές της Alpha Bank ανησυχούν, δηλώνοντας: «Η ανωτέρω εξέλιξη (πτώση όγκου πωλήσεων 4,3% το Φεβρουάριο) δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο για μια γενικότερη αρνητική εικόνα στο λιανικό εμπόριο στο επόμενο διάστημα» και μάλιστα αναφέρουν μια σειρά από λόγους εξαιτίας των οποίων δικαιολογούν τη συγκεκριμένη θέση τους. Τέτοιοι λόγοι είναι η αύξηση των μέσων ονομαστικών ακαθάριστων αποδοχών των εργαζομένων κατά 6,6% το 2008 (+5,4% το 2007), η αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης κατά 1,2%, η προβλεπόμενη αύξηση της καταναλωτικής πίστης κατά 18%-20%, το γεγονός ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου προέβλεψαν τον Απρίλιο, ότι αναμένουν αύξηση πωλήσεων τους επόμενους μήνες, κ.λπ.
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές του εμπορικού κλάδου στο ταμπλό της Σοφοκλέους; Κάθε περίπτωση βέβαια είναι διαφορετική, αλλά σε όσες περιπτώσεις, οι μετοχές έχουν διορθώσει έντονα, τότε ένα πιθανό rebound του κλάδου κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, ενδεχομένως να οδηγήσει και σε καλά χρηματιστηριακά κέρδη. Οψόμεθα...


Εταιρίες επενδύσεων ακινήτων:
Ομοιότητες και διαφορές


Ανήκουν και οι δύο ανήκουν στον κλάδο των Ανώνυμων Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), πλην όμως η Eurobank Properties και η Πειραιώς Ακινήτων παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές τόσο ως προς τη στρατηγική που ακολουθούν, όσο και ως προς τα χαρακτηριστικά των μετοχών τους.
Η Πειραιώς Ακινήτων, από τη στιγμή που εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ακολουθεί μια πολύ συντηρητική πολιτική, η οποία περιγράφεται από τις παρακάτω επιλογές:
Πρώτον, αποφυγή δανεισμού και μάλιστα διατήρηση ενός ποσοστού του ενεργητικού με τη μορφή ρευστών διαθεσίμων. Ενισχυτικό αυτής της πολιτικής είναι το γεγονός ότι οι τόκοι -σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας- δεν μειώνουν τη φορολογία των ΑΕΕΑΠ, καθώς αυτές φορολογούνται με συντελεστή επί του ενεργητικού τους (το 10% του EURIBOR + 0,1%, δηλαδή με 0,5% με βάση την τρέχουσα κατάσταση).
Δεύτερον, υιοθέτηση αμυντικής πολιτικής απέναντι στην αγορά ακινήτων, με επικέντρωση κυρίως σε ακίνητα που μπορούν να εγγυηθούν ικανοποιητικές αποδόσεις ενοικίου και λιγότερο σε ακίνητα που θα μπορούσαν να αποφέρουν υψηλές υπεραξίες στο μέλλον.
Ενδεικτικό στοιχείο συντηρητικότητας, είναι κατά το τελευταίο 15μηνο, οι πωλήσεις ακινήτων της Πειραιώς Ακινήτων ήταν μεγαλύτερες από τις αγορές. Αυτό άλλωστε οδήγησε και σε μικρή πτώση των εισπραττόμενων ενοικίων κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.
Στις αρχές του 2007, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας είχε δηλώσει ότι βρισκόταν σε μια φάση επανεξέτασης της στρατηγικής της. Ωστόσο, τίποτε δεν άλλαξε μέσα στο έτος και κατά τη φετινή παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τα περί επανεξέτασης της στρατηγικής, ακούστηκαν για μια ακόμη φορά...
Παρόλα αυτά, ακόμη και η ανάλυση της συγγενούς Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ, προβλέπει τις οικονομικές επιδόσεις των επόμενων τριών ετών, με βάση ένα μοντέλο διαχείρισης ολόιδιο με το τρέχον. Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του ελληνικού οίκου, τα έσοδα από ενοίκια το 2010 θα έχουν αυξηθεί μόλις στα 8,5 εκατ. ευρώ (έναντι 8 εκατ. πέρσι και 7,8 εκατ. φέτος),  τα κέρδη από επανεκτιμήσεις ακινήτων θα κυμαίνονται στο 1,9 εκατ. ευρώ κάθε έτος και το μέρισμα ανά μετοχή θα διατηρείται κάθε χρόνο στα 13 λεπτά του ευρώ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
 Με τις συμβάσεις των ενοικίων στα πλείστα ακίνητά της να είναι μακροπρόθεσμες και να προβλέπουν άνοδο εσόδων κατά υψηλότερη του πληθωρισμού, η πρόβλεψη για συνέχιση της διανομής του τρέχοντος μερίσματος κατά την επόμενη τριετία, φαντάζει αρκετά ασφαλής.
Η μετοχή λοιπόν της Πειραιώς Ακινήτων απευθύνεται σε συντηρητικούς επενδυτές που επιθυμούν να καρπώνονται κάθε χρόνο ένα υψηλή (και περίπου σταθερή) μερισματική απόδοση, χωρίς παράλληλα να υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό επενδυτικού κινδύνου. Με βάση μάλιστα την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο 1,94 ευρώ, η μερισματική απόδοση του τίτλου υπολογίζεται στο 6,7%, τιμή που είναι σαφώς ελκυστικότερη σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου στην Ευρώπη (στο 5,5% όπως φαίνεται από τον παρατιθέμενο πίνακα). Στα μειονεκτήματα του τίτλου η χαμηλή εμπορευσιμότητα που παρουσιάζει.
Η Eurobank Properties είναι σαφώς μεγαλύτερη σε μέγεθος ΑΕΕΑΠ και μάλιστα η διαφορά αυτή διευρύνθηκε περισσότερο, μετά από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που υλοποιήθηκε στα τέλη του 2007.
Πολιτική της εισηγμένης είναι η συνεχής αύξηση των επενδύσεών της μέσα στη διετία 2008-2009 και μετά τις πολύ σημαντικές τοποθετήσεις σε νέα ακίνητα που πραγματοποίησε το τελευταίο εξάμηνο, της απομένουν προς επένδυση γύρω στα 195 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της αγοράς πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει κάποιος υψηλή ρευστότητα, όταν η αγορά «διψάει για μετρητά»...
Λόγω των διαρθρώσεων των ακινήτων της και της επιθετικής της πολιτικής, δεν αναζητεί πόρους μόνο μέσα από την είσπραξη ενοικίων, αλλά πολύ σημαντικά προσβλέπει και στην επίτευξη σημαντικών υπεραξιών. Για παράδειγμα, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο οι υπεραξίες αποτέλεσαν ποσοστό ανώτερο από το 50% των εισπράξεων από ενοίκια.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην μετοχή, η Eurobank Properties διένειμε πέρσι συνολικά (μαζί με το προμέρισμα) 42 λεπτά μέρισμα, μια απόδοση που με βάση την τρέχουσα τιμή των  8,18 ευρώ υπολογίζεται στο 5,1%, επίδοση ανάλογη περίπου με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Αντίθετα, το σημείο υπεροχής της μετοχής είναι το πολύ σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται σε σύγκριση με την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού της (Net Asset Value, NAV). Με βάση τα στοιχεία της 31ης/3/2008, το NAV της Eurobank Properties ανερχόταν σε 704,36 εκατ. ευρώ, ή 11,55 ευρώ (11,50 ευρώ στις 31/12/2007) με αποτέλεσμα ο τίτλος να διαπραγματεύεται με discount 29,2%, επίδοση που είναι μακράν ελκυστικότερη από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
Γενικότερα τώρα, οι ΑΕΕΑΠ πλεονεκτούν έναντι των άλλων εταιριών επενδύσεων στα ακίνητα λόγω των σημαντικών φορολογικών πλεονεκτημάτων που τους προσφέρει ο νόμος. Για το λόγο αυτό συνήθως, διαπραγματεύονται με premium έναντι της Καθαρής Αξίας του Ενεργητικού τους (NAV). Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συμβαίνει κατά το τελευταίο οκτάμηνο, λόγω του προβληματισμού που επικρατεί διεθνώς γύρω από την αγορά ακινήτων.

  Περιεχόμενα
Editorial: Ουδέν κακόν, αμιγές καλού...
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Cradle-to-Cradle: A case study
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η ΕΚΕ ως εργαλείο του Μάρκετινγκ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Γέφυρα Α.Ε.
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - go natural
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - H κοινωνική αξία τρέφει και την εμπορική
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Χάλυψ / Italcementi
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - BNP Paribas
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η συμβολή της έρευνας στην ανάπτυξη της ΕΚΕ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Amita Motion - Ίδρυμα Λεβέντη
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθήνη - ΟΤΕ:«365 ημέρες προσπαθούμε για το καλύτερο»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Wind: Πολιτιστικό πρόγραμμα «¶γονη Γραμμή Γόνιμη»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Aldemar: Το πρόγραμμα «Mare Verde»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Τράπεζα Πειραιώς:Στρατηγική επένδυση η ΕΚΕ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης:Ο Δείκτης CRI στην Ελλάδα
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Cisco: Η ΕΚΕ εφαλτήριο για την προστασία του Πλανήτη
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Coca-Cola:Δράση για Υγεία και Περιβάλλον
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Αύρα: "Ιt’s so easy being green"
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Pfizer Hellas: Για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - PricewaterhouseCoopers:Βράβευση υποτρόφων
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Elite: «Βήματα αισιοδοξίας»
Αφιέρωμα - Investment Banking
7η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου - Γενεύη 2008
Ξένη Δημοσίευση - Η ελληνική οικονομία
Φάκελοι
¶ρθρο - Τι δείχνει η πρόσφατη κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα - Κυπριακές ασφαλιστικές εταιρίες: Καλή χρονιά το 2007, αστάθεια για το 2008
¶ρθρο - Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα
Έρευνα - Αγορά καυσίμων: Μικρή κάμψη στις πωλήσεις πετρελαιοειδών το 2007
Ανασκόπηση για το Μήνα Απρίλιο του 2008
¶ρθρο - Η αγορά του κακάο
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site