Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2008                              

ΦΑΚΕΛΟΙ


ΤΙΤΑΝ:
Αισιοδοξία από Βαλκάνια - Μ. Ανατολή


Το 2008 προμηνύεται να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον εισηγμένο Όμιλο. Ωστόσο, αυτό «κρύβει» και σημαντικές ευκαιρίες για όσους πιστεύουν ότι από το 2009 ακολουθεί ανάκαμψη.

 του Στέφανου Κοτζαμάνη


Γιατί θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον μια μετοχή όπως ο Τιτάνας, όταν το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται βρίσκεται στη χειρότερη φάση των τελευταίων δέκα τουλάχιστον ετών;
Ας εξετάσουμε λοιπόν ένα-ένα τα μέτωπα:
Στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση, θα δούμε στο σύνολο του 2008, ένα EBITDA στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με το πρώτο τρίμηνο να είναι πτωτικό. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι πεσμένη, αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε μια αυξημένη ζήτηση λόγω των μεγάλων έργων (κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο) μία αύξηση τιμών από τον Ιανουάριο και ενδεχομένως να έχουμε άλλη μία κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω της ανοδικής πορείας των καυσίμων.
Στην Αμερική, όλα δείχνουν ότι το 2008 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά σε σχέση με πέρσι. Η «εκκρεμότητα» στο Lake Belt παραμένει (αλλά με πιθανή τη θετική εξέλιξη, καθώς -στις 9 Μαΐου- το Εφετείο έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρίας για επανάκριση της υπόθεσης), οι κατασκευές νέων κατοικιών το Φεβρουάριο έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 1995, ενώ οι οικοδομικές άδειες για νέες κατοικίες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1991. Η Portland Cement Association έχει προβλέψει για το 2008 πτώση της κατανάλωσης τσιμέντου στις ΗΠΑ κατά 2,5%, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο των οικοδομικών αδειών, διατηρεί χαμηλές τις προσδοκίες και για το ορατό μέλλον (τουλάχιστον για το δεύτερο εξάμηνο του 2008). Σ’ όλα αυτά θα πρέπει κάποιος να προσθέσει το πλήγμα από το «χαλαρότερο» δολάριο, ενώ το μόνο ίσως θετικό είναι η αύξηση τιμών από την αρχή κιόλας του έτους.
Αντίθετα με όλα αυτά, η κατάσταση στα Βαλκάνια και στην Αίγυπτο εξελίσσεται ικανοποιητικά: η ζήτηση βαίνει ανοδική και το EBITDA αναμένεται ανεβασμένο και στις δύο αυτές γεωγραφικές περιοχές. Ωστόσο, από τις δύο αυτές περιοχές προέρχεται μόλις το 30% περίπου του συνολικού EBITDA.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών του Τιτάνα το 2008 θα διαμορφωθεί στα 1,465 δις ευρώ (-2,1% σε σχέση με πέρσι), το EBITDA στα 430,4 εκατ. ευρώ (+1,1% πάνω από αυτό του 2007) και τα καθαρά κέρδη στα 229 εκατ. ευρώ, έναντι 240 εκατ. το 2007 (αυξημένες αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά κόστη).

Οι δείκτες αποτίμησης


Σύμφωνα επίσης με την Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, η μετοχή του Τιτάνα διαπραγματεύεται με premium έναντι του μέσου όρου των μετοχών του κλάδου σε ό,τι αφορά στους δείκτες P/E και EV/EBITDA, ενώ επίσης λιγότερο ελκυστική είναι και ως προς το δείκτη μερισματικής απόδοσης (βλέπε στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα).
Και όμως, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με ένα συμπαθητικό δείκτη P/E (άσχετα αν είναι ελαφρά υψηλότερος από το μέσο ευρωπαϊκό του κλάδου), πλην όμως η εταιρία:


Φέτος θα περάσει ίσως την πιο δύσκολη χρονιά από πλευράς συγκυριών, καθώς από του χρόνου:


> Στην Ελλάδα, θα προχωρήσει περαιτέρω η υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων, ενώ αναμένεται να προκύψει και κάποια μικρή έστω τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
> Στις ΗΠΑ, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, ωστόσο είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2009 να ξεκινήσει σταδιακά μια ανάκαμψη στην αγορά του real estate.
> Βαλκάνια και Αίγυπτος, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.
> Αν φέτος ολοκληρωθεί η απόκτηση του 50% της τουρκικής τσιμεντοβιομηχανίας Adocim, τότε οι πωλήσεις και τα κέρδη της εταιρίας θα ενισχύσουν το 2008 σε δωδεκάμηνη βάση.


Επιπλέον, αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η πολιτική επέκτασης που ακολουθεί ο Τιτάνας σε περιοχές με αυξανόμενη ζήτηση τσιμέντου, όπως η Αλβανία (στα τέλη του 2009 θα ξεκινήσει να λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής, σε μια χώρα όπου οι εξαγωγές τσιμέντου ανέρχονται στα 2/3 της ζήτησης, αλλά και η Μέση Ανατολή (μέσω Τουρκίας και Αιγύπτου).
Στα δύσκολα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Όμιλος θα είναι οι αυστηρότεροι όροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στην εκπομπή ρύπων CO2. Από την εξέλιξη αυτή θα μπορούσαν να προκύψει αυξημένο κόστος, εκτός εάν προχωρήσει με ταχύτητα η πολιτική χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.


--------------------------------------------------------------------------------------

ΧΑΚ:
Ελκυστικοί δείκτες, μίζερη εμπορευσιμότητα
Η καλή οικονομική κατάσταση και τα χαμηλά P/E δεν αρκούν για να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Επί του παρόντος τουλάχιστον...


του Θεοφάνη ΛιβέραΈντονη ανησυχία εκφράζουν παράγοντες της κυπριακής αγοράς για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Δεν είναι μόνο οι τιμές των μετοχών που έχουν σημειώσει πτώση από πέρσι, αλλά και η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα που χαρακτηρίζει το σύνολο σχεδόν των τίτλων, με εξαίρεση τις μεγάλες τράπεζες και πολύ λίγες ακόμη μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Η Κοινή Πλατφόρμα ήταν απαραίτητο μέτρο για το μακροπρόθεσμο μέλλον της κυπριακής κεφαλαιαγοράς, προσέλκυσε ξένα χαρτοφυλάκια σε επίλεκτες μετοχές, πλην όμως οι αγορές αυτές περιορίστηκαν κυρίως σε μικρό αριθμό τίτλων. Όσο για τις υπόλοιπες, σε σημαντικό βαθμό έγινε ότι ως EUROΚΕΡΔΟΣ φοβόμαστε από την αρχή: ότι οι εκροές κεφαλαίων των Κυπρίων επενδυτών προς την Αθήνα, θα ήταν περισσότερες από αυτές των Ελλαδιτών προς τη Λευκωσία.
Πολλές εισηγμένες εταιρίες -και παρά τις προτροπές του ΧΑΚ- έμειναν πολύ πίσω σε αυτό που λέγεται «επενδυτικές σχέσεις», ενώ σε άλλες περιπτώσεις το πολύ περιορισμένο free float εμπόδισε το «έξυπνο χρήμα» να ασχοληθεί και με εταιρίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως  «νοικοκυρεμένες» και υποσχόμενες.
Αλήθεια είναι ότι η Διοίκηση του ΧΑΚ προωθεί μια σειρά ενεργειών για την τόνωση του χρηματιστηριακού θεσμού στην Κύπρο. Πέρα από την Κοινή Πλατφόρμα, δρομολογεί μια σχέση συνεργασίας με το Χρηματιστήριο της Ρουμανίας, για δυνατότητα παράλληλης διαπραγμάτευσης μετοχών στα δύο χρηματιστήρια (άρα και σε τρία χρηματιστήρια, λόγω της Κοινής Πλατφόρμας). Έχει ενθαρρύνει επίσης μια σειρά από Ελλαδικές εταιρίες να εισαχθούν στο ΧΑΚ, με τα πρώτα δείγματα αυτής της προσπάθειας να είναι αρκετά θετικά.
Υπάρχει και μια σειρά άλλων ενεργειών, ωστόσο το κυπριακό χρηματιστήριο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:


> Το μικρό μέγεθος της αγοράς, σε συνδυασμό με πολλές εισηγμένες εταιρίες μικρού μεγέθους και περιορισμένης μετοχικής διασποράς.


> Η έλλειψη του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων.


> Η συνεχιζόμενη φορολόγηση του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών.

-------------------------------------------------------------------------ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ:
ΖΗΤΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ


> Τι επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος κατά την πρόσφατη τακτική συνέλευση των μετόχων της
> Σημαντική άνοδο παραγωγής και κερδοφορίας προβλέπει η εταιρία για την τρέχουσα χρήσητου Στέφανου Κοτζαμάνη


Την προσδοκία του ότι η νέα ελεγκτική αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης θα ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιριών, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος,  προκειμένου να αναπτυχθεί ο κλάδος.
Σύμφωνα με τον αριθμό των εταιριών που διέκοψαν τη λειτουργία τους μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, είναι πιθανότερο γεγονός να κλείσει η ασφαλιστική εταιρία ενός πελάτη, παρά να πιάσει φωτιά το σπίτι του! Με το επιχείρημα αυτό, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε το πόσο πολύ θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα στην Ελλάδα, αρκεί φυσικά οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες να πείσουν για την αξιοπιστία τους.
Το θέμα της ουσιαστικής εξυγίανσης του ασφαλιστικού κλάδου, είχε τεθεί και από τις πολυεθνικές εταιρίες AXA και Groupama, οι οποίες εξαγόρασαν αντίστοιχα τις Alpha και Φοίνιξ Ασφαλιστική. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, η πολιτική ηγεσία είχε επισημάνει στους εκπροσώπους των δύο Ομίλων, την κυβερνητική πρόθεση για ουσιαστικούς ελέγχους στον ασφαλιστικό κλάδο. Οι σχετικές πιέσεις προς την κυβέρνηση πιθανότατα θα οξυνθούν, στο βαθμό που και η ΑΤΕ Ασφαλιστική καταλήξει σε ξένη πολυεθνική εταιρία.
Και είναι λογικό: από τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν να παίξουν ενεργό ρόλο  στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα της χώρας, δεν μπορεί οι διεκδικήσεις αυτές να γίνονται από αμφίβολης δυναμικότητας εταιρίες.
Παράγοντες πάντως της αγοράς, εκτιμούν ότι ορόσημο για την εξυγίανση των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα θα είναι το έτος 2010 με την εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση των απαιτήσεων της Solvency II (κατά τα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙ για τις τράπεζες). Οι νέοι κανόνες θα είναι πιο απαιτητικοί και θα ανεβάσουν ψηλά τον πήχη της αξιοπιστίας. Οι αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ιδίως και μετά τα όσα έγιναν στις τράπεζες με τα subprime loans και τα δομημένα προϊόντα- έχουν πειστεί ότι θα πρέπει οι έλεγχοι να γίνουν πιο «έξυπνοι» και κυρίως περισσότερο αποτελεσματικοί.
Ο ασφαλιστικός λοιπόν κλάδος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Από τη μια πλευρά ευνοείται γιατί καλείται να δράσει σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, όπου οι ανεπάρκειες του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης έχουν γίνει πλέον ορατές στην πλειονότητα των Ελλήνων. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πιο «αδύνατο» πορτοφόλι των καταναλωτών, αλλά και μια κατάσταση στις διεθνείς αγορές (πτώση χρηματιστηριακών τιμών, ανησυχία για τα ακίνητα) που έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική τους πορεία από την αρχή του έτους έως σήμερα.


'Ανοδος για φέτος


Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Πίστη αναμένει φέτος πολύ σημαντική βελτίωση στις οικονομικές της επιδόσεις, καθώς προβλέπει άνοδο παραγωγής και λειτουργικών κερδών για το 2008.
Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η παραγωγή έκλεισε στα 23,1 εκατ. ευρώ (+27,8%), ενώ τα έξοδα λειτουργίας και διάθεσης κινούνται κάτω από τα όρια του προϋπολογισμού μειούμενα κατά 3,7% ως προς την παραγωγή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο της φετινής χρονιάς, οι στόχοι της εταιρίας είναι: αύξηση εσόδων από πρωτασφαλίσεις κατά 30% στα 97 εκατ. ευρώ, αύξηση της κερδοφορίας κατά 50% στα 6 εκατ. ευρώ, αύξηση της ρευστότητας κατά 30% στα 4 εκατ. ευρώ, αύξηση των επενδύσεων κατά 10% στα 121 εκατ. ευρώ και μείωση του κόστους πρόσκτησης και των γενικών εξόδων κατά 2%.
Μέσα επίσης στη φετινή χρονιά, αναμένεται η Ευρωπαϊκή Πίστη να αποκομίσει πολύ περισσότερα οφέλη από τη στρατηγική της συνεργασία με τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Μεταξύ των άλλων, η Ευρωπαϊκή Πίστη από την 1η Απριλίου, όχι μόνο αύξησε το ποσοστό των ασφαλιστικών εργασιών που αποκόμισε από την Τράπεζα, αλλά επιπλέον απέκτησε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την απορρόφηση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας Ορίζων.


 

  Περιεχόμενα
Editorial: Ουδέν κακόν, αμιγές καλού...
Επενδύσεις - Προτάσεις αγοράς
Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Αφιέρωμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Αφιέρωμα Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Cradle-to-Cradle: A case study
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η ΕΚΕ ως εργαλείο του Μάρκετινγκ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Γέφυρα Α.Ε.
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - go natural
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - H κοινωνική αξία τρέφει και την εμπορική
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Χάλυψ / Italcementi
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - BNP Paribas
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Η συμβολή της έρευνας στην ανάπτυξη της ΕΚΕ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Amita Motion - Ίδρυμα Λεβέντη
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθήνη - ΟΤΕ:«365 ημέρες προσπαθούμε για το καλύτερο»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Wind: Πολιτιστικό πρόγραμμα «¶γονη Γραμμή Γόνιμη»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Aldemar: Το πρόγραμμα «Mare Verde»
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Τράπεζα Πειραιώς:Στρατηγική επένδυση η ΕΚΕ
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης:Ο Δείκτης CRI στην Ελλάδα
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Cisco: Η ΕΚΕ εφαλτήριο για την προστασία του Πλανήτη
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Coca-Cola:Δράση για Υγεία και Περιβάλλον
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Αύρα: "Ιt’s so easy being green"
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Pfizer Hellas: Για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - PricewaterhouseCoopers:Βράβευση υποτρόφων
Αφιέρωμα εταιρική κοινωνική ευθύνη - Elite: «Βήματα αισιοδοξίας»
Αφιέρωμα - Investment Banking
7η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου - Γενεύη 2008
Ξένη Δημοσίευση - Η ελληνική οικονομία
Φάκελοι
¶ρθρο - Τι δείχνει η πρόσφατη κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές
Θέμα - Κυπριακές ασφαλιστικές εταιρίες: Καλή χρονιά το 2007, αστάθεια για το 2008
¶ρθρο - Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα
Έρευνα - Αγορά καυσίμων: Μικρή κάμψη στις πωλήσεις πετρελαιοειδών το 2007
Ανασκόπηση για το Μήνα Απρίλιο του 2008
¶ρθρο - Η αγορά του κακάο
Στα ενδότερα της οδού Σοφοκλέους
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία
Νέα της αγοράς
Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 Όροι και προϋποθέσεις του site