Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2008                              

AΦIEPΩMA INVESTMENT BANKING


Investment Banking:
Προσδοκίες από ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις


Καλό το 2007, λόγω κινητικότητας στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ για φέτος ζητούνται... εκπλήξεις με νέες μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ


Του Μάκη Αποστόλου


Το 2007 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τον τομέα της Επενδυτικής Τραπεζικής (investment banking) στην Ελλάδα, με βασικό χαρακτηριστικό την πραγματοποίηση μιας σειράς μεγάλου μεγέθους εγχώριων κυρίως εξαγορών σε διάφορους κλάδους. Μεγάλο μέρος των συναλλαγών αυτών έγινε από ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επικεντρώθηκε κυρίως στον κλάδο των Τραπεζών και των Τηλεπικοινωνιών και παρ' ότι δεν ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο βοήθησε στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι θετικές συνθήκες που επικράτησαν στις κεφαλαιαγορές, κυρίως το πρώτο εννεάμηνο της περασμένης χρονιάς, επέτρεψε επίσης την άντληση σημαντικών κεφαλαίων τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για περισσότερες εταιρικές πράξεις στο μέλλον.
Τέλος, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην προώθηση των διαδικασιών για τα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα τα οποία αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στον κλάδο της εγχώριας επενδυτικής τραπεζικής τα επόμενα χρόνια.
Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, το πρώτο μισό συνοδεύθηκε από την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, γεγονός το οποίο «μπλόκαρε» τις νέες εισαγωγές στην αγορά, ενώ και σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων, εκτός από την περίπτωση του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και τις όποιες εξελίξεις σχετίζονται με τα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ), μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 με πιο πιθανές μετοχοποιήσεις αυτές του Ελ. Βενιζέλος, της ΔΕΠΑ και ενδεχομένως της Αγροτικής Ασφαλιστικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, χωρίς να αποκλείονται... εκπλήξεις από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Ας δούμε όμως την πορεία του investment banking στους τέσσερις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της χώρας.

Εθνική Τράπεζα
Στις χρηματιστηριακές εργασίες, το 2007 η χρηματιστηριακή εταιρία του ομίλου (Εθνική-Π&Κ) κατετάγη πρώτη σε μερίδιο αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ποσοστό της τάξης του 21% εκτελώντας συναλλαγές σε μετοχές ύψους 51 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις εργασίες κεφαλαιαγοράς υπήρξε περιορισμένη κινητικότητα στο χώρο των δημοσίων προσφορών, οφειλόμενη κυρίως στην έλλειψη ενδιαφέροντος των επενδυτών για μετοχές εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης. Επιπλέον, ήταν η πρώτη χρονιά μετά από σειρά ετών που δεν διενεργήθηκε δημόσια προσφορά του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αρχικές δημόσιες προσφορές, σε σχέση με μόλις δύο το 2006 και η ΕΤΕ συμμετείχε σε τρεις από αυτές.
Τέλος το 2007, η Εθνική Τράπεζα είχε το ρόλο του εξουσιοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος για τις 4 σημαντικότερες δημόσιες προτάσεις από τις 16 συνολικά που υποβλήθηκαν και συγκεκριμένα: του ΟΤΕ προς τους μετόχους της Cosmote, της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Εθνικής Ασφαλιστικής, της J&P Άβαξ προς τους μετόχους της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ και της Marfin Investment Group προς τους μετόχους της Vivartia.
Στον τομέα των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, η ΕΤΕ παρείχε υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου για το Δημόσιο για 6 μεγάλα έργα υποδομής τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους.
Για 4 από αυτά (αυτοκινητόδρομοι ΠΑΘΕ/ Τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, Ανατολική Οδός Πελοποννήσου, Αυτοκινητόδρομοι Κεντρικής Ελλάδας και Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα) υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους επιλεγέντες Αναδόχους, ενώ έγινε η έναρξη παραχώρησης για το έργο «υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης».
Επιπλέον η τράπεζα παρείχε υπηρεσίες συμβούλου προς το Δημόσιο κατά τη φάση λειτουργίας των έργων «Αττική Οδός» και «Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου».
Η ΕΤΕ δραστηριοποιείται ενεργά στις ΣΔΙΤ, αφού το 2007 ανέλαβε ως επικεφαλής ομάδας συμβούλων, την παροχή υπηρεσιών σε τρία έργα ΣΔΙΤ, συμμετείχε επίσης σε 4 διαγωνισμούς πρόσληψης συμβούλων του Δημοσίου για έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων και δύο ομάδων σχολείων. Τέλος προσέφερε υπηρεσίες συμβούλου σε όμιλο ιδιωτικών εταιριών που διεκδικεί δύο έργα παραχώρησης μαρίνων, στο Πανεπιστήμιο Θράκης για το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών και το Δήμο Αίγινας για το έργο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού υδρεύσεως του νησιού μέσω ΣΔΙΤ.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί, ότι το 2007 η ΕΤΕ κατετάγη στην 18η θέση παγκοσμίως και στην 13η θέση στην περιοχή Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Αφρικής όσον αφορά στην ανάληψη νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε έργα project finance, με βάση στοιχεία του περιοδικού Project Finance International. Τα συνολικά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν το 2007 σε 1,9 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ το 2006.


Eurobank
Η EFG Telesis Finance, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, διατήρησε την ηγετική της θέση στους τομείς των δημοσίων εγγραφών, των εκδόσεων χρέους, στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβούλων, ενώ θεωρείται πλέον ως βασικός φορέας αναφοράς σε θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής.
Ειδικότερα, η EFG Telesis Finance αύξησε το μερίδιό της στις εργασίες αναδοχής κατά την εισαγωγή εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποσπώντας μερίδιο αγοράς (σε όρους κατανομής) 25% έναντι 22% το 2006. Το 2007 πραγματοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις εισαγωγές εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω Δημόσιας Προσφοράς από τις οποίες ξεχώρισαν αυτές της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines) και της Τέρνα Ενεργειακή.
Στις συναλλαγές αυτές η EFG Telesis Finance συγκέντρωσε ζήτηση 26% και 34% αντίστοιχα επί του συνόλου της εγχώριας αγοράς. Σημαντική ήταν και η συμβολή της EFG Telesis Finance κατά την ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικά κεφάλαια της Ελλάδας και του εξωτερικού μετοχών του OTE ύψους 1,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2007. Σημειώνεται ότι η EFG Telesis Finance ήταν η μοναδική ελληνική εταιρία ανάδοχος που λειτούργησε ως Joint Global Coordinator και Bookrunner.
Στον τομέα των εκδόσεων χρέους διοργανώθηκαν και υπεγράφησαν οι κοινοπρακτικές δανειακές συμβάσεις για τα έργα της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης και Ιονίας Οδού, στα οποία η EFG Telesis Finance είχε ρόλο Επικεφαλής Συνδιοργανωτή και Επικεφαλής Συνδιοργανωτή / Συμβούλου, αντίστοιχα. Ακόμη, υπεγράφησαν η σύμβαση παραχώρησης και οι δανειακές συμβάσεις για το έργο της Κεντρικής Ελλάδας, στο οποίο η EFG Telesis Finance είχε ρόλο Επικεφαλής Συνδιοργανωτή και Συμβούλου. Η EFG Telesis Finance δραστηριοποιήθηκε επίσης σημαντικά στο χώρο των δομημένων συναλλαγών χρηματοδότησης έργων Real Estate, κυρίως στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ολοκληρώνοντας τη χρηματοδότηση του νέου Power Complex Era Shopping Center στo Ιάσιο της Ρουμανίας και του Residential Complex Vitosha Gardens στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Στον τομέα των συναλλαγών υψηλής μόχλευσης (leveraged transactions), η EFG Telesis Finance οργάνωσε και χρηματοδότησε την εξαγορά του 51,8% της ELMEC Sport S.A. από την Homeric Dept Stores (Όμιλος Λασκαρίδη), ενώ οργάνωσε και συγχρηματοδότησε τη εξαγορά του 100% της Δωδώνης από την NBGI Private Equity Fund και την εξαγορά του 60% της Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.
Τέλος, δραστηριοποιήθηκε στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου διεθνών χρηματοδοτήσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής μετεξέλιξης του Ομίλου σε κυρίαρχη δύναμη στις εκδόσεις χρέους στη Νέα Ευρώπη, επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων ρόλο Επικεφαλής Συνδιοργανωτή στην Telecom Serbia (Σερβία), OPET (Τουρκία) και Koc Consumer Finance (Τουρκία). Συνολικά, η EFG Telesis Finance συνδιοργάνωσε 19 εκδόσεις κοινοπρακτικών δανείων και ομολόγων συνολικού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ.
Τη χρονιά που πέρασε, συνεχίστηκε από κοινού με την EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, η περιφερειακή επέκταση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την εξαγορά εταιρίας παροχής χρηματιστηριακών και επενδυτικών υπηρεσιών στη Σερβία, την ίδρυση αντίστοιχης εταιρίας στη Βουλγαρία και την προετοιμασία σχετικής υποδομής σε άλλες χώρες. Στόχος της Eurobank EFG είναι η δημιουργία μιας ισχυρής επενδυτικής τράπεζας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών του Ομίλου στις χώρες που αυτός δραστηριοποιείται.


Alpha Bank
Κατά το 2007, οι συνθήκες της κεφαλαιαγοράς ευνόησαν την εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εισαγωγές συνολικού ύψους Ευρώ 500 εκατ. (Κορρές Φυσικά Προϊόντα, Αεροπορία Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή και Pasal Development) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έναντι δύο το 2006.
Η Alpha Bank κατέκτησε την πρώτη θέση στον τομέα αυτό αφού συμμετείχε και στις τέσσερις, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Συντονιστή Κυρίου Αναδόχου στην εισαγωγή των εταιριών «Κορρές Φυσικά Προϊόντα» και «Τέρνα Ενεργειακή», τον ρόλο του Κυρίου Αναδόχου στην εταιρία «Αεροπορία Αιγαίου» και τον ρόλο του Αναδόχου στην εταιρία «Pasal Development». Από τις δραστηριότητες αυτές σχεδόν τριπλασίασε τα έσοδά της.
Αξιοσημείωτες εργασίες επενδυτικής τραπεζικής που ολοκλήρωσε κατά το έτος 2007, η Τράπεζα ήταν επίσης η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης Αττικής, ύψους Ευρώ 149 εκατ. και η τριπλή συγχώνευση των εταιριών «Μυτιληναίος», «Αλουμίνιο της Ελλάδος» και «Δέλτα Project». Επίσης, συμμετείχαμε στις δημόσιες προτάσεις για την απόκτηση μετοχών των εταιριών «Notos Com», «Regency Entertainment», «Elmec Sport» και «Unisystems».
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η Alpha Bank συμμετείχε στη διάθεση μετοχών του ΟΤΕ ύψους 1,123 δισ. ευρώ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ύψους 510 εκατ. ευρώ.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους προσέφερε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Εταιρία Τουριστικής Αναπτύξεως για την αξιοποίηση τριών τουριστικών ακινήτων και στη ΔΕΠΑ για την οργάνωση και διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή ιδιωτών επενδυτών σε τρεις νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου.
Όσον αφορά στις χρηματιστηριακές εργασίες, το 2007 η Alpha Finance συνέχισε και κατά το 2007 την κερδοφόρο ανάπτυξη των εργασιών της, επιτυγχάνοντας αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 40%. Δίδοντας έμφαση στη διατήρηση της ηγετικής της θέσεως στον τομέα της εγχώριας και ξένης θεσμικής πελατείας, αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης ομάδος επενδυτών, με την εγκατάσταση συστημάτων DMA (Direct Market Access), τα οποία επιτρέπουν την απευθείας πρόσβαση των πελατών στο Χρηματιστήριο Αξιών για την πραγματοποίηση των συναλλαγών τους. Οι προμήθειες από συναλλαγές σε ξένες αγορές αυξήθηκαν κατά 35% περίπου, έναντι 10% κατά το 2006.
Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η τοποθέτηση εκδόσεως ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με ισχυρή υπερκάλυψη της προσφοράς στις αρχές του 2007. Η εν λόγω έκδοση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως σήμερα από ελληνική τράπεζα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να καθιερωθεί ως χρεόγραφο αναφοράς στην ελληνική αγορά.
Και στον τομέα Project Finance υπήρξε σημαντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και των μεγεθών μας, με τις νέες συμφωνίες χρηματοδοτήσεως να ξεπερνούν το 2007 τα 400 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα ανέλαβε τη διοργάνωση σύνθετων χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους τομείς των υποδομών, της αναπτύξεως ακινήτων και της ενέργειας.
Στην Ελλάδα, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η υπογραφή των συμβάσεων χρηματοδοτήσεως συνολικού ύψους 1,68 δισ. ευρώ, για το έργο κατασκευής και λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα από κοινού με τις τράπεζες Calyon, Natexis και BCP Millennium. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ περίπου και αφορά στον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο με διόδια στην Ευρώπη. Επίσης η Τράπεζα, συμμετείχε ενεργά σε σημαντικά διεθνή κοινοπρακτικά δάνεια project finance για την χρηματοδότηση αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων, σταθμών παραγωγής ενέργειας από βιοκαύσιμα, κ.ά.


Τράπεζα Πειραιώς
Κατά το 2007, η Τράπεζα Πειραιώς κατέλαβε και πάλι μία από τις πρώτες θέσεις στην ανάληψη κινδύνου στις Δημόσιες Προσφορές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, είτε ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος είτε ως Κύριος Ανάδοχος. Ειδικότερα, εντός του 2007, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε το ρόλο του Συντονιστή Κύριου Αναδόχου της εγχώριας Δημόσιας Προσφοράς στη συνδυασμένη προσφορά (Δημόσια Προσφορά και παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην Ελλάδα και διάθεση στο εξωτερικό) των μετοχών της Aegean Airlines, ενώ παράλληλα συμμετείχε ως Κύριος Ανάδοχος της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα στη συνδυασμένη προσφορά (Δημόσια Προσφορά και παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην Ελλάδα και διάθεση στο εξωτερικό) των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή.
Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε στη διάθεση με ιδιωτική τοποθέτηση σε ειδικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών για τις μετοχές των εταιριών ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.
Στον τομέα της παροχής υπηρεσιών συμβούλου, η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε και το 2007 την επιτυχημένη πορεία της στην ανάληψη ρόλου Συμβούλου σε εξαγορές, συγχωνεύσεις και αποτιμήσεις εταιριών, καθώς επίσης σε εισαγωγές εταιριών στο Χ.Α., αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κ.ά.  Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε το ρόλο του Συμβούλου και Συνδιοργανωτή του Βιβλίου Προσφορών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της SCIENS Διεθνής Συμμετοχών.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς το 2007 κατέλαβε μια από τις πρώτες θέσεις στην ανάληψη του ρόλου Συμβούλου και Διαχειρίστριας Τράπεζας σε Δημόσιες Προτάσεις. Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε υπηρεσίες Συμβούλου και Διαχειρίστριας Τράπεζας στην INFO-QUEST για τις μετοχές της εισηγμένης UNISYSTEMS, στις εταιρίες ΣΕΛΟΝΤΑ και WISE MANAGEMENT για τις μετοχές της Περσεύς και στην REMCO HOLDINGS για τις μετοχές της ΕΛΒΙΕΜΕΚ. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε το ρόλο του Συμβούλου του Δ.Σ. της KEGO στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές της. Το ίδιο έτος, η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με άλλες τράπεζες και λοιπούς εξωτερικούς νομικούς και τεχνικούς συμβούλους παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας για εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως Δ.Ε.Η. και Ο.Λ.Π.
Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, το 2007, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των εταιριών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, εξυπηρετώντας χιλιάδες επενδυτές και με βάση το σύνολο συναλλαγών της είχε μερίδιο της αγοράς 9%. Η εταιρία πραγματοποίησε το 2007 μέση ημερήσια άξια συναλλαγών σε μετοχές 87 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας για μία ακόμα χρονιά σημαντική αύξηση στις συναλλαγές της κατά 31%, φτάνοντας περίπου τα 22 δισ. ευρώ. Επίσης, δραστηριοποιήθηκε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς κεφαλαιαγορές για λογαριασμό των πελατών της.
Σημαντική ήταν μέσα στο 2007 και η δραστηριότητα της πρώτης εκτός Ελλάδος θυγατρικής χρηματιστηριακής της εταιρίας στη Ρουμανία. Η εταιρία επί σειρά ετών έχει μια ιδιαίτερα έντονη παρουσία στην αγορά παραγώγων προϊόντων του Χ.Α., κατέχοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς στις συναλλαγές στα συμβόλαια επί μετοχών (18,2%) κατά το 2007.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις εργασίες θεματοφυλακής, συνεχίσθηκε το 2007 επιτυχώς η διάθεση και υποστήριξη όλων των προϊόντων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς (ομόλογα, μετοχές και παράγωγα), καθώς και των διεθνών κεφαλαιαγορών, με συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 8,3 δισ. ευρώ.


Ο διεθνής κλάδος του investment banking


Πέρσι τα έσοδα στον παγκόσμιο κλάδο επενδυτικής τραπεζικής ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 84,3 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2006 και σχεδόν διπλάσια από το 2003. θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες υπέστησαν σημαντικές απώλειες λόγω της κρίσης στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου. Για παράδειγμα, η Merrill Lynch κατέγραψε καθαρές απώλειες ύψους 7,8 δισ. δολαρίων το 2007 από καθαρά κέρδη 7,5 δισ. το 2006, η Citigroup ζημιές 9,8 δισ. δολαρίων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2007, κ.λπ.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προήλθε από εξαγορές και συγχωνεύσεις (51%) αλλά και τις αναδοχές χρηματιστηριακών εργασιών ή αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Οι Η.Π.Α. συγκέντρωσαν το 53% των παγκόσμιων εσόδων επενδυτικής τραπεζικής το 2007, ενώ η Ευρώπη (μαζί με Μέση Ανατολή και Αφρική) κατέλαβε ποσοστό 32% και η Ασία το υπόλοιπο 15%.
Ωστόσο, το 2008 δεν έχει ξεκινήσει με… ευοίωνες προοπτικές για τον κλάδο. Οι προβλέψεις της Dealogic, σύμφωνα με την εικόνα του α’ τριμήνου, κάνουν λόγο για επιστροφή στα επίπεδα του 2003 (περίπου 48 δισ. δολάρια).


 


Υπηρεσίες investment banking


Εξαγορές & Συγχωνεύσεις
- Αποτιμήσεις - καθορισμός σχέσης ανταλλαγής μετοχών 
- Εντοπισμός και ανάλυση εταιριών-στόχων
- Εξεύρεση ιδίων / δανειακών κεφαλαίων για χρηματοδότηση εξαγορών
- Αποτύπωση στρατηγικών & οργανωτικών επιπτώσεων εξαγορών – συγχωνεύσεων
- Συντονισμός των νομικών και λοιπών εξωτερικών συμβούλων, υποστήριξη των σχετικών διαπραγματεύσεων


Εξεύρεση κεφαλαίων και χρηματοοικονομική
αναδιάρθρωση
- Εξεύρεση κεφαλαίων μέσω στρατηγικών επενδυτών, venture capital & private equity funds, της κεφαλαιαγοράς  και πιστωτικών ιδρυμάτων
- Σχεδιασμός νέων εργαλείων χρηματοδότησης από πιστωτικά ιδρύματα
- Εκδόσεις εταιρικών χρεογράφων
- Αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων με ευνοϊκότερους όρους
- Μετατροπή βραχυπρόθεσμου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, υποστήριξη σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων


Εταιρική αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση
- Ανάλυση εξωτερικού περιβάλλοντος, χρηματοοικονομική ανάλυση, εξέταση εταιρικής στρατηγικής και επιχειρησιακών λειτουργιών, αξιολόγηση του management της εταιρίας
- Εντοπισμός αιτιών μη αποδοτικής λειτουργίας της επιχείρησης
- Εξέταση εναλλακτικών επιλογών και επιλογή του κατάλληλου προγράμματος αναδιάρθρωσης
- Επιλογή μηχανισμών ελέγχου και αξιολόγησης της προόδου του προτεινόμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης


Στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό
- Αξιολόγηση υφιστάμενης στρατηγικής
- Ανάλυση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος
- Ανάλυση SWOT
- Χρηματοοικονομική ανάλυση
- Εξέταση οργανωτικής δομής εταιρίας
- Σχεδιασμό εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών
- Σχεδιασμός μεθοδολογίας υλοποίησης της εταιρικής στρατηγικής και ανάλυση αυτής σε επιχειρησιακές πολιτικές των επιμέρους λειτουργικών μονάδων της επιχείρησης


Αποτιμήσεις
Η εκτίμηση της αξίας μίας εταιρίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό  στοιχείο κάθε συναλλαγής, είτε αφορά σε αγορά/πώληση της εταιρίας ή στοιχείων του ενεργητικού αυτής, είτε πρόκειται για χρηματοδότηση μέσω ιδίων/δανειακών κεφαλαίων, είτε αποτελεί συστατικό στοιχείο μίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Για την εκτίμηση της αξίας επιχειρήσεων πολλών διαφορετικών κλάδων, χρησιμοποιούνται διεθνώς αποδεκτοί μέθοδοι αποτίμησης (Προεξόφληση Μελλοντικών Ταμειακών Ροών, Δείκτες Κεφαλαιαγοράς, Συγκρίσιμες Συναλλαγές, Πραγματική Εσωτερική Λογιστική Αξία).


Εισαγωγή εταιριών στο Χ.Α.
Συμβουλευτικές υπηρεσίες
 - Τεχνική και χρηματοοικονομική ανάλυση έργου
- Ανάλυση κινδύνων
- Εξεύρεση απαιτούμενων κεφαλαίων χρηματοδότησης
- Σχεδιασμός καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης (π.χ. PFI)
- Οργάνωση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων
- Συντονισμός των νομικών και λοιπών συμβούλων
- Υποστήριξη των σχετικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών


Αναδοχή Ελληνικών και διεθνών μετοχικών εκδόσεων
Έκδοση και διάθεση μετοχών σε ιδιώτες και σε έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.


Πρωτογενής αγορά - Δημόσιες προσφορές
Υπηρεσίες έκδοσης αξιογράφων και διάθεσής τους στο επενδυτικό κοινό στην πρωτογενή αγορά, παρέχοντας τόσο συμβουλευτικές υπηρεσίες (καθορισμός όρων έκδοσης, σύνταξη ενημερωτικού δελτίου, συντονισμός διαδικασιών έγκρισης ενημερωτικού δελτίου από το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κ.λπ.) όσο και υπηρεσίες κύριας αναδοχής ή απλής συμμετοχής στο σχήμα των αναδόχων.
 
Δευτερογενής αγορά
Συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναδοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, πωλήσεις μετοχών στην δευτερογενή αγορά μέσω δημόσιας προσφοράς, εγκρίσεις έναρξης επαναδιαπραγμάτευσης μετοχών που έχουν τεθεί σε αναστολή, παράλληλη εισαγωγή στο Χ.Α. εταιριών που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια, μετάταξη σε άλλη αγορά του Χ.Α. με ή χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κλπ. 
Υπηρεσίες ιδιωτικής τοποθέτησης σε εισηγμένες εταιρίες για την επίτευξη της επιθυμητής διασποράς και την προσέλκυση επενδυτών.
 
Αναδοχή Ελληνικών και διεθνών
ομολογιακών εκδόσεων
Υπηρεσίες Συμβούλου Έκδοσης και Διάθεσης εταιρικών ομολογιακών τίτλων (απλά ομολογιακά δάνεια, μετατρέψιμα, ανταλλάξιμα κλπ) καθώς και συμμετοχής στην διάθεση ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων (ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ομολογιακά δάνεια ελληνικού δημοσίου, ομόλογα με ρήτρα ξένου νομίσματος) και διεθνών ομολογιακών εκδόσεων (ομόλογα διεθνών οργανισμών ή αλλοδαπών εταιρειών).
Εκδόσεις Κοινοπρακτικών Δανείων
Εκδόσεις Ομολογιακών Δανείων
- Κοινά Ομολογιακά Δάνεια
- Ομολογιακά Δάνεια με Μετατρέψιμες Ομολογίες
- Ομολογιακά Δάνεια με Ανταλλάξιμες Ομολογίες
- High Yield Bonds
Χρηματοδότηση Μεγάλων Έργων (Project Finance)
Χρηματοδότηση Εμπορικών Ακινήτων (Real Estate Finance)
Προγράμματα Πολλαπλών Εκδόσεων (ΕΜΤΝ)
Εκδόσεις Τιτλοποίησης Απαιτήσεων (Asset Backed Securities)


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Ουδέν κακόν, αμιγές καλού...
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Cradle-to-Cradle: A case study
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η ΕΚΕ ως εργαλείο του Μάρκετινγκ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Γέφυρα Α.Ε.
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - go natural
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - H κοινωνική αξία τρέφει και την εμπορική
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Χάλυψ / Italcementi
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - BNP Paribas
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η συμβολή της έρευνας στην ανάπτυξη της ΕΚΕ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Amita Motion - Ίδρυμα Λεβέντη
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθήνη - ΟΤΕ:«365 ημέρες προσπαθούμε για το καλύτερο»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Wind: Πολιτιστικό πρόγραμμα «¶γονη Γραμμή Γόνιμη»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Aldemar: Το πρόγραμμα «Mare Verde»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Τράπεζα Πειραιώς:Στρατηγική επένδυση η ΕΚΕ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης:Ο Δείκτης CRI στην Ελλάδα
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Cisco: Η ΕΚΕ εφαλτήριο για την προστασία του Πλανήτη
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Coca-Cola:Δράση για Υγεία και Περιβάλλον
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Αύρα: "Ιt’s so easy being green"
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Pfizer Hellas: Για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - PricewaterhouseCoopers:Βράβευση υποτρόφων
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Elite: «Βήματα αισιοδοξίας»
Αφιέρωμα - Investment Banking
7η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου - Γενεύη 2008
Ξένη Δημοσίευση - Η ελληνική οικονομία
Φάκελοι
¶ρθρο - Τι δείχνει η πρόσφατη κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα - Κυπριακές ασφαλιστικές εταιρίες: Καλή χρονιά το 2007, αστάθεια για το 2008
¶ρθρο - Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα
Έρευνα - Αγορά καυσίμων: Μικρή κάμψη στις πωλήσεις πετρελαιοειδών το 2007
Ανασκόπηση για το Μήνα Απρίλιο του 2008
¶ρθρο - Η αγορά του κακάο
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site